On the 20th Century

Isyyspakkaus

Tänään pohdin, että jos asuisin New Yorkissa, miten usein kävisinkään katsomassa Broadway-esityksiä ja voisiko niihin jossain vaiheessa kyllästyä?

No, sitä ei vielä viikossa tapahdu, ja tänään ehdin käydä katsomassa matkan kolmannen - ja viimeisen - musikaalin. Esitys oli ylistetty uutuus On the 20th Century, jonka pääosissa nähdään myös tv:stä tutut Kristin Chenoweth ja Peter Gallagher.

Tarina sijoittuu Chicagosta New Yorkiin matkustavaan pikajunaan, jossa kyydissä ovat mm. kuuluisa musikaali- ja elokuvatähti Lily Garland (Chenoweth) sekä uransa auringonlaskun puolella oleva musikaalituottaja Oscar Jaffee (Gallagher). Tuottajalla on matkan verran aikaa keksiä uudelle produktiolleen aihe sekä ylipuhua neiti Garland mukaan tuotantoon. Kehyskertomuksen ympärillä nähdään flashbackeja kaksikon aiemmasta elämästä ja todistetaan myös kolmiodraamaa Garlandin poikaystävän Bruce Granitin (Andy Karl) kanssa.

Show on uusinta vuosikymmenten takaa, ja se on nähty viimeksi Broadwaylla liki 40 vuotta sitten. Kyseessä on siis hyvin perinteinen ja kepeä Broadway-show steppausosuukiseen ja nykystandardien mukaan melko yksiuloitteisine musiikkinumeroineen. Tästä pienestä kritiikistä huolimatta esitys on erittäin viihdyttävä ja ilo katsoa. Tämä on pitkälti erinomaisten näyttelijöiden ansiota.

Show'n kantava voima on huikea Kristin Chenoweth. Hän on paitsi erinomainen laulaja, klassinen sopraano, myös hulvaton komedienne, joka heittäytyy rooliinsa niin, että hänen korvaamisensa jossain vaiheessa ei varmasti tule olemaan helppoa.

Ensiluokkainen esitys, siis, mutta jos minun pitäisi suositella jotain näistä kolmesta, jotka tällä reissulla näin, suositukseni olisi kuitenkin A Gentlemen's Guide to Love and Murder.

* * *

Ja jos vielä mietin, mitä esityksiä suosittelisin sellaiselle, joka tulee NYC:iin ensimmäistä kertaa eikä ole koskaan käynyt Broadwaylla, listani olisi tällainen:

  1. The Phantom of the Opera. Esitys on instituutio. Moderni klassikko, joka kuuluu lähes yleissivistykseen. Andrew Lloyd Webberin kappaleet ovat tuttuja myös teatterilavojen ulkopuolelta. "Music of the Night", "All I Ask of You", "The Phantom of the Opera".
  2. The Lion King. Disneyn rakastettu elokuva näyttämöversiona. Käsittämättömän upeasti puvustettu ja sovitettu lavalle, ja Elton Johnin säveltämät kappaleet tunnistaa varmasti jokainen. "Circle of Life", "Can You Feel the Love Tonight", "Hakuna Matata"
  3. Wicked. Vaatii sen, että tuntee Ihmemaa Ozin tarinan JA pääsee yli siitä, että pääosissa on noitia. Tarina on monitasoinen ja musiikit ovat tarttuvat. "Defying Gravity", "Popular". Show on jatkunut Broadwaylla jo 12 vuotta, mikä kertoo jo jotain.
  4. A Gentlemen's Guide to Love and Murder. Jep, tämä jo edellä mainittu esitys on aika korkealla tällä listalla.
  5. The Book of Mormon. Jotain aivan muuta. South Parkin tekijöiden hulvaton komedia, joka on yhtä aikaa sekä perinteinen musikaali että parodia sellaisesta.

...ja moni muukin show on aivan varmasti katsomisen arvoinen, enkä muista nähneeni yhtään show'ta, johon meneminen olisi kaduttanut.

Lippuja kannattaa tsekkailla TKTS:stä, joka myy niitä puoleen hintaan saman illan näytöksiin. South Street Seaportin ja Brooklynin lippuluukuilla on vähemmän jonoa kuin Times Squarella. Suosituimpiin esityksiin lippuja ei välttämättä ole saatavilla, joten jos haluaa nähdä ehdottomasti tietyn shown'n tiettynä päivänä, kannattaa ostaa liput etukäteen virallisista lippukaupoista. Tsekkaa teatterin sivuilta, mikä se on. Jos taas ei ole niin tarkkaa, mitä menee katsomaan, TKTS on hyvä vaihtoehto.

Kommentit

susaanna (Ei varmistettu)

Hei ootko käynyt katsomassa Lontoossa musikaaleja tai teatteria? Tai tiedätkö jonkun bloggarin, joka osaisi vinkata Lontoon esityksistä?

Tuo Broadwayn listasi on kyllä kieltämättä houkuttelevan näköinen.. Vitsi kun sinne asti pääsisi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Lontoossa menee monta samaa hittishow'ta kuin Broadwaylla, ja ne ovat toteutuksiltaan yksi yhteen, ja monet näyttelijät jopa käyvät vetämässä saman roolin molemmissa produktioissa. En ole käynyt Lontoossa siten vuoden 2008, joten aivan uusimmista, vain West Endissä pyörivistä esityksistä ei ole havaintoa.

Ohjelmistossa ovat kuitenkin mm. yllä mainitut Phantom, Lion King, Wicked ja Book of Mormon. Muita suositeltavia ovat Mamma Mia, Billy Elliot, Les Miserables ja Jersey Boys. Näistä olen Lontoossa nähnyt Phantomin, Lion Kingin ja Mamma Mian.

Anomuumi (Ei varmistettu)

Jokos on liput Helsingin tulevaan uuteen Phantomiin plakkarissa? :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep. Meinasi jäädä väliin, kun en tajunnut että liput tulevat myyntiin VUOTTA aiemmin ja myydään lopppuun heti. Sitten uuden vuoden aatolle tuli lisäesitys, ja ostin liput sinne. Katsellaan, mitä tehdään lapselle silloin...

Kommentoi