Ladataan...
Iidan matkassa

Päätin aloittaa ruokapäiväkirjan, jotta saisin läpi kesäkuun jatkuneen herkkupuoleisen napostelun kuriin. Kesäkuu on mennyt todella huonosti syöden, sillä muutto ja työnhaku Englannista on ollut yllättävän aikaa vievää. Niinpä en ole aina muistanut syödä kunnolla. Lisäksi olen asunut vähän missä sattuu, enkä ole omistanut keittiöni vakiovarustusta. Helpointa on ollut ostaa ruokaa kaupasta. Ihan en voi syödä kuten haluaisin, mutta yritän kuitenkin valita huonoista vaihtoehdoista parhaat. Ihanaa päästä Englantiin, purkaa matkatavarat ja ottaa Vitamix esiin! Hurautan samantien smoothiet pöytään!

Pitäessä ruokapäiväkirjaa, huomaan aina syöväni vähemmän ja panostavani ruokailuun enemmän. Täytynee nyt hetki jatkaa, jotta pääsen sokeri koukusta jälleen! Olin muutaman vuoden ilman valkoista sokeria, mutta nyt olen pyrkinyt pois itseni asettamista rajotteista ja sallinut myös sokeriherkkuja. Tosin en ajatellut sallivani joka päivä, niin kuin nyt on vähän päässyt käymään. Sokeri koukuttaa todella pahasti, pahinta on huono iho, turvotus, väsymys, jatkuvat hiivatulehdukset ja huono olo. Kuhan viikon pystyy olemaan ilman ja pääsee takaisin rytmiin, niin ei ole ongelma!

Tässä eilisen ateriat kuvina!

Kahvia kauramaidolla, gluteenitonta kauraleipää ja lohta.

Uusia perunoita, papuja, omatekemä tsatsiki-kastike ja kasviksia.

Kahvia kauramaidolla ja marjoja.

Päivällä keitettyjän uusien perunoiden jämät, tattaria, sieniä, kesäkurpitsaa ja hermeitä.

Kaurajugurtti, omenaa ja mansikoita.

-Iida

 

Ladataan...
Iidan matkassa

Yksinkertainen on kaunista, niin kuin tämä keukautuskakku. Katselin äitini pihalla valtavaksi kasvaneita raperperejä ja päätin tehdä niistä todella simppelin kakun. Sekaan pääsi myös juuri ostamani masikat. Valkoista sokeria tässä kakussa ei ole ollenkaan, kuten ei myöskään gluteenia, eikä maitoa. Vegaaninen tämä ei kuitenkaan ole, sillä taikinassa on käytetty kananmunia.  Mutta herkullista tämä on! Kannattaa hyödyntää viimeiset raperperit ja sesongin ensimmäiset mansikat.

Keikautuskakku

(gluteeniton, maidoton)

n.20 cm kakkuvuoka

 

4 raparperin vartta tai enemmän

2 dl mansikoita pilkottuna

1 dl kookossokeria taikinaan ja 0,5 dl raparpereille

5 kananmunaa

1 dl tattarijauhoja

1 dl täysjyväriisijauhoja

0,5 dl mantelijauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl psylliumia

kookosöljyä voiteluun

 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele kakkuvuoka kookosöljyllä. Kuori rapasperit ja pilko pieniksi paloiksi. Pilko myös mansikat. Ripottele raparperit ja mansikat vuuan pohjalle. Laita päälle 0,5 dl kookossokeria ripotellen. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskinään. Kookossokerin takia seos ei ole vaaleaa vaan rusehtavaa. Vatkaa noin 5 minuuttia. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja lisää ne muna-sokeri seokseen. Kaada valmis taikina kakkuvuokaan raparperien ja mansikoiden päälle. Paista uunin alatasolla n.40 minuuttia, niin kauan, että kakun reunat irtoilevat vuuasta. Anna kakun hetki jäähtyä ja sen jälkeen kumoa kakku tarjoilu alustalleen ja tarjoile! Tämän kanssa sopii oikein hyvin maustamattomat ja maidottomat jugurtit tai kookoskerma!

 

Ladataan...
Iidan matkassa

Kesä, mansikat ja jäätelö ovat aika loistava kombo. Tein ensimmäistä kertaa itse jäätelöä ja juurikin mansikoista. Pelkkä ajatus omatekoisesta mansikkajäätelöstä luo mielikuvan, että kyseessä on herkku. Tosin, jos tätä herkkua tekee mieli, saapi odotella muutaman tunnin. Tämän vuoksi seuraava henkintani tulee olemaan jäätelökone. Ei kukaan täysjärkinen kykene odottamaan jäätelönsä valmistusta 3-4 tuntia, kun jäätelökoneella tulee valmista 15 minuutissa. Jäätelöhimo voi vaikka mennä tuossa odotellessa ihan ohitse! Tai jäätelön olemassaolon unohtaa. Ainut mitä jäätelökoneessa mietin, on sen käyttö. Tuleeko sitä sitten käytettyä? Osaako joku jäätelökoneellinen kertoa vinkkejä ja suosituksia?

Mansikkajäätelö

noin 0,5 l jäätelöä

(gluteeniton, maidoton)

 

2 tlk (400 ml) kookosmaitoa

2 kananmunan valkuaista

2 dl mansikoita

0,5-1 dl makeutusta (hunaja, vaahterasiirappi, kookossokeri)

 

Laita kaksi kookosmaitotölkki yöksi jääkaappiin ylösalaisin. Tuolloin kookosmaidon kova osa valuu pohjalle, eli kohtaan, josta purkki avataan. Aloita jäätelön valmistus kaapimalla kookosmaito tölkeistä valkoinen kova osa kulhoon. Nesteen voit säilöä ja käyttää vaikka smoothieen. Vatkaa kookosmaidosta kookoskermaa, se onnistuu blenderissä tai sähkövatkaimella. Lisää joukkoon mansikat ja makeutus ja sekoita. Erottele valkuaiset kananmunista ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossa sähkövatkaimella. Keltuaiset voi säästää seuraavan aamun munakasta varten! Yhdistä valkuaisvaahto ja kookosmaito toisiinsa. Kaada seos muoviseen laakeaan astiaan, eväsrasia tai vanha jäätelörasia yms. Laita rasia pakkaseen 2-3 tunniksi. Sekoita seosta 30 minuutin välein voimakkaasti, jotta siihen ei muodostu jääkiteitä. Seosta kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella. Kun seos on tarpeeksi jähmeää, siitä voi tehdä jäätelöpalloja tarjoiltavaksi vohveleiden kera!

Jos sinulla on jäätelökone, valmista seoksesta jäätelö koneen ohjeiden mukaan.

Gluteenittomia vohveleita on monissa suuremmissa ruokakaupoissa.

 

 

Ihanaa kesäpäivää!

-Iida

Pages