Ladataan...
Iidan matkassa

Kirjoitin googleen "25-vuotias". Tänään musta tulee 25-vuotias, joten päätin googlettaa, mitä sen ikäiseltä oikein oletetaan.  Itse ajattelen, että nyt on virallisesti parhaassa iässään, sillä kaikki naiset jäävät ikuisesti 25-vuotiaiksi. Tarpeeksi nuori, muttei liian nuori ja vähän takana, mutta paljon edessä. Eli hyvä ikä kaikenkaikkiaan.

Toisinaan myös ajatellaan, että 25-vuotias on jo sen verran vanha, että jotain olisi pitänyt saada aikaiseksi. Tämän ikäisenä pitäisi olla jotakin. Ja ajattelemme näin, koska yhteiskunnassamme näin yleensä vain ajatellaan. Vanhemmat ja isovanhemmat kertovat mitä he tuon ikäisenä tekivät. Omalla äidilläni oli ammatti, mies, kolme lasta, omakotitalo, auto ja kissoja. Puhumattakaan mummosta. Minulla ei ole niistä mitään. Minulla on 27 neliötä vuokralla ja mummon vanha helkama. Mutta yhteiskunta on siinä mielessä muuttunut, että kouluttautuminen vie pidempään, jonka vuoksi ollaan riippuvaisempia vanhemmista, eikä voida itsenäistyä niin aikaisin. Perheen perustaminen on siirtynyt vain myöhemmäksi. Lasten lukumäärä ei kerro saavutuksiesi määrästä. Nykyään henkinen kasvu ja mielen hyvinvointi ovat tavoittelemisen arvoisia saavutuksia siinä missä muutkin asiat. Saavutuksen ei tarvitse olla suurta ja konkreettista.

Mutta selvästi jonkinlaista itsenäisyyttä tulisi hankkia viimeistään 25-vuotiaana.

Google-haku tuotti seuraavaa:

 • Viisauden hampaasi olisi pitänyt jo poistaa. Ne tulehtuvat ja poiston aiheuttama luuhaava ei parane, jos poiston tehdään yli 25 vuoden iän.
 • 25-vuotiaana satunnaisen ajattelun kyky on parhaimmillaan. Sen jälkeen alat kangistua kaavoihin ja luova ajattelu kärsii.
 • Kollageenin tuotanto hidastuu.
 • Iho ikääntyy.
 • Vanheneminen alkaa, hedelmällisin aika meni jo.
 • Siinä rajoilla, onko aikuinen vai nuori.
 • 25-vuotias nainen on seksuaalisesti kiinnostavin.
 • Itsenäistymisen täytyy tapahtua viimeistään 25-vuotiaana.

 

Mitä 25-vuotiaan pitäisi olla?

Minä olen ainakin todella onnellinen 25-vuotias. Tämä ikä tuntuu todella hienolta ja hyvältä, jotenkin jopa arvokkaalta. 

-Iida

Aiemmat syntymäpäivään liittyvät tekstit:

KOHTI NELJÄNNESVUOSISATAA

SYSYN TYTTÖ

Ladataan...

Ladataan...
Iidan matkassa

Ihanaa huomenta sulle! Jokin aika sitten kysyin Instagramissa seuraajiltani hyvinvointivinkkejä. Muutama iso teema nousi esiin, jotka vaikuttavat meidän jokaisen jaksamiseen. Yhä enemmän haluammekin voida paremmin ja olla tietoisia omasta hyvinvoinnistamme. Loppuen lopuksi pienet asiat, ne arkiset asiat ovat kaikkein suurimpia asioita hyvinvoinnin kannalta. Ja arkeahan suurin osa päivistämme on, eli hyvä arki johtaa hyvään mieleen ja hyvään oloon. Arki ei siis ole mikään tylsä ja tavallinen juttu, jota väheksyä. 

Usein, jos joku kysyy mitä minulle kuuluu, vastaa; "Tätä perus arkea, ei kummia". Jos arkeen tulee jotain kummaa, niin se kyllä näkyy hyvinvoinnissa heti. Tavanomaisuutta siis tulisi arvostaa enemmän.

