Ja sitten lapseni sanoi, että... #39

Isyyspakkaus

"Ihan kohta mulla ei ole mitään tekemistä ja sitten mä alan naukumaan, että mulla ei ole mitään tekemistä."

Neiti 4,2 v,
jolla ei ole omasta mielestään useinkaan mitään tekemistä.

Kommentit

piupali (Ei varmistettu)

Haha! :D Meillä on hieman nuorempi päiväkodista lomaa viettävä poika. Ja tuttua! Meillä tekemisen puute tosin ei esiinny naukumisena vaan lähinnä pikkusiskon härnäämisenä ja tavaroiden heittelynä. Joten vanhemmat yrittävät hiki päässä järjestää pientä ohjelmaa koko kesän. Eiliseen sisältyi pyöräretki, sisäleikkipuisto ja retki uimarannalle. Kumpikin lapsista on koko ajan vetämässä kenkiä jalkaan - vanhemmista olisi ihan hauska välillä vain olla kotona tekemättä mitään. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tämä on jotenkin tosi vaikea kysymys, että pitäisikö vanhempien toimia ohjelmatoimistona vai antaa lapsen keksiä itse tekemisensä. Kun lähtee sille tielle, että kehittelee itse lapselle tekemistä, lapsi tuntuu jotenkin passivoituvan, ja kun yksi puuha loppuu, hänellä on välittömästä uudelleen aika pitkä. Ja sitten ei edes tunnu kelpaavan ne tekemiset, mitä ehdottaa. Välillä joudunkin sanomaan aika napakasti, että nyt kyllä keksit sitten itse tekemistä, kun ei mikään kelpaa ja että isi ja äiti ei vaan voi keskittyä vain sinuun. Huoh... Lapset tottuu päiväkodissa siihen, että koko ajan on oikeasti jotain ohjattua puuhaa ja kavereita leikkimässä, joten kotona oleminen on siihen verrattuna neljävuotiaalle todella tylsää :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu, aivan samoja pohdintoja. Meilläkin kyllä joutuvat välillä sietämään tylsyyttä (nuo edellä mainitut tekemiset kestivät ehkä viisi tuntia, siihen vielä jää muutama tunti jäljelle :D), mutta valitettavasti lapsen itse keksimä tekeminen on usein vessapaperin levittämistä ympäri kylppäriä tai lusikkalaatikon tyhjennystä tms. Arkena ei ohjelmaa samalla tavalla joudu keksimään kun päiväkoti sitä tarjoaa, mutta lomalla pakko keksiä pientä puuhaa. Pienille lapsille onneksi riittää vielä retki rannalle tai lähimetsään. Ensi viikolla mummolaan, siellä on tekemistä keksimättäkin. :D

Mulla on sellanen taktiikka, että joko annan lapsen hetken kitistä ja ruikuttaa, kyllä se jossain vaiheessa siihen kyllästyy ja keksii jotain kivempaa, tai sitten ehdotan jotain minkä tiedän tylsäksi ja jos se ei kelpaa niin sanon, että keksi sitten itse tekemistä :D 8-vuotiaan kanssa on kyllä huomattavasti helpompi toteuttaa kun 4veen ;) 

Ja välillä toki keksitään yhdessä tekemistä, mutta mun mielestä on ihan terveellistä, että välillä on tylsää... 

Tommi K
Isyyspakkaus

Tätä samaa täälläkin noudatetaan. Ja sitten hän on niin vilpittömän onnellinen, kun tehdään jotain superkivaa yhdessä.

mmiu (Ei varmistettu)

Pidemmän aikaa (kyllä, tylsä elämä mulla) olen jo pohtinut, lasketko neidin iän todella kymmenesosien tarkkuudella? Yleinen tapa kertoa ikä on esimerkiksi 4 vuotta 2 kuukautta. Puoli vuotta on tietty helppo ilmoittaa ilman laskutoimituksiakin :) Utelen tätä silkasta mielenkiinnosta, en sillä, että jokin tapa kertoa ikä olisi toista parempi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, et ole ensimmäinen jota tämä asia vaivaa. Joku jopa joskus ohjeisti minua, että esim. 3,8 ei tarkoita samaa kuin 3 v 8 kk. Kiitos siitä vinkistä ;)

Tämä desimaaliluvulla ilmaistu ikä tuntui silloin joskus hauskemmalta kuin vuosina ja kuukausina ilmaistu ikä. Ei sen kummempaa syytä siihen.

