Autoilusta Italiassa

Isyyspakkaus

"Eikös se Italian liikenne ole ihan hirveää?” Tämä kysymys tuntuu olevan monien huulilla, kun kertoo suunnitelevansa auton vuokraamista ja autoilua Italiassa.

Kyllä ja ei. On Italiassa ajaminen toki erilaista kuin Pohjois-Euroopassa, mutta ei tämä hirveää ole - ainakaan maan pohjoisosissa. 

Meidän automme. Kätevän kokoiset, mutta tehoa saisi olla enemmän

Etelä-Italiassa liikenne on kieltämättä kaaottisempaa, ja erityisesti Sisilian kaupungeissa ajellessani olen huomannut, että on omaksuttava aivan toisenlainen ajotapa kuin Suomessa: Muut kuskit vaihtavat kaistaa vain hivuttautumalla hiljalleen eteesi varoittamatta siitä suuntavilkulla. Jos kaistoja on kolme, vierekkäin saattaa olla viisi autoa, ja Vespat puikkelehtivat vielä autojen väleissä. Isommissa ristyksissä, kiertoliittymissä ja leveillä kaduilla ei sitten välttämättä olekaan kaistamerkintöjä. Koko ajan on oltava valmiina painamaan jarrua, sillä kuka tahansa voi tulla milloin tahansa eteesi mistä tahansa. Toisaalta myös sinulle annetaan vastaavasti tilaa, kun vain tunget väliin puoliväkisin. Jos jäät odottamaan omaa vuoroasi, sitä ei tule. Alussa se vaatii aika kylmiä hermoja. 

Täällä Italian pohjoisosissa tiekulttuuri onkin sitten aivan toinen ja autoilu jopa miellyttävää. Autot pysyvät omilla kaistoillaan ja toisten kulkuneuvojen liikkeet eivät ole aivan yhtä äkkinäisiä. Maata halkoo kattava moottoritieverkosto, ja isojen kaupunkien välit voi hurauttaa 130 km/h. Moottoritiet ovat ainakin omien havaintojeni mukaan pohjoisessa hyväkuntoisia, vaikkakin Lahden motaria ajamaan tottuneille kapeita ja mutkaisia. Tietullit kerätään moottoriteiden liittymien kohdilla: kun ajat motarille, otat automaatista lipukkeen ja poistuessasi syötät samaisen lipukkeen toisen automaatille, joka kertoo matkan pituuden mukaan, miten paljon se maksoi. Maksu onnistuu sekä käteisellä että luottokorteilla.

Suunnistaminen onkin sitten oma hommansa. Ilman minkäänlaista karttaa en lähtisi Italiaan, enkä oikeastaan edes pelkän kartankaan kanssa. Mieleen palaa eräskin kerta, kun olemme etsineet tietä paikasta toiseen, ja useammassa T-risteyksessä ei ole lukenut yhtään tutun kuuloista paikannimeä. Tällä matkalla olemme taas todenneet, että parasta on olla navigaattori, johon kartat voi ladata etukäteen. Kaverini yritti navigoida iPhonen online-navigaattorilla, mutta Toscanan maaseudulla ei olekaan itsestäänselvää, että joka paikassa on matkapuhelinverkkoa.

Täälläkin suosittelen käyttämään isoja ja kansainvälisiä autoketjuja, joilta saa varmasti hyvät ja uudet (ja ilmastoidut) autot, ja vuokraamot sijaitsevat vielä kätevästi lentokentillä. Isompaa roadtrippiä suunnittelevan kannattaa tietysti harkita sitä, että meno- ja paluulennot ovat eri kaupungeista, ja sopia myös palauttavansa auton toiselle kentälle kuin mistä se on otettu vuokralle. Silloin on tosin huomattava, että navigaattoreiden tai muiden lisävarusteiden vuokraaminen ei välttämättä onnistu.

Lapsen kanssa autoillessa on otettava huomioon myös turvaistuin. Yritimme varata autovuokraamosta sellaisen, mutta vuokraamo ei voinut edes erikseen pyydettäessä taata, että turvaistuin olisi saatavilla. Emme halunneet ottaa sen suhteen riskiä, joten päätimme ottaa oman turvaistuimemme mukaan. Siellähän se tuli lentokoneen ruumassa.

Mihin autoa sitten tarvitsee? Jos viettää aikansa vain kaupungeissa ja niiden keskustoissa, autoa ei todella tarvitsekaan. Kaupungista toiseen voi siirtyä myös junilla. Näinhän teimme viime kesänä, kun junailimme Roomasta Napoliin ja takaisin.

Omalla autolla avautuu kuitenkin sellainen puoli Italiasta, johon on vaikea päästä käyttämällä vain julkista liikennettä. Esimerkiksi tällaista Toscanan-matkaa en lähtisi edes suunnittelemaan ilman omaa autoa. Vaikka tänne villalle olisi jotenkin päässytkin, liikkuminen talon ja lähikylien ja -kaupunkien välillä olisi hyvin hankalaa ja aikaavievää.

Onhan siinäkin tietysti oma viehätyksensä, jos sellaisesta tykkää.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aijai.. :) tulipa oma italian reissu useampi vuosi sitten hyvin taas mieleen missä itse olin se joka oli auton ratissa. Otettiin auton Arezzosta ja ajeltiin Toscanaa villalle. Tehtiin reissu Firenceen mistä paluu matkalla auto hyytyi motarilla lähes täysin. Eikun auton vaihtoon ja sinne oli matkaa paljon... Välillä auto kulti 120 ja välillä 30. Puolivuotta reissun jälkeen tuli sit italiasta sakko. Olin kuulemma ajanut kaupungissa peltipoliisin kohdalla ylinopeutta, en kyllä myönnä. Silloin kuulin juttuja et parempi maksaa sakko jos meinee mennä toistekin italiaan, maksoin sen reilun satasen.....

