Mustikat, herukat ja muut marjat kotiovelle

Olemme ostaneet vuosikaudet mansikkamme ja mustikkamme Etelä-Savosta, Rouvan kotipaikkakunnalta. Tänä vuonna emme päässeet Savoon marjakaudella, joten säilöttäväksi hankittavat marjat piti löytää Helsingistä.

IMG_0151-2.jpg

Marjankulutuksemme on aikamoista: Rouva on tyypillisesti pakastanut kuusi – seitsemän laatikollista mansikkaa ja mustikkaakin muutaman sangollisen. Niitä sitten mm. sekoitetaan pitkin talvea lasten puuroihin, ja joskus Rouva keittää pakastemarjoista hillojakin. Jonkin verran pakkaseen on laitettu myös mustaherukkaa ja vadelmaa, joita saimme viime vuonna puutarhamökiltä.

IMG_0136-2.jpg

Nyt mansikoiden kanssa meinasi käydä kuitenkin hassusti. Rouva oli varannut jo hyvissä ajoin viisi laatikollista luomumansikkaa läheisestä vihanneskaupasta, mutta marjoista ei kuulunut mitään vielä heinäkuun loppupuolellakaan. Lopulta kävi ilmi, että marjantoimittaja oli tehnyt vihanneskauppiaalle oharit, eikä hän voinut myydä meille ensimmäistäkään laatikollista mansikkaa.

Pienen kriisinpoikasen jälkeen aloimme selvitellä, miten voisimme vielä saada kohtuuhintaista luomumansikkaa, ja pelko oli, että lyhyeksi jäänyt luomumansikkakausi olisi jo ohi tai mansikoista pitäisi maksaa aivan törkeitä hintoja.

Sitten törmäsimme Marjatkotiin.fi-palveluun, joka toimittaa pääkaupunkiseudulla marjat nimensä mukaisesti suoraan kotiovelle ja luomumansikkaa oli vielä saatavilla. Tilasin välittömästi viisi laatikkoa, ja ne olivat lopulta vielä hieman edullisemmat kuin vihanneskaupassa. Toimitus onnistui muutaman päivän päästä.

Luomumansikan kausi on jo ohi, mutta Marjatkotiin.fi toimittaa vielä tavallista mansikkaa ja monia muita marjoja: mustikoita, herukoita, puolukoita, lakkaa, karviaisia ja vadelmia. Valikoimassa on myös sieniä, herneitä ja hunajaa. Koska oma herukkasatomme jää hyvin vaatimattomaksi ja savolaiset mustikat ovat liian kaukana, tilasimme sekä mustikat että mustaherukat nyt saman palvelun kautta.

Ymmärrän kyllä oikein hyvin, että monet käyvät poimimassa myös mustikkansa mieluummin itse metsästä, mutta itse maksan mielelläni siitä, että minun ei tarvitse tehdä sitä. *)

IMG_0082-2.jpg

IMG_0127-2.jpg

Mustikat kerätään edellisenä päivänä, puhdistetaan roskista ja säilytetään kylmässä, kunnes ne toimitetaan henkilöautolla asiakkaan kotiin. 

Marjat tulivat perjantaina kätevästi töiden jälkeen, ja toimituksia on myös viikonloppuisin.

Puhdistusjälki oli hyvää: löysin pussittaessani vain muutamia lehtiä marjojen joukosta. Hieman marjat olivat mehustuneet ja olivat pinnaltaan kosteita, mutta pääosin ne olivat kuitenkin pysyneet napakoina.

IMG_0085-2.jpg

Herukat toimitetaan terttuineen. Niitä en jaksanut käydä puhdistamaan, sillä Rouva kertoi siivilöivänsä joka tapauksessa kuoretkin pois, kun tekee marjoista jotain.

IMG_0090-2.jpg

IMG_0170-2.jpg

Nyt 5 kg mustikka ja 5 kg mustaherukkaa on pussitettu ja laitettu pakastimeen mansikoiden seuraan. Ensi viikolla sinne saadaan toivottavasti vielä sieniä, kun Rouva on lähdössä tyttösen kanssa Savoon sienestämään.

IMG_0106-2.jpg

IMG_0167-2.jpg

Kyllä näistä nyt muutamaan iltapuuroon riittää!

 

*) Mustikat saatu Marjatkotiin.fi:ltä.

Kommentit (2)
  1. Itse teen esim. vispipuuron nykyään niin, että mittaan veden ja marjat blenderiin ja sekoitan niin kauan, että tulos on sileää , löysää ”sosekeittoa”. Näin ei tarvitse siivilöidä kuoria pois ja onhan niissä kaikki ravintoaineetkin. Lopputulos sama kuin siivilöitynä.

    1. Rouva kokeilee 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *