Remonttikonsultti, osa 1: Asunnon ostaminen

Isyyspakkaus

Ilmoitus Helsingin Sanomien asuntosivuilla tammikuussa 2003:

Kantakaupunki / 3h + k, 83 m2. Tilaisuus remonttitaitoiselle. Huomattavan vauraassa taloyhtiössä, huoneisto, jota ei ole remontilla "pilattu". Puitteet ovat alkuperäisine, mielenkiintoisine yksityiskohtineen mahtavat.

Kuulostaako houkuttelevalta? Entä näiden kuvien jälkeen?

Minä olisin kääntynyt kannoillani useiden muiden tavoin, mutta Rouvan silmiin syttyi hehku.

Tervetuloa uuden juttusarjani pariin!

Remonttikonsultti kertoo 1920-luvun kivitalossa sijaitsevan asunnon remonteista, joissa kutakuinkin kaikki on laitettu tavalla tai toisella uusiksi. Osa jopa kahteen kertaan. Remontit sijoittuivat vuosiin 2003 - 2005 ja 2011 - 2012. Toivon, että saamistani opeista on iloa myös sinulle!

Asunnon ostaminen

Elettiin siis tammikuuta 2003. Olimme juuri palauttaneet gradumme, ja kun eräänä sunnuntaina meillä ei ollut yksinkertaisesti mitään tekemistä, lähdimme huvin vuoksi kiertämään asuntonäyttöjä. Listalla oli yksitoista asuntoa ympäri eteläistä Helsinkiä, ja tämä remontoijan unelma oli viimeisenä listalla.

Ehdin ilmoittaa Rouvalle, että eiköhän kymmenen asuntoa ole tarpeeksi yhdelle päivälle, joten jätetään tämä viimeinen väliin. Se on meille liian kalliskin. Emme onneksi jättäneet.

Kävi ilmi, että välittäjän mielestä myyjän hintapyyntö oli liian kova, ja hän antoi ymmärtää, että voisimme tehdä hyvinkin rohkean tarjouksen. Olimme lopulta ainoita, jotka olivat kiinnostuneita asunnosta, ja muutamaa viikkoa myöhemmin teimme kaupat.

Mitä me sitten näimme ja mitä muut eivät nähneet?

 1. Valo: Asunnossa oli isot ikkunat, ja siihen tuli valoa kahdesta suunnasta - myös sisäpihan puolelta.
 2. Lattia: Pyysimme välittäjältä lupaa, saisimmeko raottaa rumaa linoleumia jostain reunasta, ja näimme, että linoleumin alla on hieno lautalattia.
 3. Alkuperäiset materiaalit: Ovet saranoineen ja kahvoineen, lattialistat, kattokoristeet ja rautaiset ilmanvaihtoluukut. Meille toi lisäarvoa se, että asunnossa oli jotain alkuperäistä henkeä, ja halusimme myös säilyttää sen.
 4. Komerot: Kaappitilaa ei ole koskaan liikaa, ja vanhojen asuntojen kiinteät komerot ovat viehättäviä. Niitä oli seitsemän!
 5. Kylpyamme: Kylpyhuoneessa oli alkuperäinen, valurautainen tassuamme. Ei puhettakaan sen hävittämisestä.
 6. Kaasuliesi: Taloon tuli kiinteä maakaasuputki. Aivan huippua!
 7. Keittiön yläkaapit: Upean uniikit liukuovelliset yläkaapit, joissa oli pienet vetolaatikot, on edelleen yksi keittiömme ilonaiheista.
 8. Kunto: Kyllä, "huoneisto jota ei ole remontilla pilattu" piti todella paikkansa. Useammassa asunnossa, jota kävimme katsomassa, oli jo tehty keittiö- ja kylpyhuoneremontit, mutta usein valitettavasti hyvin, hyvin huonolla maulla. Miksi maksaa toisen tekemästä remontista, jos se menee joka tapauksessa uusiksi? Parkettilattia ei myöskään sykähdytä, jos unelmien lattia on maalattua lautaa. Meille tämä pommikunto oli juuri sopiva.

Rujoa ulkonäköä ei pidä säikähtää. Rumat tapetit ja likaiset seinät ovat lopulta pieniä ongelmia, ja lattian maalaaminenkin on pientä verrattuna siihen, jos asunnossa halutaan vaikkapa kaataa väliseiniä.

Meille taas tämä jännän sokkeloinen pohja tuntui olevan juuri sopiva, vaikka myöhemmin sitten päätimmekin siirtää keittiön toiseen huoneeseen.

Mutta että "tilaisuus remonttitaitoiselle"? Emmehän me olleet koskaan tehneet remontteja. Sitä ei lasketa, että on kerran maalannut asunnon seinät. Päätimme vain, että on aika ottaa hyppy tuntemattomaan ja opetella uusia taitoja.

Alla vanha keittiömme ostohetkellä, keittiöremontin tulokset vuodelta 2003 ja sama huone vuonna 2012.

Mitä olisi ollut hyvä ottaa huomioon, mutta emme onneksi tajunneet?

Asunnon ostaminen olisi kyllä saattanut mietityttää hieman pidempään, jos olisimme tienneet näistä.

 1. Sähköt: Jos asunnossa on neljä pistorasiaa ja seinien sisällä alkuperäiset, tervavapaperilla päällystetyt kuparijohdot, pitäisi ymmärtää, että asunto vaatii täyden sähköremontin. Ja se on kallista.
 2. Kylpyhuoneen vesieristys: Se oli pettänyt jo vuosikymmeniä sitten, ja lattia kostui meidän käytössämme vuodessa niin pahasti, että sitä oli kuivatettava kuivurilla kuukauden ajan ennen kylpyhuoneremonttia, sitä ensimmäistä. 
 3. "Putkia uusittu": Se luki isännöitsijätodistuksessa, mutta tarkoitti oikeasti, että kukaan ei tiedä, mitä putkia on uusittu, ja putkiremontti tulee eteen kymmenen vuoden sisällä. Osa talon putkista oli lähes satavuotiaita.
 4. Muut isot remontit: Putkiremontti ei todellakaan ole ainoa kallis remontti, joita taloyhtiöt teettävät. Katto-, kellari- ja pihakansi voivat tulla osakkaille lähes yhtä kalliiksi kuin putket, ja jossain vaiheessa voi olla edessä myös käytävien ja hissien remontointi. Puhumattakaan julkisivusta, joka tuntuu muutaman runsaslumisen talven jälkeen murenevan jalkakäytävälle.

Nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin taputtelemme kyllä näistäkin yllätyksistä huolimatta itseämme selkään siitä, että olimme silloin tarpeeksi rohkeita.

Kaiken avain onkin kohtuullinen ostohinta

Jos tiedät, että taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja ja että asunto vaatii seinien maalausta laajempaa kunnostusta, sen tulee näkyä asunnon hinnassa. Putkiremontit ja niiden yhteydessä tehtävät kiinteistön perusparannukset voivat helposti maksaa osakkaille 500 - 1 000 €/m2. Julkisivujen ja kuparikattojen uusimiset ovat yhtä kalliita.

Taloyhtiöt voivat toki saada esimerkiksi liiketiloista vuokratuottoja ja rahoittaa isoja remontteja myymällä ullakkotilaa asunnoiksi, jolloin kaikkia kuluja ei oteta suoraan osakkaiden kukkaroista.

Taloudelliset perustelut ovat tietenkin vain yksi puoli, ja lopulta ostopäätökset syntynevät asuntokaupassakin pitkälti tunteilla. Jos asunto vastaa kunnoltaan, pohjaltaan jne. juuri sellaista mitä haluaa, sijainti on loistava ja ikkunoistakin aukeaa miellyttävät näkymät, pienen ylihinnan hyväksyy. Kyse on kuitenkin omasta kodista.

Tee-se-itse-remontit

Remontointi osoittautui asiaksi, jota todella voi oppia, kun vain alkaa tekemään. Kun jättää sähkö- ja putkityöt ammattilaisille ja ilmoittaa taloyhtiölle remontistaan, suurin piirtein kaiken muun voi tehdä itse. Jos haluaa. Ymmärrän hyvin, että monet teettävät työt jollain toisella. Vuonna 2003 meillä ei ollut siihen mahdollisuuksia, ja vuonna 2011 taas huomasin, että osaan itse suunnitella paremmin ja teen myös parempaa laatua kuin ulkopuoliset urakoitsijat.

Ja juuri siitä kerron tässä juttusarjassa. Lattiasta kattoon, tuulikaapista keittiöön, pikkaamisesta tapetointiin. Kaikki kantapään kautta opittua. Pysy kuulolla!

Kommentit

Anujoh (Ei varmistettu)

Mahtavaa, tätä seuraan suurella mielenkiinnolla! Jatkoa odotellessa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jee! Mahtava juttusarjan aihe!

Amma (Ei varmistettu)

Jee, ihanaa!! Remonttijuttuja on jotenkin tosi hypnoottista seurata ja ihana että kerrot tarinan, jota en millään ehdi alkaa lukemaan putkiremonttipäiväkirjan puolelta (kiitos 2kk:n ikäisen pojan). Meillä onneksi kävi niin mahtava tuuri että meidän unelmien asunto oli remontoitu nimenomaan unelmien asunnoksi ja muuttaessa tarvitsi vain maalata yksi huone uusiksi. Se ei ollut edellisiäkään asukkaita miellyttänyt, kun valittu harmaa olikin ollut maalatessa sävyä babyblue - nyt se makkari on oikeasti harmaa. Näiden tehtyjen remonttien takia maksettiin asunnosta melkein se maksimi mitä lainaa haettiin (ja mistä puhuttiin ettei todellakaan niin paljoa mistään makseta).

Kris (Ei varmistettu)

Jesjes! Mä olen selaillut Putkiremonttipäiväkirjan aikojen kuluessa jo niin moneen kertaan läpi, että uutta materiaalia otetaan innolla vastaan.

Olen aivan sanaton tuon alkuperäisen keittiön edessä. Rehentelen usein sillä, että näen kyllä jokaisen asunnon potentiaalin ulkoisten, muutettavissa olevien piirteiden ohi, mutta tuo ei kyllä olisi saanut munkaan inspiraatiota laukkaamaan...

Vierailija (Ei varmistettu)

Hauskaa! Saisko myös pohjapiirrustukset ennen ja jälkeen -tyyliin?

Vierailija (Ei varmistettu)

Jään innolla odottamaan jutulle jatkoa! :)

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Tuo seinien alkuperäinen väritys on liiankin tutun näköistä tämän vuoden heinäkuulta kun me ostimme ensimmäisen yhteisen asunnon. 16 vuotta tupakointia sisätiloissa, ja seinät näyttävät juuri tuollaisilta. Mutta nyt kun remontointi alkaa olla loppusuoralla (lue: se viimeinen rutistus vaan jää ja jää) löydän itseni usein tuijottamasta kattoa miettien kuinka se onkin noin kauniin valkoinen (ja tämä sinänsä on outoa, koska vihaan valkoista väriä), ja seiniä miettien kuinka paljon oma värimaailma auttaa tekemään asunnosta kodin!

Katariina1 (Ei varmistettu)

Hei mahtavuutta! Me ostimme mieheni kanssa ensiasuntomme muutama vuosi sitten samalla periaatteella - tehdään läävästä ihana. Kun menin ensimmäisen kerran katsomaan asuntoa, mummi seuranani, näin kaiken kaameuden läpi mahdollisuuden kuten te. Mummi pudisteli kauhuissaan päätään ja supisi, että tämä on kamala. Mutta hei, nyt se on aika makee.

Perheen kasvettua vauvalla etsimme nyt uutta asuntoa ja kaksiomme tulee myyntiin marraskuussa. Toivottavasti joku löytää siitä hyvän valmiin asunnon, me metsästämme taas sitä läävää :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko tämä keittiö eri kuin Putkiremonttipäiväkirjan postauksessa Joulun ihme? Asutteko kumpaa asuntoa? Hienoja molemmat!

Vierailija-Anna (Ei varmistettu)

Ihanaa! Remonttijuttuja! Me ostettiin tammikuussa "hyväkuntoinen" asunto, josta "ihan pari juttua kunnostetaan" sekä tehdään täysi kylppäriremontti. Valmista ei ole vieläkään, mutta huhtikuussa sentään päästiin muuttamaan kunnolla. Opittiin siinä tekemään kaikenlaista itsekin (tai mies oppi, autoin minkä pystyin) ja tosiaan aika nopeasti tuli olo, että tekee itse parempaa kuin hommiinsa kyllästynyt kallis remonttimies. Kylppäri sentään teetettiin muilla, ja se oli taas juttu sinänsä. Siksi löysinkin alun perin Putkiremonttipäiväkirjan, kiitos siitä! Tämä taas on mun lempiblogini, olette ihania! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtavaa, jään innolla odottamaan jatkoa! Ekan oman asunnon osto on meillekin ajanohtaista ja jotenkin tuollainen remontoimaton kämppä houkuttaisi juuri siksi, että siitä saisi tehdä oman näköisensä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi kivaa! Jään innokkaana seuraamaan kertomusta projekteistanne, vaikka juuri muutimme upouuteen pakettitaloon.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mahtavaa, mikä vastaanotto! On kyllä kiva palata tähän aihepiiriin - vähän niin kuin paluu omille juurille. Remonttitarinoistahan tämä harrastus käynnistyi.

Minulla ei ole tarkoitus käydä läpi samoja asioita kuin Putkiremonttipäiväkirjassa, joka oli todellakin päiväkirjamainen, ainakin remonttijuttujen osalta. Sen sijaan käsittelen jokaisessa jutussa yhtä teemaa kuten lattiat, katto, maalaaminen, sähkötyöt ja kerron kokemuksiani kaikista remonteistamme. Näin ollen aihepiiri on laajempi kuin Putkiremonttipäiväkirjassa.

Alustava ajatukseni on, että julkaisisin jutun tässä sarjassa kerran viikossa, ehkäpä viikonloppuisin, mutta en uskalla luvata, että uusi juttu on valmis aina lauantaiaamuna. Ehkä on, ehkä ei.

Vierailija (16:26) kyseli pohjapiirustuksia. Otan ne käsittelyyn todennäköisesti seuraavassa jutussani, jossa olisi tarkoitus käsitellä remontin suunnittelua. Tai sitten myöhemmin.

Nickye: Heh, hyvin tunnistettu tuo tupakan tervan väri seiniltä. Asunnossamme viimeiset x-kymmentä vuotta asunut mummeli oli vetänyt röökiä sisällä eikä ollut ilmeisesti koskaan pessyt seiniä. Jokaisesta taulusta, kaapista ja kellosta oli jäänyt vaalea haamukuva seiniin.

Vierailija (21:34): tiedusteli onko tämä eri keittiö kuin Putkiremonttipäiväkirjassa. Kyllä ja ei. Tämän jutun ylin kuva on siis vanha keittiömme, jonka remontoimme ensimmäisen kerran vuonna 2003. Putkiremontin yhteydessä siirsimme keittiön toiseen huoneeseen, ja vanhasta keittiöstä tuli lastenhuone. (Kuvasarja jutun keskivaiheilla.) Asumme edelleen samassa asunnossa, emmekä ole yhdistäneet kahta asuntoamme. (Palaan tähän aiheeseen toisessa jutussa.)

Vielä iso kiitos kaikille muillekin kommentoijille.

Tehkääs Vierailijat tunnukset Lilyyn, ja palatkaa tähän blogiin klikkaamaan "Seuraa palstaa"!

Soffe (Ei varmistettu)

Missä vaiheessa ostitte naapuriasunnon ja oliko se ihan samassa kuosissa kuin tämä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Naapuriasunto hankittiin 2009. Se ei ollut ulkoisesti ihan yhtä pahassa kunnossa, sillä seiniä oli maalattu vuosien varrella, ja myös lautalattia oli otettu esiin ja lakattu. Asunnon kunnostaminen tulee kuitenkin olemaan yhtä työlästä. Esimerkiksi seiniin on vedetty maalin alle lasikuitutapettia, jonka irrottaminen on varmasti tuskaa.

(Ei varmistettu)

Ensimmäisen kuvan kohdalla sydän pompahti liki kurkkuun asti, mutta arvasin että olette hyviä ihmisiä ja säästitte tuon ihanan keittiön liukuovikaapiston.

Marja

Kippuralla

http://kippurallaaa.blogspot.fi/2010/04/mummola-kotikoti.html

 

tuosta se ajatus sitten lähti. meillä näyttää edelleen tuolta pääpiirteittäin ;) kohta 2v asuttu ja yksi huone+sauna remontin alla, ja keskimmäisen neidin huonetta tapetoitu vasta..

 

Hertta
Lilou's Crush

Näyttää tutulta. Ihan samanmoinen oli Krunikan kaksiomme aikanaan. Siitä tuli hieno, harmi, että ei ollut varaa ostaa naapuriasuntoa, muuten oltaisiin siellä vieläkin ;)

Kris (Ei varmistettu)

Mikä perkele saa muuten ihmisen laittamaan lasikuitutapettia seiniin? Ihan oikeasti? Tietääkö joku?

Tommi K
Isyyspakkaus

Sillä on katsos helppo tasoittaa epätasaisuuksia, ja se vahvistaa seinäpintaa. Huomattavasti helpompaa ja siistimpää kuin tasoittaminen ja hiominen.

Plop (Ei varmistettu)

Oi jes, ihanaa saada tällainen kunnon juttusarja! Aloin seuraamaan blogiasi jo Putkiremonttipäiväkirjan puolella ja jotenkin sitä on tullut roikuttua mukana, vaikka nuo lapsiasiat eivät vielä niin itselle ajankohtaisia olekaan :) Pidän kovin tyylistänne yhdistellä uutta ja vanhaa ja ennenkaikkea tuosta itse-tekemällä-oppii –asenteesta. Koitin itse asiassa metsästää omaan kotiimme tv-tasoksi senkkiä teidän olkkarinne senkki-kuvan inspiroimana, mutta omalle tielle ei osunut ihan niin hienoa helmeä kuin teillä - tällä hetkellä siis mennään vielä Ikean tv-tasolla. Ehkä vielä joku päivä sellainen osuu vastaan... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kannattaa Plop seurata vaikkapa Helsinki Second Handin verkkosivuja. Sieltä mekin se senkki löydettiin.

Mj (Ei varmistettu) http://www.timeoftheaquarius.com

Katsoin ekaa kuvaa ja mietin onpa hienot vanhat kaapit ja hitto oli hienoa huomata että olitte kunnostaneet ne, ettekä heittäneet pois -kuten moni olisi tehnyt. Kaunista -todella.

Kommentoi