Voiko ehkäisy pettää?

Moni tuntuu olevan sitä mieltä, että nykymaailmassa ehkäisyn pettäminen on mahdotonta. Monen mielestä valehtelen, kerron omiani. Jonkun mielestä olen vähintään käyttänyt ehkäisyä väärin ja sainpa kommentin, jossa kerrottiin minun lihavuuteni vaikuttavan ehkäisyn tehoon, joka minun olisi pitänyt huomioida. Minä en tietenkään voi vaikuttaa toisten mielipiteisiin, enkä koe edes tarpeelliseksi todistella mitään.

Minulla on aina ollut hyvin skeptinen suhtautuminen näihin ”ehkäisy petti” tarinoihin. Sillä niitä tarinoitahan on aivan valtavasti! Varsinkin omasta tapauksesta kerrottuani, olen saanut tietooni mitä erilaisimpia tarinoita. Ja pakkohan minun on uskoa. Mikään ehkäisymenetelmä, ei edes sterilisaatio, jota pidetään lopullisena menetelmänä, ole 100% varma. Tämä kuva selittää tilannetta todella hyvin ja yksinkertaisesti.

Olen saanut lukea tarinoita kierukan läpi syntyneistä lapsista, sterilisoidun miehen saaneen lapsen alulle, ehkäisypillereiden ja kondomin yhdistelmästä syntyneistä lapsista, kapselin ja minipillereiden läpi alkunsasaaneiden lapsien syntymisestä. Moni ei edes aina huomaa raskautta, verinen vuoto, jota voi liittyä alkuraskauteen, saattaa näyttäytyä kuukautisina, eikä maha aina näyttäydy ennen puoliväliä, eikä aina silloinkaan.

Yleisesti erilaiset ehkäisymenetelmät on luotettavia ja varmoja oikein käytettynä. Niiden ehkäisytehoon voi luottaa. Niitä tutkitaan jatkuvasti. Usein ehkäisystä huolimatta alkaneet raskaudet ovat harvinaisuuksia. En tiedä osaako lääketiedekkään selittää sitä, miksi jotkut tulevat raskaaksi ehkäisystä huolimatta ja miksi toiset eivät raskaudu ikinä ja kärsivät tahtomattaan lapsettomuudesta. Omissa sukulaisissa on myös heitä. Ei todellakaan ole järkeen käyvää. Toiset tarvitsevat vuosien lapsettomuushoidot onnistumiseen ja mitään erityistä syytä lapsettomuudelle ei aina edes ole. Kuten ei ole syytä sillekään, että ehkäisy joidenkin kohdalla pettää, vaikka sitä olisi vuosia käyttänyt samalla tavalla ja oikein. Tuleehan sitä kysyttyä itseltä, että miksi juuri nyt. Eri asia ovat ne tapaukset, joissa ehkäisyä ei ole käytetty oikein tai hormonaalista ehkäisyä käytetty säännöllisesti.

On varmasti henkilöitä, jotka käyttävät ehkäisyä huolimattomasti, mutta oikeallakin käytöllä mahdollisuus raskauteen on olemassa, pieni riski.  Aina sieltä löytyy niitä, jotka raskautuvat ehkäisystä huolimatta Tarinoita on joka lähtöön, on myös tarinoita naisista, jotka jättävät tahattomasti käyttämättä ehkäisyä, koska haluavat raskautua. Se tuntuu ajatuksena hurjalta, mutta olen minäkin saanut osakseni tälläistä epäilyä. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, että tilanteeni herättää monenlaista epäilyä ja tunteita. Mutta voin sanoa, että tilanteeni ei todellakaan ole ihanteellinen. Minun haavemailmassa ei haaveiltu raskaudesta yksin eikä todellakaan kahden isävaihtoehdon kanssa.

En muutenkaan voi sanoa itselleni, että hienosti meni. Sitä ei meinaa uskoa itsekään omaa tilannettaan, joten monelle muulle tilanteeni ymmärtäminen on varmasti vielä vaikeampaa. Tämänkin on varmasti asia, jonka ymmärtää, kun siinä itse on. Erittäin ihmeellisiä raskautumisia tapahtuu.  Ja minä en todellakaan ole ensimmäinen, enkä varmasti viimeinen. Parasta on tietysti olla todella huolellinen, käyttää hormonaalisen ehkäisyn kanssa myös kondomia, sillä se on ainut keino suojautua sukupuolitaudeilta, myös suuseksissä. Ja ennen kaikkea käyttää sitä kondomia koko ajan, ei osan aikaa sekä olla huolellinen hormonaalisen ehkäisyn kanssa ja käyttää sitä ohjeiden mukaan. Seksi ja ehkäisystä huolehtiminen on molempien vastuulla ja seksissä on ehkäisystäkin huolimatta olemassa riski raskauteen. Se on pieni, mutta mahdollinen.

-Iida

30771584_10216478885743505_71309546_o.jpg

Kommentit (27)
  1. Kyllä, kumikin voi oikealla käytöllä pettää valmistusvirheen vuoksi jos siinä on reikä/hajoaa. Mutta vaikka olisi kuinka supersiittiöitä, faktahan on se, ettei kaikkein tehokkaimmatkaan siittiöt voi hedelmöittää ehjän kumin läpi vaikka miksikä superspermaksi sitä luulisit. Sperma ei kumia riko, ellei päähän ole jätetty liikaa ilmaa. Silloin on kumissa, tai siis sen käytössä vika, ei siittiöiden laadussa tai spermassa.

    1. Varmasti kondomin kanssa virheellinen käyttö vaikuttaa positiivisesti hedelmöittymiseen tai sen mahdollisuuteen. Supersperma oli tässä tekstissä lähinnä sellainen kevennyt, hauska juttu olevinaan. Toinen isäehdokas on nimittäin kahdesti aiemmin elämänsä aikana ollut tilanteessa, että ehkäisypillereistä huolimatta naiset on tuleet raskaaksi, mutta he ovat tehneet abortit. Ja minusta tämä nyt vain oli sellainen hyvin erikoinen juttu, jolle olemme kavereiden kanssa nauraneet ja ajatelleet, että miehellä on superkamaa.

  2. Kuukautiset eivät kyllä voi tulla normaalisti jos on raskaana. Kyse on silloin siitä että henkilö erehtyy luulemaan raskauden aikaista veristä vuotoa kuukautisiksi.

    Tietysti on mahdollista että ehkäisy pettää , itse olen kuullut varsinkin kierukan käyttäjiltä näitä kokemuksia. Valitettavasti tiedän myös tapauksia joissa mm. pillerit on tahallaan jätetty syömättä vauvan kaipuussa ja valehdeltu kumppanille ehkäisyn pettäneen. Varsinkin yhdistelmäehkäisypillerit ovat erittäin luotettava ehkäisymenetelmä oikein käytettynä, ja vahinkovauvat onneksi todella harvinaisia.

    1. Varmasti on henkilöitä, jotka jättävät syömättä ja vetoavat syöneensä. Meitä on moneksi. Ja on totta, että ehkäisy on luotettavaa ja vahingot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *