Idols Extra

Isyyspakkaus

Huomasin eilen, että MTV3 hakee taas uutta idolia ja aloittaa tänään koelaulut Helsingissä. Ensimmäisestä kerrasta onkin kulunut jo tasan kymmenen vuotta. Mitäs sitten?

No sitä, että tulipa itsekin käytyä koelauluissa silloin vuonna 2003. Voin paljastaa heti loppuratkaisun: minusta ei tullut idolia.

Parta kasvoi jo elokuussa 2003

Formaatti oli silloin uusi, enkä tiennyt, mitä odottaa, kun osallistuihin koelauluihin Tampere-talossa. Tampereella siksi, että en päässyt ystäviemme häiden vuoksi Helsingissä järjestettyihin koelauluihin. Kuten kuuluu sanoa, lähdin mukaan leikilläni, mutta kun pääsinkin alkukarsinnoista jatkoon, odotukset alkoivat kasvaa.

Tuomaristossa olivat silloin Asko Kallonen, Nanna "Sä kosketit mua" Mikkonen ja Hannu Korkeamäki. Toisin kuin tv:ssä annettiin ymmärtää, tuomaristo ei todellakaan kuunnellut kaikkia laulajia, vaan tuotantoyhtiön edustajat tekivät ensimmäisen karsinnan. Tuomariston eteen pääsivät siis vain parhaat ja kaikkein kaameimmat kokelaat.

Juontajat, Ellen Jokikunnas ja Heikki Paasonen, toimivat tärkeinä hengennostattajina, mikä olikin tarpeen, sillä suurin osa koelauluista oli odottamista. Omat lauluosuudet kestivät muutaman minuutin, ja odotukset venyivät tuntien mittaisiksi. Siihen aikaan ei ollut mobiililaitteita, joilla olisi voinut viihdyttää itseään, mitä nyt joku matopeli vanhassa nokialaisessa.

Ajattelevaisimmat olivat ottaneet mukaan jotain tekemistä tai luettavaa, kuten se jännällä murteella puhuva poika, joka lueskeli Savoy-teatterin kahviossa ulkomaisia teinilehtiä. Tyttöjen lehdiltä ne minusta näyttivät. Sama poika lauloi teatteriviikonlopun ensimmäisessä karsinnassa rivissä minun vieressäni. Kaveri lauloi korkealla ja pienellä äänellään jotain r'n'b-henkistä. Ajattelin, että tyyppi pääsee kyllä varmasti jatkoon, ihan vaan ulkonäön perusteella. "Mie oon Tuiskun Antti", hän esitteli itsensä.

Hanna Pakarista en muista karsinnoista, mutta Jani Wickholm viihdytti muita kilpailijoita kitarallaan vielä illallakin, kun odotimme ensimmäisen teatteripäivän tuloksia Töölön Scandic-hotellin yläkerrassa. Päivällä oli kaksi karsintaa, ja pääsin jatkoon vielä siitä, jossa seisoin Antti Tuiskun vieressä. Sen jälkeen vuorossa oli ryhmätehtävä, jossa lauloimme kolmen kundin kesken Samuli Edelmannin Ihana ilta. Biisi oli aika pliisu ja esiintymiseni varmasti aika keskinkertainen. En päässyt enää jatkoon.

Meidät jaettiin kolmeen huoneeseen, joiden merkitystä emme tienneet. Kun kahdesta huoneesta oli kuulunut kovat riemunhuudot, oli aika selvää, miten meidän huoneellemme kävisi. Katselimme toisiamme hiljaa ja vakavina.

Jälkeenpäin olen päätellyt, etten halunnut tarpeeksi menestyä kisassa enkä ollut tosissani. En myöskään uskonut siihen, että voisin voittaa. Oikeastaan jopa pelkäsin, että pääsisin jatkoon, sillä olisin varmasti joutunut olemaan silloin poissa töistä kuvausten vuoksi. Jälkeen päin ajateltuna hassu ajatus, ja olisihan asian saanut varmasti järjestymään.

