Voiko päiväkotiin pukea merkkivaatteita?

Voisitko joskus tehdä blogitekstin liittyen päiväkotiin ja lasten vaatteisiin kiusaamisen näkökulmasta. Lapseni on aloittamassa hoidon ja mietityttää millaisia vaatteita uskaltaa lapselle laittaa päälle ja millaisia ei. Voiko päälle laittaa jotain merkillisiä vaatteita (Metsola/Mainio yms.) vai erottuuko tällöin liikaa joukosta?”

Sain tämän viestin jokin aika sitten. Halusin nyt kirjoittaa ajatuksista, joita se herätti. Kuvituskuvina tässä on Eemin viime viikon päiväkotivaatteet. Eemillä ei ole erikseen koti -ja päiväkotivaatteita, vaan kaikki vaatteet ovat meillä käyttöä varten. Vaatteet saa likaantua niin päiväkodissa kuin kotonakin, pääasia on mukavuus. Haluan, että lapsen on helppo liikkua ja olla. Tärkeää on myös käytännöllisyys, vaateiden pitää olla helppoja pukea ja riisua.

Eemin maannatain päiväkotivaatteet: Metsolan uutena ostettu paita ja Gugguun käytettynä ostetut legginssit.

Eemin vaatteissa on merkkiä ja merkitöntä vaatetta. Minulla ei ole hänelle vaatteita, joista olisin maksanut kohtuuttoman paljon ja siksi haluaisin käyttää vaatetta varoen ja säästellen. Suurin osa vaatteista on käytettynä ostettu, jonka takia vaatteen rahallinen menetys ei ole suuri, jos se käytössä menee pilalle tai rikki. En myöskään osta vaatteita sillä ajatuksella, että saisimpa niistä omani takaisin, vaan ne on käyttöön ja mikäli ne meidän jälkeen saavat jatkaa elämäänsä jollain toisella lapsella, niin hienoa. Ostan vaatteita tarpeeseen, vastuullisuus ja kotimaisuus isoina kriteereinä aina kun se on taloudellisesti mahdollista. Vaatteen tulee olla mukava, materiaalit pehmeitä ja toki ulkonäön omaa silmääni miellyttävä.

Minusta on kiva pukea Eemiä. Puen häntä päiväkotiin samalla tavalla kuin pukisin häntä muutenkin. Minun mentaliteettini on sellainen, että arki on juhlaa ja vaatteita on turha säästellä paremman päivän varalle. Tykkään väreistä ja leikkisistä kuoseista. Tykkään miettiä hänen vaatteitaan ja asuja. Tykkään, että sukat on yksivärisiä ja vaatteet sävy sävyyn. Toistaiseksi voin vielä itse päättää, mutta varmasti tulee päivä, kun hän sanelee mitä haluaa pukea päälleen ja minulla ei ole siihen vaikutusvaltaa.

Tiistain päiväkotivaatteet: Marimekon uutena ostettu paita ja käytettynä ostetut Hugo loves Tigi legginssit.

Täytyy sanoa, että en itse ole ajatellut, etten voisi pukea lastani niin sanottuihin merkkivaatteisiin. Melko monelle merkkivaatteet ovat vaatteita muiden joukossa ja ihmisillä on erilaisia syitä niiden ostoon. Itse en hypetä mitään merkkiä erityisesti, en jonota uutuustuotteita tai vahtaa uusien mallistojen saapumisia. Vältän merkkien ympärillä olevaa hysteriaa. Ostoon vaikuttaa myyt syyt.

Uskon, että moni pukee päiväkotiin vähän huonompaa vaatetta ja säästelee parempia vaatteita juurikin likaantumisen ja kovan kulutuksen vuoksi. Monet panostavat mielummin ulkovaatteisiin kuin sisävaatteisiin. Osa on huomannut, että oli vaate mitä merkkiä tahansa, on se leikki-ikäisellä niin kovalla kulutuksella, että käytön jälkiä ja kulumaa tulee pakosti, polvet on reikiä täysi ja kengistä ei pahemmin seuraavalle jää. Monelle se hinta on ratkaiseva tekijä valinnassa, erityisesti päiväkotikäyttöön. Parempia vaatteita halutaan käyttää säästeliäästi kauppa- tai kaupunkivaatteina.

Keskiviikon päiväkotivaatteet: Uutena ostetut Polarn O. Pyretin college ja legginssit.

