Yhtenä päivänä in, seuraavana out

Isyyspakkaus

Pari vuotta sitten yllätyimme siitä, millä voimalla prinsessaleikit saapuivat kotiimme. Emme omasta mielestämme yllyttäneet tyttöä näihin leikkeihin sen enempää kuin poikaa nyt autoleikkeihin, mutta päiväkotikavereiden seura teki tehtävänsä.

Vähintään yhtä paljon yllätyimme, kun muutama viikko sitten tyttö ilmoitti: ”Minä en enää pidä prinsessoista.”

Kun tiedustelin syytä, en saanut sen kummempaa selville, mutta kiinnostuksen kohteet ovat nyt jotain muuta. Kysyin tietysti, eivätkö muutkaan kaverit päiväkodissa enää pidä prinsessoista, ja kuulin, että juuri näin on käynyt.

Kuulemma Frozenkin on jo täysin out, eikä kukaan enää tykkää Frozenista.

Prinsessanukeilla voi kyllä leikkiä, mutta leikit ovat jotain muuta kuin prinsessaleikkejä ja mekot vaihtuneet trendikkäämpiin asuihin. Tässä prinsessat pelaavat Barbien kanssa jalkapalloa.

Nyt in ovat puolestaan Hatchimalsit ja Winxit. Kumpiakaan leluja meillä ei ole, mutta jollain tavalla niitä leikitään myös päiväkodin pihalla haalarit päällä.

Hatchimals on melkoista rahastusta oleva lelusarja, jossa pienet leluhahmot kuoriutuvat yllätysmunien sisältä. Ostaessa yllätysmunapaketin ei voi tietenkään tietää, mistä hahmosta on kyse, ja hahmoja on kai kymmeniä. Tätä muodissa olevaa lelusarjaa kukaan päiväkotikavereista tuskin muistaa edes ensi keväänä, mutta paine leluja kohtaan aikamoinen, sillä yhdellä tytön parhaista päiväkotikavereista on näitä hahmoja tietysti useita.

Winx on puolestaan Netflixistä löytyvä animaatiosarja, jossa on joukko tyttöjä, jotka osaavat muuttua keijuiksi. En tiedä sarjan juonesta sen enempää, mutta se on ilmeisen vauhdikas ja jännittävä seikkailusarja, joka koukutti 5-vuotiaan hetkessä. Hän on sarjan löytämisestä lähtien käyttänyt merkittävän osan ajastaan piirrellen sarjan hahmoja.

Mutta prinsessaleikit ovat todella loppuneet kuin seinään, ja nyt sitten mietimme, onko tämä niin lopullista, että prinsessakamat ja -rooliasut voi myydä eteenpäin. Ehkäpä vielä odotellaan hetkinen, sillä muidenkin lelujen kanssa on ollut havaittavissa kausiluonteisuutta.

Legot eivät ole kiinnostaneet pitkään aikaan, ja myös My Little Ponyt olivat pitkään koskematta kaapissa. Toisaalta tyttö kiinnostui ponileikeistä uudelleen sen jälkeen, kun hänen veljensä löysi ponit ja alkoi kuljetella niitä ympäri asuntoa. Myös My Little Pony -elokuva pari viikkoa siitten buustasi näitä leikkejä.

Viime aikoina pinnalla on ollut myös Barbie.

Barbie-leikit saivat uuttaa puhtia, kun ystäväni, Miia, lahjoitti meille hänen äitinsä ompelemia ja näissä kuvissa näkyviä Barbien vaatteita sekä kasan kenkiä ja asusteita, joilla hän on leikkinyt siskojensa kanssa lapsena. Muotiluomuksia löytyy usealta vuosikymmeneltä.

Leikkeihin pääsivät mukaan myös muuten unohdetut Aurora ja Elsa, joiden vartalot olivat suurin piirtein Barbien kropan kokoiset.

No, tämä kaikki tietysti saa pohtimaan, mitä ostaa lapselle joululahjaksi. Jokin kiva lelu olisi tietysti kiva antaa, kun tiedän sen ilahduttavan häntä.

Mutta yleisesti ottaen tuntuu kuitenkin, että lelut kiinnostavat lapsia vain hetkisen, joten kiinnostus ostaa mitään uutta on aika pieni. On mahdoton arvata, mikä lelu unohtuu pian ja millä leikitään vielä vuodenkin päästä.

Tämän vuoden lelukirja on jo selattu, ja sieltä on tietysti löytynyt vaikka mitä ihanaa.

Vaan miten ihmeessä te muut ratkaisette nämä joululahjapohdinnat ja vältätte turhat muotilelut, joita kukaan ei muista enää vuoden päästä?

Kommentit

Karkkibee (Ei varmistettu)

Kokemuksen (jota on syntynyt 10v tytön äitinä) syvällä rintaäänellä voin sanoa että noi suosikkilelut tosiaan vaihtelee. Meillä oli esim barbiet kaksi vuotta kaapin pohjalla, mutta tänä syksynä jostain syystä ne on kaivettu esiin. Viime jouluna (vai oliko se jo toissa) oli viimeinen kerta kun sorruin muotilelulahjaan, eli Zoomer-koiraan, jolla leikittiin ehkä viikko. Tänä vuonna kun tyttö on nähnyt mekaanisia eläinmainoksia niin tietää jo itsekin että ei kannata (meillä on siis kaksi kissaa, marsuja ja se pirskuleen zoomer). Mutta - joskus 6veenä tytölle muodostui käsitys suosikkileluista, ja Littlest Pet Shop eläinhahmot ovat kulkeneet mukana siitä asti, ja joka matkalle niitä pakataan yhä mukaan. Niitä on jo lähemmäs 100... Netistä ollaan pari harvinaisuuttakin ostettu (koska ne pitää olla niitä vanhoja, ennen vuotta 2010 jotta niiden pää ei lähde irti) Nukkekotikin on petsien palatsi - koskaan meillä ei ole ollut yhtäkään nukkekotinukkea, tai mitään sylvanian families hahmoa. Vanhemmiten myös Shopkinsit ovat tulleet mukaan, ja niilläkin on leikitty ja niitä kerätty jo kaksi vuotta.
Youtube on tosi suuri vaikute kouluikäisille tytöille (ja pojille) ja siellä sellaiset kanavat joissa.... wait for it... aikuine ihminen ostaa leluyllätyspussin ja avaa sen siinä kameran edessä ja sittn ollaan innoissaan mitä sieltä tulee. Näitä tyttö nyt ostelee itse säästöpossurahoillaan ja haluaa joululahjaksi LOL surprise nukkeja, eli sellasia muovipalloja joiden sisällä on seitsemässä kerroksessa nukke - ensin tulee joku sen päähine, sitten vaikka kengät jne ja loppujen lopuksi se nukke. Siinä sitten saa arvuutella pitkään mikä nukke se sitten onkaan. Ne pallot on nyt joka paikassa loppu muuten. Toivottavasti tulee jouluksi lisää.
Limakuumekin meni just ohi - slimea piti tehdä ja reseptejä etittiin netistä ja kavereilta. Loppujen lopuksi paras lima löytyi Tigerista sitten kuitenkin ;)

Mutta joo, lapsi kohta 11 ja kovasti odotan että leluvaihe menee kohta ohi :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo on kyllä jännä, että mistä hahmoista ja leluista tulee aikaa kestäviä klassikoita ja mitkä unohtuvat hetkessä. Siinä mielessä Barbiet, My Little Pinyt ja Disney-prinsessat on aika turvallisia, koska ne saa aina myytyä eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Mutta jos noita pieniä Hatchmalseja nyt niin kovasti toivotaan, niin eivät ne ainakaan ole isoja eivätkä kalliita... 

Enna Nin (Ei varmistettu)

Olen jättänyt leluhankinnat sukulaisille ja ystäville, koska mikään tavara ei pysy suosiossa kauaa. Ainoa poikkeus tuntuvat olevan roolivaatteet. Ne kaivetaan esille säännöllisesti. Säästä prinsessa-mekot ja hanki jotain lisä-asusteita tai muita roolivaatteita. Peruukit, hatut ja hanskat ovat meillä nyt tosi pop. Winx-tms. keijunsiivet olisivat varmasti kuumaa tavaraa. Laittakaa kaikki tavarat samaan paikkaan, niin vanhat mekot löytävät tiensä uusiin leikkeihin.

Tommi K
Isyyspakkaus

...ja juuri kun olin kirjoittanut tämän, Elsa-mekko ja -letti kaivettiin esiin, ja sitten pitikin laittaa Frozenin soundtrack soimaan :D

Tony Halttunen

Hauskaa luettavaa ja pystyn hyvin itse samaistumaan teksteihisi, koska itsellä myös tytär :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauska kuulla! Ja todella hauska nähdä, millaisia kommervenkkejä pojan kanssa tulee eteen. He ovat tytön kanssa hyvin erilaisia luonteiltaan, joten odotettavissa lienee uusia yllätyksiä :)

Uusi trendikö? (Ei varmistettu)

Koska keskityn aina oleelliseen, mua jäi nyt hirveästi kiinnostamaan noiden tennismailojen funktio barbien vöissä. Osaatko yhtään avata?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kysyin tätä tytöltä, ja selitys on hyvin pragmaattinen: "koska ne mailat eivät pysy niiden käsissä" :D

-satsu (Ei varmistettu)

Itse kun olin lapsi, joka vuosi selattiin lelukuvasto ja sen pohjalta tehtiin joulupukille kirje. Ja paketeista ei kyllä niitä lelukuvaston leluja juurikaan paljastunut. Aattoon mennessä oli jo unohtanutkin osan lehden pohjalta tehdyistä toiveista. Monen monta vuotta saatiin uusi lautapeli lahjaksi, jota perheen kesken pelailtiin joulunpyhät ja useasti ympäri vuoden. Enää ei olla uusia pelejä ostettu, mutta vanhoja lautapelejä pelataan edelleen, yli 20v jälkeen sisarusten kesken. Parhaimmat muistot ovatkin juuri pelailuhetkistä. Ja varhaisimmat ihan jo tyttäresi ikäisestä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, peleistä tykkäsin myös itse! Niitä on ostettu ja saatu sen verran monta, että nyt ei ole tarvetta hankkia jouluksi uusia. Jotain kirjaa ja piirustusvälinettä on hankittuna, ja vähän niin kuin itsellenikin tilasin myös pari Disneyn Bluray-elokuvaa :) Tytön lahjatoiveet myös vaihtelevat päivittäin. Eilen suurin haave olivat jonkinlaiset ruoat ja leikkielintarvikkeet kauppa- ja kioskileikkeihin. Tänään toiveena on Lego Friends -purjevene.

Valopäiväkirja

Meilläkin pähkäillään ihan samaa... Tuntuu, että leluja pursuu jo nyt ovista ja ikkunoista ja alkaa olla ihan mahdotonta sanoa, mikä neljäveetä jaksaisi kiinnostaa vähän pidempään. Isoa Hatchimalia on meilläkin toivottu, mutta yhtään mekaanista pörriäistä en kyllä enää osta, kun ne jää kaappiin pölyttymään... Pienempiä on muutama, mutta ne on kyllä kokeneet tosi nopean inflaation.

Oon ajatellut, että lapsi saisi jouluna pari omaa pienempää toivettaan ja sitten vähän enemmän niitä vanhempien "ohjaamia" hyödyllisempiä, kuten rattikelkkaa, peliä, lippuja sisäleikkipuistoon/elokuviin tms. :) Kaksivuotiaan toiveista ei ota vielä mitään tolkkua, joten päätös jää vanhempien harteille muutenkin :P

Tommi K
Isyyspakkaus

Sellaisesta isommasta Hatchimalsista ei ole onneksi edes puhuttu. Tytön kaveri sai sellaisen 5-vuotislahjaksi, ja silloin jo ihmettelin koko konseptia. Siis että lelun suurin hupi on sen kuoriutuminen munasta. Kun se on kerran kuoriutunut, mitä sitten? 

Nina567 (Ei varmistettu)

Meillä 5-v.poika kans ihan innoissaan Lelukirjan valikoimasta. Tehtiin isoimmasta toiveesta talouskasvatusprojekti. Että ei pyydetäkään pukilta vaan mietitään miten saadaan se säästettyä itse :) Tutkittiin lompakon parit setelit, laskettiin säästölippaan kolikot. Raaputettiin pari arpaa ja todettiin, että tää ei ole hyvä tapa hankkia rahaa ;) Sovittiin, että oman huoneen siivouksesta saa palkaksi kolikon. Tutkittiin, mistä saman lelun saisi edullisemmin. Ja juteltiin, että ei kannata ostella rahoilla pikkujuttuja, jos haluaa säästää johonkin isompaan. Maali häämöttää jo. Saas nähdä haluaako hän sitä lelua sitten enää kun rahat on kasassa :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo rahan säästäminen on hyvä idea. Olemme itsekin alkaneet opettaa rahan arvoa ja säästämistä tytölle, mutta vielä ei ole sellaista konkreettista säästökohdetta sovittuna.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on saman ikäinen tyttö ja alusta asti on ollut sillä tavalla tiukka linja, etten ole ostanut sekalaisia muotileluja. Tytöllä on Legot, Schleich-eläimet rakennuksineen ja tarvikkeineen, nukketalo Sylvanialaisineen sekä leikkiruoat ja -astiat. Noita kaikkia onkin sitten tosi paljon kutakin, joten niistä saa kivat leikit aikaiseksi, ja kiinnostus säilyy, kun välillä saa uusia osia. Siivoaminen on kuitenkin helppoa, kun kaikki lelut kuuluvat johonkin sarjaan eikä yksittäisiä krääsäleluja oikeastaan ole. Ainakin Legot ja Schleichit säilynevät käyttökelpoisina seuraavallekin leikkijälle. Legoista iso osa onkin minun ja miehen vanhoja.

Tyttö ei ole oikeastaan koskaan mankunut muotileluja. Lelukirjoissakin näyttää kiinnostavan eniten noihin olemassa oleviin lelusarjoihin ilmestyneet uutuudet.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuollaiset eläinhahmot ovat kyllä tosi kivoja ja kestävät aikaa!

Meillä tytön lempilelut vaihtelevat,mutta prinsessaleikit ovat vielä päällimäisenä. Pojalla 5-vuotta taas suosikkileikit tai sanoisinko kiinnostuksen kohteet ovat olleet samoja jo monta vuotta, Dinisaurukset ja Brion junarata ovat kova juttu ja dinoja meillä onkin kokonainen lauma ja junarataa metritolkulla :)

Mites pikkulegot? niistä meillä kyllä innostuu molemmat jos saa vaikka lahjaksi. Tytöille on niin ihania sarjoja nykyään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Pikkulegojen kiinnostavuus vaihtelee, mutta periaatteessa hän tykkää niistä. Niissä on vaan vielä toistaiseksi se käytännön ongelma, että niitä ei oikein voi pitää esillä ja taaperon ulottuvissa, joten niiden esille ottaminen ja pois kerääminen heti leikin jälkeen rajoittaa niillä leikkimistä.

meemetin (Ei varmistettu)

Onkohan olemassa jotain semmoista jonka tyttö voisi rakentaa tai koota itse? Isoveli rakenteli pienenä isot määrät kaikkia lentsikoita ja laivoja, ja ne ovat edelleen mielessä hänellä. Olisiko jotain vastaavaa aihepiiriä tai juttua jonka parissa sitten tyttö viihtyisi pidempääkin kuin "trendilelun" parissa...

Tommi K
Isyyspakkaus

Legot tietty, ja nyt hän toivookin jotain valtavan kokoista ja melko hintavaa Lego Friends -settiä, jonka hän näki lelukirjassa...

Kommentoi