#1: Hyvinvointi

2019-02-07 17.13.40.jpg

Saatoin naurahtaa, kun nostin lapun tätä ensimmäistä sanaselityskirjoitusta varten. Viime aikoina olen toistanut useita kertoja, että hyvinvoinnin teemat ovat itselleni tärkeitä ja hyvinvointi on aiheena itselleni ajankohtainen. Ja oikeastaan koko blogin yksi selkeä tausta-ajatus on kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Mitä hyvinvointi on?

Hyvinvointivalmennuksissa lähestytään usein ensin jollakin keinoin ravintoa, liikuntaa, lepoa ja terveyttä. Ne on ehkä niitä asioita, joihin useimpien on helppo tarttua ja siksi niistä on hyvä aloittaa. Syy-seuraussuhteet ovat selkeitä.

Joskus ajattelin myös, että vasta hyvinvoivana voin olla onnellinen. Tuo ajatus on saanut paljon ravistelua osakseen. Onnellisuudesta kirjoittanen joskus enemmän, mutta lähtökohtaisesti ajattelen nykyisin onnellisuuden olevan valinta, asenne. 

Hyvinvoinnin voisin määritellä myös niin, että kun voin hyvin en voi huonosti. Itselleni tuo voisi tarkoittaa sitä, että elämäni ei ole selviytymistä aamusta iltaan, viikosta toiseen ja kesästä kesään, vaan nautin elämän kaikista puolista, ja minulla on toimintakykyä myös haastavissa tilanteissa. Ja tämä on tärkeää: hyvinvointi ei tarkoita että elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista ja hattarapilviä. Hyvinvoivalla ihmisellä on voimavaroja siihen, että pystyy myös ottamaan vastaan niitä tunteita, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä, pystyy tuntemaan niitä ja käsittelemään niitä. Mutta tottakai, jos elämään osuu silkkaa surua, murhetta ja vastoinkäymisiä, koetellaan siinä vahvemmankin ihmisen hyvinvointia.

Omaa hyvinvointiani on koeteltu ehkä kaikista eniten työrintamalla. Väsyin, kyllästyin enkä jaksanut oikein enää innostua ja silloin aloin kysellä, mitä tältä elämältä oikeastaan haluan ja mihin haluan aikaani käyttää. Nyt opintovapaalla ollessa olen saanut aika paljon miettiä sitä, mitkä on niitä asioita, joista haluan tulevaisuudessa pitää kiinni ja millaisesta työelämästä oikeastaan unelmoin.

Hyvinvointi on palapeli, jossa on fyysistä ja henkistä hyvinvointia, työhyvinvointia, hyvinvoivia ihmissuhteita ja taloudellista hyvinvointia. Hyvinvointi on jonkinlaista huolettomuutta, itsevarmuutta, rohkeutta, sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä, lempeyttä ja armollisuutta.

Outi

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *