Välikausihaalarit

Isyyspakkaus

Kun tuli eilen mainittua nuo lapsen päiväkotivaatteet, niin pitää heti perään ihmetellä puoliääneen paria samaan aiheeseen liittyvää asiaa.

Uusi pipo ja välikausihaalarit - nämä vaatteet on nimikoitu

Ensinnäkin mikä ihme on välikausi? Menin ostamaan kurahaalaria, mutta myyjä puhuikin välikausihaalarista.

Tietysti minä sanan merkityksen ymmärsin sen kuultuani, mutta en ole esimerkiksi koskaan ostanut itselleni välikausitakkia. Kyllä se on ollut vaikkapa syystakki. Sitten jos vielä miettii, että kyseistä vaatetta käytetään noin elokuusta marraskuuhun ja taas maaliskuusta kesäkuuhun, kyllä tämä välikausi taitaa olla Suomessa se varsinainen päävuodenaika ja ne kaksi muuta poikkeustiloja, jotka vaativat erityisen vaatetuksen.

Sitten vielä kauppojen valikoimasta.

Viime talvena ja keväänä tyttö ei tietenkään vielä tarvinnut minkäänlaisia haalareita, joten meillä oli edessä koko "välikausi-" ja talvivaatekerran hankkiminen. Oli vielä elokuun loppupuoli, kun menin kolmisen viikkoa sitten lastenvaatekauppaan ja kyselin, millaisia syyshaalareita heillä olisi valikoimissa.

"No ei itse asiassa juuri minkäänlaisia, sillä välikausivaatteet tulevat myyntiin talvella eikä syksyä varten tule uutta mallistoa." Siis mitä?!? Että syysvaatteet olisi pitänyt ostaa jo viime talvena? Valikoimissa olisi ollut yksi maastokuvioinen puku, mutta se oli jotenkin liian... poikamainen.

Rouva yritti sitten seuraavana päivänä paremmalla onnella toisesta kaupasta, tarkemmin sanottuna Kampinkeskuksen Polarn O. Pyretistä. Siellä valinnanvaraa oli vielä, mutta sielläkin myyjä kertoi, että Rouva oli liikkeellä juuri oikeaan aikaan: syyskuun puolella välikausihaalarit olisivat todennäköisesti jo loppu. (Epäilen tosin, että lämmin syksy on hidastanut niiden menekkiä.)

Rouvalle kerrottiin myös, että juuri nyt kannattaa hankkia myös talvihaalarit, jotta saa varmasti sen mallin ja koon, minkä haluaa. Niitä ei kai sitten ole enää talvella jäljellä. Eikö tässä ole jotain hassua? Vinkkinä siis kaikille, jotka aikoivat hankkia talvihaalarit joskus myöhemmin: älkää odottako pidempään vaan hankkikaa ne nyt.

Meillä on nyt sitten POP:ia sekä tälle että kahdelle seuraavalle kaudelle. Kesävaatteet pitääkin varmaan ostaa heti tuossa joulun jälkeen.

Kommentit

Piipo79

Heh, mulle opastettiin sama jo keväällä ja kotona osottaa alesta ostettu välikausihaalari ja kaksi talvihaalaria puoleen hintaan (sulo vilen kompleksi, ostaa kun halvalla saa) ja kahdet talvikengät (-70%). Toisen talvihaalarin "diilasin" just ystävälle, joka ei ollut alemyyntien aikaan liikkeellä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Aika suunnitelmallista! Itse en olisi kyllä osannut arvata lapsen kokoa silloin, eikä koko asia toisaalta käynyt mielessäkään.

Piipo79

Heh, sisko auttoi asiassa ja lasten kenkäkaupassakin oli taulukko minkä mukaan pystyi päättelemään lapsen kengän koon kun mittasi (kaupassa auttoivat asiassa)mitä se oli ostohetkellä. Ja näyttääpä tosiaan, että koot matchasi! Ajattelin silloin, että jos koot eivät osu, niin saan myytyä ne eteenpäin samalla hintaa kun laputkin on vielä kiinni. Kannatan tätä strategiaa jatkossa. Säästää aika paljon kun nuo ulkovaatteet on niin arvokkaita!

Mari Susa (Ei varmistettu) http://mseblogi.wordpress.com

En mä tajuu, samahan se koskee isolta osalta aikuistenkin vaatteita. Pitää ostaa etukäteen, jos mielii jotain tiettyä.

Onneks on Huuto.net ja Facen kirpparit! Tällanen Maija Myöhänenkin saa ostettua oikean kauden vaatteet :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Sitten on vaan se puoli, että jos tarve on niin akuutti, että vaatteet tarvitaan oikeastaan jo eilen, ei hirveästi kiinnosta lähteä huutokauppaostoksille.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo on se älytöntä, samat havainnot, ja jos lapsi kasvaa yhtäkkiä, niin mistään et löydä uutta talvihaalaria enää tammikuussa. Sellainen kokemus meillä tosin, että talvihaalarin käyttö kyllä meillä aloitettu jo lokakuussa melkein joka vuosi ja lopetettu vasta tyyliin huhtikuussa. Sen verran vilpoista on istua hiekkalaatikolla :)

Monsteri lauma

Itse tutustuin näinhin välikausi hommiin jo kuusi vuotta sitten.kaiken lisäksi rakastan ihanan väriäsiä tai poikkeavaa kuosia.mutta se on kyllä totta että nämä haalarit kannattaa hankkia etukäteen..meillä on jo muutaman vuoden ostettu ajoissa näitä haalareita seuraavaa välikautta ajatellen.muitamat haalarit olen saanut niin pilkka hintaan ostettua että tuntee itsensä voittajaksi kun katsoo hinta lappuja mihin on laitettu jopa -80% lompakko ainakkin kiittää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oppia ikä kaikki! :)

Kummelikopplan
Kummelikopplan

Kuten Piipo79 totesi, niin hankinnat ennakoiden alennusmyynneistä. Talvihaalari tälle kaudelle hankittu viime tammikuussa Po.pin alesta Tukholmasta ja syksyn vk-haalari, kesäalesta kun kevätmalliston hinnat tippuivat 40-50 pinnaa. Kengät, goretexhanskat etc taas kerätty heinäkuussa Reiman Kankaanpään outletista. Nyt vain toivon että kokoarvailut osuvat oikein.

Hauskaa välikautta ;) Toivotaan kuitenkin että talvi tulisi pian!

Mulla on sulle kaksi sanaa: kirppu ja tori. Lasten kurapukuja, talvihaalareita ja niitä välikausiasuja on todella hyväkuntoisian kirppiksillä. Ja kun se kersa kasvaa niin jatkossa se kevätpuku ei mahdu enää syksyllä. Samasta syystä olen löytäny kirppiksiltä melkein iskemättömiä ulkoasuja lapselle. Kun ne on ollu jollakulla päällä sen kuukauden, kaks.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, sekä kirput että torit ja myös huudot ja netit ovat hyvin tuttuja, kuten olen tässä blogissakin hyvin usein kirjoittanut.

Jossain menee se raja, miten paljon aikaa jonkin ostoksen tekemiseen haluaa käyttää. Haalaria katseltiin kirppareilta, mutta sopivaa (väri, malli, koko) ei löytynyt.

Millirilli (Ei varmistettu)

Se on taivahan tosi, että lapsille ei osteta vaatteita silloin, kun on ko. vaatteen sesonki, vaan silloin kun vaatekauppiaan almanakka niin sanoo. Tilanne oli sama jo silloin, kun nyt 14-vuotias esikoisemme oli päiväkoti-iässä. Tuntuu, että homma on pahentunut vuosien mittaan, kun nykyään kaupat pitävät todella pieniä varastoja.

Vaatteet on siis ostettava ennakoiden (myös kengät!) ja yksinkertaisesti vaan yritettävä arvata minkä kokoinen lapsi on muutaman kuukauden kuluttua. Ja auta armias, jos jotain menee rikki tai häviää talven aikana! Joulukuun jälkeen kaupasta et talvivaatteita enää saa kuin tuurilla. Ainakaan sitä oikeaa kokoa ei ole tarjolla. Koin itse sen karvaasti viime kevättalvena, kun olisi pitänyt ostaa uudet toppahanskat rikkoutuneiden tilalle. Kävin sadassa kaupassa, jotka kaikki myivät ei oota. :/

MirvaK

Minä myös etsin viime helmikuussa Reiman hanskoja isommalle lapselle. Ei ollut enää kuin vauvakokoja jäljellä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep, ja sitten toisaalla ihmetellään, kun vähittäiskaupalla menee todella huonosti ja vaatteiden ostaminen siirtyy ulkomaisiin verkkokauppoihin. Siitä on taas saanut lukea viime päivinä lehdestä.

MirvaK

Mä ostan talvihaalarit aina joulun jälkeen. Ennakkoon en osaa ostaa. Onneksi en ole merkkitietoinen, niin meille kelpaa ne alehaalaritkin (jotka itseasiassa ovat enemmän mun makuun, kuin merkkivaatteet). Kenkien kanssa on ollut enemmän haastetta. Käydään ostamassa suoraan tehtaanmyymälästä ja jos jo marraskuu kolkuttelee, niin yleensä joudutaan odottamaan 2-3viikkoa kenkien valmistumista.

Monethan ostavat 1-1,5v ennakkoon, itse en tuohon kykene. Vaikka nyt jo kolmas lapsi, niin ei tuo vaatekoon arviointi oikein luonnistu.

äityli (Ei varmistettu)

Nämä lasten (ulko)vaatteet ovat olleet suurin yllätys koko vanhemmuudessa. Aina pitäisi olla askeleen tai kaksi edellä ja jotenkin kristallipallomaisesti teitää, että kuinka monta (kymmentä) senttiä lapsi kasvaa vuoden aikana. En tajua miten toiset kykenee tähän kaikkeen! Minä sitten kunkin kauden alla hiki hatussa koluan kaupat ja kirpparit ja yritän löytää edes jotain sinnepäin sopivaa. Ja sekin, että kenkiä pitää olla ties kuinka montaa laatua. Sitten kun vielä tietäisi että mitä pitää käyttää minkäkin etiketin mukaan ;)

Just näin! (Ei varmistettu)

Kristallipallomaisesti, oi kyllä :)

S-S

Mä koin pienen Täydellinen Äiti -hetken tässä muutama viikko takaperin, kun keksin alkaa miettiä 1v2kk:n talvipukeutumista - etenkin kun vuodenvaihteen jälkeen olisi tarkoitus aloittaa päiväkoti. 

No, niin pitkään jaksoin tutkia ja vertailla, että kävin PoP:in sivuilla ja painelin heidän liikkeeseensä vielä haastattelemaan myyjää lisää. Ostettiin puku samalta seisomalta, ja vasta siellä myyjän kanssa jutustellessani ymmärsin että just NYT olikin se oikea aika ostaa talvivaate. Logiikka loistaa poissaolollaan, mutta näemmä sokeakin kana onnistuu joskus löytämään jyväsen.

Enää pitäisi ratkaista talvikenkäongelma. Ei mitään hajua millaiset on hyvät. Kaverin jalka on ymmärtääkseni ikäisekseen aika isoa kokoa ja kasvaa vauhdilla, nyt just ja just menee koko 22. Miten ikinä näitäkään voi arvioida? Vinkkejä, anyone?

Kartsu (Ei varmistettu)

Lapsen kengän tulee olla n. 1,5 senttiä (tai vähän vähemmän) "liian iso" ostotilanteessa jos aikoo ostaa juuri sille hetkelle. Kasvunvaraa ei pitäisi olla sen enempää koska sitten niillä on epämukavaa kävellä. Jos aikoo ostaa esim. talvikengät nyt, kannattaa ottaa parikin senttiä kasvunvaraa - toisaalta, ehkä ei ;) Mutta pikkuisella lapsella on eittämättä aina paksumpi sukka vielä siellä Kuomassa/Vikingissä/Superfitissä/Reimassa/Naturinossa niin se 2cm on varmaan ok antaa parin kuukauden kasvunvaraa.
Noin pienelle lapselle todnäk pitää ostaa uudet talvikengät vielä ensi vuoden puolella eli joulun jälkeisistä aleista kannattaa katsoa vielä kevättalvelle sopivaa kenkää. Ensi kesää ajatellen taas forget it. Toisaalta jos ostaa jonkun 25 koon lenkkarin niin kyllä se joskus menee :D
Ai niin, jos ei joku ole jo kertonut, niin ota _aina ulos se kengän sisäpohjallinen sieltä kengästä kaupassa ja mallaa se lapsen jalkaan. Silleen näkee parhaiten. Parhaissa kengissä se sisäpohjallinen on irrotettavissa. Jos se ei lähde irti, kyseessä on paska kenkä ;) Toinen vaihtoehto on, että piirrät lapsesi jalan ääriviivan sukka jalassa lapsen seistessä paperille ja mallaat sen kuvion siihen sisäpohjalliseen jos lapsi ei tule kauppaan mukaan. Alle 6-vuotiaalta ei kannata ollenkaan kysellä miltä tuntuu. Ne valehtelee, jos kenkä on ihana mutta väärän kokoinen tai ruma mutta oikean kokoinen :)

Kartsu (Ei varmistettu)

Ai niin, ja kun mallaat sitä pohjaa, niin ehdottomasti lapsen pitää seistä lattialla sen pohjan päällä. Ei rattaissa istuen. Silleen vaan näkee mihin ne varpaat oikeasti asettuu kun ne on maata vasten.

S-S

Hei kiitos tuhannesti! Tässä oli paljon sellaista mitä en todellakaan tiennyt - Googlailen lisää, nyt kun mulla on jo perustietopaketti tässä :)

Ja Kuomasta olen muuten ehkä saattanut kuulla...

Mä vaan mietin, että miten niitä vaatteita riittää alennusmyynteihin, kun ne paljon ennen niitä on jo loppu... :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tätä mäkin just mietin. Epäloogista.

Kristaliina
Puutalobaby

Graah mä olen törmännyt tuohon ihan samaan, mutta tällaisena (joissain asioissa) jääräluonteena päätin aloittaa yhden naisen sodan tätä ilmiötä vastaan: en todellakaan osta "varastoon" ennen kuin tarve on. Siinähän on jo koon ym. arviointi tosi vaikeaa, jos hankinta pitää tehdä puolta vuotta aikaisemmin. Katsotaan, jääkö tirppa ilman toppahaalaria tällä tekniikalla - jos jää, niin ollaan sitten sisällä, hemmetti vie.

Todellisuudessa mä kyllä luotan, että jostain kirppareilta löytyy kyllä, jos ei ole merkillä ja uuden sesongin kuvioilla ym. niin väliä.

phocahispida

Käyt meidän kellarikomerolla taas vaan - kyllä se siitä!
: D

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, se kirppari voi tosiaan olla vähän epävarma ostopaikka, mutta eiköhän Huuto.netistä löydy, kun etsii vain tarpeeksi ajoissa ja jaksaa nähdä sen vaivan. Me mentiin nyt helpoimman kautta, kun oli vähän muutakin ajateltavaa. 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Sitten on tietysti myös se fakta, että osa hoitopaikoista vaatii kuravaatteet erikseen, vaikka kausivaatteet kestäisivät millaisen vesimyrskyn tai uppokylvyn. Kannattaa siis varmistaa, halutaanko kurarallin vuoksi hoitopaikkaan tuon söpön haalarin päälle vielä kokovartalokumiasu :)

Tommi K
Isyyspakkaus

No kyllä meillä taisi olla itse asiassa jossain lapussa, että pitäisi olla haalari JA kurapuku. Katsotaan, alkavatko oikeasti vaatia sitä jossain vaiheessa. Tämä puku pitäisi olla vedenpitävä.

Piipo79

Joo, kurapuku oli neidilläkin tänään vedenpitävän haalarin päällä. Onneksi, sillä aika sotkuinen oli kurahaalari. Pysyi välikausiasu puhtaana

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Minä olen hankkinut nuo asut aina sillä periaatteella, että yhdellä pärjää. Ja asennoitunut niin, että niitä ei sitten voi käyttää kuin yhden lapsen päällä, koska kura ja hiekka kuluttavat asut vedenpitämättömiksi nopeasti. Siksi ihmettelin pitkään, miksi näiden asujen päälle halutaan ehdottomasti pukea nuo kumipuvut. Mutta kun katselee sitä kuran kokonaismäärää, mikä kantautuu sisään vaatteiden mukana, en vastusta erillistä kura-asuvaatimusta enää. Eihän se puhtaaksi suihkutettu asu välttämättä ehdi kuivaa aamu- ja iltapäiväulkoilujen välillä - vaikka ei kai sen nyt niin kovin väliä olisi, jos puku kestää tuon veden. Silti se tuntuu kodin näkökulmasta rahan tuhlaukselta ja lasten ylipukemiselta. Helpompihan noiden pikkuisten olisi taapertaa yhden ainoan ulkovaatekerran kanssa.

Piipo79

Niinpä. Kotona ollessa ei tulisi mieleenkään laittaa kuravaatteita välikausipuvun päälle...mutta toisaalta ei tulisi mieleenkään mennä puistoilemaan vesisateeseen (satoi ja lapset olivat ulkona). Tänään lapsen naamakin oli kuran ja hiekan peitossa, sen verran kovaa menoa oli näemmä ollut! Tänään ensi kertaa tajusin tuon kuravaatteen tarpeellisuuden, sai pidettyä omankin puvun puhtaana kun nappasi lapselta kuravaatteet päältä pois!

Tommi K
Isyyspakkaus

No joo, Rouva kyllä näytti vähemmän tyytyväiseltä, kun oli kantanut tänään juuri sellaisen kuraisen lapsen kantorepussa takaisin kotiin :) Ohuet kurahousut (tms.) saattavat ilmestyä ostoslistalle. Ehkä huutelen sellaiset netistä.

Piipo79

Tai sit pitää aikaan käyttää kuratakkia itse :-)

Liisa
Osasin!

Mullekin siperia opetti tänään, miksi kurahousut ovat olemassa.  Ulkoilimme tänään märimmässä kelissä tähän mennessä mm. hiekkalaatikkoleikkien merkeissä ja välikausipuku onkin nyt kuivumassa pesukonepyörityksen jäljiltä. Olen kyllä onneksi ostanut kurikset (Tori.fi; 3,50 € postikuluineen) mutta ajattelin, että en jaksa pukea niitä lapselle... Huomenna jaksan.

Kartsu (Ei varmistettu)

Jesper Junior-nimisestä kaupasta saa Jonathan-merkkisiä kuriksia hyvinkin sopuhintaan (ei ole mainos - tykkään vaan niistä jonathaneista). Kannattaa käydä katsomassa. Ostaisin sellaiset korkeat henkeselimallit, koska noin pienen lapsen maha tulee viistämään maata myös - isommat sitten kantelevat sylissään kaikenmaailman keitoksia joita ovat ämpäriin tehneet hiekasta ja vedestä ja haalari kuraantuu niistä :-/
Ihanassa maassa asumme...

lto (Ei varmistettu)

Puku saattaa hyvinkin olla vedenpitävä (ja uutena varmasti onkin), mutta kyse onkin enemmän ehkä siitä, että haalari pysyy siistinä ja päältä voi napata pois ne hiekkaiset kurahousut.On sitten mukavampi mennä kotiin suht'puhtaan lapsen kanssa.

