Lihaton lokakuu

Olen aina ollut lihansyöjä enkä ole tuntenut siitä huonoa omatuntoa.

En kääntynyt kasvissyöjäksi edes silloin, kun aloin seurustella eettisistä syistä kasvissyöjäksi ryhtyneen nykyisen vaimoni kanssa. Kotona meillä on toki syöty paljon kasvisruokia ja kalaa koko kuusitoistavuotisen yhteiselomme ajan, mutta töissä olen syönyt sitten lihaa senkin edestä.

Kun vaimoni alkoi pari vuotta sitten syödä jälleen silloin tällöin lihaa – vain luomua tai riistaa – lihansyöntini alkoi lisääntyä myös kotona. Vaikka kasviksia ja kalaa syödään edelleen paljon, saatan helposti syödä lihaa kuutena päivänä seitsemästä ja monena päivänä kahdesti. Nyt olen vihdoin alkanut ajatella, että ruokavaliotani olisi saatava keveämmäksi ja kasvispainotteisemmaksi.

Ongelma on vain ollut se, että olen suhtatunut lounasravintoloiden kasvisruokatarjontaan jostain syystä aika epäileväisesti, pelkkä sosekeitto on tuntunut liian keveältä ja salaatti on mielestäni lisuke, ei lounas. Ja kun lounaasta vielä maksaa sen 9,70 € tai jotain sinne päin, tuntuu, että rahalle on saatava kunnolla vastinetta ja lautaselle niin tuhti annos, että sen jälkeen voisikin ottaa parin tunnin ruokaperräiset.

Lihan syönnin haitoista on mielestäni alettu puhua äänekkäämmin vasta viime vuosina. Jos aiemmin ”liha on murhaa”-tyyppiset iskulauseet saivat lihansyöjän lähinnä ärsyyntymään, nyt on vedetty oikeammista naruista: ekologisuudesta ja terveydestä. Ekologisesta näkökulmasta lihansyönti on huomattavasti kestämättömämpää kuin kasvissyönti, ja liika lihansyönti altistaa puolestaan suolistosyöville. Huh.

Satuin huomaamaan Facebookissa, että kaverini liittyi tapahtumaan Docventuresin lihaton lokakuu. Jaahas, mitä mitä? Haastavat vähentämään tai lopettamaan lihansyönnin lokakuun ajaksi. Kolmen sekunnin harkinta-ajan jälkeen päätin ottaa haasteen vastaan.

Koska kasvissyönti ei sinänsä ole minulle mikään issue, ja kotonakin syödään paljon kasvisruokia, homma pitää tehdä vähän vaikeammaksi ja luopua lihasta täysin koko kuukauden ajaksi.

Siispä ensi tiistaista lähtien syön kuukauden ajan pelkkää kasvisruokaa, ja lounaaksikin valitsen ennakkoluulottomasti kaikkea sitä, mitä lounasravintolamme kasvisruokalaarit tarjoavat.

Jos sinua kiinnostaa osallistua haasteeseen, niin siitä vaan. Itse ajattelin raportoida kokemuksesta täällä blogissa, ja lisää vertaistukea saa vaikkapa Docventuresin Facebook-sivulta.

Että varokaa vaan kanssalounastajat, iPhonen kamera räiskyy lounaspöydässä ensi kuussa ahkerasti.

 

Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/516481648435327/

Kommentit (22)
  1. Mahtavaa että täältä löytyy reseptejä. ise olen vannoutuneena lihansyöjänä onnistunut välttelemään lihaa yllättävän kivuttomasti! Tsemppiä meille! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *