Vuoden suurin ruokatrendi on se, että ruokaa ei ole

Isyyspakkaus

Tämän vuoden yhteisvastuukeräys muistuttaa meitä siitä, että maailman suurin ruokatrendi ei suinkaan liity luomuruokaan, persimoneihin tai kukkakaaliin. Miljoonille ihmisille ympäri maailman suurin ruokatrendi on se, että ruokaa ei ole.

Pienten lasten vanhempana kuulen päivittäin ruoasta nirsoilua. "En tykkää." "Vieläkö pitää syödä?" "Ei ei ei ei ei!"

Eivät lapset vielä ymmärrä sitä, miten etuoikeutettuja he ovat, kun heillä on varaa nirsoilla. Turha heidän edessään on myöskään heilutella Afrikka-korttia, sillä he tietävät saavansa jotain muuta syötävää toisella aterialla, vaikka edellisellä söisi miten vähän tai paljon tahansa.

Vanhemmalle lapselle voi toki jo opettaa ruoan arvostusta ja kertoa siitä, miten kaikissa maissa lapsilla ei ole ruokaa, mutta vielä tehokkaammin viisivuotiaaseen tehoaa vetoaminen ikään. Viisivuotias kun on jo niin iso, niin hän voi syödä sellaisiakin asioita, joista ei niin hirveästi pidä.

Sitten on huvittavaa kuunnella, miten viisivuotias selittää ruokalautastaan pois päin tönivälle pikkuveljelleen, miten hänenkin pitää syödä reippaasti, sillä kaikilla maailmassa ei ole ruokaa.

Me aikuiset ymmärrämme sen, että nälkää näkevillä lapsilla ei ole sen enempää ravintoa tarjolla, vaikka omamme söisivätkin reippaasti. Sodat, levottomuudet ja kuivuus piinaavat monia maita, ja nälkä ja köyhyys ovat arkipäivää myös monessa suomalaisessa perheessä.

Osallistumalla yhteisvastuukeräykseen voit tukea taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Suomessa avun vievät perille Kirkon diakoniarahasto ja paikallisseurakunnat, ja ulkomailla Kirkon Ulkomaanapu auttaa katastrofeista ja konflikteistä kärsiviä.

Lue lisää: yhteisvastuu.fi

Lahjoittaa voi osoitteessa: yhteisvastuu.fi/lahjoita

Kommentoi