Ärsyttääkö yritysten joululahjat vai olisiko parempi, ettei anneta lahjoja ollenkaan?

iivents

Turhuuksia tai toiveita. Lahjauutuuksia tai krääsää. Maukkaita makuja tai viiniä puteli. Liikelahjakaapin jämät tai elämyksiä yhdessä kokien. Lämmintä kättä tai massasähköpostiviesti. Iltalehden artikkeli henkilöstön joululahjoista pisti miettimään, olisiko parempi, ettei rahaa tuhlata turhuuksiin vai aiheuttaako se närää "tänä vuonna ei tullut sitä suklaarasiaakaan".

Olen aika vähään tyytyväinen, vaikka aina lahjat eivät mene kohdilleen - on tullut lahjaksi suklaata ja mysliä, jotka tursuavat pähkinää. Ne olen suoraan antanut kotona eteenpäin, allergikko kun olen. Ja kotiväki on ollut iloinen herkuista. Yritys Y antoi joululahjaksi megasuuret fleecet. Ei mikään muodin uusin oikku tai kauneudella pilattu, mutta hyvässä käytössä ollut - pohjoisen mökillä arktisissa olosuhteissa. Ei tarvinnut ostaa moista viritystä itse. Fleeceviritelmää aiemmin meni vuosia, etten saanut mitään joululahjaa, silloinen työnantajani ei lahjoja harrastanut.

Mieleenpainuvin joululahja taitaa olla aivan tavallinen suklaarasia, jonka sain parikymppisenä aulaemäntänä työskennellessäni. Olin toimittanut lukuisia lahjoja eteenpäin suuressa yrityksessä - minulle ei luonnollisesti tullut mitään, sijainen kun olin. Kun joulun välipäivinä menin töihin tyhjään toimistorakennukseen pöydälläni oli paketti, jossa luki "aulatytölle, iloista joulua". Talossa viikottain vieraileva hieroja oli jättänyt paketin minua ilahduttamaan. Pieni teko, joka ilahdutti kovasti pitkien välipäivien tunteja - tuolloin ei ollut nettiä, jossa olisi voinut roikkua aikaa kuluttamassa. Luin kirjaa ja päivystin suklaarasian huvetessa nokan alla.

Olen suunnitellut yritysten joululahjoja ja kuunnellut toiveita, millaisia ovat saajat; paljonko on naisia /miehiä, ikähaarukkaa, aiempia lahjoja - aina otettava mediaani saajista ja mietittävä kohderyhmää näin. Kaikkia ei voi miellyttää, se on selvää. Ihan selvää krääsää en kannata, jos antaa lahjan niin rahallinen summa ei ole pääasia vaan ajatus. Pieni muistaminenkin voi olla joulumieltä kohottavaa. Muotoilijan sydäntä sykähdytti kuulla vuosien jälkeen, kuinka yrityksen X työntekijä kyseli olenko minä se joka suunnitteli heille joululahjat vuosituhannen vaihteessa. Kuulemma kovassa käytössä ollut. That's what I want to hear!

Pistää miettimään, kumpi on parempi, että työnantaja muistaa jollain pienellä lahjalla vai se, ettei anna mitään?

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.