Vanhalla kansalla on asiaa

Isyyspakkaus

Olen parina päivänä naureskellut vanhan kansan uskomuksille, joiden mukaan esimerkiksi hiusten roikkuminen lapsen silmillä vetäisi silmät kieroon ja jos pappi ei sano lapsen nimeä, lapsesta tulee valehtelija. Aihe oli sen verran kiehtova, että kaivelin hieman asiaa ja etsin muitakin vastaavia uskomuksia netistä. Ja löytyihin niitä.

Eri lähteiden mukaan pienen lapsen hiusten leikkaamisella on vaikutusta lapsen älyyn, ja puhumattoman lapsen kutrien katkaiseminen haittaa puheen kehitystä. Kiharoiden leikkaaminen liian aikaisin myös estää niitä kasvamasta takaisin aikuisena. Toisaalta hiusten leikkaaminen joka kuun kahdeksas päivä takaa, että hiuksista tulee kauniit ja hyvin kasvavat.

Mikään uskomus ei kuitenkaan kerro, mitä tapahtuu, jos leikkaa vain Juice-hahtuvat niskasta.

Paitsi kierosilmäinen valehtelija, lapsestamme taitaa tulla myös vääräsäärinen varastelija:

"Ennen uskottiin vahvasti, että ristiäisissä piti kummien vähän tanssia, jotta lapselle ei tulisi väärät sääret." No ristiäisiähän ei varsinaisesti ollut, mutta laskettakoon nimijuhlat sellaisiksi. Niissä ei tanssittu.

"Lapsesta tuli näpistelijä jos häneltä alle vuoden ikäisenä leikattiin saksilla kynnet. Sen vuoksi olikin lapsen kynnet hampain pureksittava lyhyemmiksi." En oikein ymmärrä, miten se pureskelu olisi onnistunut käytännössä, mutta olen nyt ottanut tämän riskin.

Sen sijaan hulluudelta ja onnettomuuksilta lapsi taitaa säästyä:

"Jos kummi lapsen itkiessä kastettaessa keikutteli häntä sylissään, tuli lapsesta mielipuoli." Ei kastetta, ei mielipuolisuutta.

"Ennen kastamista ei lapsen nimeä saanut sanoa sivullisille, muuten lasta kohtasi elämässään onnettomuus." Nimi tosiaan pidettiin kaikilta salassa ennen nimijuhlia.

Olemme myös täysin vahingossa taanneet, että tytön posket säilyvät jatkossakin yhtä pehmeinä:

"Jos haluttiin lapselle hyvä ja terve iho, piti huolehtia siitä, että lapsi ensimmäisen kerran eläintä silittäessään silitti koiraa ja vasta sitten kissaa. Lopputulos oli silloin varma." Check!

"Uskottiin, että ihminen muodostuu sen mukaiseksi, minkä eläimen lihaa hän on ensi kerran elämässään syönyt. Lampaan lihasta tuli ihosta pehmeä, mutta sianlihasta finninen ja halkeileva." Karitsan lihalla iho varmaan pysyy erityisen silkkisenä. Mitäköhän olisi tapahtunut, jos ensimmäinen liharuoka olisikin ollut nautaa? Ja hetkinen, eläinhän se on kalakin. Tulikohan tilattua lapselle suomupeite?

Ja pitäisiköhän muuten Haikaranpesälle vinkata tästä vaihtoehtoisesta kivunlievityksestä?

"Varma keino polttojen lieventämiseksi oli myös se, että otettiin kuppiin suoloja ja annettiin synnyttäjän miehen hämentää niitä 'vehkeellään'. Sitten suola juotettiin synnyttäjälle." Olisi mahtanut kätilön naama venähtää, jos tätä olisi ehdottanut.

(Lainaukset: Pia Mäkinen / Siuro.info)

Vaan onhan niitä uskomuksia vielä tänäkin päivänä. 

Kuulin hiljattain, että lapsella pitäisi pitää kenkiä jalassa, kun hän opettelee kävelemään, etteivät jalkaterät kehittyisi vääriin asentoihin. Näin on kuulemma sanottu vielä pari-kolmekymmentä vuotta sitten. Soitin tästä jopa neuvolaan ja kysyin, mitä nykyisin suositellaan. Kenkiä ei kuulemma tarvitse käyttää sisällä, ja ulkonakin olisi hyvä, että lapsi ylipäänsä tottuisi kävelemään myös kengät jalassa. Kengittä kävely ei kuitenkaan vahingoita lasta.

Lasta voi tietysti vahingoittaa myös vaikkapa rintarepulla, työntämällä kärryissä nenä menosuuntaan, hoitamalla kotona liian pitkään, viemällä päiväkotiin liian aikaisin, kieltämällä ja komentamalla tai lopettamalla imetyksen liian aikaisin tai liian myöhään. Ehkäpä myös joillekin näistä uskomuksista nauretaan viidenkymmenen tai sadan vuoden päästä.

Minkälaisiin hassuihin uskomuksiin, uusiin tai vanhoihin, sinä olet törmännyt?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Jotkut uskovat, että pieni lapsi pystyy muodostamaan vain yhden "kunnollisen" kiintymyssuhteen ja että se on muodostettava äitiin. En nyt muista, mitä seuraa, jos myös isällä on yhtä läheinen ja hoivaava suhde lapseensa kuin äidillä, mutta ei se mitään hyvää takuulla ollut. ;)

Rehellisesti sanottuna yksi hullunkurisimmista nykyuskomuksista on mielestäni juuri tuo mainitsemasi, että pieni lapsi jää liian suuren ärsyketulvan pyörteisiin, jos sitä työntää kärryissä kasvot menosuuntaan. Sitä jotenkin luulisi, että lapsen käytöstä kärryttelyn aikana seuraamalla näkisi, kummin päin on parempi ja toimisi sen mukaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, tuo ensimmäinen kuulostaa näin hoitovapaalla olevan isän korviin aika karmealta uskomukselta enkä voi uskoa, että moisella väitteellä voidaan tavoitella muuta kuin sitä, että naisten paikka on kotona.

paulahelena
ALUAP

Hah, kiharoiden leikkaamisessa voin todeta uskomuksen pitävän paikkansa! Mulla oli lapsena ihanat, vaaleet enkelikiharat, jotka mun isä leikkas ihan poikatukaks niin että hiukset vahvistuis. Takas kasvokin sit suorat, tummemmat hiukset. No, nyt on ainakin vahvat hiukset ja kyllä ne sentään vielä aika taipusatkin on, niin en oo kauheen katkera isälleni. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Täytyykin kysyä äidiltäni, mitä minun valkoisille enkelinkiharoilleni tapahtui ja voinko syyttää päälaen hiusten harvenemisesta jotain yhtä vakavaa hoitovirhettä alle 2-vuotiaana! :)

Kristaliina
Puutalobaby

Hehee, mä olen ollut ihan päinvastaisen uskomuksen vallassa tuossa kenkäasiassa :D

Me ollaan nimittäin jostain mukamas luettu/kuultu (lue: netistä luin eli keksin), että nimenomaan ilman kenkiä kävely olisi parasta. Että se kehittää parhaiten jalkaterien luustoa ja tasapainoa - mikä tietysti näin nuorallatanssija-äitiin osui ja upposi ihan täysillä. Ja että jos kengät on, niiden kannattaa olla mahdollisimma pehmytpohjaiset. Niinpä meidän tirppa kävelee avojaloin aina, kun se on mahdollista (esim. leikkipuistossa, omalla pihalla), ja kesäkengiksikin hankittiin sellaiset kangaspohjaiset, jotka on lähinnä tossut. "Oikeat" kengät on olleet jaloissa lähinnä vaan viileämmällä säällä...

...mutta näin tässä yhteydessä tajuan, että tämäkin taisi olla vain uskomusta. :)

Liisa
Osasin!

Minä kyllä olen samassa ymmärryksessa kuin Krista, että paljain jaloin kävely on parasta jaloille, myös aikuisen. Siksi esim. Converse-tossut ja sen tyyliset ohutpohjaiset lätyskäkengät on otettu pois pannasta. :)

Uskon tietenkin kaiken mitä Vauva-lehdessä sanotaan ja siellä sanotaan just että sisällä ilman kenkiä, mutta ulkona kengät jalassa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, samaan pehmytpohjaisten kenkien suosimiseen tai avojaloin kävelemiseen minäkin uskoin, ja siksi piti kysyä vielä sitä neuvolankin kantaa asiaan. Hyvä, että olivat samaa mieltä.

cua (Ei varmistettu)

Haeh. Mulla oli pienenä lättäjalat, märillä jaloilla kun tassutteli rantakalliolla tai -hiekalla niin eipä jäänyt jälkeen sellaisia söpöjä pieniä jalanjälkiä, vaan jotain etäisesti jalkapohjaa muistuttavia epämääräisiä länttejä. Lääkäri määräsi tähän vaivaan paljon paljain jaloin kävelyä, lättäjaloista kun olisi kuuleman mukaan voinut myöhemmin aiheutua vaikka mitä rakennevikoja. Kesäisin äitini passittikin mut ulos aina ilman kenkiä (voi minua lapsiparkaa). Lättäjalkoja paranneltiin myös poimimalla varpailla esim lyijykyniä lattialta. En tiedä oliko kengättömyydellä vaikutusta asiaan, mutta enää en "kärsi" lättänöistä jalkapohjista ;)

Pojastani tulee näiden vanhojen uskomusten perusteella myös valehtelija, mutta kieroilta silmiltä ehkä vältytään - ainakin toistaiseksi kolmikuisen poikani hiustyyli muistuttaa lähinnä Eero Heinäluomaa..

Tommi K
Isyyspakkaus

Samanlaisten lättäjalkojen omistajana minä taas käytin pitkään tukipohjallisia. Tuo lyijykynien poimiminen lattialta kyllä kuulotaa vähän hassulta hoitomuodolta :) Kyllä mullakin se lättäjalkaisuus hävisi iän myötä.

lahtiska (Ei varmistettu)

Ahaa-elämys: siis tämän vuoksi nimi tavataan pitää salassa ristiäisiin asti. Me emme olleet tietoisia moisesta, joten kummankin kohdalla nimet kerrottiin heti syntymästä ilmoittamisen yhteydessä...

Tommi K
Isyyspakkaus

Toinen ahaa-elämys: Näillä uskomuksilla taikauskoinen pakanakansa saatiin peloteltua kirkkoihin liittymään kirkon jäseneksi ja kastamaan myös lapsensa. Ovelaa.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kierosilmäisyyttä aiheuttaa lapselleen myös laittamalla pipon "takkaa päin" vauvan päähän, kertoi anoppi, joka melkein pyörtyi kauhusta, kun mieheni syyllistyi moiseen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ja ilmeisesti myös se, että lapselle puhuu takaa päin, kun hän makaa punkassa.

tilkkutäkki

Meidän jätkä 3v. kävelee varpailla lähes aina ja fysioterapeutin suositus oli antaa lapsen kävellä paljan jaloin aina kuin mahdollista, niin ulkona kuin sisällä ja erilaisessa maastossa. Kenkiin sitten kannattaakin satsata, että ei mitän halpis lituskoita vaan oikein kenkäkaupasta kunnon kengät estämään lättäjalkaisuutta, mikä näyttäis pojalle tulevan. Vaikkakin mummut ovat kaikki käskeneet laittaa lapselle paksupohjaiset kengät että ei kävelis varpailla, kokeitu on, silti mennään varpailla. 

Itselläni on uskomus, että lapsen pää pitää ajaa kaljuksi, että tukka vahvistuisi. Esikoiselle (tyttö) leikkasin noin 7nn siilin puolitoista vuotiana ja nyt on tukkaa liikakiin, Pojat vedin kaljuiks, mutta ei se tukka ole juurikaan vahvistunut :)

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Olisi ihan mielenkiintoista tietää, minkä verran lättäjalkaisuutta Suomessa on ollut vaikkapa sata vuotta sitten, kun kaikilla lapsilla ei ole ollut jalan kaarta tukevia kunnon kenkiä. Onko se siis merkittävästi vähentynyt, vai tuleeko lättäjalkaisuus joka tapauksessa, jos on tullakseen?

Hiusten ja muiden karvojen ajelemiseen ja niiden vahvistumiseen liittyvä uskomus on kyllä tosi syvässä. 

Päivystyksen hoitaja (Ei varmistettu)

Kasvuun ja kehitykseen en ota kantaa, mutta kokemuksesta voin kertoa että on aika kamalaa kaivaa alle vuoden ikäisen lapsen kantapäästä lasinsirpaletta tai pientä kiveä, saati sitten hoitaa pahasti tulehtunutta ja kivuliasta jalan haavaa useita kuukausia kalliilla tuotteilla.

Nämä riskit tiedostaen, omat muksut pitää kengät jalassa ulkona maastossa kuin maastossa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä lasta ei ole oikeastaan päästetty vielä kävelemään muualle kuin mökkiterassille, mummilan nurmikolle ja leikkipuiston hiekkalaatikolle. Kyllä minäkin muualla aion laittaa kengät hänelle.

FFFifi
Fitness Führer

Ei jestas tuo suolatemppu. Paha vaan, että eivät ne synnyttäessä anna mitään syödä, joten varmaan jäisi suolaliemikin nauttimatta. Tosi harmi.

Kynsien leikkaamiseenhan on joku aikasääntö, olikohan alle kaksiviikkoiselta ei saa leikata tai ne kynnet irtoaa tai vastaavaa. Ihan neuvolasta ja sairaalasta kuulin tämän, enkä kyllä ymmärrä yhtään. En tosin uskaltanut kokeillakaan sitten :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Meille sanottiin myös, että kynsiä ei saa leikata muutaman viikkoon, mutta selitys oli muistaakseni, että sormet voivat tulehtua helposti. Lapsi syntyi aika pitkäkyntisenä, joten hänen mumminsa olikin heti huolissaan siitä, että lapsi raapii niillä silmänsä puhki. Ehkä sekin oli jokin vanhan kansan uskomus.

Taitaa olla kaikkialla muualla maailmassa sitten pelkästään huono-onnisia ihmisiä, kun Suomi on tietääkseni ainoa (tai ainakin yksi harvoista) maa, jossa lapselle ei anneta nimeä heti syntymän jälkeen, vaan sitä "pantataan" kuukausikaupalla sinne ristiäisiin tai nimijuhliin asti. Esim. täällä Amerikassa ei synnytyslaitokselta pääse kotiin, ellei lapselle anneta nimeä (tulee syntymätodistukseen). Usein lapsen nimi ilmoitetaan kaikille jo odotusaikana, me kyllä odotettiin siihen asti että nähtiin varmuudella ettei tule Poika nimeltä Päivi tai muita yllätyksiä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä se nimen salassa pitäminen liittyi oikeastaan enemmänkin siihen, että koska lasta ei kastettu, halusimme, että nimijuhlassa se nimen paljastaminen olisi tavallaan juhlan pääohjelmanumero. Sillä oli siis oma viihdearvonsa, että kukaan ei tiennyt lapsen nimeä kahden ensimmäisen kuukauden aikana :)

sepeteus (Ei varmistettu)

Eräs jalkahoitaja sanoi, että sen parempi mitä vähemmän lapsella pitää kenkiä, parempi että ei ollenkaan, sillä jalkapohjassa on paljon tuntohermoja ja sen kautta lapsi oppii tuntemaan maan ja lattian ja erilaiset maastot yms. Kenkä vain muokkaa lapsen jalkaa väärään asentoon.

Tiedä sitten, mikä näistä kaikista väittämistä pitää paikkaansa, mutta itselleni tuo jalkahoitajan kommentti käy järkeen. Meillä siis poika saa kävellä varpasilleen, kunhan oivaltaa kävelemisen jalon taidon :)

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://liuskapaivassa.blogspot.fi/

Tuo kenkien pukeminen vauvalle on todellinen vanhojen akkojen juttu, joka sitkeästi elää jokaisen yli 55-vuotiaan naisen mielessä, olen huomannut. Ärsyttää kun ihan päiväkodissa täti neuvoi, että "lääkärit ja ortopedit suosittelevat että lapselle heti kengät jalkaan, kun alkaa tapailla askeleita". Just joo, varmaan sitte 40-v sitten. Kengäthän ovat pahan alku ja juuri, jotka saavat monet ihmiset aivan vaivaisiksi. Sitä suuremman palveluksen lapsellesi teet, kun annat askeltaa paljain varpain ja mielellään epätasisissa maastoissa (olen huomannut, että jotkut epäaktiivista elämää asvaltoiduilla alueilla elävät lapset eivät osaa kävellä meillä - ryhmyisillä metsäpoluilla tai heinikossa).

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://liuskapaivassa.blogspot.fi/

Lisäys edelliseen: Tosin mihinpä kaupunkitallaaja sitä metsässä lompsimistaitoa edes tarvitsee?

Huomenna on paremmin..

Hmm... tästä on ikuisuus, kun luin jotain nimikirjaa, joten tosi hämärästi, epätarkasti ja suurpiirteisesti tulee tää tarina. Mutta tuota nimen panttaamista kasteeseen/muuhun riittiin asti esiintyy lukemani kirjan mukaan aika monen maan kansanuskomuksissa. Monissa kulttuureissa taustalla oli jokin sellainen ajatus, että piru, pahat henget ja vastaavat voivat kutsua lasta nimeltä kun nimen tietävät. Tämän takia oli kirjan mukaan monissa kansanperinteissä tärkeää, että pahojen henkien työtä ei helpoteta ennen kuin lapsesta on vaadittavin menoin tehty yhteisön jäsen; ennen kuin lapsi on siis valmis kuolemaan. Muistan sen vielä siitä kirjasta, että jossain itäafrikkalaisessa kansanperinteessä oli menty niin pitkälle, että lapsille oli tieten tahtoen pyritty antamaan merkitykseltään luotaantyötävä nimi kuten "Rampa", "Heikko", "Sairas" tms, jotta pahat henget nimen kuultuaan eivät haluaisikaan kutsua lasta luokseen.

CougarWoman
CougarWoman

Muistelisin että bulgarialaisen kansanperinteen mukaan lapsen kasvoja ei saa näyttää vieraille/lasta ei saa viedä ulos/tai jotain sinnepäin ennen kuin lapsi on kastettu. Taustalla juurikin tuo pahoille hengille altistaminen... 

Kommentoi