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, toitottavasti itselle ei ole tulossa tuollaisia ylläreitä. Huomasin, että välillä oli nimittäin vaikea pysyä perillä siitä, mikä nopeusrajoitus oli milloinkin...

Aniliini

Palasimme juuri eilen Italian lomalta Toscanasta, vietimme viikon samassa paikassa nyt toista kesää peräjälkeen 4,5-vuotiaan tyttäremme kanssa ja todennäköisesti menemme samaan paikkaan myös ensi kesänä :-) Auton vuokraamisesta sen verran, huomattiin viime kesään verrattua jonkinmoista hinnannousua hinnoissa, joten päädyimme tällä reissulla suuremman autonvuokrausketjun sijaan Maggioreen. Oikein mallikkaasti toimi kyllä tämänkin vuokrausfirman kanssa. Ja suosittelen myös oman turvaistuimen mukaan ottamista. Meillä kilometrejä saatiin kerrytettyä melkein 1500 viikon lomamatkalla ja itsellä turvallisempi olo ajaessa kun oma tuttu istuin mukana matkassa kun nuo vuokrausliikkeiden istuimet voi olla mitä sattuu, jos niitä tosiaan on edes saatavana. Navigointiin käytimme offlinessa toimivaa OsmAnd Maps -sovellusta, joka ainakin löytyy Androidille. Toimi ihan älyttömän hyvin ja ilman sitä olisimme olleet ehdottomasti hukassa! Tosin sovellus ei ainakaan tarkkaan merkkaa alueita, joissa vain paikalliset saavat ajella - viimekertaisella reissulla meille rapsahti sakot juuri tuollaisella alueella ajamisesta ja tällä kertaa oltiin huomattavasti varovaisempia :-) 

Piipo79

Me ollaan kanssa juuri tällä hetkellä Italiassa ja Maggioren kautta auto, nouto Roomasta ja palautus Napoliin. Oma navigaattori oli mukana Italian kartoilla, ainakin rannikolla (amalfi etc) kenttä on puhelimella niin onneton, etten lähtisi sitä kokeilemaan. Parit skraadut saatiin kylkeen ihan parkkiksella toisten toimesta, joten suosittelen myös omavastuun hyvityskäytäntöä autoeuropen kautta. Meillä vuokrattiin turvaistuin paikan päältä ja hyvin onnistui. Olen tuttavilta kuullut että Italiassa on joskus pitänyt vaatia parempaa istuinta huonon tilalle mutta vaadittaessa sen on saanut.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, tuota alueellista ajokieltoa mäkin nyt pelkään. Ajoin nimittäin pari kertaa puolivahingossa sellaiselle, joten jos siellä oli automaattinen valvonta toiminnassa, se on silloin varma sakko tiedossa.

Mä otin auton eBookersin kautta, ja valitsin sieltä edullisimman, jolla oli toimipiste terminaalissa. Se oli tällä kertaa Europcar. Aiemmin olen vuokrannut autoja Autoeuropen kautta, joka välittää myös isojen ketjujen autoja.

Maggioren tiski olisi ollut siinä Europcarin tiskin vieressä. Se oli tyhjä, joten kyllä harmitti, että jouduttiin jonottamaan sitä Europcaria se reilu tunti.

-Anna (Ei varmistettu)

Turvaistuimen suhteen on näköjään eroja autovuokraamoiden välillä, me ollaan lähdössä samanlaiselle reissulle Espanjaan parin viikon kuluttua ja Hertziltä sai vuokrattua perheautoon myös turvaistuimen. Hassua, oman istuimen mukaan ottaminen ei tullut mulle edes mieleen. Jotenkin luottaisin ison firman varustelutasoon myös turvaistuimen suhteen, lienenkö naivi, jää nähtäväksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä nämäkin sanoivat, että yleensä aina on saatavilla istuimia, mutta eivät voi sitä kuitenkaan taata, sillä niitä ei voi varata. Ei voitu ottaa riskiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole koskaan ajellut Italian eteläosassa, mutta pohjoisessa useammankin kerran ja itselläni on ihan erilainen näkemys ajokulttuurista. Meillä on ollut useita läheltäpiti tilanteita moottoritiellä, kun auto yhtäkkiä ilman vilkkua siirtyy kaistalla eteen ja muita vastaavia tilanteita kuten äkkinäinen jarrutus suoraan edessä kun autoilija meinasi ajaa vahingossa liittymän ohitse. Löi jarrut pohjaan ja kaarsi sulkuviivojen yli liittymään. Myös edessä ajavilla autoilla nähty monia tilanteita, joissa holtittomasti vaihdetaan kaistoja. Omalla ajotaidolla hurjaa menoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ajokulttuuri on kyllä pohjoisessakin Italiassa erilaista kuin Suomessa. Sielläkin pitää varautua tyhmiin kaistanvaihtoihin, mutta meno on etelässä silti vielä äkkinäisempää.

Jotenkin sopeuduin kuitenkin jälleen hyvin siihen ajotapaan, ja Rouvan - ja myös seurueen toisen leidin - mielestä ajoin yhtä italialaisesti kuin paikalliset. Se ei tainnut olla kehu :)

Kommentoi