Lyllypylly ja Nallukkapallukka

Isyyspakkaus

On varmaan tullut jo selväksi, että vierastamme kaikkea söpöstelyä ja vauvalässytystä. Meillä ei koristella tekstiilejä suurisilmäisillä pupuilla, väritetä tytön huonetta pastellisävyillä ja kutsuta koiria hauvoiksi.

Mutta voi sun, voisiko joku kertoa lastentarvikkeiden valmistajille ja myyjille, että vihoviimeinen söpöstelypaikka on yrityksen tai tuotteen nimi?

Vaavisänky oli juuri niillä rajoilla, ettei nimi aiheuttanut vakavaa hylkimisreaktiota koko tuotteelle. Vauvatar ei varmaan aiokaan saada yhtään miesasiakasta? En kyllä tunne omakseni myöskään Naavakeijua, Nunnukkaa, Nupsukkaa tai Tuhinatupaa. Pikkupirpanat ja Myllymuksut tuskin löytävät tietään hyllyymme.

Nämä eivät ole kuitenkaan mitään verrattuna niihin näppyihin, joita nämä kestovaippojen valmistajat ja myyjät nimivalinnoillaan aiheuttavat.

  • Hahtuvahullu: Mitä ihmettä se tarkoittaa ja mistä hahtuvista on kyse?
  • Pikkeliina: Onko säilykekurkku sopiva mielleyhtymä?
  • Hilivinksis: Öh..?
  • Vaapsahainen on hauska nimi yritykselle, mutta voi näitä tuotteita: Pyllis ja Puuppis. Oikeasti?

Jos aiot perustaa kestovaippoja tuottavan kotiompelimon, sovitaanko, että nimi ei ainakaan viittaa millään tavalla alapäähän tai muodostu kahdesta keskenään rimmaavasta sanasta?

  • Pehmopeput: Tätä en kehtaisi sanoa edes ääneen.
  • Nallukkapallukka: Askartelua, pas...
  • Lyllypylly: Olen sanaton.

Kommentit

Kiitos tästä, sain aamun aluksi heti hyvät naurut! :D

helmikuunkuudes

Mäkään en ymmärrä tommost lässytyst  ;D Kiitos,tää piristi kivasti aamua :)

Heheh, repesin. Osuva postaus. 

Todella osuvaa, kiitos nauruista! :)

Itse ilmoitin jo iloista uutista silloin aikoinaan kertoessani, että jos tulevat isovanhemmat haluavat jotain vaatteita tms. ostaa, niin en vastaanota niitä ihquja ja ah, niin söpiksiä vaaleansinisiä tai -punaisia meidän repertuaariin. Kaikki muut värit käy. Hyvin on mennyt perille :)

Vierailija (Ei varmistettu)

;D Jep jep, meillä myös aiheutettiin aikanaan hämmennystä isovanhempien keskuudessa, kun asioista puhuttiin "oikeilla nimillä" (koira ei ole hauva, kuuma on kuuma eikä poppa, jne...)
Mutta Puuppis? Seriously? Ainakin näin englantia toisena äidinkielenä käyttävälle mielleyhtymä on, well, Kakkis.

Vierailija (Ei varmistettu)

Maailmassa on karkea virhe ja on hyvä, että joku siihen rohkenee puuttua :D

No kamoon hei, jokainen käsitöitä värkännyt tietää, että hahtuvastahan se villalanka väännetään ja esimerkiksi jos sille lapsrakkaalle tehdään villahousut, ne tehdään hahtuvasta. Eli hahtuvahullu on minusta jo aika kevyestä päästä näitä pehmopeppuja ja muita, tulee vain lampaanvillat ja neuleet mieleen :D Lyllypylly <3 Minulla nakersi jo aiemmin VauVauva (siis ahaha, mainio sanaleikki ja rimmaaminen... ei kun hitto, ihan tosi ärsyttävä rillutus) sekä ylipäätään se yltiöpositiivinen söpöstely, joka näihin asioihin halutaan liittää. Ei se kaikki ole vain kivaa ja vaaleanpunaista ja ärsyttää, kun siitä koetetaan minulle sellaista väkisin tehdä. Puhumattakaan sitten vaikkapa siitä, että yksi suosituimmista imetysvaatevalmistajista on nimeltään Boob. Koetan kovasti pohtia, miten menestyisi suomalainen vastaava firma, joka nimeäisi itsensä vaikka reilusti Tissiksi tai Hinkiksi. Jotenkin tuntuu, ettei yhtä moni olisi riemusta kiljuen kiskomassa ylleen Hinkki-imetystoppia tai muuta rimpulaa. Voin tosin olla väärässä, sitä on sattunut ennenkin.

