Pieni Jyväskylän-tuliainen

Isyyspakkaus

Kylläpä voikin ärsyttää. Aamulla, kun herättelin tyttöä päiväkotiin, huomasin hänen takareidessään pienen mustan pisteen.

Punkki. Voihan perhanan perhana.

Meillä on tapana tehdä kaikille punkkitarkastukset aina iltaisin, kun olemme maalla tai mökillä, mutta nyt se ei jotenkin käynyt mielessä, kun olimme kuitenkin kaupungissa vanhempieni luona.

Mutta todella: mehän leikimme eilen piilosta tytön kanssa vanhempieni pihamaalla, ja hän piiloutui myös metsän reunaan, jossa on kaikenlaista heinikkoa. Ja juuri tällä kertaa hän oli sitten saanut mukaansa mikroskooppisen seuralaisen.

Punkki oli kyllä vielä todella pieni. Niin pieni, että minun piti mennä kirkkaampaan valoon ennen kuin edes näin, että kyseessä todella oli punkki. Ei se siis siinä kovin kauaa ollut ollut. Onneksi Jyväskylä ei myöskään ole puutiaisaivokuumeen riskialuetta, ja tartuntariski sekä siihen että borrelioosiin on muutenkin pieni.

Mutta silti ärsyttää nyt kovasti, että punkki pääsi puremaan. Olisi valinnut edes minut mieluummin. Olemme nimenomaan puhuneet tytölle useasti punkeista ja kertoneet, miten tärkeää on tarkastaa iho iltaisin, ettei punkki pääsisi puremaan.

Muistutuksena siis muillekin: Punkki on Suomen vaarallisin eläin. Muistakaa tarkastaa lapsenne ja itsenne punkkien varalta silloinkin, kun metsässä tai jossain heinikossa on käyty vain aivan lyhyesti kesken muiden leikkien. 

Kommentit

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Voi ei ja hyi yäk! Toivottavasti homma menee pelkällä ärtymyksellä.

Meillä on paljon sääskiä, polttiaisia, mäkäriä ja paarmoja, mutta mieluummin nuo kaikki kuin yksikään punkki. Tai ällöttävä hirvikärpänen. Yyyäääk.

Tommi K
Isyyspakkaus

No ainakaan vielä ei ole esiintynyt mitään oireita, eli eiköhän. 

Piipo79

Meillä tehdään myös punkkitarkastus ja onneksi näin! Tänä kesänä tarkastaessani näin pienepienen punkin kävelevän tytön selässä, se ei siis ollut ehtinyt kiinnittäytyä ja huokaisin helpotuksesta! Todella samaa vauhkoan kaikille eli tarkastus joka ilta! 

Torey
Näissä neliöissä

Meillä on tytöt rokotettu, mökillä ollessa kun nuo menevät pitkin ja poikin ja meidän talokin on metsän reunassa.

Meillä ei kunnon punkkitarkastuksia tehdä. Ollaan todettu, että pienimmän iltapesulla häneltä ne luulisi bongaavan ja mökkireissujen jälkeen suihkussa isommaltakin. Myöskin suositaan mahdollisuuksien mukaan pitkiä lahkeita.

Kissasta niitä on muutama vuosien saatossa irrotettu. Ne on siitä huomannut silittämällä. Ei sitäkään joka ilta muisteta tarkastaa, vaikka pitäisi. Joku tosin sanoi kissojen aika hyvin pitävän ne itse poissa ellei se ole juurikin siellä korvan takana (missä yleensä) jolloin se ei sitä itse saa irti.

Niin, rokotushan suojaa vain kumlingentaudilta, ei merkitystä borrelioosin saamiselle ja hiljan uutisoitiin punkkien levittävän vielä muitakin tauteja...

Torey
Näissä neliöissä

Kyllä minä tiedän mitä vastaan rokote suojaa. Mielestäni sekin on kuitenkin parempi kuin rokottamattomuus. 

Piipo79

Mun bongaama punkki oli todella pieni eli jos ei etsimällä etsi niin niitä ei kiinni porautuneita ei kyllä helposti huomaa!

Torey
Näissä neliöissä

Ja kun niitä pitäisi etsiä päästä varpaisiin. Ystävälläni moinen kun oli korvan takana...

Piipo79

Just korvan taukset ja nivuset on pahimmat. Kainalot jne. Mä jopa kampaan tukankin vaikken tiedä meneekö ne tukan sekaan! 

CougarWoman
CougarWoman

Mun miehellä oli kerran...no, miten tämän nyt nätisti muotoilisi: siellä peppuposkien välissä. (Kyllä, meidän punkkitarkastukset oli aina ehkä vähän turhankin perusteelliset :D) 

Vyyhti (Ei varmistettu)

Kuulostaa tosiaan siltä, että on epätodennäköistä että tuosta mitään tulisi, kun saitte ilmeisesti nopeasti pois. Jos nyt kuitenkin se borrelioosi sieltä sitten tulisikin, niin tiedätte onneksi seurata tilannetta ja viedä lapsen lääkäriin jos alkaa tulla oireita. Varhaisessa vaiheessa todettu tartunta hoituu yleensä helposti antibiootilla.

Ei tarvitse mennä lähellekään metsää tai heinikkoa, että punkki iskee. Ihan oma piha leikkattuine nurmineen riittää. Mies käyskenteli pihalla ja kappas, varpaasta se ötökkä löytyi.

Torey
Näissä neliöissä

Sepä se kun niitä on nykyään kaikkialla! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä tapa on tarkistaa keho joka aamu ja joka ilta jos on seudulla jossa mahdollisesti on punkkeja. Punkit saattavat piillä vaatteissa ja kiinnittyä vasta myöhemmin :/ Tarkistamalla säännöllisesti varmistuu että punkin saa pois ajoissa, borrelioosin tarttuminen vie nykytiedon mukaan 24 tunnin kiinnittymisen. Ja paikat missä on ohutta ihoa on hyvä katsoa, korvan taustat, taipeet, kainalot, sormien ja varpaiden välit, sisä-ja takareidet ja nivuset ://

Borrelioosin oireita kannattaa seurata jos on epäily että punkki on ollut yli 24 tuntia kiinni ja hakeutua herkästi tutkimuksiin. Ajan kuluessa pahenevaa päänsärkyä, huimausta, selittämätöntä voimakasta uupumusta. Läheskään aina pureman ympärille ei tule mitään punoitusta vaikka tartunta olisi tapahtunut. Hoito on helppo ja tehokas, antibioottikuuri, hoitamattomana taas tauti voi todella pilata elämää.

Kokemusta valitettavasti on meillä liikaakin, meidän mökille hyvin agressiivisesti borrelioosia tartuttavat punkit rantautuivat viitisen vuotta sitten.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kääk! Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa sitä ei ilmeisesti onneksi ole niin paljoa. Itsellänikin oli pari vuotta sitten punkki selässä, ollut ilmeisesti aika pitkään. Aloin tunnustella, mitäs selässä on, kun sitä kutitti, ja raapaisin punkin puoliksi irti kynnelläni. Siitä sitten työterveyteen pyytämään lääkäriä poistamaan loput. Muutaman päivän ajan piti sitten seurailla, tuleeko mitään oireita, mutta ei onneksi tullut.

Anomuumi (Ei varmistettu)

Täällä myös yksi, joka on kokemusten opettamana tullut vauhkoksi. Jumalauta niiltä ei voi välttyä MISSÄÄN! Ei tarvi kun katsoa ikkunasta ulkoilmaan ja hupsistasaatana! Onneksi lapselle tuli se rinkula, niin päästiin aloittamaan hoito heti. Älä tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon: älä mene yksityiselle siinä toivossa että siellä ollaan ainakin ajan tasalla. Lääkäri sano: voi olla borrelioosi, voi olla olemattakin, ja määräsi aivan liian lyhyen ja miedon ab-kuurin. Onneksi olin googletellut ja menin renkaan laajentuessa silmissä (en liioittele!) Lastenklinikan päivystykseen vielä samana iltana. Sanottiin että juu, hyvä ettette jääneet miettimään, ja määrättiin kolme kertaa tujumpi kuuri. Borrelioosia on kuulemma ollut paljon. Tämä siis viime syksynä, kun oli säidenkin puolesta varsilenkkarit, sukat ja liukaspintaiset ulkohousut.

That being said, en käsitä, miten se on mahdolliata että tästä huolimatta unohdan tarkastuksen iltaisin usein. Ei saakeli sitä hajoilun määrää, kun se muistuu mieleen: herätänkö lapsen sen nukahdettua ajat sitten vai toivonko vaan parasta?

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh dear... Ja mä muuten muistan sellaisenkin tapauksen, että löysimme eräänä iltana koiran vatsasta punkin, vaikka olimme olleet edellisinä päivinä vain Helsingissä ja käyneet kävelyllä kotinurkilla eli ei edes missään metsässä tai pitkässä heinikossa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jyväskylässä on borrelioosia ja Muuramesta löytyi tänä vuonna eka puutiaisaivokuumetapaus. Kipinkapin rokotteita ottamaan kaikki! Hampaiden pesun yhteydessä hyvä tehdä punkkitarkastus joka päivä. On kamala hevoskuuri se borrelioosin hoito antibiooteilla, en suosittele kenellekään.

Piipo79

On pakko kommentoida vielä tätä postausta sillä tänään tytön päästä löytyi punkki, ei onneksi vielä kiinnittyneenä (joo punkki, vaikka ekana sain sätkyn että täi ja tein vielä varmuudeksi 30 minutin täikampauksenkin!!)...Ja tämä siis Ruskeasuon pihajuhlista eli ihan kaupunkiympäristöstä! Muistakaa siellä uudella mökillänne vieraillessanne tehdö myös punkkitarkastus! Aika paljon näemmä tänä vuonna noita otuksia sillä muina vuosina en ole löytänyt yhtään ja tänä kesänä jo kahdesti. Toinen kerta Lappeenrannassa miss niitä onkin aika paljon!

Kommentoi