En oikeasti usko, että pienet päiväkotilaiset tunnistavat onko jollain Mainion paita ja jollain Gugguun mekko. Uskon, että lapsille ne ovat vain vaatteita, mutta me aikuiset saatamme sitten korostaa merkkejä tai pitää niitä arvossa. Isommat lapset, erityisesti jo koululaiset tunnistavat merkkejä ja brändejä. Vaatebränditkin omaavat eri kohderyhmää. Uskon, että monet tämän hetken nosteessa olevat kotimaiset lastenvaatebrändit ovat äitien mieleen, mutta ovatko sitten teini-ikäisen tai esiteinin? He haluavat päälleen ehkä muuta kuin Gugguuta, Kaikoa, Metsolaa tai Mainiota. Jollekin ne ei edes ehkä ole merkkiä, vaan jollekin Burberry ja Gant edustavat merkkivaatteita.

Kotimaisiin merkkivaatteisiin pukemisessa voi olla monia perusteita, kuten vastuullisuus, ekologisuus ja laatu. Vaate voi olla todella kestävä, kestää lapsen leikit ja päiväkodin kulutuksen ja näin mennä lapselta seuraavalle lapselle käyttöön. Ne merkkivaatteet voivat olla siis osa elämäntapaa, kun ostaa laadukasta, ei tarvitse ostaa niin paljoa. Merkkivaatteetkin voivat olla olla käytettynä ostettuja kirppiksiltä. Merkkivaatteiden lisäksi myös kirppistely on muodikasta ja vastuullista, osti sieltä merkkiä tai ei.

En näe kiusaamiselle koskaan mitään syytä. Kiusaamiselle ei tulisi olla perusteita, ei ole mitään syytä kiusata. Jos vaatteisiin kohdistuvaa kiusaamista esiintyisi, tulisi siihen puuttua välittömästi, oli se sitten merkkivaatteista tai merkittömistä vaatteista johtuvaa. Itse en ole törmännyt tai joutunut puuttumaan vaatteista johtuvaan kiusaamiseen päiväkodissa. En tiedä onko vaatteista kiusaaminen sitten yleisempää koulumaailmassa ja erityisesti yläkoulussa? Kiusataanko merkittömyydestä tai jätetäänkö ulkopuolelle? Kiusataanko omaleimaisesta tyylistä tai sukupuolen normeja rikkovasta pukeutumisesta? En ole itse kokenut kiusaamista vaatteiden vuoksi koskaan, enkä painetta saada jotain tiettyä vaatetta. Toki olen kuullut sellaista tapahtuvan.

Torstain päiväkotivaatteet: Mainion uutena ostettu paita ja käytettynä ostetut Papun legginssit.

Jokaisen tulisi saada pukeutua kuten haluaa, ilman pelkoa kiusaamisesta tai ulkopuolelle jäämisestä. Haluaisin itse opettaa lapselleni, että on vain vaatteita. Haluaisin opettaa vaatteen arvoa, sillä vaateteollisuus tuottaa valtavasti päästöjä. Ensisijaisesti vähän ja käytettyä.

Pienetkin lapset toki kiusaavat ja osaavat kiusata. Voit lukea aihetta käsittelevän postaukseni: Pienten lasten kiusaaminen

Lue myös postaukseni: Onko olemassa tyttöjen ja poikien vaatteita?

Jos mietit millaisia varusteita päiväkotiin, lue postaukseni aiheesta: Mitä varusteita lapsi tarvitsee päiväkotiin?

-Iida

perhe lapset vanhemmuus lasten-tyyli
Kommentit (10)
  1. Kyllä mä hoitajana tunnistan kellä on merkkivaatteet ja kellä ei, mutta ei se kyllä missään määrin siihen vaikuta mitä ajattelisin lapsesta tai että kehuisin vaatteita sen enempää kuin muidenkaan. Jotain saatan kommentoida että oi mitä söpöjä kuvia sulla on tai onko sulla uudet kengät, on varmasti lämpimät, nämä ihan merkistä riippumatta. Meidän päiväkodissa harvemmin lapset on nauraneet kenenkään vaatteille, muutenkin tosi vähän kommentoivat edes, paitsi jotain kimallusta ihastelevat. Joidenkin kotona vaatteista tehdään niin iso juttu, että lapsi jo etukäteen selostaa, että torstaina mä puen mun uuden paidan ja se on vähän jännä, mutta harrastuksensa kullakin. Joskus joku hassu hahmo vaatteessa on naurattanut muita ja lapsi on kertonut kotona ettei halua vaatetta enää käyttää. Vaikea niitä on ennakoida ja tietenkin asia käsitellään sitten päiväkodista, jos se tulee meidän tietoon.

  2. Kippurallaa
    23.2.2020, 01:00

    Inhoan itse kaikkia printtivaatteita (Frozen, cars, minions, lego.. ). Mutta lapsi tykkää niistä, ja niitä puetaan meillä päiväkotiin 🙂 toki lapsi on vähän isompi jo, mutta omaa mielipiteitä vaatteistaan jo

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *