Itse tehty näkkileipä

Isyyspakkaus

Itse tehdyn näkkileivän ohje on löytynyt aikoinaan Jensenin kiusaus -blogista, ja se olikin jo unohtunut vuosikausiksi. 

Kun nyt tuli kaivettua tuo pastakone esiin (sekin oli saanut jo levähtää tarpeeksi), päätin tehdä näkkäriä vähän niin kuin samalla ovenavauksella.  

Kaulimellakin näkkäri onnistuu, Rouva todistelee. Pastakoneella näkkäristä tulee kuitenkin ihanan ohutta, tasaisen paksua ja mukavan rapsakkaa. 

Näkkileipä

Ainekset

 • 2 rkl sulatettua voita
 • 2 dl vettä
 • 1 tl murskattua kuminaa
 • 1 tl suolaa
 • 1 dl ruis- tai vehnäleseitä
 • 5 dl ruisjauhoja
 • n. 1 dl vehnäjauhoja

Valmistaminen

 1. Sulata voi ja laita se tilavaan kulhoon. Lisää vesi, kumina, suola ja leseet
 2. Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes kaikki ruisjauho on taikinassa
 3. Alusta taikinaa vehnäjauhotetulla alustalla, lisää jauhoja vähitellen ja jatka alustamista niin kauan, että taikina on sitkeää.  Taikinassa on tarpeeksi jauhoa, kun se ei tartu enää kiinni alustaan
 4. Tee taikinasta pitko ja leikkaa siitä 20 - 25 palleroa. Kauli niistä ohuen ohuita näkkäreitä, vähän kuin karjalanpiirakan pohjia, mutta rennomman muotoisia. Pastakoneella on helppo tehdä nelikulmaisia näkkäreitä, kun taikinaa veivaa muutaman kerran koneen läpi ja taittaa reunat välissä taikinalevyn keskelle. Sopiva paksuus pastakoneella tehtynä on asento 5, jos maksimi on 9
 5. Paista näkkileipää 225-asteisessa uunissa n. 7 minuuttia, kunnes se alkaa ruskettua hieman reunoista. 

Nauti voin kanssa!

Kommentit

lomoisio

Nammm nää lähtee kokeiluun :) !

PeikkoÄiti

Meillä pitäisi tehdä aina ihan järjetön satsi, kun tuppaavat katoamaan, ennenkuin äiti ehtii niitä maistella. :D Itse muuten käytän anista tuon kuminan tilalla. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kysyä miten saat taikinan pysymään ehjänä läpi pastakoneen. Seurasin ohjetta ja taikinasta tuli mielestäni hyvää, mutta se hajoili kun pyöritin pastakoneen läpi. Tein ensin 1 asteella ja sitten 4 asteella, mutta taikina repeili. Pulikalla sain taikinan pysymään kasassa ja näkkäreistä tuli hyviä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Vaikea sanoa tämän perusteella, mistä olisi kyse. Olivatko ruisjauhosi miten karkeita? Kuinka kuivaa taikina oli? Ja oliko taikinaa vaivattu sitkon muodostumista varten? Ja repeili miten? Mullakin taikina repeili tai mureni silloin, kun sen veti ensimmäisen kerran koneen läpi, mutta veivasin sen useamman kerran ykkösellä ennen kuin aloin ohentaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ruisjauho oli Pirkan jauhoa, eli melko tavallisen karkeaa. Taikina vaikutti sopivat kostealta ja vehnäjauhoja meni ehkä vähän yli desi. Sitko vaikutti ainakin hyvältä, kun vertaa esimerkiksi pastataikinaan. Taikina siis lähinnä liuskottui eikä pysynyt kasassa. Ehkä sitä olisi vain pitänyt veivata useammin koneen läpi :)

Kommentoi