Annananaa (Ei varmistettu)

Niin multa meni nyt ohi että onko lapsi siis edelleen päiväkodissa? Jos on jäänyt kotiin äidin kanssa niin siinä menee muutama kuukausi, ettei enää kaipaa ohjelmatoimistoa ;). Olen antanut lapseni tylsistyä ja tosiaan nyt 5-vuotiaana todella harvoin valittaa tylsyyttä. Aina keksii itsenäisesti tekemistä, todella harvoin kaipaa äidin apua missään ihan alkaen askartelujen keksimisestä ym :). Leikit on tosi mielikuvituksellisia ja osaa itse ottaa kaapeista tarvitsemansa pikkulegoista alkaen ja myös siivoaa jälkensä. Päiväkodissa on kuitenkin liian vähän vapaata leikkiaikaa että lapsi tosiaan saisi käyttää omaa mielikuvitustaan ja keksiä omia leikkejä ja puuhia. Kaikki on loppuen lopuksi hyvin ohjattua ja ainut mitä saa valita on tyyliin leikitkö poneilla vai legoilla :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Hän on nyt kesälomalla, sillä päiväkoti on suljettu juhannuksesta elokuun alkuun. Sitten hän palaa päiväkotiin, mutta ollaan mietitty lyhennettyä viikkoa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä on jänskä ilmiö, kun meidän lapsista kumpikaan ei ole koskaan ollut vailla tekemistä. Aamusta iltaan riittää omia touhuja ja lähinnä ärsyyntyvät, jos keksii ehdottaa väliin jotain puistoon lähtemistä. Että meillä on leikit kesken! Tuohon ei ole kyllä päästy, että omatoimisesti siivoaisivat jälkensä, mutta muuten kyllä ohjelmatoimistona ei tarvitse olla. Vähintään lukevat tai piirtävät aina. Ja päiväkotiin ei ole kummallakaan ollut koskaan ikävä, niin pitkää lomaa ei olekaan, että alkaisivat kysellä, koska sinne pääsee.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä se on juuri se, kun heistä on seuraa toisilleen? Meillä tyttö joutuu vielä hetkisen odottamaan, että veljen kanssa voi leikkiä, ja hänestä on kurjaa, kun isi ja äiti keskittyvät niin paljon vauvaan. Mutta joo, nyt ollaan kyllä jo huomattu, että kun tytölle vaan sanoo tarpeeksi monena päivänä, että nyt keksit itse tekemistä, sitten sitä alkaakin löytyä ;)

Lennu (Ei varmistettu)

Meillä sama kuin edellisellä kirjoittajalla. Poika syksyllä 4v ja ei kyllä koskaan ikävöi päiväkotiin eikä koskaan puhu tylsyydestä. On superaktiivinen lapsi, jolle on kyllä pakko keksiä ohjelmaa lähinnä lähteä kaupunkiasunnosta usein pois, koska energia purkautuu vääriin asioihin, kiusataan pikkuveljeä ja ollaan vain muuten levottomia. Paras olisi kuin saisi olla "maalla" pihalla aamusta iltaan, ei tällä herralla ainakaan tekeminen loppuisi. Kaupunkiasunnossa se on toista aktiivisen lapsen kanssa, joka haluaisi näyttää äidille sen tuhannen kerran upean ilmalennon sohvalta jne ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, no tuo kuulostaa ihan samalta kuin meillä. Eihän se ohjelman keksiminen ja kotoa lähteminen ole sitä, että lapsi keksisi itse tekemistä. Nyt olisi tarve sille, että hän keksisi aivan itse jotain leikkiä myös sisätiloissa ilman että vanhemmat sanovat, mitä tehdään.

Elma2 (Ei varmistettu)

Anna maukuu vaan! Kun lapsi joutuu itse keksimään itselleen ajanvietettä, kehittää se parhaiten hänen mielikuvitustaan. Älä vaan työnnä hälle jotain sähköistä vempelettä käteen saadaksesi hänet hiljenemään. Jos lapsi joutuu ottamaan itse vastuun omasta "viihtymisestään", alkaa nämä maukumiset vähitellen vähetä. Itse sanoin aikoinaan lapsilleni, että olkaa tyytyväisiä jos ei oo mitään tekemistä, minulla on liikaakin, ja viittasin kaikkiin kotihommiin, jotka eivät välttämättä olleet heidänkään mielestään niitä, joihin olisi ollut tunkua.

- Elma -

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, pädiltä saa katsoa jotain lastenohjelmaa aamuisin ja sadepäivinä on katsottu yhdessä jotain elokuvaa, mutta muuten on sovittu, että "omaa" puhelinta saa käyttää vain valokuvien ottamiseen.

Kommentoi