Ja niin hän alkoi pyöräillä

Isyyspakkaus

Pyöräilyn aloittaminen oli tytölle suoraan sanottuna tahmeaa.

Olin saanut jostain päähäni, että apupyörät hidastaisivat pyöräilemään oppimista, joten aloitimme harjoittelun vuosi sitten ilman apupyöriä. Kiinnitin pyörään kyllä työntöaisan, mutta harjoittelu sen kanssa ei ollut lainkaan niin mukavaa kuin olin ajatellut. Siitä ei oikein meinannut tulla mitään, ja tyttö kaatui aina, jos päästin vähänkin irti aisasta. Lopulta hän ei halunnut enää edes yrittää.

Emme pyöräilleet montakaan kertaa kesän aikana, kunnes syksyllä taivuin kiinnittämään apupyörät takaisin

Kevään tullen lähdimme yrittämään uudelleen, edelleen apupyörien kanssa, ja kappas: apupyörät eivät hipaisseetkaan maata. Kokeilimme vielä uudelleen, ja koska se sujui yhtä hyvin, ehdotin, että kokeilisimme pyöräillä jälleen ilman apupyöriä. Voisimme mennä siirtolapuutarhan alueelle, jossa ei ole muuta liikennettä.

Ajelimme puutarhamökille metroasemalta apupyörien kanssa, ja perillä irrotin ne. Tyttö hyppäsi pyörän selkään ja - hupsis - alkoi vain ajaa kuin vanha tekijä.

Hän jatkoi harjoittelua innoissaan koko päivän ja pyöräili puutarha-alueen polkuja edestakaisin. Kaatumatta, horjumatta, jännittämättä.

Harjoittelu sujui niin hyvin, että hän sai ajaa pyörällä takaisin metroasemallekin, ja lupasin että voimme alkaa nyt harjoittelemaan pidemmillä matkoilla.

Vaan pyörähän taitaa olla käymässä jo pieneksi, ja tyttö tarvitsisi uuden fillarin.

Onko suosituksia? Siinä pitäisi kuulemma olla kori edessä.

 

Edelliset pyöräilypostaukseni:

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Me saatiin loistava vinkki ilman appareita pyöräilyyn. Satulan pitää olla tarpeeksi matalalla, jotta lapsella ylettää kunnolla jalat maahan ja on varma olo. Laskettiin siis satulaa ja tadaa samana päivänä onnistui liikkeellelähtö. Eli satula alas!

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä se satula olikin niin matalalla, että jalat ylttivät hyvin maahan. Mutta heti kun pyöräily alkoi sujua, pyörä alkoi tuntua tosi pieneltä, kun lapsi polki sitä polvet koukussa.

Piipo79

Suositteöen katsomaan kierrätyspalstoilta minkä tahansa 16 tuumaisen pyörän!. Koska se on tyyliin ensi vuonna 20 tuumainen edessä niin ei kannata turhaan sijoittaa siihen välivaiheeseen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Öö, riippuu että haluaako lapsen nauttivan pyöräilystä vai ei...ainakin kannattaa huoltaa hyvin se kierrätysfillari. Fillaritorilta (netistä) löytää kierrätysversioita hyvistä lastenpyöristä (jos on nopea, ne menee hurjan nopsaan).

Meillä 5-vuotias pyöräilee 20-tuuman fillarilla (viime vuonna oli 16-tuumainen, joka olisi ollut ihan sopiva tänäkin vuonna mutta isommalla pääsee paremmin). Meillä pyörä on siis oikea kulkuväline niin lapselle kuin aikuisellekin. Meidän valinta on Islabikes ja kun myytiin 16-tuumainen pois (alle vuorokaudessa löytyi ostaja), niin ei jäänyt kovinkaan isoa hintaa sille fillarille (kunnon lastenpyörillä on tosi toimivat jälleenmyyntimarkkinat). Lähiömutsin tytöllä on Frogbikesin pyörä, mikä on kans hyvä fillari, kannattaa kysellä sieltä vinkkejä? Tärkeintä on varmaan että fillari on sopivan kokoinen (ei liian iso, ei liian pieni ja sopivasti säädetty, plus että on hyvässä kunnossa/huollettu, että ajaminen on miellyttävää). Säätöjä joutuu tekemään useamman kerran kesässä, ainakin meillä on satulaa nostettu jo useampaan kertaan tämän kevään aikana...

Piipo79

Joo meillä siis perushyvä 16 tuumainen josta ei montaa kymppiä maksettu ja tyttö polkee sillä 10km lenkitkin kun juoksen vieressä. Meidän 5v on vielä liian lyhyt 20tuumaiseen, vaikka haluaisi jo ottaa isomman pyörän varastosta käyttöön!

Tommi K
Isyyspakkaus

Melko hintavia ovat kyllä nuo mainitut pyörät. Mikä on sitten olennaisin ero edullisempiin merkkeihin?

Tommi K
Isyyspakkaus

Sainkin jo tällä välin ostettua 16-tuumaisen pyörän päiväkotikaverin äidiltä, ja se on nyt tosi hyvän kokoinen!

Tasaraita

Se on varmaan niin yksilöllistä kuka oppii mitenkin ja millä tavalla. :)

Meillä kans poika pyöräili potkupyörällä ja siitä siirryttiinkin sit suoraan oikeaan pyörään. Kun olin kans tosiaan kuullut että apupyöriä ei kannata laittaa vaan potkupyörästä suoraan oikeaan pyörään.

Me tehtiin niin, että mitään työntöaisoja tai muita ei laitettu, vaan minä nappasin satulan takaa kiinni ja käskin polkea. Juoksin perässä ja lupasin pitää satulasta kiinni. Kun huomasin, että eipä sitä kiinnipitoa juurikaan tarvinnut niin irrotin otteen ja juoksin vaan perässä seuraavat kymmenen minuuttia. Kun ajo sujui hienosti ilman kaatumisia tai horjumisia, niin paljastin pojalle, että hän oli jo jonkun aikaa ajanut yksin ja minä vaan olin juossut perässä. Siitäkös se innostui ja luottamusta omaan osaamiseen tuli niin paljon, ettei sen jälkeen enää apua tarvinnut. Seuraavaksi naapurin pojat opettivat lähtemään pyörällä liikkeelle ilman apua. Sen jälkeen ei ole äitiä tarvittu pihassa pyöräilyyn. :)

Mutta niin kuin sanoin, niin jokainen keksii ne omat toimivat keinot. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnittelut uudesta taidosta tytölle!

Oma kokemukseni on myös, että se työntötanko vain haittaa hommaa. Se painaa takana ja haittaa opettelevan pyöräilijän jo muutenkin haastavaa tasapainon pitämistä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ja kyllä, samaa mieltä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, työntöaisa oli kyllä aika hyödytön kapistus ainakin meillä... No, nyt kun on harjoitellut yhdellä lapsella, toisen kanssa osaa sitten paremmin :)

Juliet35 (Ei varmistettu)

Me ostimme lapselle juuri Pukyn alumiinirunkoisen version. On ihanan kevyt, laadukkaan oloinen ja lapsen helposti hallittavissa. Lisäksi sitä saa koossa 18 tuumaa, joka oli meille se juuri tarvittava välikoko, ettei tarvitse heti ensi vuonna ostaa uutta. Frogs-merkkiä kehutaan myös kovasti, mutta se oli vielä kalliimpi ja saatavuus heikkoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meille tuli nyt Nopsa Fleur. Eiköhän sillä ainakin tämän kesän pääse.

Prasa (Ei varmistettu)

Liputan Islabikesin puolesta

Tommi K
Isyyspakkaus

Se näyttää kyllä erinomaiselta vaihtoehdolta!

Vierailija (Ei varmistettu)

XXL:ssä on kuulemma joku kevyt, hyvä ja halpa lastenpyörä myynnissä. Mallia en muista, mutta hinta jotain puolet noista Frogbikeseistä. Kannattaa ostaa suht kevyt, painavimmat on reilusti yli 10kg ja sehän on jo yli puolet lapsen painosta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, mitäköhän tuo Nopsa painaa? Teräsrunko siinä on, eli on kyllä varmaan alumiinirunkoista painavampi.

Zipp (Ei varmistettu)

Onnea tytölle, tästä se matka alkaa :) näinpä taisin jo vuosi sitten vannoa, että kyllä tuolla oppii. Luotan Tunturi Ponin taikaan :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ja niinhän hän oppikin :)

Kommentoi