Voisihan kisasta putoamista selittää myös sillä, että show'hun haluttiin mukaan tyyppejä, joilla on sopiva tarina. Trukin ratista tähtiin. Johtui se sitten siitä, etten ollut sopiva tyyppi, tai ihan vaan siitä, etten ollut tarpeeksi hyvä, ei ollut kiva tippua kisasta, vaikka kuinka leikilläni siihen lähdinkin. Tuomarit vakuuttelivat, että 60 - 70 parhaan joukkoon pääseminen oli jo hyvä saavutus ja että kaikki, jotka tässä vaiheessa tippuvat ovat hyviä ja niin edelleen.

"Älkää lopettako laulamista", sanoi Nanna.

Kun ohjelma lähetettiin ulos myöhemmin syksyllä, odotin sydän hakaten omia esiintymisiäni. En ollut kertonut juuri kenellekään, että olin ohjelmassa mukana. Onneksi. Lauluani ei näytetty lainkaan tv:ssä. Sosiaalista mediaa ei vielä ollut eikä videoklippejä jaeltu netissä lainkaan niin kuin nykyisin. Lieneekö ollut jaossa lainkaan.

Tähtihetkeni oli se, kun haukkasin pizzaa jonkun kädestä Idols Extrassa. Rajallista lähetysaikaa piti varmaan käyttää niihin, jotka pääsivät kisassa eteenpäin ja niihin, joilla oli kaikkein räiskyvin persoonallisuus.

Vielä vuosien päästäkin olin kavereille Idols-Tommi ja tv:stä tuttu. Heh.

En hakeutunut enää toiste ohjelmaan, vaikka ajatus kutkuttelikin seuraavilla tuotantokausilla. Sitten täytin kolmekymmentä, eikä asialla tarvinnut enää vaivata päätään.

Olen silti seurannut ohjelman aiempia tuotantokausia innokkaasti, välillä päivitellyt kilpailijoiden huonoa tasoa ja välillä kuunnellut laulajia lumoutuneena. Viime kerralla Diandra oli myös omasta mielestäni aivan ylivoimainen.

Jos nyt olisin kymmenen vuotta nuorempi ja päättäisin lähteä mukaan, se pitäisi tehdä aivan toisella asenteella. Ei katsellaan nyt vaan voitan tämän. Eihän siinä muuten ole järkeä. Ja sitten pitäisi varautua siihen, että kaikki koelaulut ovat peukutettavana, kommentoitavana ja kritisoitavana sosiaalisessa mediassa. Siksipä en tiedäkään, lähtisinkö siihen enää. Ainakaan en laulaisi koelauluissa enää Black Velvetiä.

Mutta sinne vaan kartuttamaan kokemusta kaikki, joilla ikä sen sallii.

Ja hei, olisipa hauska tietää, onko joku muukin käynyt kokeilemassa idoliutta ja aikooko joku teistä (nuoremmista) lukijoista mukaan kisaan.

Kommentit

Musiikkileski (Ei varmistettu)

Miehelleni toitotetaan koko ajan että "Mikset mene idolssiin?" ja "Mikset mene voice of finlandiin?" mutta hän on minulle sanonut, että ei häntä kiinnosta itse laulaminen niin paljon kuin musiikki. Hänen kauhuhetkensä olisivat että joku levy-yhtiö määrää mitä genreä hän nyt laulaa lurauttaisi ja biisit tulisi valmiina jostain koneistosta. Niinpä hän tekee sitten musiikkia täällä kotona ja minä kärsin. :D Ei mitenkään kovin tarunhohtoista kuunneltavaa sellainen musiikin tekeminen varsinkin kun asunto on niin pieni ettei ole VIELÄ mitään musiikkihuonetta erikseen johon saisi asianmukaiset äänieristeet. Ei paljon lohduta jos sanotaan "tää biisi kertoo susta".. Jaa.

Kyllä hän keikoillakin käy ja siellä rakastankin kuunnella hänen musiikkiaan lauluaan yli kaiken. <3 Hänen bändinsä muutama biisi on soinut radiossakin muutaman kerran että nähtäväksi jää saako sitä musiikkia tehdä joku päivä ihan oikeasti työkseen. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisihan se tietysti aika hassua levy-yhtiöltä tehdä artistista jotain aivan muuta kuin mitä hän itse haluaa olla. Kyllähän ainakin Idols-tähdet tuntuvat levyttäneen juuri sen tyyppistä musiikki kuin mitä he esittivät heti koelaluista alkaen. Mutta kyllähän sitä pitää itse haluta olla mukana tällaisessa kisassa, jotta siihen kannattaa lähteä mukaan. Tsemppiä sinne musiikin tekemiseen ja kuuntelemiseen!

Musiikkileski (Ei varmistettu)

Hmm mielestäni Toni Wirtasen kommentti eräässä Idols -jaksossa (en muista kenelle) meni jotenkin näin "Oot tän kisan paras ja siksi toivonkin ettet voita".. Kertonee tarpeeksi siitä mitä on olla Idols -voittaja ;)

paulahelena
ALUAP

Idoliks musta ei tällä nuottikorvalla oo mutta Master chefiin hain kerran ja pääsin alkukarsinnan kokkausvaiheeseen asti (ei siis vielä telkkarissa näytettävään osioon) mutten siitä eteenpäin. Ja hyvä etten, oli jo sen verran kuumottava sekin vaihe ja kaikki muut tuntu tekevän paljon fiinimpää ruokaa ja olishan se vieny hitosti aikaakin. Mutta olihan se kiva päästä edes sinne asti kun puolileikilläni mukana olin, jotain kerrottavaa jälkipolvillekin :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Master Chefissä on kyllä ollut tosi taitavia kilpailijoita, mutta ainahan niitä omia taitoja voi kehittää ja hakea kisaan uudestaan! :)

Dukanette

Mä oon ollu mukana monia kertoja. Ekalla kerralla pääsin toiselle kierrokselle (tiedät mitä tarkoitan), muilla kerroilla ei käynyt niin hyvä tuuri. Joko en oikeasti osaa mitään, tai sitten inva ei ole sopiva persoona tohon formaattiin ;) 

Tommi K
Isyyspakkaus

No vieläkö ajattelit yrittää?

aava (Ei varmistettu)

Mä oon käynyt koelauluissa aikoinaan. En päässyt edes tuomareille saakka ja ihan aikuisten oikeasti osaan ainakin laulaa. Se oli silloin aika kova isku, mikä kuulostaa ihan hölmöltä ajatukselta nyt näin jälkikäteen, mutta telkkarin kautta näytetty kuva noista kilpailuista oli jotenkin niin... erilainen :) Vielä tänäkään päivänä moni ei tiedä, että alkukarsinnoissa on kaksi tilaisuutta, joissa karsiutuu iso kasa myös niitä ihan oikeasti hyviä laulajia. Mä ehkä ajattelin, että hyvät laulajat pääsee kuitenkin tuomareille saakka, ja sitten aletaan enempi keskittymään niihin muihin hommiin ja karsitaan sitten vasta esim. karisman puutteen vuoksi, tai jos ulkonäkö ei mielytä silmää jne, silly me.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei se kyllä kuulosta mitenkään hölmöltä, että putoaminen oli kova isku, varsinkaan jos ei tiedä tarkalleen, miksi putosi. Sitä ensimmäisen karsintakierroksen kriteeristöähän ei varmasti ole avattu missään. 

Jellona (Ei varmistettu)

Kuten blogin kirjoittajakin viittaa, Idolsissa ei varmaankaan ole kyse pelkästään laulutaidosta, vaan myös karismasta ja esiintymistaidosta. Se on vaan kisan formaatti, että on koko paketti kasassa, eikä siitä kannata vetää sellaisia johtopäätöksiä, ettei osaa laulaa jos ei pääse jatkoon. Idolsissa haetaan persoonaa, ei pelkkää laulajaa, ja se on ihan ok tuolle ohjelmalle.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei todellakaan ole kyse pelkästä laulutaidosta, se on selvää. Ja niinhän se on, että eivät kaikki maailman suurista pop-tähdistäkään ole niitä teknisesti kaikkien taitavimpia laulajia. Esim. Madonna.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mahdoton sanoa sopimusta näkemättä, mihin olisi pitänyt suostua, mutta vaikea kuvitella, että siellä olisi ollut sellaista, mikä olisi saanut peräytymään. Eiköhän se ole ihan työsopimukseen verrattavissa oleva paperi, enkä koe olevani myöskään sen firman omaisuutta, jolle työni teen. Vai mitä tarkoitat sillä, että on levy-yhtiön omaisuutta?

TeemuBling

Aivan loistava, moniselitteinen otsikko tällä postauksella! Tommi oot kyl niin hyvä... :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, kiitos :) I have my moments.

PSK
Insert Cool Phrase

Tää oli kiva juttu!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos!

minä-tässä-hei
A modo mio

Miehenikin joutui muutama vuosi sitten hieman pettymään osallistuessaan Master Chef -kilpailuun. Hän pääsi alkukarsinnoista läpi ja osallistui kahden ensimmäisen jakson kuvauksiinkin. Kuvauksissa häntä haastateltiin paljon ja hänen taitojaan kehuttiin. Sitten hän ei kuitenkaan päässyt jatkoon, eikä lopullisessa ohjelmassa edes mainittu hänen nimeään (vaikka hän vilahtelikin ruudussa moneen kertaan). Luulen, että suurin syy tähän oli huono suomen kieli. Vasta Suomeen muuttanut ulkomaalainen kun ei ymmärtänyt mitä on esimerkiksi safka (kaikki tuotantotiimin jäsenet puhuivat stadia).

Itse puolestaan esiinnyin viime vuonna Arvostele mun illallinen -ohjelmassa. Olen tyytyväinen omaan osuuteeni, koska virheitäni ei näytetty. Sen sijaan amerikkalainen laulaja, jonka olin kutsunut kotiini esiintymään, oli todella pettynyt siihen, ettei häntä näytetty lainkaan ohjelmassa. Katsoja ei siis tiennyt, että kotonani oli käynyt esiintyjä :(

On ihan ymmärrettävää, ettei kaikkea voi näyttää. Ensin kuvataan tuntikausia materiaalia ja sitten yritetään rakentaa niiden perusteella edes jonkinlainen tarina. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Harmillista... Mutta hei, olen kyllä sitten melko varmasti nähnyt sinut telkkarissa, kun ko. ohjelmaa kuitenkin seurasimme. Mitä ruokaa laitoit?

minä-tässä-hei
A modo mio

Hih, hassua. Laitoin italialaisen (yllätys) illallisen. Alkuruokana oli parmankinkkua ja mozzarellaa bruschettan kera, pääruokana herkkutatti-tuoremakkara-sahramirisottoa ja jälkiruokana valkosuklaajäädykettä vadelmilla. Sain samat pisteet toisen kilpailijan kanssa ja voitin siis puolet palkinnosta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ah, risotto kuulostaa taivaalliselta. Ei huonoilta nuo muutkaan :)

minä-tässä-hei
A modo mio

Joo, se risotto on taivaallista. Suosittelen kokeilemaan nyt syksyllä :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo pätkä kun kuvasit Anttia Savoylla, kiitos, tää hieman kajahtanut Antti-fani (125 kertaa Antin nähnyt, monta kertaa vielä edessä) nauraa vedet silmissä, kun pystyn kuvittelemaan pienen ja tosi nuoren Antin sieluni silmissä siellä Savoyssa :D On onneksi tapahtunut "pikkasen" kehitystä sitten Idolsin herralla :) Koska myös ulkonäöllä ja karismalla se pääsi niin pitkälle Idolsissa, en sano etteikö se laulaakin osannut silloin, mutta onhan sen lauluääni kehittynyt huikeasti Idolsin ajoista.

Kommentoi