Itse törmäsin joskus jossakin blogissa ällöttävimpiin kiertoilmauksiin vauvoja ja vauvaelämää koskien. Itselleni jäi iki-inhokiksi listalta ehdottomasti nahkayksiö (jolla siis viitataan kohtuun, vrt. "Siellä se rakkauspakkaus nyt joogaa nahkayksiössään!"). Samaten kaikki muut ihanaiset tissitakiaiset ja muut jäivät mieleen lähinnä luotaantyöntävinä lempinimiehdokkaina uudelle elämälle sisässäni. Edelleenkin kiitän onneani siitä, että neuvolassa ei ole kauhukuvista huolimatta eteeni sattunut kätilöä, joka olisi hymyillyt leveästi ja kysynyt, että mitäs sille masuasukille tänään kuuluu?

kellyf (Ei varmistettu)

Kiitos tästä, sain myös heti aamun alkuun hyvät naurut :D. Teen työkseni kielipoliisin hommia ja nämä saa mut AINA näkemään punaista. Toinen on Hesarin ja muiden lehtien kasteilmoitukset. Miksi ne kaikista ällöttävimmät lässytyslempinimet pitää painaa sinne lehteen kaiken kansan nähtäville? "Äidin pikku hömpänpömppä ja isin mr. cheeseman syntyi ja sai nimekseen..." (ja tuo mr. cheeseman on ihan oikeasti ollut yhdessä ilmoituksessa, meinasi aamukahvit tulla saman tien ylös). Oma vauva on tietysti maailman ihanin ja erityisin asia, mut rajansa kaikella :D...

Nootuska (Ei varmistettu)

Hih, kiva päivän piristys oli tämä postaus. Oon kyllä täysin eri mieltä lässyttämisestä, koska musta se on rentouttavaa ja hauskaa. Arvostan silti mielipidettäsi. En tiennytkään, että kestivaippayrittäjät ovat olleet noin idearikkaita tuotteidensa nimeämisessä.

Tuulee tuulee

Hahaha, mahtavaa! Yksittäisinä noihin ei edes kiinnittäisi niin huomiota, mutta kun listaat lässytysnimiä tuommoisen läjän... Aikamoinen siirappiyliannostus. :) Oon muuten ihmetellyt ihan samaa kuin kellyf: ymmärrän kyllä sen, että vauvaa odotellessa sille voi kehittyä kuin itsestään kaikenmaailman hellittelynimiä, mutta kuka ihan oikeasti laittaa ne julkisiksi!? Pahimmassa tapauksessa sille hömpänpömppäsinappikoneelle toivottavat onnea vielä myös "karvaiset perheenjäsenemme" (meni oikeasti hetki ennen kuin tajusin, että tuossa viitataan koiriin - toivottavasti :D).

Liisa
Osasin!

Kieltämättä noin yhteen koottuina nuo kestovaippamerkit on aika hölmöjä. Niihin en itse ole kuitenkaan kiinnittänyt niin paljon huomiota. Todella paljon sen sijaan ällöttää parin muunkin kommentoijan esiin nostamat masuasukit ja muut ällöttävät nimitykset raskaudesta/sikiöstä. Itse vihaan eniten sitä kun raskaudelle toivotetaan "tarrasukkia". Itsehän sainkin keskenmenon ja sen jälkeen keskosen, että ei vissiin sitten ole niitä tarrasukkia meikäläiselle siunaantunut. Perkele.

Naurut (Ei varmistettu)

Kiitos! Ajattelin, että sateinen maanantai olisi jo tuhoon tuomittu, mutta tämä sai päivän paistamaan! Nauroin todella ja nää toisten kommentit vielä kruunasivat kaiken, mm. "karvaiset perheenjäsenemme" :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos mahtavista nauruista! Mun erityinen inhokki on "mamma"- termi. Koska jäät mammalomalle? Mä en oo mikään mamma. Mulle mamma on isoäiti piste. Minä olen äiti ja jäin äitiyslomalle. En käytä mammavaatteita, vaan korkeintaan sitten äitiys- tai odotusvaatteita. Vauva kohdussani on vauva. Esikoiselle oli lempinimikin aikoinaan, mutta ei me sitä kaikille kuulutettu. Se oli mun ja miehen välinen juttu. Mutta äiti päiti mä olen usein, koska Studio Julmahuvi nyt vaan on niin hauska. Lapsikin käyttää tuota termiä joskus :) Mistä muuten tuo Myllymuksut tulee? Mikä mylly? Sulla pulla on mahtava pahtava blogi plogi.

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Heh! Onkohan olemassa ihan vaan "Kestovaippaa"? Paikallisen bumtsibum- firman nimi on samaa sarjaa eli Popolini (suom. 'peppuli').

Myllymuksut tosin kuulostaa mun korvaan joltain painajaismaiselta veljessarjalta, joka "myllyttaa" kaikki vastaantulevat. ehka ma oon vahan 90-lukulainen..

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerroppa minkä nimen annoitte lapselle, niin arvioidaan sitä yhdessä.

KirsiVierailija (Ei varmistettu)

<>

Hehe samansuuntainen mielleyhtymä. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Haa! Hauskaa että teilläkin on ollut hauskaa tämän parissa.

Tuota Boob-tuotemerkkiä olen itsekin hämmästellyt aiemmin. Suomeksi Tissi olisi kyllä tosi mauton nimi, mutta englanniksi se jotenkin menee. Sellainenkin imetysliivimerkki on kuin Hotmilk. Kaikenlaista.

Mitäs tykkäätte vaippojen nimistä Bayby BeeHinds, Bumwear, Cute Tooshies, Lovey Bum? Eww.

Mamma ei toimi myöskään tässä taloudessa, vaika se ei isoäitiä meillä tarkoitakaan. Rouva olisi saattanut mennä mammajoogaan - ellei sen nimi olisi ollut juuri mammajooga.

Tuosta karvaisesta perheenjäsenestä tuli mieleen, että meillähän on siis tämä karvaton koira. Olen joskus meinannut kirjoittaa täysin tästä kontekstista irrallaan karvattomasta perheenjäsenestä, mutta tajunnut ajoissa, että se se vasta olisikin hämmenystä aiheuttanut :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Karsastan muuten lässyttämistä, mutta hauva-sanaa tulee kyllä käytettyä. Poika on tosi kiinnostunut ohikulkevista koirista ja jotenkin on vaan ruvettu puhumaan että "kato tuolla on hauva, hauva sanoo hau-hau", ehkä sen takia lähinnä että se on helpompi ja poika yrittää sitä itsekin jo vähän matkia.

Mamma on mulle ihan myrkkyä ja oon ihan shokissa kun välillä pojan suusta kuuluu kuin se sanoisi mamma. Mies puhuu lapselle ruotsia, joten sieltähän se tulee, mutta silti, mä oon äiti enkä mikään helkutin mamma. Yhdellä supisuomalaisella fb-kaverilla on usein statuksia tyyliin "tämä mamma lähtee tekee nyt sitä ja tätä.." Oikeesti, toi on vaan musta ehkä maailman epäseksikkäin sana.

Liia (Ei varmistettu)

Pyllis ja puuppis -sarjaa voisi täydentää vielä uutudella nimeltään pissis: vaaleanpunaisia glittervaippoja tyttömäisille tyttövauvoille!

piece of tease

He hee! Muistakaa sanoa sitten lapsellenne kun 19-vuotias neito jää bussissa pois että "Päästä täti jäämään" tai "Sano tädille hei hei". Itse käytän tytöilleni termejä nainen ja mies,  joka aiheuttaa kummastusta kavereissani mutku en mäkään oo mikään täti!!!!

Kielitäti (Ei varmistettu)

Lässytys on lapselle jossain määrin tärkeääkin. Hoivakieli tulee aikuiselta usein luonnostaan, ja se on helpompaa ottaa haltuun kuin aikuiskieli. Esim. suomen kielen äänneyhtymät, tavurakenne ja taivutus ovat hoivasanoissa helpompia, joten niistä on hyvä aloittaa (vrt. esim. hevonen - hevosta - hevoseen, heppa - heppaa - heppaan; pää - päätä - päähän, pääkky - pääkkyä, pääkkyyn). Lapsen on vaikea hahmottaa pronomineja (minä on sinulle sinä, sinäkin olet itsellesi minä, minä ja sinä on me, muille te tai vaikka he, ja naapuritkin ovat he ja te ja itselleen me), minkä vuoksi kolmannen persoonan muodot ovat hyviä alussa ("äiti auttaa" = minä autan). Hoivakielessä on usein myös paljon toistoa, mikä on lapselle hyväksi. Eivät ne kyllästy typeriin kysymyksiin (joihin vanhemmat usein vastaavat tietenkin itse). Vauvan kanssa onkin ihan hyvä olla hupsu, ja pääasia on tietenkin, että puhuu vaikkei toinen ymmärtäisikään. ("Hauvalla on omppu. On hauvalla omppu, on. Ottaako äiti ompun? Ottaa, äiti ottaa ompun. Silittääkö vauva hauvaa, silittääkö? Silitän vain hauvaa. Kiltti hauva. Silitetään.")

Ärsyynnyn kuitenkin teeskentelevistä statushakuisista tekonimistä, tuotteista, kerhoista ja hömpästä, jotka eivät tietenkään ole vauvoja varten vaan meitä aikuisia. Aluksi herneet, pavut ja rusinat olivat ihan söpöjä. Nyt nämä macadamiat, cashew't, aprikoosit ja pupumukulat lähinnä iljettävät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi että, ei elämää kannata ottaa niin vakavasti. Voipi käydä ahdistamaan! ;D

vierailevaäiti (Ei varmistettu)

Ihan mahtava aihe! Itse myös vierastan kaikkea ällöpällöä lässytystä,se kaikkihan on aikuisille suunnattuja mielikuvia paremmasta vanhemmuudesta ja onnellisemmasta lapsesta.Eikai kukaan kotona käytä noita ällöttäviä nimiä esim.kestovaipoista?Vanhemmat maksaa hömppänimetystä tavarasta ihan liikaa,eikä lapsi edes ymmärrä mitään :) Ei yksikään lapsi ole viisaammaksi,tai muutenkaan paremmaksi kasvanut kalliin(ja turhan) krääsän keskellä.Meille on lahjaksi tuotu muutamia hassunhauskoja erityisnimellä varustettuja vaatteita/leluja,en ole mitään eroa markettikamaan huomannut.Eikä kyllä lapsetkaan...

jaanamaari (Ei varmistettu)

Itse en ole koskaan ymmärtänyt, miksi lastenhuoneen tai lapsille tarkoitettujen tuotteiden tulisi olla sen näköisiä tai nimisiä, kuin lapset olisivat ne suunnitelleet. Emmekö haluakin, että lasten ja kaikkien muidenkin muotokieli kehittyy, esteettinen silmä oppii ja ymmärrys kasvaa. Ja siis jos todella uskomme, että kaunis/tyylikäs/viihtyisä/hauska/iloinen ympäristö rauhoittaa, energisoi tai mitä nyt milloinkin itse kukin uskookin sen tekevänkään, ei lasten huoneen tekstiileiden tule olla sen näköisiä, kuin lapset olisivat ne piirtäneet. Paitsi tietenkin silloin, jos se varsinainen asukas on ne tehnyt ja silloin on oltava valmis muutoksiin vähintään puolivuosittain. Samasta syystä lapsille ei pidä lässyttää, mutta helpompien sanojen käyttö ei ole lässytystä (koira - hauva), vaan auttaa puheen kehityksessä.
Odotan vain mitä sanot sukupuolisesta kasvatuksesta! Tuleeko tytöille tarjota vaaleanpunaisia prinsessaunelmia ja pojille supersankareita?

Asha (Ei varmistettu)

Ehehhee.. Joo, ei oo ehkä yrityksen nimi se paikka, mihin pusketaan se kaikki "aikunonNIINihanaa!" hömpötys, korvista tulee. Onko sielläkään sit kiva aina vastata puhelimeen "Pehmopepuista XXX, kuinka voin auttaa?" :D

Hellittelyissäkin kannattaa olla luova! Meillä on tyttöä sanotaan välillä neiti Raivo-Räyhä Jumaltentuhoksi, oli hän kiltti tai vastarannan kiiski. Harakaksikin sanon, koska oma mummoni hellitteli pientä koiraansa kutsumalla sitä paskaharakaksi.

Kaikki rakkaudella. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Oman ipanuuteni isänpuoleinen mummukka on sitä mieltä, että lapsulille on syytä puhua aikuisten kielellä, ei lässyttäen tai lastenkielellä. Koira ei ole hauva, hevonen ei ole heppa, kuuma ei ole poppa.

Järkevän kielen sijaan omassa lapsuudenkodissani kutsuttiin ruokailemaan syömimään-kutsulla ja väänneltiin sanoja miten päin tahansa. Kun sain oman lapsen, huomasin toistavani tätä käytöstä häpeilemättä. Meillä pestään kakan jälkeen pylleröinen, ei pyllyä, ja sen sijaan että äiti opettaisi lapselle oikeaa kieltä, lapsi on opettanut äidin kutsumaan lapiota lapoioksi jne.

