Isi jäi vapaalle

Kerroin töissä useille kollegoilleni ja bisneskumppaneilleni, että jään koko toukokuuksi isyysvapaalle. Sain vastaukseksi useita onnitteluja.

IMG_5179.jpg

Niin… vauvahan täyttää siis pian jo vuoden, selitin.

Meillä Suomessa isät saavat yhdeksän viikkoa isyysvapaata, mutta vain kolme viikkoa saa pitää heti, kun lapsi on syntynyt. Loput kuusi viikkoa voi pitää vasta sen jälkeen, kun äidin vanhempainarahakausi on päättynyt eli lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Tai siis voi isäkin jäädä jo aiemmin lapsen kanssa kotiin ja saada vanhempainrahaa, jos äiti palaakin töihin aiemmin.

Niin, ei vaimoni siis vielä töihin mennyt. Hän on kotona lapsen kanssa, eli saamme yhteistä vapaata. Tai oikeastaan hän on tavallaan tällä hetkellä kesälomalla, jonka hän pitää nyt ennen kuin aloittaa hoitovapaansa. Äh… tämä taitaa kuulostaa vähän monimutkaiselta.

Sanotaan nyt vaan, että minulla on kuusi viikkoa pitämättömiä isyysvapaita, ja ne pitää pitää siihen mennessä, kun lapsi on kaksivuotias.

IMG_5200.jpg

Nyt olen siis itse kuukauden kotona perheen kanssa, sitten tulen kuukaudeksi töihin, sitten olen kuukauden kesälomalla, sitten palaan taas kahdeksi kuukaudeksi töihin. Lokakuun alusta vaimoni aloittaa jälleen työnsä, ja itse jään silloin puoleksi vuodeksi kotiin pojan kanssa!

Eikös ole aika mahtavaa, että tämä on Suomessa mahdollista?

Kommentit (6)
 1. Vuosi villasukissa (meni jo)
  6.5.2017, 21:23

  Hienoa kuulla, että olet isyysvapaalla! Mulla on ollut jotenkin hirmu hektinen kevät ja blogien lukeminen on jäänyt vähälle. Nyt kuulumisenne tarkastettuani on kivaa huomata teillä olevan se mukavan rento perhekeskeinen ja rakkaudentäyteinen meininki, johon blogissasi aikoinani koukutuin! 😉 Kivaa kesää koko teidän perheelle! 🙂 P.S. Poikasenne on ihan hirmu söpö pikku-ukkeli!

 2. Hienoa on. Täällä Espanjassa on 16 viikkoa, äitiysvapaata (josta 10 voi luovuttaa isälle). Isä sai en en 2 viikkoa, nykyään 4,mutta moni mies ei niitä vapaita ota kun voi sacada potkut. Niin ja ei ole minkäänlaisia vapaita, ei edes palkattomia, jos lapsi sairastuu. Lisäksi huonot palkat ja pitkät päivät. Monet vauvat joutuvat alle puolivuotisina olemaan päiväkodissa 8-10 tuntia. Jos ei satu olemaan isovanhempia jota hoitaa tai palkallinen lastenhoitaja. Näin täällä…

  1. No huh, kukas ne sairaat lapset sitten hoitaa? 😮

  2. Anni Menossa
   8.5.2017, 07:33

   Ai kauheeta nillittää tämän kokemuksen jälkeen, MUTTA…

   Onhan Suomen tuetut lomat hieno juttu. Jouduin itse saikulle raskauden puolessa välissä, enkä voinut uskoa, että työnantaja ja Kela maksaa mulle lorvimisesta (jota siis tämä elo lapsenkin kanssa, köh köh, on) vuoden ajan hyvää rahaa (eli ansiosidonnaista sen täyden palkan jälkeen).
   Kuitenkin parannettavaakin on: Esim. joustot työn ja perheen yhdistämisessä ja kannustusloukut pois: voisin hyvin tehdä töitä tunnin siellä täällä, mutta koska töiden tekeminen maksaisi tuntityötä tekevälle aika paljon (tuki tippuisi minimiin työpäiviltä), ei se kannata. Niinpä annan ammattitaitoni valua sormien läpi ja keskityn tähän ihanaan (välillä aika raskaaseen) kotiäitiyteen. Toinen muutettava juttu olisi isien vapaat. Kaikkihan eivät ole niin edistyksellisiä kuin herra siellä, että jäisivät pitämään vapaata, mikä heijastuu isän ja lapsen väleihin väistämättä (isästä tulee ”kakkonen”, koska äiti osaa ja äiti sitten myös hoitaa kaiken). Siksi tuet voisivat vähän myös potkia isiä jäämään kotiin.
   Nauti kuukaudesta, ja niistä tulevista! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *