Kohvik poikineen

Isyyspakkaus

Kylläpä on Tallinna muuttunut edukseen!

Olen käynyt kaupungissa aiemmin muutaman kerran, mutta en oikeastaan koskaan ajan kanssa. Joskus viime vuosituhannella tehdyillä risteilyillä en nähnyt juuri muuta kuin vanhankaupungin, ja Rouvan kanssa vuonna 2003 tehdyllä reissullakaan emme viipyneet kaupungissa kuin yhden yön.

Tallinna on kuitenkin alkanut tuntua aina vaan kiinnostavammalta, ja varsinkin sen ravintolatarjonta on tuntunut ottaneen aimoharppauksen eteenpäin. Kun olimme jo monta kertaa pohtineet Rouvan kanssa ääneen, että pitäisi käydä Tallinnassa, päätin, että nyt on sen aika. Ja kun sinne pääsee vielä niin helposti Helsingistä: valitsee vain, mikä lähtöaika päivästä sopii parhaiten omiin aikatauluihin.

Nyt otimme tavoitteeksemme nähdä kaupunkia myös vanhankaupungin muurien ulkopuolelta ja tutustua erityisesti mielenkiintoisiin ravintoloihin. Edellisessä Tallinnan-postauksessani kerroinkin jo Telliskivi Loomeliikista ja ravintola F-hooneesta, ja tässä jutussa vierailemme useammassa ravintolassa Kalamajan ja Kalasadaman alueilla: Boheem Kohvik, Kohvik Sesoon, Kohvik Moon, Baar Bistroo Kukeke ja Klaus Kohvik.

Tämä matka teki meihin niin suuren vaikutuksen, että meistä tuli kertaheitolla Tallinna-faneja. Jos edellisestä yhteisestä Tallinnan-matkastamme oli ehtinyt kulua yksitoista vuotta, seuraavan kerran otamme lautan lahden yli varmaan jo tulevana syksynä. Jos vaikka isovanhemmat saisi hoitamaan lasta meille kotiin, niin voisimme tehdä retken kahdestaan Rouvan kanssa. (Vink vink. VINK VINK.)

Minulla oli muuten suuri ahaa-elämys, että kohvik ei tarkoitakaan kahvilaa. Tai tarkoittaa tietysti, mutta ei ainoastaan sitä. Boheem Kohvik on ehkä tämän jutun ravintoloista lähinnä kahvilaa, mutta vaikkapa Kohvik Sesoon ja Kohvik Moon aivan täysimittaisia ruokaravintoloita, ja varsinkin Sesoon hyvin tyylikäs sellainen.

Hintataso näissä vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevissa ravintoloissa on edelleen suomalaisittain edullinen. En tietenkään enää muista, mitä mikäkin maksoi, mutta katselimme ravintolalaskuja pohdiskellen, että ne olisivat maksaneet Helsingissä noin tuplasti.

Boheem Kohvik

Kopli 18
https://www.facebook.com/Boheem.Kohvik.Kalamajas

Boheem Kohvik on Kalamajan kohvikeista tunnetuimpia, ja se sijaitsee kätevästi aivan muutaman sadan metrin päässä Telliskivi Loomelinnakin alueesta, josta kirjoitin edellisessä Tallinnan-jutussani. Perille pääsee esimerkiksi raitiovaunuilla 1 ja 2, jotka pysähtyvät aivan Boheemin edessä sijaitsevalla Telliskiven pysäkillä.

Aurinkoisella säällä kannattaa istahtaa terassille katselemaan ohi kolistelevia raitiovaunuja ja nauttimaan lämmöstä. Aamiaiseksi tarjotut uunimunakkaat olivat herkulliset ja ihanan kuohkeat. Tarjolla oli myös päivän puuroannos, josta lapsi kyllä söi lähinnä voisilmän.

Baar Bistroo Kukeke

Telliskivi 57
http://www.kukeke.ee/

Vanhalla rautatieasemalla sijaitseva Baar Bistroo Kukeke kiinnitti huomiomme, kun kuljimme sen ohi pitkin Telliskivi-katua. Rakennus ja terassi näyttivät niin houkuttelevilta, että piti käydä katselemassa ravintolaa myös sisäpuolelta. 

Emme olleet varsinaisesti ruoan tarpeessa, vaan haimme lähinnä välipalaa lapselle. Otimme siinä sivussa itsellemmekin kahvit ja jotain pientä. Ja kyllä näiden perusteella tulisi ehdottomasti syömään myös lounasta tai illallista! Lapselle tarjoiltiin herkullinen pitaleivän sisään tehty lastenhampurilainen.

Rouva ja minä maistoimme uzbekistanilaiset pasteijat, toinen oli kaali- ja toinen lohitäytteellä. Herkullista.

Myöhemmin palasimme vielä ravintolan terassille nauttimaan La Muun ekojäätelöt, jota myytiin tien toisella puolella Homeartissa (Telliskivi 60A) paketeissa. Vaniljajäätelö oli täyteläisen vaniljaista ja suklaajäätelössä oli suklaanpalasia. Nam.

Kohvik Moon

Võrgu 3
http://www.kohvikmoon.ee/

Kohvik Moon sijaitsee Kalasadamassa paikassa, johon ei voi vahingossa eksyä. Mutta ei hätää, ravintola on kyllä huomattu ja valittu myös Viron 50 parhaan ravintolan joukkoon, eikä suotta. Minun pitää puolestaan kiittää tämän ravintolan löytämisestä blogini lukijoita, joista useampi suositteli juuri tätä ravintolaa. Kiitos siis.

Ainoan miinuksen antaisin paikalle taustamusiikista. Ravintolassa soi koko illan yksi ja sama The Baseballsin levy.

Lapsi huomioitiin ravintolassa todella hienosti. Hänelle tuotiin heti ensimmäisenä pöytään omat värikynät, lasten menu, kuvakirja ja nukke. Lasten menussakin ruoat olivat oikeita ruoka-annoksia nauravien nakkien asemesta.

Mutta ne alkupalaksi nauttimamme blinit - aah. Ne olivat niin rapeat ja kuohkeat, että pidimme niitä Rouvan kanssa parhaina blineinä ehkä ikinä.

Ankkaa ja lammasmureketta pääruoiksi. Aivan loistavaa, ja tuhdit annokset. Pienemmätkin olisivat riittäneet blinien jälkeen.

Pitihän sitä silti ottaa vielä jälkiruokaa. Onneksi sentään jaoimme tämän pavlovan, sillä yksin sen syöminen olisi ollut jo liikaa. Lapsi oli tyytyväinen oman jäätelöannoksensa kanssa.

* * *

Säiden kanssa kävi kyllä uskomaton tuuri. Kun koko viikon on ollut melko epävakaista ja kylmää lahden molemmin puolin, lauantaina Tallinnassa paistoi aurinko kauniisti koko päivän. Vanhankaupungin talot loistivat pastellinvärisinä, ja kadut kuhisivat turisteista.

Sunnuntaiyönä ja -aamuna satoikin sitten kaatamalla. Onneksi brunssille valitsemamme ravintola sijaitsi aivan majapaikkamme vieressä, ja pääsimme sinne lähes kastumatta. Brunssin aikana sade ehti onneksi loppua.

* * *

Kohvik Sesoon

Niine 11
http://kohviksesoon.ee/

Sesoonin 12 euron brunssi on varmasti hinta-laatusuhteeltaan parhaita brunsseja, joita olen koskaan nauttinut. Vaikka noutopöytäruoka on usein, no, vähän vähemmän laadukasta, tämä buffet oli yksinkertaisesti erinomainen. Yhtäaikaa runsas mutta harkittu.

Tilakin oli niin tyylikäs, että tänne tekisi mieli tulla myös illalliselle. Niin, ja olihan tämäkin kohvik myös yksi Viron 50 parhaasta ravintolasta.

Klaus Kohvik ja Eesti Disaini Maja

Kalasadama 8
http://www.klauskohvik.ee/
http://www.estoniandesignhouse.ee/

Vielä ennen lähtöä piipahdimme Kalasadaman alueella sijaitsevassa Kohvik Klausissa lähtökahveilla.

Aikaa oli vain kahveihin ja pieneen leipäkoriiin, jossa oli kikherne- ja sienitahnoja. Paikka vaikutti kivalta, ja lista näytti siltä, että kohvikiin voisi hyvin tulla istuskelemaan paremmallakin ajalla.

Klaus Kohvikin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee myös Eesti Disaini Maja, joka myy virolaisten muotoilijoiden tuotteita. Pieni mutta piipahtamisen arvoinen paikka. 

Nämä Hosewearin laukut ja lompakot on tehty vanhoista paloletkuista. Kelpaisivat minullekin, mutta kun on jo niin monta laukkua, ja Rouvakin osti minulle juuri uuden lompakon.

* * *

Näin. Tulipas pitkä juttu.

Kiitos Tallinna, olet ihana. Nähdään pian.

Kommentit

Shelley Draven

 

Kaunis on kaupunki kun aikaa käyttää ja löytää ne parhaat paikat.

Pitää tehdä jokuy vuosi itsekin kierros tuonne, juuri sitä Tallinnan vanhaakaupunkia ja sen maisemia kun rakastan. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä! Ja kannattaa nähdä se pieni vaiva, että selvittelee netistä, mitkä ovat vaikkapa juuri eniten itseä kiinnostavia ruokapaikkoja. Niin saa matkasta kuin matkasta paljon enemmän irti verattuna siihen, että syö joko hotellissa tai keskellä kaikkein pahinta turistirysää. 

~jemmiina~ (Ei varmistettu)

Tallinna on ihana, Tallinna on kaupunki, johon rakastuu joka kerta uudelleen ja enemmän.
Tallinnalla on myös monet kasvot, tuo mainitsemasi Kalamajan alue on tehnyt varsinaisen kasvojen kohotuksen parin viime vuoden aikana.

Tommi K
Isyyspakkaus

Se oli kiva alue, ja vielä tuo Niine-kadun seutu mainio sijainniltaan. Sieltä oli kävelymatka (kilometri tai alle) kaikkialle, ja mekin siis kävelimme sieltä joka paikkaan.

terkkuja Haapsalusta (Ei varmistettu)

Kannattaa uskaltautua myös Tallinnaa pitemmälle. Nelihenkinen perhe söi eilen täyttävän kohvik-lounaan leipineen ja juomineen: 11,80 €.

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisi kyllä kivaa. En ole tosiaan koskaan käynyt Virossa Tallinnan ulkopuolella.

Tinni
Still Leben

Jes!Onpa ihanaa lukea muidenkin kokemuksia tästä mahtavasta kaupungista :) Kiva että viihdyitte!

Minulta löytyy muuten suosituksia teidän seuraavalle Tallinnan reissulle, katselin että aika sama maku meillä nääs :)

http://www.lily.fi/blogit/still-leben/tallinn-restaurants

Suosittelen myös kurkkaamaan Kadriorgin kaupunginosan, jossa on myös valvan valloittavia ravintoloita.

:) Tiina

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi kiitos! Tutkitaan ja pidetään mielessä!

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://www.liuskapaivassa.blogspot.fi/

Näitä kuvia katsellessa jopa Mari Johanna voisi harkita pientä ulkomaanmatkaa. Tai ainakin miettiä sitä. Paistaako Tallinnassa aina aurinko?

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh :) No eiköhän virolaisia ole siunattu tällä samalla epävakaisella ilmastolla kuin meitäkin. Mietin kyllä (täysin mitään asiasta tietämättä), että voisikohan Tallinnassa kuitenkin olla Helsinkiin verrattuna vähän kuivempaa (tai jotain), sillä näillä piireillä tuulee useimmin luoteesta, jolloin meille puhaltaa mereltä mutta heille sisämaasta.

raek (Ei varmistettu)

Moikka,

en tiedä luetko näitä vanhojen postauksien kommentteja, mutta pakko heittää tänne sellanen vinkki että ollan kahdesti käyty vanhassa kaupungissa ravintolassa nimeltä Cru. Se on jännä paikka, samaan aikaan fiini mutta ei kuitenkaan rautakanki-fiini, vaan sillä lailla rennosti hieno. Vissiin Tallinnan hintatasolla myös sitä kalliimpaa päätä, mutta tosiaan silti Suomea huomattavasti edullisempi. Tila on kiva, palvelu loistavaa ja ruoka todella hyvää. Parhaimpina on jäänyt mieleen pöytään kattilassa tuotu parsakeitto jossa oli jotain ihania juustolastuja seassa, ruijanpallas-annos josta nään satunnaisesti unia edelleen sekä siellä itse leivottu tumma leipä. Ja jälkiruoka nimeltä kirsikkasavu! Ja kuten mainittu, tarjoilijat todella osaa asiansa ja antaa esimerkiksi todella hyviä juomasuosituksia.

Ravintola saattaisi olla parhaimmillaan jos saatte järjestettyä sen "aikuisten reissun", mutta varmasti onnistuisi lapsenkin kanssa :) Kesäisin kuulemma on ulkonakin pöytiä sellasella sivällä sivukujalla, itse olen käynyt vain syksyllä ja keväällä. Suosittelen lämpimästi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä minä kaikki kommentit luen, mutta usein en enää hirveästi jatka keskustelua tai kommentoi kommentteja vanhoissa jutuissa. Mutta kiitos siis vinkistä!

Kommentoi