Kaikesta huolimatta opin aikaisin lukemaan ja kirjoittamaan, ihan aikuisten kieltä. Tällä hetkellä kirjoitan (eli vääntelen sanoja) työkseni, joten järjettömästä kielenkäytöstä lapsuudenkodissa ei ole ollut ainakaan haittaa. Julkisilla paikoilla on kuitenkin varmaan parasta käyttää suht normaalia yleiskieltä, ettemme pilaa kenenkään toisen päivää :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkin kaihdan ääretöntä lässytystä, mutta mielestäni firman kannattaisi kyllä kuvata sitä myyvää artikkelia. Esimerkissä mainitsemasi Hahtuvahulluhan on kestovaippoihin erikoistunut kauppa ja kaikki kestoilijat (ja ees vähän aiheeseen tutustuvat) tietävät mistä puhutaan. Nimi on täysin osuva, varsinkin kun osa kestoilijoista on enemmän tai vähemmän hurahtanut (positiivisessa mielessä). Kyllä firman nimi voi olla myös hauska, se jää nimettäin mieleen. Kilpailu on kova, vaikka ei uskoisi, kun puhutaan jo pelkästään kotimaisista vauvantarvikkeisiin liittyvistä kaupoista. Myös kotimaisissa kestovaippavalmistajilla on kova kilpailu, sitten kun mukaan otetaan muidenkin maiden valmistajat mukaan, niin ei siinä suuria rahoja pyöritellä.

Enemmän kaihdan sellaista, että oikeasti lässytetään lapselle..siis kirjaimellisesti, jotkut ihmiset tekevät näin (myös niille koirille). Kyllä lapselle pitää puhua kunnolla. Jos joku on taas keksinyt hauskan firman nimen ja tuotettaan kuvaavan, niin ei se mielestäni taas ole lässytystä. Lässytyshän on enemmänkin sellasta turhaa höpötystä, jos taas yrityksen nimi kertoo tuotteen sisällön jo nimessään, niin onko se niinkään lässytystä? Mennään aika mielipidekysymyksillä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kauhean paljon teillä on aikaa pohtia tällaisia "epäkohtia" elämässä. En minä vain kerkeä. Ja jos ylimääräistä aikaa löytyykin, nin käytän sen mieluummin esim. huonompiosaisten lasten auttamiseen.

Mutta kun pääsette yli näistä ärsytyksistänne, niin onneksi olkoon. Olette taas askeleen lähempänä aikuisuutta. Ei ikinä uskoisi, että täällä keskustelee noin 30-vuotiasta väkeä. Nillityksen ja vinkumisen määrästä olisin ennemminkin veikannut pahinta angstiaan kärsivien teinien avautumiselta. "mua niinku v niinku ärsyttää!"

Vierailija (Ei varmistettu)

No, ehkä voin ottaa kohteliaisuutena ettei oma kv yritykseni esiinny tässä ällöttävyyksien listassa mutta tunnen silti myötäloukkauksen kollegoideni puolesta, suurimmassa osassa kun on takana vain yksi äiti joten mahtaa tuntua henkilökohtaiselta :/

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua ärsyttää eniten mutu-meiningillä lauotut totuudet. Kannattaa tutkia ennenkuin hutkii. Nyt nimittäin omean itsensä ympärillä pyörivä turhan tärkeä hipsteri on niin syvällä metsässä, ettei edes laten ryystämisen lomassa hankittu sujuva suunnitustaito (netissä) ole hyödyksi. Mutta tokihan sitä voi leikkiä kovaa jätkää maailman tappiin, kun hei! mähän EN lepertele, varmasti En En En ja polkee kiukiussaan Sandin lahkeista jalkaansa maahan.

"Japanilaistutkijat kehottavat pienten vauvojen vanhempia lepertelemään jälkikasvulleen tunteella ja estottomasti. Tuore tutkimus nimittäin vahvistaa lepertelyn olevan vastasyntyneelle varsin hyödyllistä. Vasta muutaman päivän ikäisen vauvan aivot reagoivat hänelle suunnattuun hempeään puheeseen ja saavat aikaan tiettyjen aivojen osien aktivoitumista. Sen sijaan toiselle aikuiselle suunnattuun tavalliseen äänensävyyn vauvat eivät reagoineet samalla tavalla.
Vauvalle lepertely vahvistaa tutkijoiden mukaan vauvan ja vanhemman välistä sidettä ja antaa valmiuksia lapsen myöhempään puheenkehitykseen. Tutkimuksen mukaan lempeällä äänensävyllä juttelu aktivoi vauvan aivojen otsalohkoa. Vauvan aivot aktivoituvat, vaikka äiti juttelisi hänelle tämän nukkuessa. Juttelussa merkitsevintä on äänensävy, ei niinkään se, mitä sanotaan.
Tutkimuksessa seurattiin kahtakymmentä 2-9 päivän ikäistä vastasyntynyttä vauvaa. Tulokset julkaistiin Archives of Disease in Childhood –lehdessä.
Lähde: HealthDay News 12.3.2007"

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tykkään lässyttää ja söpöstellä ja hassunhauskat tuotemerkit tai yritysten nimetkin ärsyttää vain toisinaan mutta silti mulla oli hauskaa tän tekstin parissa. Nih!

Tuulee tuulee

No johan nyt on kalikka kalahtanut. Kirjoittaja kuitenkin kevyessä blogitekstissään ruoti huumorilla miehen näkökulmasta käsittämättömiä tuotenimiä, ei suinkaan tilittänyt elämänmittaisesta ja päivänsä mustaavasta raivostaan lapsille leperteleviä ihmisiä kohtaan. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kestovaippainfon tietokannoista löytyy vaipan nimi poikineen
http://www.kestovaippainfo.fi/tietokannat/vaipat/ryhma/1/#lista

Kolumnin kirjoittajalle suosittelen ytimekkäitä KVK-vaippoja Kestovaippakaupan valikoimista. Ei ole lässytystä, ei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Näin lapsettomana sinkkuna itse ollen myönnän auliisti että Vaapsahaiset, Naavakeijut ja Nunnukat ovat minusta oikeasti aika suloisia vauvatuotteiden myyntinimiä, mutta nuo Lyllypyllyt, Pyllikset ja Puuppikset saivat kulmat kohoamaan. Huomasitko muuten, että Pyllis-vaippaa saa valita eri koristeluilla, yhtenä versiona "Vattutarhan Naukuja". ;)

Kyllä vauvalle saa ja pitääkin puhua vähän vauvakielellä, mutta isommille lapsille se ei mielestäni ole enää tarpeen.

Haha :) Tervetuloa tähän maailmaan, joka on täynnä lässytystä ja mitä omituisimpia tapoja kutsua vauvaasi ja sen omistamia tarvikkeita.

Mä kestän vielä kaiken nimittelyn ja lällättelyn (syyllistyn siihen itsekin joskus, olen altistunut...), mutta sitä ei mun hauveli-vauveli-kielipää vieläkään tajua, että miksi ihmeessä kaikissa alle 1-vuotiaalle suunnatuissa takeissa on korvat??? Mun vauveli-pupusella on ihan omatkin sellaiset, se ei tarvitse pupunkorvia erikseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hahahaha :D Sain kyllä niin makoiset naurut ja muistan kuinka itsekin totesin, että minähän en varmana ala käyttämään kuuluisia poppaa, pipi, hauva tms sanoja vaan puhunpa oikeilla sanoilla. Äänen painolla ei nyt niin väliä ole ollut, eli myönnettävä on että hempeästi tulee edelleenkin puhuttua (ellei toki neiti takkutukka keksi jotain sellaista mitä ei saa tehdä), mutta kuinkas kävi kun vein tuon pienen ihmisen päiväkotiin... Viikossa oli opittu pipit ja hauvat, yritä siinä nyt sitten :D Eikä meillekkään tullut vaaleanpunaista (hyi yöks) ainakaan kovin paljoa, tosin siltikin se vaaleanpunainen on tuon pienen ihmisen lempiväri joten nyt sitten löytyy tuotakin hivenen enempi. Eli aina ei mene suunnitellusti ja kaikkea ei kannata ottaa niin vakavasti ;D

Väpä (Ei varmistettu)

Kieli-ihmisenä olen iloinen kaikesta sanavalintoja pohtivasta keskustelusta :)! Minusta nuo yrityksen nimet ovat ihan hauskoja, enkä saa niistä näppyjä, mutta kuten täällä joku mainitsikin, niin raskausaikaiset lässytykset saavat minut näkemään punaista... Ehdottomalla kieltolistalla ovat ainakin sanat masu, masukki, masuasukki, tisuli, mammajooga... katsoin tässä äitiyslomalla jokin päivä laadukasta Vanessa ja pikkuväki -ohjelmaa (eli muilta kanavilta ei tullut mitään), mutta sitten ne alkoivat siellä lässyttää mamman mammalomasta ja masun hoitamisesta, jolloin totesin, että "v***u, mitä p****a" ja laitoin murhasarjan pyörimään :)...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ääh. Oletteko miettineet, miksi nuo termit ärsyttävät niin paljon? Miksi? Mitä vauvalässytyksen välttämisellä oikein tavoitellaan? Mistä johtuu mamma-termin vastenmielisyys?

Tommi K
Isyyspakkaus

Jopas onnistuin herättämään keskustelua ja tunteita. Kiitos niistä!

Huumorimielessä kirjoitettuja blogipostauksia ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti.