Hyvinvoinnille tärkeitä tekijöitä on

 1. Liikunta

Liikunta on tapa pitää itsestä huolta. Sydämän sykkeen kiihtyessä aivot aktivoituvat ja vaikuttavat mielihyvän tunteen lisääntymiseen. Itselläni liikunta antaa virtaa, piristää ja parantaa minäkuvaa. Heti tuntee itsensä hoikemmaksi ja kunnon paremmaksi. Erityisesti metsässä liikkuminen ja ulkoilu lisäävät mielihyvää, vähentävät stressiä. Metsä rauhoittaa ja kaikki ongelmat ja ajatukset katoavat hetkeksi.

 1. Ruoka

Hyvä ruoka, mieltä ja kehoa ravitseva ruoka on oleellinen osa hyvinvointia. Ruuasta pitää tulla hyvä olo fyysisesti. Ruuan tulisi olla moniaistillinen kokemus, eikä vain jäädä makuaistin varaan. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio koetaan terveydelle parhaaksi. Ruuan tarkoitus on antaa energiaa ja toimivalla ruokavaliolla jaksaa. Säännöllinen syöminen on tärkeää, jottei tule liian kova nälkä aterioiden välissä. Myös herkkuhetket satunnaisesti nousivat kommenteissa esiin ja olen samaa mieltä, että herkut ovat osa hyvinvointia. 

 1. Lepo

Lepo, rentoutuminen, löhöily, oleilu tai tekemättömyys. Meditaatioi, jooga, saunominen tai metsässä kävely. Päivittäin on hyvä nollata koko keho ja antaa sen levätä. Siis muulloinkin kun yöllä. Liika tekeminen ja kiire luovat stressiä, joka liiallisena heikentää hyvinvointia. Riittävällä yöunella on valtava merkitys, en aina edes tajua miten suuresti se vaikuttaa. Liian usein laiminlyön unta. Mieluiten nipistän yöunista aikaa päivän muille jutuille. Vaikka sen unen tulsi olla ihan ykkönen. En todellakaan nuku joka yö riittävästi ja univelkaan ei paljoa tarvita.

 1. Positiivinen ajattelu

Uskon, että ajattelulla on voimakas vaikutus hyvinvointiimme. Kommenttien mukaan positiiviset ajatukset lisäävät hyvinvointia. Ja olen niin samaa mieltä, iloinen mieli lisää hyvää ympärilleen. Omassa elämässään on tärkeä nähdä hyvä.  Positiivinen ihminen on valoisa, se tarttuu. Hyviä fiiliksiä jakava ihminen kerää varmasti puoleensa hyvää, koska jo näkee sen hyvän herkemmin. Yleisesti ottaien positiivisesti jatteleva elää pidempään ja sairastelee vähemmän!

 1. Rakkaat ihmiset

Ystävien ja läheisten kanssa vietetty aika on merkityksellistä. Heidän kanssa tulee jakaneeksi iloja, jolloin ilo moninkertaistuu, mutta myös suruja ja ongelmia, jolloin niidenkään kanssa ei jää yksin. Läheiset kannattalevat ja auttavat takaisin ylös. En tiedä mitään parempaa, kun ystävän kanssa nauraminen ja nauruöverit. Se voimaannuttaa ja lisää jaksamista. Yhtäkkiä saa intoa tehdä ja toteuttaa asioita. Ja tuntuuhan se hyvältä, että joku luottaa, joku on siinä. 

Nämä kaikki 5 asiaa vaikuttavat kaikki kaikkeen. Jos syöt ja nukut huonosti, et jaksa ajatella myöteisesti tai lähteä liikkumaan. Nämä on niin perusjuttuja, jotka me kaikki tiedetään ja silti helposti laiminlyömme. Itse voin sanoa tekeväni sitä päivittäin. Liian helposti nukun liian vähän, syön huonosti, jätän ulkoilun väliin, vaikka siitä tulisikin hyvä mieli ja ajattelen kaikkea negatiivista.

Samaistutko näihin?

-Iida

 

Ladataan...

Ladataan...
Iidan matkassa

Nykyään melko monet toiveet on mahdollisia toteuttaa heti. Minun tekee nyt mieli jotain ja voin sen lähes heti hankkia itselleni. Kaikki on todella nopeasti oman käden ulottovilla. Monia asioita voi ostaa, vaikkei olisi konkreettisesti sillä hetkellä edes rahaa. Mitään ei oikeastaan tarvitse odottaa.

Minulla on lapsuudesta moniakin muistoja odottamiseen liittyen. Olen saattanut haluta jotakin asiaa ja joutunut odottamaan sitä useita kuukausia, jopa vuoden. Mahdollisesti olen itse säästänyt siihen ja tehnyt töitä haluamani asian eteen. Se tunne on huikea, kun viimein se pitkään haluamasi asia on sinun. Nykypäivänä tälläisiä kokemuksia ei juuri mahdollistu. Halauat jotain ja voit toteuttaa sen hyvinkin nopeasti tekemättä juuri mitään sen eteen. Seuraavalla viikolla sama uudelleen. Se upea tyydytyksen kokemus vain puutttuu, kun omalla työllä saat haluamasi aikaiseksi. 

Tämä pätee niin moneen asiaan. Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettiin kauneuden- ja hyvinvoinnin I love me -messut. Tapahtuma kokosi yhteen useita brändejä ja tuotteilleasettajia. Siellä vilskeessä sitä alkaa haluta erilaisia asioita todella paljon. Kaikki on mahdollista ostaa itselleen rahalla, kortilla tai luotolla. Saat heti kaiken haluamasi. Sinulta ei vaadita pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja ahkeruutta. 

Asioiden odottaminen alkaa olla todella vaikeaa. Viesteihin tulisi vastata heti, emme aina edes jaksa odottaa vastausta sähköpostiin. Menetämme malttimme, kun näemme, että Whatsapp-viestimme on luettu, mutta ei vastattu heti.  

Painon pudottaminen on asia, joka ei tapahdu heti. Ennemmin olemme ryhtymättä koko urakkaan, koska se ei tapahdu heti. Ja se vaatii työtä ja siltikään kukaan ei voi taata, että laihdut juuri niin paljon kuin olet halunnut. Sen takia on helppo tarttua erilaisiin pikadieetteihin, jotka lupaavat tuloksia jo kahdessa viikossa.  Me emme jaksa odottaa ja turvaudumme mielummin mitä erinäisimpiin keinoihin, leikkauksiin, pikadieetteihin...

Odottaminen pätee myös kumppanin "etsimisessä". Mutta senkin suhteen olemme hyvin hätäisiä. Kaksi kuukautta Tinderissä ja meistä tuntuu, että olemme tuomittuja sinkkuuteen. Joitakin asioita vain pitää odottaa, tehdä työtä sen saamiseksi. Ehkä se vaatii kahdetsadat treffit ensin ja siinä matkalla paljon itsestä oppimista, mutta lopulta on sen arvoista. 

Tänä viikonloppuna Iltalehden Ilonassa julkaistiin uudelleen minun blogipostaukseeni liittyvä haastattelu. Siihen pääset tästä. Ensi kerran tämä julkaistiin keväällä, jolloin kirjoitin blogissa tämän tekstin. Ilonan haastattelu pohjautuu juurikin kyseiseen tekstiin Kaikki miehet, jotka kävelivät onnensa ohi. Tuolloin jo sain paljon palautetta sinkkuudestani, ulkonäöstäni ja kirjoittamisestani. Nyt viikonloppuna minut yllätti taas hirveä viestitulva, kunnes huomasin, että haastattelu on jostain syystä julkaistu uudelleen. Kiitän kaikkia asiallisen palautteen antajia. Moni mies ja nainen on kokenut tekstin samaistuttavaksi ja osannut nauraa sille. Minua itseäni huvittaa lähinnä se, että kevään ja syksyn välillä mikään ei ole muuttunut miesrintamallani. Olen sinkku edelleen. Ja sitä juurikin tiedustellaan eniten. Olen myös muutakin kuin "sinkku". Kevään ja syksyn väliin mahtuu aika monet treffit, monta hyvää keskustelua, ystäviä ja paljon oppimista itsestä.

Moni myös kummastelee, että kuinka minä olen edelleen yksin. Mutta tässä minä olen ja odotan, tuskastun ja taas odotan. En voi oikeastaan nopeuttaa prosessia mitenkään, enkä edes halua. Se, että olen sinkkuna on oma valinta. Toistaiseksi on parempi vielä vain olla kärsivällinen ja odottaa sitä hyvää, joka tuolla jossain on. Tähän mennessä en ole vielä tavannut sellaista ihmistä, jonka kanssa minun olisi hyvä olla omana itsenäni. 

Vaikeus odottaa asioita ja tehdä työtä sen eteen on yleistä tässä ajassa. Olemme malttamattomia ja haluamme asiat nopeasti, kuten ajan henkeen kuuluu. Mutta niinhän se menee, että hyvää kannattaa odottaa, vaikka odottavan aika onkin pitkä, heh!

-Iida

 

Pages