The Crown

Isyyspakkaus

Onko mahdollista, että joku ei ole vielä kuullut Netflixin uutuussarjasta The Crown? Kuningatar Elisabet II:n nuoruudesta kertovan sarjan ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi palveluun marraskuun alussa.

En ollut suoraan sanoen ensin kovin kiinnostunut Englannin hovin ympärillä pyörivästä draamasta ja sanoin Rouvalle, että hän saa katsella sitä samalla, kun teen itse muita hommia sohvalla. Jo ensimmäisessä jaksossa huomasin nauliutuneeni seuraamaan sitä ja pian olin koukussa. Kahdeksan jaksoa kymmenestä on nyt katsottu reilussa viikossa.

Sarja alkaa Elisabetin isän Yrjö VI:n sairastumisesta ja etenee pian hänen kuolemaansa. Sen jälkeen 25-vuotias Elisabet nousee maailman tunnetuimman monarkian valtaistuimelle.

Sarjan on kirjoittanut Peter Morgan, joka tunnetaan myös Elisabet II:n myöhemmistä vaiheista kertovien The Queen -elokuvan ja The Audience -näytelmän kirjoittajana. Molemmissa kuningatarta esitti Helen Mirren. Nyt Elisabet on nuorempi, ja häntä esittää ainakin Suomessa tuntemattomampi Claire Foy, joka tekee todella upean roolin.

Sarja on yksinkertaisesti todella hienosti kirjoitettu, kuvattu, puvustettu ja näytelty. Sen tuotanto on maksanut sata miljoonaa puntaa, ja se näkyy kaikessa. Lokaatiot ovat upeita ja linnat niin autenttisen näköisiä, että monessa kohtauksessa tulee mietittyä, onko ne todella kuvattu sisällä oikeissa palatseissa vai vain studiolavasteissa.

Sarjassa on historiallisia tapahtumia, maailmanpolitiikka, juonittelua ja ihmissuhteita sopivissa suhteissa. Kiehtovinta on tietysti, että kaikki sarjan tapahtumat ovat totta ainakin jollain tasolla. En itse ollut ainakaan tietoinen kaikesta kuohunnasta, mitä Englannin hovissa on tapahtunut ennen Elisabetin kautta ja myös sen aikana.

The King's Speech -elokuva kertoi jo siitä, miten Elisabetin isä Yrjö VI nousi valtaistuimelle, kun hänen isoveljensä luopui kruunusta ennen kruunajaisiaan rakastuttuaan eronneeseen naiseen. Oli siis täysin odottamatonta, että Elisabetista tuli kruununprinsessa.

Vielä odottamattomampaa oli Yrjö VI:n kuolema keuhkosyöpään, ja nuoresta Elisabetista tuli yllättäen kuningatar. On mielenkiintoista, miten tämä lähes myyttinen olento esitetään sarjassa oikeana ihmisenä. Hieman epävarmana ja omien ongelmiensa kanssa painivana mutta silti vastuuntuntoisena ja oman asemansa ja valtansa tiedostavana ihmisenä, joka kasvaa valtavaan rooliinsa vähitellen.

Sarjasta on suunniteltu tehtävän kuusi tuotantokautta, ja ensimmäinen niistä kertoo vuosista 1947 - 1955. Todella kiinnostavaa nähdä, miten sarja jatkuu seuraavilla kausilla.

Hyvin lämpimät suosittelut!

Kommentit

Mimimii (Ei varmistettu)

Tää on ihan parasta, peukku ylös. Budjetin suuruuden kyllä huomaa, sarja ei kuitenkaan mene missään liian överiksi. Brittituotanto pitää roolihahmot helposti samaistuttavina, Claire Foy on sanalla sanoen hurmaava.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo onkin jännä, että sarjan kautta voi todella samaistua kuninkaallisiin, vaikka heidän elämänsä puitteet ovat jotain aivan muuta kuin itsellä. En ole itse koskaan erityisemmin ihannoinut tai ollut kiinnostunut kuninkaallisista vaan enemmänkin hämmästellyt, että tällainen instituutio on säilynyt näihin päiviin asti. Silti tässä sarjassa on jotain todella kiehtovaa, ja voi vain kuvitella miltä tuntuu lapsesta tai nuoresta ihmisestä, kun hän yhtäkkiä ymmärtää, kuka hän on.

Kommentoi