Yksi asia pitää kuitenkin oikaista näistä kommenteista. Lepertely ja jutussa tarkoittamani lässytys ovat itselleni kaksi eri asiaa. Voin kertoa, että kyllä me lepertelemme lapselle. Hyvin paljon ja pehmeällä äänellä. Kuten Vierailija (8.6.2012 12:27) kirjoitti "Juttelussa merkitsevintä on äänensävy, ei niinkään se, mitä sanotaan."

Aurinkoa viikonloppuun, toivottavasti se sieltä ilmestyy!

:) Tommi

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah, olen NIIN samaa mieltä. Minulle raskaus oli henkisesti (ja fyysisesti) vaikea. Vauva oli jättiyllätys ja pisti äidin pään totaalisen sekaisin ja kun suurin shokki oli väistynyt, alkoi n. 4kk kestänyt armoton oksentaminen joka päivä ja monta kertaa. Sitten seurasi rankka synnytys, täydellinen repeäminen, synnytyksenjälkeinen kova masennus, totaalinen uupumus. Viimeisen 2 vuoden aikana sitä melkein itki, kun sitä onnea, jota facebookkikin on tulvillaan, ei vain kuulunut. Ei odottaessa, ei vastasyntyneen kanssa, eikä vielä ensimmäisen vuoden lopuillakaan. Hyviä hetkiä oli ja vauvasta myös nautittiin ja opin sen, kuinka järjettömästi sitä on valmis kestämään, kun järjettömästi pientään rakastaa. Minulle kysymyksessä oli rankka matka omaan itseen, joka kuitenkin kannatti. Helppo se ei ollut, välillä mustaa, niin mustaa että ei tiennyt mihin suuntaan kääntyä.

Ja minä päätin, että minä puhun siitä miten asiat koin ja miten kasvoin äidiksi.

Sillä tänäpäivänä meillä lässytetään, paijataan, heijataan, nuuhkutetaan, tuhistaan, halitaan...you name it :) Äitiys on mahtavaa! Mutta edelleen äiti on äiti, isä on isÄ, koira on koira ja vaaleanpunainen inhokki väri.

Ja lässytyksestä puheenollen; junan lemmikkieläinvaunussa meinasi pissat tulla housuun pidätetystä naurusta, kun eräs kaunis neitokainen lähti vessaan ja huusi mennessään; voi pupu, mami tulee kohta, mami käy vaan pissillä...Spanielille.

2v ja 5kk lasten äiti (Ei varmistettu)

en ymmärrä teitä, mutta se on oma mielipiteeni!
rakastan lapsiani yli kaiken ja olen valmis tekemään heidän eteensä kirjaimellisesti kaiken mahdollisen. mielestäni "lässytys" ja sen sellaiset ovat erittäin tärkeä osa lapsen kasvun ja sosiaallistamisen kannalta. näin lapsi oikeasti osallistuu, huomioi ihmisen paremmin ja osaa "hankkia" myöhemmin kontakteja eli ystäviä, jonka voi tulkita enemmän osallistumiseksi.
ajatellaan tilannetta missä perhe puhuu aivan tavallisesti, kuten aikuinen aikuiselle, se kovettaa lasta ja tottakai lapsi ajattelee jotta kaikkia kohdellaan näin. niin syntyy sulkeutuneita lapsia ja niistä aikuisia jotka tekevät vaikka mitä sanoinkuvaamattoman tyhmää.
mielestäni on todella itsekästä ajatella jotta "minähän en puhu vauvakieltä" ja "minähän en ylihellyyttä näytä"!
jokainen vanhempi omalla tavallaan, mutta jokainen voi myös miettiä minkälaisen ihmisen haluaa lapsestaan kasvattaa.
voisin kertoa muutaman esimerkin yllämainituista lapsista aikuisina, mutta se olisi jo liikaa tälle palstalle.
en yleensä ilmaise mielipidettäni näin selvään, muttä tämä on jo hieman liikaa! vauvat ovat vauvoja ja heitä kohtaan pitää käyttäytyä niin eikä suikaan kuin aikuisiin!

Vierailija (Ei varmistettu)

No ei kait kenestäkään nyt sulkeutunutta ja syrjäytynnyttä tule, jos vanhemmat sanoo, että koira eikä hauva, tai ostaa vaippansa jostain muualta kun nallukkapallukka-putiikista. Aikuiset puhuu aikuisille aikuisten asioista ja vauvoille puhutaan sitten vauvojen asioista, kukin tahtomallaan sanavarastolla :)

kassu (Ei varmistettu)

Ei tarkoita rakkauden puutetta jos ei käytä lässytyssanoja vauvalle puhuttaessa. Kyllä koira ja kuuma sanatkin voi sanoa lempeällä äänensävyllä. Joku ei nyt näköjään taas ollenkaan ymmärrä lukemaansa, miten se kasvatuskaan nyt sitten onnistuu..

