#10: Luovuus

Luovuus ei mielestäni ole mikään yksiselitteinen asia, koska luovuutta näyttäytyy monella tavalla monessa muodossa monissa hyvin erilaisissa ihmisissä ja tilanteissa. Luovuus voi olla taiteellista lahjakkuutta, matemaattista älykkyyttä, rohkeutta tehdä asioita tavallisesta poikkeavalla tavalla tai kykyä ilmaista musiikkia tanssin liikkein nyt noin muutamia mainitakseni.

Itselleni viime vuosien yksi suurimpia harmin aiheita on ollut se, että olen kokenut että hetket, jolloin luon uutta, ovat olleet vähissä. Luovuuteen liittyy yleensä jonkinlainen oivallus, innostuksen tunne sekä myös kokemusta tyytyväisyydestä. Mutta luovuus tarvitsee tilaa ja aikaa. Minuuttiaikataulutettu päivä ja kuormitettu mieli ei yleensä ole paras alusta luovuudelle eikä luovuutta voi pakottaa. Hyvät arjen rutiinit ja toimivat käytännöt auttavat siinä, että mieli ei kuormitu siitä, että ratkoo samoja asioita uudestaan ja uudestaan.

Itse koen olevani luova askarrellessani kortteja (ouska.blogspot.fi), kirjoittaessani ja ratkoessani koulutehtäviä.Myös työssäni nuorten kanssa luovuus näkyy aina ajoittain kun on tarvetta keksiä uusia lähestymistapoja erilaisiin teemoihin, tai kun yritetään keksiä paremmin toimivia tai muuten erilaisia tapoja rakentaa vaikkapa leirien ohjelmia. Pari vuotta sitten koin ja sitä ääneen usein sanoinkin, että takkini on tyhjä enkä oikeastaan luo juurikaan uutta vaan kierrätän vanhoja – kylläkin hyviksi haivaittuja – sisältöjä. Eikä sekään huono ole, miksi pitäisikään aina fillaria keksiä uudestaan. Mutta itselleni se kertoi myös innostuksen puutteesta, siitä etten inspiroitunut juuri mistään niin paljon, että luovuus olisi päässyt valloilleen.

Mutta aika auttaa. Se, että antaa itselleen luvan olla innostumatta, ja antaa itselleen luvan mennä ei pelkästään sieltä missä aita on matalalla, vaan sieltä missä portti on auki, auttaa. Ja jossain kohtaa kun pitää mielen avoinna, muttei piiskaa itseään väkisin mihinkään, alkaa joku asia inspiroida, joku asia kiinnostaa ja johonkin syntyä uusia ideoita. Ja se on yksi maailman parhaista tunteista.

hyvinvointi ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *