Ladataan...
Iidan matkassa
  1. Rintojen kehityshäiriö
  2. Kaikki miehet, jotka kävelivät onnensa ohi
  3. (single)mom to be
  4. Jos kuolisin tänään, kuolisin onnellisena
  5. Miten et voi tietää lapsesi isää
  6. Älä jää väkivaltaiseen suhteeseen

Yllä olevassa listassa on blogin suosituimmat kuusi postausta. Osa vanhempia ja osa uudempia. Tavallaan en yhtään ihmettele, miksi näitä on luettu ihan valtavasti. Pelkästään rintojen kehityshäiriöstä kertovaa postausta on luettu lähes 40 000 kertaa, ihan mieletöntä siis! Kaikki postaukset käsittelevät isoja asioita, vaikeitakin aiheita ja sen takia varmasti ovat niitä suosituimpia. Väkivaltaisesta suhteesta kertova tekstini on näin jälkikäteen aika sekavaa luettavaa, mutta teksti oli lähes suoraan päiväkirjastani, enkä ehkä olisi osannut sitä toisin kirjoittaakaan. 

Ihanaa viikonloppua ja pääsiäisen aikaa! Toivottavasti tästä löytyy sinullekin jotain lukemista,

-Iida

 

Ladataan...

Ladataan...
Iidan matkassa

Oman raskauteni takia olen kohdannut kommentteja, joissa naisen seksuaalisuutta pidetään edelleen hyvin rajattuna. Tuntuu, että edelleen 2018 naisen seksielämä on jotenkin tabu. Monelle seksuaalisesti aktiivinen sinkkunainen, jonka seksikumppanit vaihtuvat, on huono nainen, käytetty, jakorasia jopa huora. Usein olen kohdannut, että seksi tapailun alussa tai jopa ekalla tapaamisella on huono juttu, sellainen nainen ei ole tyttöystävä materiaalia. Miehet hakevat vaimonaista ja siihen liitetään pidättyväisyys kuin hyveenä. 

Minulla on ollut monia kumppaneita ja sinkuksi olen harrastanut seksiä usein, tai itselle riittävästi. Olen aina harrastanut seksiä omasta halustani. Olen sen suhteen onnellisessa tilanteessa, ettei minua ole koskaan pakotettu mihinkään, mitä en ole halunnut. Näin ollen en näe toiminnassani mitään väärää. Seksin harrastamisessa ei ole mitään väärää, jos se on molempien toiveiden mukaista. Naisella saa olla useita kumppaneita, aivan kuten miehelläkin. Vaikka edelleen tuntuukin, että miehellä useat kumppanit on ylpeys ja naiselle häpeä.  Nainen saa nauttia seksistä, haluta seksiä ja toteuttaa seksuaalisuuttaan aktiivisesti yksin, kaksin tai mieleisessään kokoonpanossa.

Nainen on niin pitkää ollut miehen omaisuutta, että edelleen yhteiskunnassa vallitsee paljon oletuksia naisen seksuaalisuuteen liittyen. Toisinaan minusta tuntuu, että minun pitäisi hävetä itseäni, ”ai se on sellainen nainen”, vaikken ole tehnyt mitään hävettävää. Miehen seksielämä on kunnian asia ja me naiset häpeilemme puhua koko aiheesta. Itsekin usein ajattelen, että mies varmasti lähtee lätkimään siinä kohtaa, kun kerron seksikumppaneitteni määrän. Aihe on todella kiusallinen, vaikka ihan turhaan. Häpeily pitäisi lopettaa. Seksikumppaneiden määrä ei tee kenestäkään ihmisenä huonoa. Eikä lukuisat kumppanit tarkoita, että hyppää sänkyyn ensimmäisen vastaantulevan kanssa. Mahdollisuuksia on monia, seksisuhteet , ilman parisuhdetta, eivät ole mikään harvinaisuus.

 Meidän pitäisi olla ylpeitä, että meillä on mahdollisuus nauttia kehostamme ja sen suomista mahdollisuuksista. Naisella on ihan yhtäläinen oikeus nauttia seksuaalisuudestaan kuin miehellä, saada nautintoa ja tyydytystä. Jokaisella on oikeus toteuttaa itseään. Selvästi mies ja nainen ei ole vielä tämänkään asian suhteen tasa-arvoisia, jonka vuoksi asia vaatii lisää keskustelua.

Minusta on todella hienoa, että raskauteni ja isä-tilanteeni nähdään yhteiskunnallisesti merkittävänä. Olin melko häkeltynyt tämän postauksen kommenteista. Kyse ei ole pelkästä raskaudesta, vaan naisen seksuaalisuudesta puhumisesta. Se on siis edelleen ihmeellistä, että voi olla useita kumppaneita ja vielä samoihin aikoihin. Ja vielä niin, että siitä puhutaan avoimesti.

-Iida

LUE MYÖS: LET'S TALK ABOUT SEX

KUVAT: TIIA NYHOLM

Ladataan...
Iidan matkassa

Saan usein palautetta rohkeudestani. Monen mielestä olen todella rohkea kirjoittaessani elämästäni avoimesti. En ole itse osannut edes ajatella, että omasta elämästäni kirjoittaminen sellaisena kuin se on, olisi rohkeaa. Monesti ne vaikeatkin aiheet, joista eniten tulee palautetta, ovat sellaisia, joista kirjoittaminen on minulle ns. terapeuttista. Tekstin kirjoittamisen jälkeen, pääsen aiheesta irti ja oma olo helpottuu. Rintojen kehityshäiriöstä kertominen on taas ollut puhtaasti vertaistuellista. Raskaudesta kertominen taas oli vain tehtävä, sillä se olisi tullut tietoisuuteen jotain kautta kuitenkin ja kun päätän jotain tehdä, niin haluan tehdä sen kunnolla ja siitä syystä myös avoimuus alusta asti. 