Himppu (Ei varmistettu)

Tämän lässykielikritiikin keskellä on jäänyt epäselväksi, mitä sitten arvon kritisoijat pitävät sopivina niminä lastentarvikkeita tai -vaatteita tai kestovaippoja valmistaville tai myyville yrityksille. Jokainen yrittäjä ei voi nimetä firmaansa asiallisesti Kestovaippakeskus Ky, yrityksillä kun pitää olla nimi, joka eroaa muista saman alan yrittäjistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnea Tommi ja puolisosi lapsen hoidossa. Itse halailen ja nuuhkuttelen hiuksista omia isoja mussukoita pussukoita vauveli pauvveleita päivittäin ja voi jotta niitten kaverit on kateellisia. Et "voi kun minuakin tuolla tavalla vielä rakastettaisiin". Minulla ei ole muuta kun rakkaus ja syli, jonka olen voinut rakkailleni tarjota lahjana omalta elämältäni. nimm: Äiti 10,12,15 vuotiaille

Hopeainen (Ei varmistettu)

Oho. En tiennytkään, että söpöstelynimet voivat harmittaa noin paljon. Minusta nuo nimet on vallan ihania! Taatusti kiinnittäisin kaupassa huomiota enemmän tuhinatupaan ja hahtuvahulluun kuin kuivan asiallisiin nimiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaupan nimen - ja varsinkin netissä toimivan - pitää jäädä ihmisille mieleen, että muistavat sen myös seuraavalla kerralla asioidessa. Alkuun yksittäinen Nallukka tai Nunnukka on varmaan ollutkin mieleen jäävä nimi, mutta nyt kun "lässytysnimiä" on kymmeniä, erottuminen muista on vaikeaa.

Ymmärrän kyllä myös sen, että kestovaippasanaa ei välttämättä kannatta firman nimeen laittaa, jos tarkoituksena on myöhemmin laajentaa mallistoa muihinkin tuotteisiin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Himppu: Kestovaippainfo.fi:ssä on listattuna monta tuotenimeä, jotka eivät päätyneet tämän postauksen listalle.

Niin kuin mainitsin, esim. tuo Vaapsahainen oli mun mielestä hauska yrityksen nimi. Tuotenimet saivat kuitenkin kulmat nousemaan :)

Ja jos joku ymmärsi tästä jutusta, että haluaisin puhua lapselle kuin aikuiselle, niin se oli väärä tulkinta, ja aivan naurettava ajatus. Niin on myös se, että koiran kutsuminen koiraksi tekisi lapsesta sulkeutuneen.

Emmuli (Ei varmistettu)

Minusta ylivoimaisesti ällöttävintä on lasten kutsuminen prinsessoiksi ja prinsseiksi, ja sen ällöttävämpää mitä vanhemmasta lapsesta on kyse!

Trend (Ei varmistettu)

Hyvä Tommi! Olen inhonnut vauvalässytystä jo vuodesta -99, kun ensimmäisen kerran olin raskaana. Pampersit jäivät tuolloin hyllyyn, koska merkillä oli todella nolo TV-mainoskampanja meneillään, joka loi mielikuvaa äideistä aivokuolleina idiootteina. Tuo oli ajan trendi muutenkin, kestänyt tuolloin varmaan jo ainakin parikymmentä vuotta.

Nyt on vuosi -12 ja onneksi niin noloja mainoksia ei enää suurilla brändeillä ole vuosiin ollut. Joten voin ostaa vaippapaketitkin suht vapaasti.

Ikävä kyllä monet pienemmät merkit ovat jääneet ajastaan jälkeen. Ennen nuo herättivät ärsyynnystä, nyt 3-kymppisenä vain hymähtelen junteille vauvalässytysnimille. Ja edelleen, hyllyyn jäävät tukevasti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hauska postaus! Minuakin huvittaa useimmat, etenkin kestovaippailuun ja muuhun ekomeininkiin viittaavat nimitykset. Tietty kiva, ettei niistä puhuta nimillä "pestävä kakkavaippa" tms. :)

Jokseenkin huvittava juttu on se, että teillä on kaikista vaunumerkeistä juuri tuohon lässytykseen viittaava kärrymerkki "bugaboo" :D Voiko perinteisempää amerikkalaista vauvalässytyssanaa löytääkään :D

Pages

Kommentoi