Do It Like Gastronaatti: 3 x Omena

Isyyspakkaus

Rouva on jakanut omia ruokavinkkejään niin innokkaasti viime viikonloppuna julkaisemassani Kysy Gastronaatti-Rouvalta! -jutussa, että intouduin itsekin käsittelemään säkillisen omenoita aitoon Gastronaatti-henkeen.

Ja kyllä, omenahilloa voi hyvin keittää huhtikuussakin.

Kaikki lähti siitä, kun vihanneskauppamme myi muutamaa kiloa omenoita puoleen hintaan. Niiden rakenteessa oli myyjän mukaan jotain hassua, vaikka hedelmien kunto oli aivan hyvä. Hetken harkinnan jälkeen päätin ottaa koko satsin mukaani - ja keittää niistä hilloa. Mutta ei siinä kaikki.

Ensinnäkään luomuomenan kuoria ei tietenkään tarvitse heittää pois, ainakaan heti. Rouva on joskus paahtanut niitäkin uunissa omenankuorisipseiksi, mutta minä päätin kiehauttaa niistä omenateetä. Kuoret kattilaan, sekaan aiemmin kuivatettuja appelsiinin, limen ja sitruunan kuoria (vain värikäs osa, ei valkoista kerrosta) ja intiaanisokeria.

Hetken kiehautuksen jälkeen juoma on valmis. Tumma väri tulee ruskeasta sokerista. Sitrusten kuoret antavat juomaan hauskaa hapokkuutta ja karvautta.

Paloittelin kuoritut omenat ja laitoin ne kattilaan.

Otin kuitenkin osan omenanlohkoista kannuun ja surautin ne sauvasekoittimella soseeksi. Soseen laitoin mehujäämuotteihin, joten seuraavien kuuden viikon ajan meillä on jälleen yksi onnellinen pieni saunoja, joka saa lauteille mukaan omenamehujään. Täysin lisäaineettoman, ei lisättyä sokeria.

Omenahillon eli -soseen tekemiseen on hyvä ohje hillosokeripussin kyljessä. Itse luin vähän huonosti sen kohdan, että omenat tulisi keittää niukassa vedessä, joten hillostani tuli melko löysää. No, hyvin se menee puuron ja jogurtin kanssa.

Omenat siis keitetään ja soseutetaan sauvasekoittimella. Soseeseen lisätään hillosokeri (tähän laitoin n. 250 g) ja sitä keitetään vielä 10 minuuttia. Valmis omenahillo laitetaan lasipurkkeihin, joita on keitetty kansineen kattilassa n. 10 minuuttia niiden desinfioimiseksi.

Kyllä Gastronaatti-Rouva nyt säteilee tyytyväisyyttään.

Kommentit

M.M. (Ei varmistettu)

Heippa!

Olen vasta muutama päivä sitten löytänyt blogisi, ja pidän siitä kovasti! Fanitan nyt jo koko perhettänne, erityisesti hurjan suloista ja sanavalmista Tyttöä :) Lisäksi Rouva on ilmeisen taitava keittiössä -vau mitä ihanuuksia teillä syödään! :)

Mutta asiaan.. Kommenttia aloitin kirjoittamaan postaustoiveen vuoksi. Koska teillä siis selkeästi syödään hyvin, usein, omatekoista, herkullista, puhdasta ym ym ruokaa, olisin toivonut postausta ruokaan uppoavista kuluista. Esimerkiksi viikkotasolla. Paljonko maksaa, kun haet(te) suurimman osan tuotteista hallista? Entä paljonko kulutatte ulkona syömiseen?
Postaustoiveen takana on nykyaikoina vallitseva ajatus siitä, että terveellisesti & puhtaasti syöminen on kallista. Onko se mielestäsi?

Joka tapauksessa hyvää kevättä koko teidän perheelle!
T. Uusi vakiolukija :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon, ja tervetuloa mukaan! :) Postaustoiveesi on hyvä, mutta en voi tehdä sitä aivan tuosta vain: en nimittäin tiedä sitä tarkalleen, ja minun pitäisi katsella tilitapahtumia pidemmältä aikaväliltä sen laskemiseksi. Meillä käytetään toki paljon luomutuotteita, jotka ovat ei-luomuun verrattuna kalliimpia, mutta toisaalta ruokaa pyritään heittämään mahdollisimman vähän pois, ja esimerkiksi juurekset ja kaalit ovat luomunakin suhteellisen edullisia. Mutta pistetään backlogille ja juttu hautumaan! Ja toivottavasti vakiolukijasta tulee myös vakiokommentoija! En aina ehdi vastata kommentteihin aivan heti, sillä uuden jutun kirjoittaminen on aina etusijalla, mutta kyllä mä ainakin kysymyksiin vastaan jossain vaiheessa ;)

Mehu (Ei varmistettu)

Voi nam!

Mistä olette hommanneet noin näpsän näköiset mehujäämuotit? Etsin niitä kissojen ja koirien kanssa pari vuottta sitten kun erinäiset "paletat" olivat ruokamediassa ja -kirjoissa kovasti muodissa, mutta ei tahtonut löytyä hyviä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mehujäämuotit on Töölön Hella & Herkusta! Tein siitä pienen postauksenkin, kun hain ne: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/mehujaata-osa-2.

Kommentoi