Ladataan...
Iidan matkassa

"Iida sulla on kyllä aika pullea maha" sanoi 3-vuotias asiakkaani töissä. Kerroin, että mahassani on vauva. Siitäpä hyvät naurut syntyi ja lapsi lähti luotani ilmoittaen kavereille "Hei, Iidan mahassa on vauva" ja paljon hihitystä. Aloimme 3-vuotiaiden kanssa keskustella, että jokainen on joskus vauva ja vauvat asuvat äidin mahassa. He tuumasivat myös, että vauvaa pitää hoivata, antaa ruokaa ja joskus vauvat itkevät aika kovaa. 

Mahani on ilmestynyt ihan muutamassa viikossa. En edes oikein tiedä, koska se tapahtui. Toki olin jo pidemmän aikaa huomannut, että se on vähän pyöreä, mutta nyt se on tullut esille kunnolla. Enää se ei katoa, vaikka kuinka vetäisi mahaa sisään. Pienet liikkeetkin voimistuvat koko ajan. En ole ottanut mitään viikottaisia mahakuvia enkä ole kirjoittanut tuntemuksia näiden kuukausien ajalta sen erityisemmin. Tuntuu, että moni niin tekee, mutta ehkäpä ei ole myöhäistä aloittaa. 

Ja aikakin on mennyt todella nopeasti, tässä ollaan jo yli puolen välin! Vastahan tein sen raskaustestin. Silloin aika tutui niin matelevan, odotin neuvolaa, odotin ultraa, taas neuvolaa ja taas ultraa. Ja nyt olen siinä pisteessä, että mietin rattaiden väriä. Töitäkin on enää jäljellä alle kaksi kuukautta ennen kesälomaa, josta jään äitiyslomalle. 

Toki vointi on vaikuttanut varmasti ajan kuluun. Ensimmäiset kolme kuukautta oli pahoinvoinnin takia niin piinaavia, että aikakin tuntui menevän todella hitaasti. Joka päivä vain odotti, että olisi jo parempi olo. Toivoi, että ruoka maistuisi, eikä enää tulisi oksennusta. Ja kaikki tuo loppui kuin seinään, taisi ehkä olla rv 16 paikkeilla. Nyt olo on ollut niin hyvä, etten edes muista olevani raskaana. Tuntuu "normaalilta", sellaiselta, kun ennen raskautta. Voi tehdä asioita, syödä, on energiaa ja voimaa.  Välillä edelleen tuntuu niin epärealistiselta ajatus raskaudesta ja lapsesta. Tulee usein mietittyä, että olenko nyt ihan oikeasti raskaana ja joka kerta ohittaessani peilin, vilkuilen mahaani. Ja totean olevani raskaana.

Isämiesten kanssa olemme olleet yhteydessä ja olen moneen kertaan ajatellut, miten hienoa, että meillä on hyvä keskusteluyhteys. Jopa mies A:n kanssa olemme olleet yhteydessä pitkän hiljaisuuden jälkeen ja on hienoa, että voimme arvostaa toistemme näkemyksiä, vaikka ne ovat erilaiset ja ymmärtää toisen ajattelua. Olen kuitenkin päättänyt, etten surkuttele yksin olemistani. Riittää, että minä saan tuntea ne ensimmäiset liikkeet ja katsella tyyppiä ultrakuvissa.  Minä olen tässä ja se riittää. Sain seuraajaltani videon, jossa hänen yksin saamansa ja kasvattamansa kaksoispojat pelaavat Aliasta. Toinen pojista selittää sanaa "perhe" sanoen, että se on sellainen, jossa voi rakastaa, jolloin toinen arvaa käsitteen heti. Tuli niin hyvä mieli kyseisesti videoklipistä. Lapset sen jo oivaltaa, perhe on paikka rakkaudelle, oli sen koko tai muoto mikä tahansa.

Nyt on todella ihanat oltavat! Kevät ja tuleva kesä vielä tuntuvat antavat lisää virtaa.Varmasti raskauden parasta aikaa juuri nyt, sillä moni varoittelee, että pahin on edessä. Odotas vaan, kun...

-Iida

PS. Jos haluat kuunnella ajatuksiani vanhemmuudesta, niin tästä pääset kuuntelemaan Radio Helsingin Kupla -podcastin jakson, jossa olin vieraana. Podcastiä juontaa Elsa ja Aniko, jotka hekin ovat vanhempia erilaisissa elämtilanteissa. 

 

Ladataan...
Iidan matkassa

Vappu on pian täällä! Siis ehdottomasti kevään paras juhla, munkit, sima ja tippaleivät. Aina ne on parhaita mummon tekemänä. Mummon munkki-ohje pääsi uuteen valoon, kun muokkasin sitä omaan ruokavalioon sopivaksi. Munkit voi sokerin sijaan kuorruttaa koivusokerilla eli xylitolilla tai raakasuklaalla, jolloin niistä saa sopivia moneen ruokavalioon.

Odotan vappua siis muutenkin ihan hirveästi, olen nimittäin viikonloppu mukaan lukien yhteensä neljä päivää vapaalla. Saan ihanan ystävän vieraaksi viikonloppuna ja sukulaisille on myös luvassa tuparit täällä uudessa kodissani. Ehkä pian myös teille kuvia kodistani. 

Nämä kuvat on ottanut Nanna Talvitie Hymyilevä aamu -tapahtumassa, jossa teimme munkkeja yhdessä. Onko Hymyilevä aamu sinulle jo tuttu? Kurkkaa Hymyilevän aamun Instgram ja ilmottaudu seuraavaan tapahtumaan, joka on lauantaina 12.5. 

Vappumunkit

(gluteeniton, maidoton, ei valkoista sokeria)

n. 20 munkkia

 

2,5 dl mantelijuomaa/muuta kasvimaitoa

25g tuorehiivaa

2 tl psylliumia

3/4 dl kookossokeria

1/2 tl suolaa

1 tl kardemummaa

1/2 tl vaniljajauhetta

2,5 dl riisijauhoa

2,5 dl teff-jauhoja

3-4 dl perunajauhoja

(tai 8-9 dl valmista gluteenitonta vaalea jauhoseosta)

1 dl kookosöljyä sulana

1 kananmuna

 

paistamiseen 1 litra rypsiöljyä/auringonkukkaöljyä yms.

kuorruttamiseen koivusokeria

Lämmitä mantelijuoma kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva ja psyllium. Anna turvota 5 minuuttia. Tämän jälkeen sekoita nesteen joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja vaniljajauhe.

Lisää puolet jauhoista käsin vaivaten. Lisää sula kookosöljy ja kananmuna sekä loput jauhot. Vaivaa taikinaa käsin. Taikinan tulee olla pehmeää, muttei tarttua käsiin. Ripottele pöydälle jauhoja ja kumoa taikina siihen. Jaa se noin 20 osaan ja pyörittele palat pulliksi tai muuhun haluamaasi muotoon. Jätä kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi. Tee munkkeihin reikä keskelle ennen paistoa.

Kuumenna rapsiöljy 180 asteiseksi. Kokeile pienellä taikinapalalla, onko öljy riittävän kuumaa. Paista munkit öljyssä ja kierittele heti paiston jälkeen sokerissa, jotta sokeri tarttuu. Yksi hyvä vaihtoehto on myös paistaa munkit uunissa, jos ei halua uppopaistaa munkkeja rasvassa. Sokeri ei tuolloin tartu, mutta munkit voi kuorruttaa suklaalla. 

Tehdäänkö teillä vappuna munkkeja?

-Iida

Ladataan...
Iidan matkassa

Olen aina ollut suklaan suuri kuluttuja! Ja järjetön suklaansyönti on pakottanut etsimään niitä parempia "tervellisempiä" vaihtoehtoja ja niin syntyi rakkaus raakasuklaaseen. Alkuraskaudesta en syönyt suklaata ollenkaan, mutta nyt olen alkanut palata normaaliksi. Hieman jo ehdin olla huolissani. 

Nykyään, jos haluan saada raakasuklaata nopeasti, otan lusikan ja Foodinin Mylk raakasuklaarouhe -pussin esiin. Ja lusikalla vaan suoraan suuhun. Just tuo Mylk raakasuklaarouhe on niin hyvää! Jos on enemmän aikaa tai joku ilmoittaa tulevansa pian kylään, sulatan vesihauteessa sopivan määrän suklaarouhetta ja valutan sulan suklaan muotteihin. Päälle vain omia suosikkeja, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja. Minua ihastuttaa tällä hetkellä kukkainen suklaa, johon laitan mehiläisen siitepölyä ja ruusunlehtiä. 

Mikäli halaut tehdä suklaata kokonaan itse, on blogissa siihen hyvä ohje. Sen loudat tästä postauksesta!

-Iida

 

Pages