Tom of Finland -elokuva valtasi Tennispalatsin

Isyyspakkaus

Onkohan tässä maassa vielä joku, joka ei ole kuullut tässä kuussa ensi-iltansa saavasta Tom of Finland -elokuvasta? Sain kutsun elokuvan kutsuvierasensi-iltaan ja some-etkoille Tennispalatsissa, jossa oli mahdollista tavata myös elokuvan tekijöitä.

En ole kyllä oikeastaan lainkaan sitä tyyppiä, että haluan ottaa itsestäni kuvia julkkisten kanssa, mutta kun ne muutkin olivat siinä tyrkyllä Pekka Strangin ("Touko Laaksonen" eli Tom of Finland) ja Lauri Tilkasen ("Veli Mäkinen") kylkeen, niin...

Ensi-illan avajaisissa ohjaaja Dome Karukoski piti pienen puheen ja esitteli paikalla olleet elokuvan näyttelijät.

Ihastuttava Iisa lauloi uusia kappaleitaan.

Vaikka näissä kuvissa ihmisiä näyttää olevan hillitysti, vain hetkeä myöhemmin koko tila täyttyi ensi-iltavieraista, sillä elokuvaa esitettiin Tennispalatsissa lähes kaikissa saleissa, ja vieraita oli kaiken kaikkiaan 2 500! Joukosta bongasi monia lehdistä, tv:stä ja elokuvista tuttuja kasvoja.

Entäpä se leffa?

Pidin kovasti. Elokuva oli koskettava ja kaunis. Pääpaino oli Toukon ja Velin suhteessa, ja siinä, miten Toukon piirustukset päätyivät koko maailman nähtäväksi. Se kuvasi hienosti myös sitä ahdinkoa, jossa homot elivät suurimman osan Toukon elämästä. Homous oli rikollista, ja kiinni jääneitä uhkasi hoito mielisairaalassa. Se tuntuu nykyisin sairaalta.

Touko piti kuvansa piilossa Suomessa ja sanoi elokuvassa, että niitä olisi helpompi saada julkaistua Vatikaanissa kuin kotimaassa. Arvostusta löytyi lopulta vapaamielisessä Kaliforniassa, jossa homot saivat näyttää rakkauttaan myös julkisesti. Kuvat löysivät julkaisijan, ja niistä tuli maailmankuuluja.

Touko ja Veli elivät yhdessä 28 vuotta Velin kuolemaan saakka. Hän kuitenkin salasi suuntautumisensa ja henkilöllisyytensä Tom of Finlandina suvultaan siskoaan Kaijaa lukuun ottamatta.

Hänen piirroksensa ovat nykyisin kaikkien tuntemia ja arvostettuja myös homopiirien ulkopuolella. Kuvilla on ollut valtava vaikutus homoille, ja nyt ne ovat jo osa valtavirran populaarikulttuuria.

Hieno elokuva, suosittelen! Elokuvan ensi-ilta on 24.2.2017.

Rohkeuden, rakkauden ja vapauden puolesta: tof.fi/iam/.

Kommentoi