Ladataan...
I'm OK

Saatoin naurahtaa, kun nostin lapun tätä ensimmäistä sanaselityskirjoitusta varten. Viime aikoina olen toistanut useita kertoja, että hyvinvoinnin teemat ovat itselleni tärkeitä ja hyvinvointi on aiheena itselleni ajankohtainen. Ja oikeastaan koko blogin yksi selkeä tausta-ajatus on kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Mitä hyvinvointi on?

Hyvinvointivalmennuksissa lähestytään usein ensin jollakin keinoin ravintoa, liikuntaa, lepoa ja terveyttä. Ne on ehkä niitä asioita, joihin useimpien on helppo tarttua ja siksi niistä on hyvä aloittaa. Syy-seuraussuhteet ovat selkeitä.

Joskus ajattelin myös, että vasta hyvinvoivana voin olla onnellinen. Tuo ajatus on saanut paljon ravistelua osakseen. Onnellisuudesta kirjoittanen joskus enemmän, mutta lähtökohtaisesti ajattelen nykyisin onnellisuuden olevan valinta, asenne. 

Hyvinvoinnin voisin määritellä myös niin, että kun voin hyvin en voi huonosti. Itselleni tuo voisi tarkoittaa sitä, että elämäni ei ole selviytymistä aamusta iltaan, viikosta toiseen ja kesästä kesään, vaan nautin elämän kaikista puolista, ja minulla on toimintakykyä myös haastavissa tilanteissa. Ja tämä on tärkeää: hyvinvointi ei tarkoita että elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista ja hattarapilviä. Hyvinvoivalla ihmisellä on voimavaroja siihen, että pystyy myös ottamaan vastaan niitä tunteita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä, pystyy tuntemaan niitä ja käsittelemään niitä. Mutta tottakai, jos elämään osuu silkkaa surua, murhetta ja vastoinkäymisiä, koetellaan siinä vahvemmankin ihmisen hyvinvointia.

Omaa hyvinvointiani on koeteltu ehkä kaikista eniten työrintamalla. Väsyin, kyllästyin enkä jaksanut oikein enää innostua ja silloin aloin kysellä, mitä tältä elämältä oikeastaan haluan ja mihin haluan aikaani käyttää. Nyt opintovapaalla ollessa olen saanut aika paljon miettiä sitä, mitkä on niitä asioita, joista haluan tulevaisuudessa pitää kiinni ja millaisesta työelämästä oikeastaan unelmoin.

Hyvinvointi on palapeli, jossa on fyysistä ja henkistä hyvinvointia, työhyvinvointia, hyvinvoivia ihmissuhteita ja taloudellista hyvinvointia. Hyvinvointi on jonkinlaista huolettomuutta, itsevarmuutta, rohkeutta, sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä, lempeyttä ja armollisuutta.

Outi

Ladataan...
I'm OK

Niinkuin blogin kuvauksessakin kerron, minulla on tarve kirjoittaa ja se on se syy, miksi blogin perustin. Mutta viime aikoina kirjoittaminen on rajoittunut lähinnä päiväkirjojen sivuihin ja koulutehtäviin. Blogi on saanut olla rauhassa. Syy on ollut se, että ei ole ollut punaista lankaa. On niin paljon niin moniin asioihin liittyviä ajatuksia, etten ole tiennyt mistä aloittaa. 

Viime viikolla Hatsolo teki instagramin storyissaan jotain sellaista, joka sai sykkeen nousemaan ja ideat virtaamaan. Parina iltana hän veti pakasta kortin, jossa oli joku sana, ja kertoi sanasta inspiroidun tarinan. Huomasin, että oli ihan todella virkistävää ohjata samalla omat ajatukset siihen, miten ymmärrän jonkin sanan itse, mitä se minulle tarkoittaa. Ja koska rakastan myös niitä joidenkin haastatteluiden yhteydessä tehtäviä sana-assosiaatiotehtäviä, joissa haastateltavalle sanotaan joku sana ja hänen pitää vastata se, mitä ekana tulee mieleen, ajattelin, että tässä se on. Tämä on se muoto, jolla minä saan kirjoittaa kaikesta mistä haluan, ja silti joka tekstillä on joku aloituspiste ja raami.

Aloin kerätä sanoja, jotka aiheuttavat itselleni jonkinlaisen sykähdyksen. Siis sen liikahduksen, että tällä sanalla on itselleni joku merkitys. Listaan kertyi helposti viitisenkymmentä sanaa. Kun uusia sanoja tulee mieleen, lisään ne nippuun, koska sanojahan tulee vastaan kirjoissa, koulutuksissa, keskusteluissa, somessa. 

Koska en osaa itse päättää mistä kirjoittaisin, annan arvan päättää. Kerran viikossa otan sokkona nipusta sanan, ja siitä sanasta kirjoitan. Rehellisyyden nimissä annoin itselleni kuitenkin vaihto-oikeuden siinä tapauksessa, että jostakin syystä en juuri nyt siitä teemasta halua kirjoittaa. Ja koska rakastan nykyään myös rutiineja, tavoite on, että joka maanantai sinkoan ulos uuden tekstin. Voin sanoa jo nyt, etten ole pitkään aikaan ollut mistään yhtä innoissani.

Outi

Ladataan...
I'm OK

Kuvittelin lukevani organisaation johtamisesta ja strategiasta, mutta yllättäen Menestyksen timantti: strategia, johtaminen, osaaminen, vuorovaikutus -kirjassa tulikin vastaan kolme sivua yksilötason strategiasta, joka ulottuu elämän kaikkiin osa-alueisiin. Tässä jonkinlaisen elämänmuutosprosessin keskellä ajatukset tietysti siirtyivät työuran seuraavasta luvusta koko elämän tähän lukuun. Onko minulla strategia jonka avulla johdan omaa elämääni? Tarkoitus, visio ja arvot. Strategiset toiminta-alueet. Ympäristö- ja itseanalyysi. Strategiset tavoitteet. Strateginen hierarkia - päädraiveri, keskeiset strategiat ja toimenpiteet. Toimenpideohjelmat. Budjetti tai resurssisuunnitelma. Ja miten turvaan strategian toteutumisen? 

Jotakin samanlaista mutta aivan eri sanoin on Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat -ajattelussa. Kirjan lukeminen on hidasta, koska se vaatii ei vain lukemaan, vaan toimimaan. Ajattelemaan, kirjoittamaan, tekemään päätöksiä ja harjoittelemaan päätöksien toteuttamista joka päivä. Ehkä vielä joku päivä kirjoitan tänne auki niitä asioita, joita oon miettinyt ja tehnyt.

Ladataan...

Ladataan...
I'm OK

 

Huomaan, että tämän miltei menneen lokakuun olen viettänyt hauduttelutilassa. Uusi arki on alkanut löytää uomansa, ja opinnot on sujuneet oikein hyvin. On kiinnostavaa, miten nopeasti olen omaksunut opintoihin liittyviä taitoja, vaikka toki, onhan niitä harjoiteltu pienempien opintojen kautta jo parina edellisenä syksynä avoimessa ammattikorkeakoulussa ja avoimessa yliopistossa. Valkoisen sivun kammon kohtaan kyllä jokaisen uuden tehtävän edessä, ja kirjoittamisen aloittamisen vaikeus on vielä melkoinen. Mutta kun saa jonkun järkevän ajatuksen tuotettua, jonkun kokonaisuuden hahmoteltua, niin kyllä se siitä on joka kerta lähtenyt.

Ensimmäisten opintovapaaviikkojen yllätys oli se, kuinka väsynyt olinkaan. Koska oli mahdollisuus antaa itselle lupa nukkua, nukuin. Pitkiä pitkiä yöunia ja päiväuniakin. Nukuin pois stressin tuomaa voimattomuutta, hiipuneen motivaation tuomaa taakkaa. Ensimmäisellä opintovapaaviikolla pääsin tekemään myös itselleni rakasta puuhaa, kun olin jälleen mukana taitoluistelun Finlandia Trophy -kisoissa vapaaehtoisena. Huomasin, että sekin oli henkisesti erilaista, kun ei tarvinnutkaan miettiä seuraavan viikon töissä jaksamista kisojen aikana pitkäksi venyneiden päivien ja lyhyiksi jääneiden yöunien jälkeen. 

Tärkeää on ollut myös se, että ensimmäisten viikkojen voimien keräilyn jälkeen mieleen on vapautunut tilaa uusille ajatuksille ja uudenlaisia haaveita tulevaisuuden suhteen on lähtenyt itämään. Seuraavaksi ajattelin auttaa idättelyä lukemalla Ilkka Koppelomäen juuri julkaiseman kirjan "Saa mitä haluat". 

Ladataan...

Ladataan...
I'm OK

Tajusin juuri tänään, millainen stressi on painanut kivenä hartioilla. Kun kesäkuussa sain tietää kouluun pääsystä, alkoi mieleen kertyä hoidettavien asioiden lista ja samalla myös huolehdittavien asioiden lista. Olen murehtinut sitä, myönnetäänkö opintovapaa niin kuin toivon, miten töissä sijaisuuskuviot menevät - koska vaikka olenkin poissa, on työkavereiden hyvinvointi ja monen vuoden työn jatkumo asioita, joille toivon vain hyvää - osaanko täyttää kalenterini viisaasti ja mitä tapahtuu taloudelliselle tilanteelleni. Samalla olen kerännyt taakkaa, joka on lyhentänyt askelta, valvottanut öisin ja antanut sydämen sykkeeseen vauhtia. Mutta. Vapaa myönnettiin, niin kuin toivoin. Sijaisuuskuviot näyttävät menevän niin, että voin hyvillä mielin siirtyä takavasemmalle. Kalenteriini on tullut talvelle vain innostavia juttuja, ja olen myös osannut sanoa ei. Tänään sain vahvistuksen, että raha-asiatkin näyttävät asettuvan ihan hyviin uomiin. Ja kun tuo viimeinen vahvistus tuli, tunsin fyysisesti sen, miten painon tunne keveni. Juuri nyt on vain puhdasta iloa siitä, millainen talvi onkaan edessä.

Ladataan...

Pages