Museokortti, Jani Leinonen ja Ai Weiwei

Isyyspakkaus

Syyskuun aikana Helsinkiin aukesi kaksi kiinnostavaa taidenäyttelyä: Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu Kiasmassa ja Ai Weiwei @ Helsinki HAM Tennispalatsissa. HAM on Helsingin taidemuseon uusi nimi, ja Tennispalatsin museotilat avautuivat viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa vuoden kestäneen remontin jälkeen.

Kiinalainen Ai Weiwei on arvostettu tateilija, ihmisoikeusaktivisti ja "toisinajattelija", joka on ollut mielipiteidensä vuoksi myös vangittuna ja ulkomaanmatkustuskiellossa. Hänen passinsa oli takavarikoituna neljän vuoden ajan, heinäkuuhun 2015 saakka.

Ai Weiwein näyttelyn teema on puu, joka on läsnä kaikissa näyttelyn teoksissa. Erityisesti tässä puunkappaleista kootussa Puussa.

Näyttelyssä on mukana myös kaksi uutta teosta, jotka ovat ensimmäistä kertaa maailmassa esillä HAM:issa. Niistä toinen on tämä purettujen talojen osista koottu ja valkoiseksi maalattu Valkoinen talo.

Lapsi ihastui isoon kristallivalaisimeen.

Hän oli vaikuttunut myös Mongoliaan suunnitellun huvila-alueen pienoismallista, joka lähes täytti näyttelyn toisen huoneen.

Myös tämän lokerikon sisään oli hauska kurkistella.

Tyttö halusi ottaa kuvia joistain teoksista. Tämä kuva jakkaroista on hänen ottamansa.

Todella hieno näyttely, joka sopii erinomaisesti Tennispalatsin korkeisiin tiloihin!

Tässä yhteydessä on mainittava myös Museoliiton innovaatio tältä vuodelta: Museokortti. Loistava keksintö, ja olen ymmärtänyt, että kortin kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset. Kortti maksaa 54 euroa, ja sillä pääsee sisään lähes 200 museoon ympäri Suomen. Kortti on voimassa vuoden ensimmäisestä käytöstä. Helsingissä sen vetonauloja ovat tietysti HAM, Kiasma ja Ateneum.

Itse sain kortin Museoliitolta, mutta ensi vuonna voisin hyvin uskoa hankkivani sen ihan omalla rahalla. Toivoisin vaan, että myös Helsingin Luonnontieteellinen museo liittyisi mukaan systeemiin.

Kiasmassa kävimme jo viikko sitten.

Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu ammentaa teemansa populaarikulttuurista ja isoista brändeistä.

Made in China -sarjan taulut taiteilija on teettänyt oikeasti kiinalaisessa tehtaassa, ja hän kertoo teoksella kritisoivansa markkinataloutta sen omilla keinoilla. 

Ronald McDonald on läsnä useammassakin teoksessa, ja mukana on myös paljon julkisuutta saanut kaapattu ja mestattu Ronald-hahmo, joka nousi uutisotsikoihin vuonna 2011.

Pidin kovasti brändien logoista ja fonteista kootuista teoksista.

Ja Corn Flakes ja Elovena-pakkausten päälle maalatuista kuvista.

Brändien hautausmaalla hautakiviä koristivat tutut logot.

Kiinnostava oli tämäkin näyttely.

Kaikki siis sankoin joukoin museoihin!

 

Lisätiedot:

http://www.museot.fi/museokortti
http://www.hamhelsinki.fi/exhibition/ai-weiwei-at-helsinki/
http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/jani-leinonen/

Kommentoi