Miimus (Ei varmistettu) http://likeadrift.blogspot.fi/

Vähän kyllä hölmöä, ettei välikausikamppeita ole myynnissä nyt joka paikassa! Parhaaseen sensonkiaikaan... Onneksi meidän viime kevään haalari mahtuu vielä.

Mä ostan talvivaatteet yleensä lopputalven aleista seuraavaksi talveksi. Nytkin kaapissa odottaa tuliterä Reimatecin haalari, josta maksoi puolet normihinnasta. Kokoja toki silloin on huonommin, eikä välttämättä saa just sellaista, minkä tahtoisi, mutta mun mielestä muutenkin on ihan hirvittävää maksaa joka talveksi parisataa euroa uudesta talvivaatekerrasta, kun ne edelliset ei kuitenkaan enää mene kasvavalle taaperolle.

Omenainen

Mä en ole koskaan tajunnut tuota aikuisten lastenvaatehössötystä, kun huipputavaraa on ympäri vuoden tarjolla huuto.netissä käytettynä. mutta tässähän sitä valaistuu :D Terveiset keittiöremonttityömaalta..

Tommi K
Isyyspakkaus

En tiedä, mihin viittasit hössötyksellä, mutta mielestäni hössötystä ei ole se, että jos haluan ostaa jonkin asian juuri tänään, voin mennä kauppaan ja ostaa sen tänään. Ei niin, että joudun suunnittelemaan hankinnan puoli vuotta aiemmin.

Käytettynä ostaminen on tietysti suositeltavaa, ja käytämme Huuto.netiä paljon. Tarve haalarille tuli jotenkin niin yhtäkkiä, että nettihuuteluun ei ollut yksinkertaisesti aikaa. Tytölle ei ole ostettu paria bodya ja kenkiä lukuunottamatta juuri mitään uutena, joten päätimme, että nämä ulkovaatteet ostetaan kaupasta.

Omenainen

Tarkoitan ryntäystä, jota tekstissäsi kuvailet, joka syntyy siitä että kaikki ostavat samaan aikaan vuodenaikatarpeet ostoskeskuksista kun tavara saapuu. En itse ole ale- enkä shoppailutyyppiä, mutta voin kuvitella mikä ryysis.

Tommi K
Isyyspakkaus

Aivan. En mä tosin mitään tungosta havainnut, vaikka toppa-asut olivat juuri tulleet :) No mutta kaiken kaikkiaan musta on tosi harmi, että vaikka olisin halunnut tukea ostoksellani helsinkiläistä kivijalkakauppaa ja sen yrittäjää, he myivät eioota. Se on todella, todella huono juttu mille tahansa kaupalle, sillä silloin eurot valuvat muualle. Ymmärrän tietysti, ettei mikään kauppa halua, että tavaraa jää hyllyihin myymättä, mutta jos jokin vaate loppuu ennen kuin vaatteen kausi on edes alkanut, eikö sitä kannattaisi hommata lisää?

Omenainen

Totta, ihan älytöntä tuo.

Vierailija (Ei varmistettu)

Höh. Aina on lapsille (3 kpl) löytynyt vaatteet ihan siihen vuodenaikaan kun niitä on tarvittu (mitä ei ole käytettynä sattunut löytymään). Viimeksi tänään ostin välikausitakit. Ja tammi-helmikuussa olen ostanut jollekin lapselle uudet talvikengät, kun entiset eivät kertakaikkiaan enää mahtuneet. En tosin ole kovin nirso lastenvaatteiden suhteen. Kuivana ja lämpimänä ovat pysyneet.

Kippuralla

Kurahousut kannattaa ostaa yhtä koko isompana mitä haalari on, niin ne saa sopivasti kiskottua siihen päälle.
Meillä on ihan kurapuku karmeille kaatosade&loskasäille, missä on fleecevuori-päiväkodin tädit kehuneet aina.

Kommentoi