Näin löysimme apua lastenhoitoon

Isyyspakkaus

Ennen lasten syntymää pohdimme monien muiden uusien vanhempien tavoin, onko meillä enää koskaan vapaa-aikaa ja voimmeko tehdä mitään ilman lapsia.

Lasten isovanhemmat asuvat liian kaukana ollakseen hoitoapuna arjessa, eikä apunamme ole myöskään omia sisaruksia tai muita, jotka voisivat tulla hoitamaan lapsia lyhyelläkin varoitusajalla. 

Näin jälkikäteen ajateltuna koko ongelma vähän naurattaa, mutta ratkaisu ei tunnu edelleenkään olevan ilmiselvä kaikille. Tänäänkin olen neuvonut jo kaksia vanhempia hakemaan apua samasta paikasta, josta itse sen löysimme.

Voin lämpimästi suositella Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitajien välityspalvelua. En voi kylliksi kiittää palvelun olemassaoloa, ja se on mahdollistanut minulle ja Rouvalle jo useamman kerran sen, että olemme päässeet tekemään asioita ihan kahdestaan.

Ensimmäisella kerralla ulkopuolisen hoitajan palkkaamisen kynnys oli todella korkea, mutta nykyisin varaan hoitajan jo hyvin herkästi. Jos suunnittelemme vaikkapa illallista kavereiden kanssa, oopperailtaa, ystävien syntympäiväjuhlia tai muita menoja, joihin lapsia ei voi oikein ottaa mukaan, voin olla varma, että hoitaja järjestyy.

* * *

Mitä se maksaa?

MLL:n lastenhoitovälitys on ilmainen. MLL ei ota myöskään mitään provisiota hoitajan palkasta, ja hoitajan löydyttyä seuraavat hoitokerrat voi sopia suoraan hoitajan kanssa.

Lastenhoitajan palkka on 8,20 €/h, ja se maksetaan hoitajalle käteisellä. Tästä voi hakea vielä verotuksessa kotitalousvähennystä.

Kuka hoitaa verot?

Jos maksat samalle hoitajalle palkkaa alle 1 500 €/vuosi, hoitaja huolehtii itse veroistaan. Vain jos sama hoitaja saa palkkaa yli 1 500 €/vuosi, joudut huolehtimaan ennakonpidätyksestä ja tilittämään ennakonpidätykset verottajalle.

Jos sama hoitaja saa palkkaa yli 200 euroa vuodessa, verottajalle on kuitenkin tehtävä vuosi-ilmoitus.

Onko muita työnantajamaksuja?

On. Ja niistä ensimmäisenä vastaan tullee työeläkemaksu, joka pitää suorittaa, jos hoitaja saa kuukaudessa palkkaa yli 58,27 € (vuonna 2018). Asia on kuitenkin hyvin helppo hoitaa palkka.fi-palvelun kautta.

Työttömyysvakuutusmaksuja tarvitsee tilittää työttömyysvakuutusrahastolle ja tapaturmavakuutus ottaa vasta, jos maksat palkkoja vuodessa yhteensä yli 1 200 €. Siihen saa käyttää lastenhoitoa jo niin paljon, että näin satunnaisilla hoitokerroilla vaaraa ei ole. Sosiaaliturvamaksujakaan ei makseta, ellei samalle hoitajalle makseta yli 1 500:aa € vuodessa.

* * *

Vakiohoitajia meillä on neljä, ja yleensä jollekulle heistä sopii ehdotettu aika. Jos ei sovi, voin aina ottaa yhteyttä hoitajavälitykseen ja pyytää heitä etsimään uusi hoitaja. Ja sen jälkeen ringissä on uusi nimi, johon ottaa yhteyttä, kun seuraava tarve taas tulee. Ja kun käyttää useampia hoitajia, työeläkemaksuvelvoitettakaan ei välttämättä tule.

Toisinaan kuuntelen vähän ihmeissäni, miten toiset vanhemmat perustelevat, etteivät voi tulla johonkin siksi, että isovanhemmille ei sovi hoitaminen juuri kyseisenä ajankohtana tai että sillä yhdellä vakiohoitajalla on este. Ainakin meillä tämä systeemi toimii hyvin, vaikka meillä ei ole yhtä vakiohoitajaa eikä isovanhempia käytettävissä. Voin olla myös varma, että MLL:n välittämä hoitaja on koulutettu ja osaava.

Vain yhden kerran, juuri ennen joulua, MLL jätti hoitotoiveeni täyttämättä. Silloin jo sopimamme hoitaja oli sairastunut äkillisesti, ja MLL ei löytänyt toista hoitajaa tilalle vain päivän varoitusajalla. Ajankohtakin oli hivenen hankala: aikainen iltapäivä.

Siitä huolimatta olen hyvin kiitollinen tästä palvelusta ja kehotan myös muita vanhempia hyödyntämään sitä.

Myös turvaverkottomat vanhemmat tarvitsevat toisinaan vapaa-aikaa jaksaakseen arjessa.  

https://www.mll.fi/vanhemmille/lastenhoitovalityspisteet/

Kommentit

Hjkkl (Ei varmistettu)

Sitten on niitä ystäviä, jotka vastusteluista huolimatta yrittävät saada sinut (perheellisen) hoitamaan ipanoita. Ehkä vaivaannuttavimpia tilanteita ikinä!
Hän: ”Moikka, mitä teillä on 14.3.?”
Minä: ”En osaa sanoa.”
Hän: ”No hyvä, kun me ollaan miehen kanssa lähdössä Barcelonaan ja xxx tarvitsee yhdeksi yöksi hoitopaikan!”
-Mitä siihen vastataan? Nyttemmin olen oppinut keksimään jotain kissanristiäistä juuri niille ajankohdille.
Jotkut eivät vaan tuloista huolimatta suostu maksamaan lastenhoidosta, vaan yrittävät sysätä niitä kavereiden kontolle.
Tämän kaverin kanssa pidän huolen, etten koskaan pyydä apua. En ikinä. Ei mitään.

Torey
Näissä neliöissä

Apua! Ihan karseeta! :D Mulle kaveri joskus sano, että kyllä he voi tarvittaessa ottaa yöksikin meidän lapsia, mutta mulla oli sellanen olo, ettei se ole edes mun hyvän ystäväni tehtävä! Tosin meillä on isovanhemmat sen verran lähellä, että sieltä puolelta on hommat hoitunut niin ettei ole tarvinnut asiaa miettiä.

Niin ja tämä ihana ystäväni on joskus lapsenvahtina ollu mun lääkärissä käynnin ajan esimerkiksi. Mutta puolentunnin-tunnin lapsen hoito on vähän eri ku lykätä tosta vaan yökylään!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuli mieleen, että olemme yhden kerran pyytäneet kavereita vahtimaan tyttöä yön yli. Se oli se, kun Rouva oli synnyttämässä kuopusta :D

Torey
Näissä neliöissä

No joo toi on jo sellanen tilanne et kaveri vois tuoda vaikka viis lastaan mulle yöksi tossa kohtaa! :'D

Tommi K
Isyyspakkaus

Jaa jaa, en kyllä tiedä, olisiko MLL:stä apua tuohon tilanteeseen :-/ Ehkä sitten, jos on jo sitä kautta tuttu hoitaja, jonka kanssa voi sopia vähän pidemmästä hoitojaksosta. Sitten tulee eteen vielä päiväkotien ja koulujen loma-ajat, joihin pitää keksiä omat ratkaisunsa. En kyllä itse olettaisi, että perheelliset kaverit ottaisivat lapset hoitoon milloin vain, kun vaan ilmoittaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Palkattu hoitaja varmaan monia epäilyttää siksi, että kyseessä on vieras ihminen, jolle pitää uskaltaa jättää rakas lapsi (ja koti) eikä mitään takeita henkilöstä ole. Tämän vuoksi isovanhemmat ovat helpompia pyytää ja oma olo voi olla luottavaisempi. Ovatko MLL:n hoitajat koulutettuja, tai tiedätkö, onko MLL tarkistanut heidän taustojaan?
Itse en uskaltaisi palkata 1,5-vuotiaalle tuntematonta hoitajaa, koska hän ei edes puhu kunnolla vielä: kotona voisi tapahtua mitä vain enkä koskaan saisi tietää (teillä on selkeästi eri tilanne, kun on isosisko turvana ja hän varmaan myös kertoo teille, mitä illan aikana tapahtui). Rahasta siis ei liene kaikilla kiinni tämä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sepä se meilläkin oli sen ensimmäisen kerran iso kynnys, joka piti ylittää. Mutta MLL kyllä takaa, että hoitajat ovat osaavia.

Ote MLL:n sivuilta:

Lastenhoitotyöhön soveltuva henkilö pääsee MLL:n hoitajaksi kun hän on käynyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämän lastenhoitokurssin. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset ja viimeisen vaiheen opiskelijat käyvät MLL:n järjestämän perehdytyksen. Kaikki hoitajat haastatellaan ja he ottavat ammattivastuuvakuutuksen. (...) Kaikilta 19.5.2014 jälkeen mukaan tulleilta MLL Uudenmaan piirin hoitajilta on tarkistettu rikosrekisteriote.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kai MLL:n kaikki hoitajat ole joko nainitsemissasi ammateissa tai loppuvaiheen opiskelijoita - käsittääkseni ikäraja on 15 v, joten lukiolaisia tai muita opiskelijoita voivat olla myös ilman mitään alan opintoja. Korjaa toki jos olen väärässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

No nyt luin tarkemmin uudelleen eli erona on siis saavatko perehdytyksen vai pitääkö käydä kurssi.
Meillä päin valitettavasti toimi hoitajavaraus heikosti niinä kertoina, kun olen palvelua yrittänyt käyttää. Siinä vaiheessa varmasti näppärämpää, kun voi suoraan kysellä tutuilta hoitajilta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juuri näin.

Minnea
Minnean muruja

Minä liputan myös MLL:n puolesta! Miellä on samanlainen tilanne, ettei tukiverkkoa ole, joten tämä on ollut loistava ratkaisu!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva kuulla, että toimii hyvin myös muualla kuin Helsingissä!

M-- (Ei varmistettu)

Tein nuorempana monta vuotta MLL:n kautta hoitajana töitä ja koen, että se on myös hyvä tapa työllistää paikallisia nuoria (tai miksei vanhempiakin). Mitä tuntemattoman hoitajan palkkaamiseen tulee, muutamat perheet palkkasivat minut ensin tunnin tai parin tutustumiskäynnille niin, että vanhemmat olivat itse kotona. Lapset saivat tutustua minuun rauhassa ja vanhemmatkin saivat käsityksen siitä, miten tulen toimeen lasten kanssa. Se voi siis olla hyvä vaihtoehto, jos oman lapsen jättäminen tuntemattoman ihmisen hoiviin jännittää. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä idea. Mä olen niin tottunut käyttämään hoitajia, että vartin tutustuminen riittää ;)

FromKaren
Ihana Päivä

Itselläni on käytössä nimenomaan yksi vakkarihoitaja, tavoitteena ottaa toinen kylkeen, koska on ollut tärkeää, että lapsi tietää, tuntee ja luottaa hoitajaan. Toki lapsi on alle puolitoistavuotias eli aika pieni vielä.

Tommi K
Isyyspakkaus

En ole havainnut ongelmia, vaikka alle 1,5-vuotiaana meillä kävi useampia hoitajia. Poika ei tietystikään jäänyt kahdestaan hoitajan kanssa, vaan sisko oli aina turvana.

EJ (Ei varmistettu)

Meidän paikkakunnalla ei ole MLL:n hoitajia, mutta laitettiin ilmoitus lehteen, haastateltiin ehdokkaat ja pyydettiin suositukset. Valittu nuori vietti aikaa lapsen kanssa meidän vanhempien läsnä ollessa ja on nyt hoitanut lasta n. 2 krt kuukaudessa jo yli puoli vuotta. Maksu hoituu todella kätevästi Eezy.fi -palvelun kautta. Me vapaudumme kaikista työnantajavelvoitteista ja paperisotkua on huomattavasti vähemmän.

Meilläkin isovanhemmat kaukana ja ystäväperheillä ihan yhtä kiireistä kuin meilläkin. Jos siis joskus halutaan harrastaa yhdessä tai käydä aikuisten jutuissa, niin tämä vaihtoehto on ainut millä se onnistuu. Suosittelen lämpimästi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo on tietysti hyvä vaihtoehto, jos haluaa pidemmäksi aikaa ja säännöllisesti saman hoitajan. Sekin on käynyt mielessä, että joku hakisi lapset päiväkodista ja hoitaisi heitä yhtenä päivänä viikossa joka viikko.

Mietiskelijä (Ei varmistettu)

"Lastenhoitajan palkka on 8,20 €/h, ja se maksetaan hoitajalle käteisellä."

Onko sinulle selvinnyt, että miksi palkka maksetaan nimenomaan käteisellä?

Esimerkiksi työsopimuslaki (16§) sanoo seuraavaa:

"Palkka on maksettava työntekijän osoittamalle pankkitilille. Palkan on oltava työntekijän käytettävissä sen erääntymispäivänä. Palkka voidaan maksaa käteisenä vain pakottavasta syystä. Työnantaja vastaa palkanmaksutavasta aiheutuvista kustannuksista. (Välihuomautus: Joidenkin sivustojen mukaan pakottava syy on esim. se, että työntekijällä ei ole pankkitiliä.) Maksaessaan palkan työnantajan on annettava työntekijälle laskelma, josta käyvät ilmi palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet. Käteisenä rahana maksetusta palkasta työnantajalla on oltava työntekijän allekirjoittama kuitti tai muu maksun todentava selvitys."

Palkka.fitä ei voi käyttää, jos palkan ensin maksaa ja sitten vasta laskee ellei tätä kaikkea tee samana päivänä. Palkka.fihin kun tulee merkitä todellinen palkanmaksupäivä eikä sitä voi merkitä menneisyyteen.

Olen aidosti kiinnostunut mihin tuo käteisen käyttö perustuu ja miten käytännössä hoidetaan TA-suoritukset, kun palkka on jo maksettu ja siitä pitäisi esimerkiksi se tyel-maksu vähentää? Jos sulla olisi tietoa niin mahtavaa! :)

Itse olen toiminut MLL:n hoitajana, ja palkan voi kyllä maksaa käteisen lisäksi millä tahansa muullakin sovitulla tavalla. MLL:n oma palkkatositelomake täytetään yleensä jo hoitokeikan yhteydessä, jolloin lasketaan myös tyel-maksu ja vähennetään se palkasta. Näiden tositteiden avulla hoitaja pystyy sitten myös myöhemmin hoitamaan oman verotuksensa. :) 

Tommi K
Isyyspakkaus

Juuri näin. Mä maksan useimmin tilille, sillä mulla ei ole juuri koskaan käteistä :D Luulen, että käteisvaatimus tulee siitä, ettei kenenkään tarvitse lähteä selvittelemään ja karhuamaan maksuja, jos sitä ei näykään tilillä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Vastasinkin tuohon toiseen kommenttiin jo käteisestä. Todennäköisesti halutaan pienentää riskiä, että hoitaja ei saisikaan palkkaa, sillä karhuaminen voi olla vaivalloista.

Katja_optimism (Ei varmistettu) http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi/

Minä kokeilin varmaan kuusi MLL:n hoitajaa läpi, kun esikoinen oli pienempi ja aina olivat todella arkoja nuoria tyttöjä, lapsi oli tullessamme kakat housussa jne. Pidin sitten parin vuoden tauon ja viime vuoden maaliskuussa otin taas pakon edessä yhteyttä MLL:n hoitovälitykseen. Sanoin, että minulla on kaksin hyvin vauhdikasta eri suuntiin menevää lasta ja toinen vielä alle vuoden, että toivoisin kokemusta. Ja ensimmäistä kertaa tuli hoitaja, joka kysyi haluammeko että ulkoillaan ja oli todella reipas ja kiva, vaikka itsekin nuori ja lapseton. On nyt käynyt siis lähes vuoden meillä ainakin kerran viikossa ja ensi viikonloppuna on tulossa ekaa kertaa yö"kylään". :) Kannatti hakea, vaikka meinasin jo luovuttaa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva kuulla!

Kommentoi