Säästölinjalla eli ostolakossa

Inked princess

Kun aloin kirjoittamaan tätä postausta, pähkäilin, että onkohan mitään asiaa mistä en osaisi ahdistua. Ei varmaan ole. Tällä hetkellä ahdistun mm. joulun aikaan törsätyistä rahoista. Vaikka tänä vuonna en ostanut omasta mielestäni mitään turhaa, ystäville jaoin suurimmaksi osaksi ruokalahjoja ja joulun syömisetkin hoidettiin valmiissa pöydissä, niin silti jouluun törsätty summa oli valtava. Vaikka ei minkäänlaista rahapulaa tai budjettivajetta ole tällä hetkellä näkyvissä olen silti päättänyt lähteä säästölinjalle. 

Heti kumotakseni edellisen, täytyy valaista teitä sillä, että varattiin ystäväni kanssa loma Nizzaan toukokuulle. Löydettiin matka todella edullisesti mutta silti tästäkin tuli ylimääräinen meno kesälle. Kesä sisältää jo ennestään ainakin yhden ulkomaan matkan häihin ja festarit. Ei ehkä kuulosta paljolta mutta yrittäjälle jo se, että on noin paljon poissa töistä, on jo itsessään iso miinus. Odotan näitä kuitenkin innolla ja uskon alkuvuoden tuhlaamattomuuden rauhoittavan mieleni kesän raha-asioiden suhteen. 

Se mihin sitten yleensä käytän paljon rahaa.

  • Ykkösenä ruoka. Meillä käytetään todella paljon rahaa ruokaan, kun shoppaillaan kalliissa lähikaupoissa eikä suunnitella safkoja etukäteen. Kaupasta usein tarttuu mukaan ylimääräistä ja harvoin mennään missään tuotteessa sillä edullisemmalla versiolla. 
  • Kosmetiikka. Meikki- ja kosmetiikkahörhönä voin kertoa, ettei ole kuukauttakaan ilman uutta kosmetiikkatuotetta. Tarvitsenko? En. Haluanko? Kyllä.
  • Leikkokukat. Siis varmaan turhin turhuus johon tuhlaan. Mutta kukat on niin nättejä ja tuovat kotiin hyvää fiilistä. Enkä osaa pitää mitään ruukkukasveja viikkoja pidempään hengissä joten leikkokukat on the best.
  • Kodin sisustus. Harvemmin mutta silti liian usein tarttuu mukaan ylimääräistä krääsää kotiin. Meillä on jo kaikkea, tarpeeksi tai jopa liikaa

Rahaa syynätään tässä taloudessa myös jonkun verran ulkona syömiseen. Siitä en kuitenkaan aio luopua, mutta vähentää ja suunnitella jonkinlaisen budjetin tähänkin hommaan. 

Ostolakossa 3kk

Otan varovasti alkuun enkä liioittele koko vuoden ostolakoilla. Voin kertoa, että muuten tämä suunnitelma olisi tuomittu tuhoon jo heti alkumetreillä. Sen verran hyvin kuitenkin tunnen itseni.

Ostolakkoon sisältyy kaikki ylimääräinen tarpeeton (kaikki mitä haluan mutta en tarvitse). Ei meikkejä, kosmetiikkaa, kodin tuotteita, kauppatörsäystä tai tarpeettomia vaatteita. Loppuneen tuotteen saa korvata ja kaikki nämä ostokset kirjaan ylös. Jo nyt tiedän, että uusi tietokone tai tietokoneen korjaus on ainakin tulossa listalle, koska tietokoneeni näyttö hajosi.

Tavoitteena olisi laittaa aina viikottain tietty summa sivuun minkä yleensä tuhlaisin johonkin muuhun. 

Nettikirpparit?

Samaan syssyyn kuulostaisi järkevältä laittaa vähän vanhaa tavaraa eteenpäin. En edes suunnittele meneväni itse myymään kirpparille tavaroitani koska tiedän, että näin ei tule tapahtumaan. Sitten kun Ikea-kassilliset vanhoja vaatteita ovat olleet eteisessä pari kuukautta liikkumatta mihinkään kirpputorille kiireiden takia ja kippaan ne Uffin lootaan, ei voi muuta kun ihmetellä omaa saamattomuuttaan.

Sen sijaan nettikirppari kuulostaisi järkevältä. Pienellä Googlailulla esim Vähänkäytetty.fi kuulosti hyvältä. Mutta toimiiko se, onko sulla kokemuksia?

Anyway näillä mennään eikä meinata. Katsotaan maaliskuun lopussa mitä on vai onko mitään jäänyt käteen. Kolmen kuukauden ostolakko (oikeasti starttasi jo vuoden alusta) starttaa nyt!

Ps. Uskomatonta on se, kuinka nopeasti sitä keksii kaikkea ostettavaa heti kun on sitoutunut ostamattomuuteen. Makkarin taulut vaativatkin uudistusta, eteisen matto muuttui yhtäkkiä kelvottomaksi and the list goes on. Aion kuitenkin pysyä vahvana! :'D

Iloista viikonloppua kaikille!

Kommentoi