Ladataan...
Iidan matkassa

Tätä kakkua on tullutkin tehtyä kevään aikana useasti. Tein sen ekan kerran ystävän syntymäpäiville, jossa se sai valtavasti kehuja osakseen. Kakku valmistui aikamoisessa kiiressa, enkä ollut tehdessä sitä ehtinut maistella. Juhlissa hämmästyin itsekin, että miten minä osasin tehdä jotakin näin hyvää, vieläpä melko onnistuneesti. Muidenkin ennakkoluulot tuli voitettua, sille kaikettoman ruuan suhteen ollaan aina vähän varovaisia.

 

Maapähkinäsuklaa kakku

10-15 palaa

(gluteniton, maidoton)

 

POHJA

2 dl kaurajauhoja

1/2 dl mantelijauhoja

1 dl raakakaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljajauhetta

2 dl kauramaitoa

6 kananmunaa

0,5 dl hunajaa

0,5 dl kookossokeria

vuuan voiteluun kookosöljyä

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita irtopohjavuuan pohjalla leivinpaperi ja voitele reunat kookosöljyllä. Tässä käytetty 25 cm irtopohjavuokaa. Kakusta tulee näyttävämpi ja korkeampi pienemmällä vuualla. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset erillisiin kulhoihin. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää keltuaisiin hunaja ja kookossokeri ja vatkaa. Sekoita kuivat aineet ja keltuaisvaahto keskenään ja lisää joukkoon kauramaito. Lisää valkuaisvaahto varovasti mukaan, jotta seos pysyy kuohkeana. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paita uunissa noin puoli tuntia. Ota valmis kakku uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa pohja kahteen tai kolmeen osaan ja kostuta pohjat kauramaidolla, jossa on vaniljajuhetta.

TÄYTE

1 dl kookosöljyä

2 dl maapähkinävoita

4 rkl hunajaa

1 tl vaniljajauhetta

3 rkl kauramaitoa

 

3 kypsää banaania

1 prk Alpro soijavispiä/ muu vaahtoutuva maidoton kerma

 

Sulata kookosöljy, hunaja ja maapähkinävoi massaksi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää vaniljajauhe ja kauramaito sekoittaen. Ota seos liedeltä, kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin vartiksi. Ota jääkaapista ja levitä pohjien päälle. Pilko banaanit ohuiksi viipaleiksi ja laita maapähkinäseoksen päälle. Vatkaa soijavispi ja levitä sitä banaanien päälle. Nosta toinen pohja päälle ja toista. Lopuksi voit koristella kukun banaani siivuilla, tuoreilla marjoilla ja vaikka luonnosta löytyvillä kukilla!

 

 

Ladataan...
Iidan matkassa

Näyttävä kesäkakku syntyy suklaisesta kakkupohjasta, jäätelöstä, marengista ja mansikoista. Ohjetta voi soveltaa täysin omiin tarpeisiin sopivaksi. Alkuperäinen ohje on kirjasta Kakkumuijan gluteenittomat täytetekakut (Mona Tähtinen,WSOY, 2017). Muokkasin ohjetta kuitenkin, sillä halusin siitä vielä gluteenittomuuden lisäksi maidottoman. Mukavaa tässä kakussa on se, että pohjia voi tehdä etukäteen ennen juhlia ja pakastaa ne. Pohjan voi ottaa sulamaan ennen juhlaa ja täyttää jätskillä juuri ennen tarjoilua. Myös marenki on pakastettavaa tavaraa. Paremmin kakku myös kestää, jos se on viileää ja kylmää niin jäätelö ei ala sulaa. Eli vähintään päivää aikaisemmin kakkupohja tulee tehdä.

Kuten kuvista näkyy, en itse tietenkään noudattanut tätä ohjetta. Olin vain päättänyt tehdä juuri tämän kakun ja alkaessani tekemään, luin ohjeen vasta kunnolla läpi. Oli vain tehtävä ja toivottava, ettei jäätelöt heti sulaa lössähdä pitkin pöytiä. Myöhemmin selattuani kirjaa, siinä alkusivuilla jo sanotaan, että "Lue huolella läpi ennen aloittamista". No nyt tiedän. Valmiista kakusta laitoin lähes puolet pakkaseen, sillä se oli täyttävää, eikä se olisi millään kokonaan kulunut. Muutaman viikon päästä otin sen pakkasesta tarjolle ja mielestäni se oli entistä parempaa. Lisäksi se oli säilynyt hyvänä vaahtokarkkeja myöten.

Pohjan tulee pelottavan montaa ainesosaa, mutta muutaman kerran kakkumuijan kakkuja maistaneena, en ole ikinä syönyt niin hyvää kakkupohjaa, kuin hänen ohjeellaan tehty. Eli on kaiken vaivan arvoista! Tein pohjan halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan, koska halusin korkean kakun. Tämän vuoksi jouduin jatkamaan irtophjavuuan reunoja leivinpaperilla.

Jäätelökakku

10 hengelle

(gluteeniton, maidoton)

 

POHJA

30g tummaa suklaata

50g kookosöljyä

1 dl vahvaa kahvia

1 1/2 dl kookos/soijajugurttia

1 tl psylliumia

1 1/2 dl riisijauhoja

1 dl perunajauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1/2 tl ksantaania

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 1/2 sokeria

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna

 

Aseta uuni 145 asteeseen ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sulata suklaa ja kookosöljy vesihauteessa välillä sekoitellen. Anna sulaneen seoksen hetken aikaa jäähtyä. Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä huoneen lämpöiseksi.

Lisää kahvi ja jugurtti samaan astiaan. Lisää joukkoon psyllium ja vatkaa seosta voimakkaasti käsin, jotta psyllium sekottuu tasaisesti.

Sekoita kuivat aineet yhteen, jauhot, kaakaojauhe, ksantaani, suola, leivinjauhe ja ruokasooda. Vatkaa sokerit ja muna keskenään viiden minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kuivat aineet ja jugurtti-kahviseos. Sekoita hetken aikaa ja lisää viimeisenä suklaaseos jatkaen edelleen vatkaamista. Taikinasta tulee paksua ja tahmeaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 60-70 minuuttia. Nosta kakkuphja pois uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Ennen täyttämistä kakun on hyvä antaa viilentyä jääkaapissa yön yli.

MARENKI

4 valkuaista

2,5 dl sokeria

1 tl vaniljauutetta

Aloita erottamalla valkuaiset puhtaaseen kuumuutta kestävään astiaan. Mittaa mukaan myös sokeri. Aseta astia hiljalleen porisevan vesikattilan päälle ja vatkaa samalla valkuaisia käsivatkaimella kunnes seos on n. 60 asteista. Kaada seos yleiskoneeseen tai jatka vatkaamista käsivatkaimella ensin matalalla voimakkuudella ja sitten lisää nopeutta, kunnes marenki on saanut kiiltävän pinnan ja on napakkaa.

MUUTA

6 dl maidotonta jäätelöä (esim. 3 kaverin piparminttu-suklaa)

nonparellejä

mm. marjoja, tikkareita, karkkeja, kinuski ja suklaakastikkeita

 

Ota kakkupohja jääkaapista ja leikkaa se kolmeen osaa. Laita jokaisen kerroksen väliin jäätelöä. Levitä marenki kakun päälle ja koristele kakku haluamillasi asioilla. Marengin päälle voi levittää vielä jäätelökastikkeita ja varmasti maistuu! Aseta kakku tarjolle. Lopun kakun voi laittaa pakkaseen, jos sitä nyt ylipäätään jää!

Ladataan...
Iidan matkassa

Olen ollut pidemmällä viikonloppu vapaalla ja nauttinut ihanasta auringosta. Neljä päivää löhöilyä tuntuu jo lomalta. Aloinkin jo haaveilla kesälomasta ja miettiä mitä kaikkea haluan lomalla tehdä. Aloin tehdä pienoista listaa asioista, jotka on lomalla koettava. Joka aamu pitäisi ainakin juoda pavuista jauhettua kahvia, koska se on niin hyvää, käyttää kauniita servettejä ruokailussa talouspaperin sijaan ja aina pöydässä olisi kesäkukkia. Ostaisin loman alkajaisiksi oikein kunnon kimpun. Ja tietysti tuoreita marjoja ja pyöräilyä.

Katsoin pitkäksi käyvää listaani ja mietin, että miksi näitä listaamiani asioita pitää tehdä vasta kesälomalla. Onhan siihen nyt vielä kuusi viikkoa ja sitten kesä alkaakin olla jo ohi. Että ehkä jo ennen lomaa olisi hyvä nauttia elämästä monipuolisesti. Mutta mikä kumma niistä papujen jauhamisesta tekee niin vaikeaa arkiaamuna? Joka päivä voi olla juhlapäivä, joka aamun voi aloittaa kuin loma aamun. Tai ehkä joka toisen, jos ei joka aamu jaksa tai kerran viikossakin riittää. Ainahan voi herätä ja kuvitella viettävänsä syntymäpäiväänsä, sitä kaikkein parasta juhlapäivää ikinä.

Ihan hyvin voi pukea mekon päälle ja lähteä pyörällä töihin. Vilkkukoot, jos vilkkuu. Kyllä mekkoja pitää saada käyttää milloin huvittaa. Tai korkokenkiä, tai jakkuja. Hullultahan se tuntuu, että kattaa itselleen kynttilä illallisen, taittelee servetit, pukee siistit vaatteet, sujauttaa korkokengät jalkaan ja käy pöytään. Mutta miksi sellaista ei voisi tehdä arkena? Miksi odottaa lauantaihin tai tulevaan kesälomaan? Ei elämää pidä ottaa niin vakavasti. Elämää pitää juhlia.

Huomenna, maanataina, kun heräät, älä ajattele, että plääh maanatai, taas viikonloppu meni liian äkkiä, miten jaksan perjantaihin, vaan ajattele, että jes tänään on syntymäpäiväni! Servetit pöytään, kahvi tippumaan ja kukkaseppele päähän. Omassa työssäni lastentarhanopettaja ei nyt aina kannata pukeutua tavalla, jota tekee mieli. Sen takia tykkäänkin valokuviin pukeutua eri tyyleillä ja leikitellä niillä, ne kun heijastavat sisäistä maailmaani. Joskus tosin otan korkokengät mukaan autoon ja laitan jalkaan, kun kävelen autolta työpaikan ovelle. Se on vain se tunne, tehdä asioista juhlaa itseäni varten. Itseltä itselle.

Juhlahumua ensi viikkoosi!

-Iida

Kuvat: Tiia Nyholm

 

 

 

 

 

Pages