Kaalipiirakka

Melkein harmittaa, että tämä herkullinen piirakkaresepti ei mahtunut Rouvan Gastronaatti-kirjaan. Mutta hyvä sinulle: saat sen käyttöösi jo nyt!

Kuva on itse asiassa yksi ensimmäisistä, joita otimme kirjaa varten lähes tasan vuosi sitten. Ja se on myös yksi syistä, jotka vaikuttivat reseptin putoamiseen. Kuva on nimittäin tyyliltään ja taustaltaan erilainen kuin kirjan muissa resepteissä, joten se olisi pitänyt kuvata uudestaan.

Kaali - kaalipiirakka2.jpg

Mutta onhan se aika herkullisen näköinen, vaikka itse sanonkin!

Kaalipiirakka

Ainekset

Kuoritaikina

  • 2 1/2 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 6 – 7 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 kananmunaa (puolet voiteluun)
  • 100 g voita

Täyte

  • 1 kg keräkaalia
  • 1 sipuli tai 2 kevätsipulia varsineen
  • 25 g voita
  • 1 tl suolaa

Voiteluun 1/2 kananmunaa

Valmistaminen

  1. Valmista kuoritaikinan juuri: Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola ja jauhoja niin että saat vellimäisen seoksen. Anna juuren seistä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia
  2. Valmista täyte: Suikaloi kaali ja hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa, kuullota ensin sipulia hetki, lisää kaali ja jatka kuullottamista. Hauduta sitten täytettä kannen alla noin 30 – 40 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla. Vinkki: voit maustaa täytteen myös 2 rkl:lla siirappia, jos pidät makeudesta kaaliruoissa
  3. Lisää taikinajuureen kananmuna, pehmeä voi ja jauhoja, kunnes saat pehmeän, tasaisen taikinan
  4. jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi ne suorakaiteen tai soikion muotoisiksi levyiksi. Nosta toinen levyistä leivinpaperin päälle ja levitä kaalitäyte sen päälle. Nosta toinen taikinalevy täytteen päälle ja painele levyjen reunat kiinni toisiinsa
  5. Voitele piirakka kananmunalla, pistele haarukalla ja paista uunin alimmalla tasolla 225 asteessa 15 – 20 minuuttia.

Nauti lämpimänä!

Kommentit (8)
  1. Lähtee juuri nyt kokeiluun 🙂 oon kyllä ihan kädetön leipomishommissa mutta ainakin paperilla vaikuttaa senverran yksinkertaiseltä, että uskallan yrittää.

    1. Hienoa! Kerrothan sitten, miten onnistui?

      1. Ulkonäkö ei ollut kuvauskelpoinen 😀 mutta maku oikein hyvä. Kaalia tosin ei ollut ihan täyttä kiloa joten täytettä oli hieman liian vähän. Melkein neuvoisin mahdollisuuksien mukaan laittamaan kaalta mieluummin enemmän kuin vähemmän. Mutta resepti oli kyllä oikein toimiva ja lopputulos näinkin maukas. Hienosäätöä vaan tekijän puolelta niin avot. Ja tuo ulkonäkö ei onneksi ole niin vakava asia kun itse syö.

  2. Hyvä, perinteinen ohje. Tuo juureen tekeminen antaa kyllä taikinaan makua.

    Se minua näissa piirakoissa ihmetyttää, että kaikkiin tulee niin paljon rasvaa. Varsinkin avonaisten piirakoiden ohjeissa on runsaasti rasvaa,”nypi rasva ja jauhot ”-tyyliin. Olen yrittänyt kehitellä kevyempää versiota – vähän kuivin ja reunoista kovin tuloksin. (Otin tuossa just aamupalaksi jämäpalan jämäkasviksista tekemääni piirakkaa, muuten hyvä pohjakin, mutta reuna kuiva ja kova, niitä muruja olisi voinut käyttää ritsassa, auts.) Hiivaleipätaikina on tietysti yksi vaihtoehto…mutta vielä pitäisi olla jotain muuta.

    1. Mummoni ruukaa korvata osan voista rahkalla tai kermaviilillä. Oletko kokeillut sitä? Toimii 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *