Tove Jansson Ateneumissa

Isyyspakkaus

En ole varmasti koskaan odottanut yhtään taidenäyttelyä niin kovasti kuin kaksi viikkoa sitten avautunutta Tove Jansson -näyttelyä Ateneumissa. Olenkin ehtinyt nähdä sen jo kahdesti: avajaisviikonloppuna Rouvan kanssa ja viime viikolla kuvauskeikalla tytön kanssa.

Näyttely on osa Tove Janssonin satavuotisjuhlavuotta, ja se kerää yhteen Janssonin taidetta koko hänen mittavan taiteilijanuransa ajalta.

Näyttelystä suurimman osan täyttävät tietysti erilaiset Muumi-teokset, mutta esillä on runsaasti myös Toven muuta tuotantoa kuten Garm-lehden pilapiirroksia, omakuvia, asetelmia ja kaupunkimaisemia.

Näyttelyn on kuratoinut Tuula Karjalainen, joka on kirjoittanut myös hiljattain ilmestyneen Toven elämäkerran: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta (Tammi, 2014). Luin kirjan vain muutamia viikkoja sitten, ja oli hauskaa nähdä luonnossa lähes kaikki teokset, joista kirjassa kerrottiin.

Näyttelyn suurin teos on aikoinaan Helsingin kaupungintaloon valmistunut kaksiosainen seinämaalaus Juhlat maalla / Juhlat kaupungissa. Taiteilija itse istuu teoksessa tupakoimassa pöydässä, ja hänen silloinen rakastettunsa, Vivica Bandler, tanssii keskellä taulua.

Tämä ei ollut ainoa kerta, kun hänen läheisensä päätyivät osaksi hänen teoksiaan. Tove ja Vivica esiintyvät myös kirjassa Taikurin hattu lempinimillään Tofslan ja Vifslan (Tiuhti ja Viuhti), ja hänen elämänkumppaninsa, graafikko Tuulikki Pietilä muistetaan ikuisesti Muumi-kirjojen Tuu-tikin esikuvana. Muumimamma on Tove äiti, Ham, ja Nuuskamuikkusen esikuva puolestaan hänen entinen miesystävänsä Atos Wirtanen

Toven viivankäyttöä on kehuttu mestarilliseksi, mutta taidemaalarina hän ei koskaan saavuttanut toivomaansa arvostusta. Ja kyllä tässäkin näyttelyssä Muumi-piirrokset ovat ne, jotka vievät ainakin itselläni huomion.

Suuri osa näyttelyn Muumi-teoksista on lainattu Tampereen taidemuseon Muumilaaksosta. Olen käynyt kyseisessä näyttelyssä liki 30 vuotta sitten, kun se avattiin ensimmäisen kerran Tampereen pääkirjaston tiloissa. Sittemmin museo on saanut omat tilansa Tampereen taidemuseon alakerrasta.

Museo on lainannut Atenemille paitsi suuren määrän Muumi-kirjojen ja sarjakuvien alkuperäispiirroksia myös Toven, Pentti Eistolan, ja Tuulikki Pietilän 1980-luvun alussa rakentamia kolmiulotteisia Muumi-kuvaelmia, jotka esittävät Muumi-kirjoista tuttuja tapahtumia.

Suurinta näistä rakennelmista, yli kaksimetristä muumitaloa, joka on tuttu myös kuvakirjasta Outo vieras muumitalossa, ei kuitenkaan Ateneumissa nähdä. Jäin kaipaamaan myös sitä kuvaelmaa, jossa Muumi ystävineen ylittää kuivuneen meren puujaloilla kirjassa Muumipeikko ja pyrstötähti. Pitääpä tehdä retki Tampereelle sitten joskus, kun kaikki lainassa olevatkin teokset ovat palaneet takaisin sinne. 

Bongasin muuten hauskana yksityiskohtana samaisen Toven piirtämän pöllöpostikortin, joka roikkuu muutaman muun Toven piirtämän eläinaiheisen kortin kanssa tyttömme huoneen seinällä. Rouva löysi kerran nipun näitä kortteja kirpparilta. 

Sykähdyttävintä oli kuitenkin nähdä jälleen Muumi-kirjojen alkuperäiskuvituksia. Kuvat ovat niin tuttuja niin useasta yhteydestä, että niiden näkeminen on kuin tapaisi vanhan ystävän. Yhä ihastelen sitä, miten ohutta ja tarkkaa kuvien viivat ovatkaan ja miten taitavasti Tove on värittänyt kuvat pelkillä viivoilla.

Lapsesta puolestaan hauskinta taisivat olla esillä olleiden Muumi-kirjojen lukukappaleet - ja Ateneumin portaat. Tunti museossa oli pikkuneidille aivan tarpeeksi, joten oli hyvä, että olin käynyt näyttelyssä jo aiemmin ajan kanssa.

Olipahan hieno näyttely, ja on hauskaa, että se on pystytetty juuri Ateneumiin, jossa Tovekin on aikoinaan opiskellut. Hieno taiteilija on saanut arvoisensa juhlanäyttelyn, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla pidemmästäkin matkasta.

 

Tove Jansson -näyttely Ateneumissa 7.9.2014 saakka. Avoinna ti, pe 10–18 / ke, to 9–20 / la, su 10–17. Huom: ma suljettu. Normaali pääsymaksu 12 €, alle 18-vuotiaat maksutta.

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Olipa hyvä kun kerroit, että suuri osa teoksista on lainassa Tampereelta. Se oli mennyt minulta ohi. Nyt ei tarvitse niin kovasti harmitella, vaikken näyttelyyn pääsisi, koska olen käynyt katsomassa teokset vastikään Muumilaaksossa. :) Toisaalta nuo uran alkuaikojen taiteilut voisivat kiinnostaa vielä enemmän, hmm... Ehkäpä satun Helsinkiin sopivasti ennen syksyä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllähän näyttely kannattaa käydä katsomassa, vaikka tulisi ihan varta vasten Helsinkiin! Ja voihan samaan reissuun yhdistää sitten jotain muuta. Näytteillä oli myös yksityiskokoelmista lainattuja teoksia, ja myös paljon muuta kuin Muumi-piirroksia, joten katseltavaa riittää, vaikka olisikin käynyt Tampereen näyttelyssä.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Jäin kaipaamaan myös sitä kuvaelmaa, jossa Muumi ystävineen ylittää kuivuneen meren puujaloilla kirjassa Muumipeikko ja pyrstötähti." Muistelisin nähneeni tämän kuvaelman näyttelyssä. Se oli eri salissa kuin esimerkiksi uimahuone, eli jossakin siellä missä oli kirjojen kuvituksia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jaa jaa, onhan se ihan mahdollista, että olen sen jotenkin missannut. Vai muistelisitko sitä Muumipapan urotöistä tehtyä kuvaelmaa, jossa nuori Muumipappa kavereineen ylittää rotkoa tasapainoillen puunrungon päällä? Se oli ikkunan vieressä samalla käytävällä, jossa oli lasivitriinissä leluja ja pitkällä penkillä Muumi-kirjojen lukukappaleita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kun muistan, että puolisoni kertoi sen kuvaelman kohdalla siitä merenpohjan ylityksestä, kun en itse muistanut mihin kyseinen kuvaelma liittyy :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hämmentävää, hämmentävää. No sitten se on sijainnut jossain minun logiikalleni epäloogisessa paikassa, kun en ole sitä kahdellakaan kerralla nähnyt. Olikohan jossain jokin huone, jonka missasin kokonaan..? :D Joka tapauksessa jäin kaipaamaan sitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ateneumin kartan mukaan sijoittaisin sen muistikuvieni perusteella huoneeseen 16 :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, siinä huoneessa oli Taikatalvesta tehty kuvaelma, jossa on silta, ja seinälle maalattu kuva, jossa tyypit kävelevät juuri niillä puujaloilla. Mutta samaa kohtausta kuvaelmana en kyllä nähnyt...

Tommi K
Isyyspakkaus

Jee!

Huomenna on paremmin..

Oi, kiitos jutusta - pitääpä tarkastaa näyttely! Jotenkin taiteilijan asemasta suomalaisten sydämissä kertoo se, miten häntä tuntuu ihan mahdottomalta nimittää sukunimellä. Taiteilijasta puhuttaessa tulee aina sanottua Tove, ei Jansson. Hän on ihan kuin kaikille tuttu Tove-täti lapsuudesta kaikkinen ihanine tarinoineen :). Olin lukiossa hyvä äidinkielessä ja tähtäsin laudaturin arvosanaan kirjoituksissa. Kirjoitin sitten aineen Tove Janssonista ja sain muuten hyvästä aineesta pyyhkeitä, kun viittasin kirjailijaan aina Tovena enkä Janssonina. Olen sittemmin huomannut, että moni toistaa tätä samaa "virhettä". Olen päätynyt siihen, että taiteilijan tapa siirtää itsensä ja tuttavansa kuvaamallasi tavalla kirjoihinsa luo lukijalle niin tuttavallisen tunteen, että kirjailija tuntuu suorastaan perhetutulta. Hieno ansio kirjailijalta, sanoisin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa, meinasin kirjoittaa tähän samasta asiasta :) Tove todella tunnetaan Tovena, ei Janssonina. Hänhän myös signeerasi kaikki teoksensa "Tove". Tässä kirjoituksessa puhun itse Tovesta "Janssonina" vain kerran, ihan tietoinen valinta.

Huomenna on paremmin..

Joo, melkein reklamoin YTL:lle siitä pisteiden rokotuksesta silloin. Eihän Tovea VOI nimittää Janssoniksi :)

Liisa
Osasin!

Bongasitko Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa -teoksissa lymyävät muumit?

Tommi K
Isyyspakkaus

Yksi on siinä Toven kyynärpään vieressä pöydällä. Oliko niitä useampikin? En edes yrittänyt etsiä.

Liisa
Osasin!

Molemmissa on yksi. :)

Mums

Hei, kiitos jutusta, pitääpä käydä katsastamassa!

Yksi kommentti blogiisi liittyen - ei nimenomaan tähän juttuun: on ihanan tyylikästä kun kuvat ovat kaikki samanlevyisiä. Katsoisin kuitenkin kuvia mielelläni kokonaisena, mikä ei ole mahdollista läppärin näytöllä pystysuorien kuvien osalta. Ei minulla kyllä ole välttämättä parempaakaan ehdotusta, kuin että pystysuorat kuvat pienemmiksi, mutta silloin ne toki eivät enää ole tyylikkäästi yhtä leveitä... Pähkinä purtavaksesi siis. :-)

Satine (Ei varmistettu)

Hei, pakko kysyä! Onko tuolla näyttelyssä minkälaiset infot teoksista, mikäli ei etukäteen tunne toven ei-muumi- aiheisia teoksia?

Satine (Ei varmistettu)

Saanko vastausta? :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, pahoitteluni. Teoksista kerrotaan kyllä, mistä kirjasta ne ovat peräisin, mutta sen tarkempaa kuvausta kohtauksesta ei ole. Ateneumilla on ääniopas, jossa kerrotaan valikoiduista teoksista enemmän, mutta en itse kuunnellut sitä, joten en osaa kertoa siitä enempää. 

Kommentoi