Palautteen myötä olen kuitenkin alkanut pohtimaan rohkeutta laajammin. Kyselin myös Instagram -seuraajiltani mikä heille antaa rohkeutta. Samaistun heidän kommenteihinsa, rohkeutta tuo läheiset ihmiset, kannustava palaute, hyvä itsetunto ja omat tavoitteet kehittyä. Tein pientä listausta näistä asioista ja niiden merkityksestä minun kohdallani.

  1. Läheiset ihmiset ja perhe. Uskallan olla rohkea, koska minulla on ympärillä sellaisia ihmisiä, jotka eivät lähde. On sellasia ystäviä, jotka ovat olleet mukana jo niin kauan, että voin luottaa heihin nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi on mahtavia sisaruksia ja sukulaisia, jotka ovat aina valmiita auttamaan, jos apua vaan tarvitsee. Ja se, joka mahdollistaa rohkeuteni, on äitini. Äiti on se suurin voima, johon voin täysin luottaa. Hänen ovi on aina auki, tein mitä tahansa tai mokasin kuinka pahasti tahansa hänen luokseen voi aina mennä. Äiti on myös kasvattanut minut rohkeaksi, hän on aina kannustanut minua ja luonut uskoa siihen, että pärjään kyllä.
  2. Kannustus. Kannustava palaute antaa lisää rohkeutta. Jos saisin paljon negatiivista palautetta kirjoituksistani, en uskaltaisi olla niin avoin, koska silloin haluaisin suojella itseäni. Nyt voin olla avoin ja rohkea. Siitä voin kiittää teitä, jotka kannustatte minua kommenteillanne. Teidän palautteenne ansioista haluan antaa teille sitä, mitä pyydätte ja tiedän, että te tuette minua. Kannustava palaute pätee myös monessa muussa asiassa, kuten työssä ja vapaa-ajalla. Kauniit sanat, positiiviset kommentit ja kannustus antaa voimaa luottaa itseensä ja omaan tekemiseen. 
  3. Itsetunto. Hyvä itsetunto auttaa olemaan rohkea, koska silloin ei välitä muista, vaan tekee itselleen parhaalla tavalla. Silloin ei välitä muiden mielipiteistä, vaan on rohkeasti oma itsensä. Silloin luottaa omaan itseensä ja kunnioittaa itseään. Hyvä itsetunto on usein pitkän työn tulos ja itse koen sen tulleen eletyn elämän ja elämänkokemusten myötä. Ikä vaikuttaa myös itsetuntoon, sillä mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän sitä välittää muiden asenteista. Huomaan, että elämänkokemukset ovat tuoneet minut siihen pisteeseen, että tiedän voimani, tiedän, että kaikesta selviää. Usein minusta tuntuu, että mitään sellaista ei voi tulla vastaan, mistä en voisi nousta ylös. Minulla on siis todella vanha luotto siihen, että pärjään. Toisaalta taas osaan tunnistaa omat rajani ja tiedän, milloin en pärjää, jolloin olen aina tähän asti osannut pyytää apua. 
  4. Tavoitteet. Usein omat tavotteet lisäävät rohkeutta ja niiden saavuttaminen lisää hyvää itsetuntoa. Monesti on tärkeää kokea olevansa jossain omassa jutussaan hyvä ja osaava, oli se sitten harrastus tai työ. Omien tavotteiden saavuttaminen johtaa yhä uusien ja aina vain rohkeampien tavoitteiden asettamiseen. Omassa jutussaan menestyminen, kannustavan palautteen saaminen lisäävät itsetuntoa, "minä olen tässä hyvä" ja se taas antaa uskallusta olla rohkea. Minä usein haluan tavoitella asioita, jotka vähän pelottaa, haastaa itseäni, sillä koen tarvetta kehittyä ja pitää elämääni mielenkiintoisena. Täytyy olla rohkeutta, jotta uskoltaa asettaa tavotteet vähän ylemmäs mitä oma osaaminen on. Monesti olemme todella rohkeita sellaisen asian parissa, josta meillä on tietämystä ja luotamme osaamiseemme. Uskallamme ottaa riskejä, koska tiedämme olevamme sen asian ammattilaisia. Luottamus omaan osaamiseen antaa rohkeutta. 

Minä haluan olla rohkea. Rohkeudella olen tähän asti saavuttanut vain elämääni parantavia asioita ja kasan hyviä tarinoita blogiin. Kannustan olemaan rohkea. Oli se sitten missä mittapuussa tahansa. Sillä rohkeutta ei voi vertailla, sitä on todella monenlaista. Jätämme niin paljon rohkeutta käyttämättä, koska meistä on mukavaa olla mukavuusaluella ja rohkeus pelottaa. Ja aivan liian usein meidän rohkeutta estää toiset ihmiset. Mietimme turhaan, että mitä muut ajattelevat, jos teen näin, vaikka rohkeuden kannalta oleellisinta on kuunnella omaa sisintään ja sitä mitä se asiasta ajattelee. 

Rohkeutta tiistaihisi,

-Iida

Ladataan...

Pages