Ladataan...
Isyyspakkaus

Olen lähes objektiivisesti sitä mieltä, että tytöllämme on luultavasti, ehkä jopa todennäköisesti, maailman hienoin leikkimatto. Rouvan tekemä. Pieni pääsi viime viikolla kokeilemaan sitä ensimmäisen kerran.

Matto on saanut inspiraationsa Tammen kultaisesta kirjasta Riku Rinkeli, jonka kuvituksen on tehnyt mystinen nimimerkki Ging. Kirjan tarina on vähän erikoinen, mutta sen kuvitus on hauska.

Matto on tehty vanhoista tilkuista ja kierrätysmateriaalista: Valkoinen pohja on paksua lakanakangasta. Kukan osia, lintuja ja muita kuvioita on leikattu vanhoista tyynynpäällisistä ja kierrätyskeskuksesta haetuista tilkuista. Kääntöpuolella ja peiton alaosassa on Rouvan Sambian-tuliaisia reilun kymmenen vuoden takaa. Maton sisällä on paksu vanulevy.

Piirsin kuviot ensin sanomalehtipaperille, ja Rouva käytti paperinpalasia kaavoina. Palat on ommeltu reunoistaan kiinni lakanakankaaseen siksak-ompeleella. Maton ylä- ja alaosa on kiinnitetty toisiinsa ja välissä olevaan vanulevyyn käsin pienillä pistoilla sieltä täältä. Lisäksi matossa on toisesta Afrikan-kankaasta tehty, muutaman sentin leyvinen reunus, joka on ensin ommeltu kiinni maton reunoihin etupuolelle, käännetty reunan yli nurjalle puolelle ja ommeltu sinne kiinni käsin.

Osa kukkien terälehdistä on ommeltu kiinni vain alaosastaan, joten niistä saa kivasti otteen. Parissa lehdessä on sisällä vanua ja parissa hauskasti rapisevaa muovia.

Yksi kukkien terälehdistä on kirjottu villalangalla.

Myös lintujen ja hevosten silmät on tehty kirjomalla, joten niistä ei irtoa mitään, mikä voisi joutua lapsen kurkkuun.

Pienemmässä hevosessa on sisällä vanua. Isomman pää taas on kaulasta asti irtonainen, ja myös sen sisällä on rapisevaa muovia.

Isomman hevosen materiaalina Rouva käytti vanhaa tyynynpäällistä, joka muuttui kerran pesussa huovaksi. Sen ei pitänyt olla täyttä villaa. 

Kyllä tämän päällä kelpaa leikkiä. Olisi kelvannut jo aiemmin, mutta peiton valmistuminen viivästyi dramaattisten tapahtumien vuoksi.

Ote Rouva Facebookista syyskuulta: "Hmmm, ompelukoneen polkimesta nousee savu. Mitä tästä pitäisi ajatella?"

"Riippuu kai siitä, toimiiko kone sähköllä vai pelkällä polkemisella", vastasi hänen kaverinsa.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kävin tänään partamallina MRoomissa. Siellä kouluttaja opasti, että parta kannattaa rajata niin, että se seuraa leuan muotoa eikä ulotu kaulaan asti. Se kuulemma tekee leuan alle tumman varjon, ja tällä skarpimmalla rajauksella saa maskuliinisemman leuan. Jaa. No, siinä se on, uusi leukani, maskuliininen kuin mikä.

Vähentääkö vai lisääkö leuan alla oleva vauvan käsi leuan maskuliinisuutta?

Harmi vaan, että tämänkin muotoilun tulokset ovat muutamassa päivässä kadonneet. Ja että tukka ei kasva yhtä tahdonvoimaisesti. (Onko sellaista sanaa olemassa?)

Mutta tulipa mieleen antaa lahjavinkki, vaikkapa isänpäiväksi: amerikkalainen parranajo, sellainen partaveitsellä tehtävä. Isälle, puolisolle tai itselle, kuka sitten onkaan se parrakkain osapuoli. Erityisen suositeltava miehelle, joka tykkää semisti muotoilla partaansa.

Siinä on jotain jännää, kun joku toinen levittää vaahdon naamalle ja pitää äärettömän terävää veistä vasten kaulavaltimoa. Luulenpa, että monikaan ei ole kokeillut.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Suuri läpimurto: Porkkanasose!

Kyllä, porkkanasose maistuu jo niin hyvin, että lusikointia voi kutsua maistelun sijaan syömiseksi. Kun ruokalappu laitetaan kaulaan, käet (heh) alkavat heilua, ja pieni suu aukeaa vastaanottamaan useamman espressolusikallisen verran sileää sosetta. Tämä tulee pelastamaan monta iltaa, jolloin Rouva on omissa harrastuksissaan!

Lähes yhtä suuri läpimurto: Vauvauinti

Olin jo muutama viikko sitten varovaisen innoissani siitä, että vauvauintimme oli onnistunut erinomaisesti. Se ei ollut sattumaa, vaan kun äiti tuli mukaan altaaseen, yhteinen harrastuksemme alkoi todellakin tuntua kivalta. Kaikista osapuolista. Kahdella viimeisimmällä kerralla olemme viettäneet altaassa jo koko uintikerran, ja viimeksi tehtiin ensimmäinen sukellus!

Pieni läpimurto: Päiväunet

No, tätä ei ehkä vielä oikein voi kutsua varsinaiseksi läpimurroksi, mutta tyttö on nyt ottanut kolmet oikeat, puolentoista tunnin mittaiset päiväunet. "Teillä on virkeä vauva", sanottiin neuvolassa. Juu-u, huomattu on. Hän ei ole siis reilun viiden kuukauden mittaisen elämänsä aikana nukkunut varttia pidempiä päiväunia kotona sisätiloissa - paitsi kaksi viikkoa sitten sunnuntaina ja kahdesti viime viikolla.

Ensimmäisellä kerralla hän nukahti puolittain syliini, ja sain korvattua itseni tyynyllä hänen allaan. Toisella kerralla tyttö nukahti Rouvan viereen sängylle, ja Rouva jäi hänen viereensä lukemaan kirjaa. Eilen hän nukahti viereeni sohvalle, kun kirjoittelin tämän viikon blogipostauksiani.

Mutta ei nuku päivisin silloin, kun Rouva haluaisi tehdä kotihommia.

Kaikkein pienin läpimurto: Tassuhoito

Iltanukahtamisen suhteen odottelemme vielä suurta läpimurtoa - se kun tuntuu olevan joinain iltoina vähän vaikeaa. Varsinkin kun olemme yrittäneet opettaa tyttöä pois siitä, että hänet nukutetaan imettämällä joka kerta, kun hän herää uudelleen.

Vielä muutama viikko sitten nukkumaanmeno oli tunnin tai kahden mittainen show. Siihen kuului ravaamista olohuoneen ja makuuhuoneen välillä sekä puolen tunnin mittaisia itkuja, jotka vaihtelivat lohduttomasta raivoisaan. Edistystä on kyllä tapahtunut, ja joinain iltoina isän tassu todella rauhoittaa heränneen tytön parissa minuutissa.

Silti ollaan vielä aika kaukana siitä, että tyttö nukahtaisi ilman äitiä, ja joinain iltoina maitotainnutus on edelleen ainoa tapa saada unesta havahtuneelta tytöltä jälleen taju kankaalle.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Onnea on...

...pakkaspäivänä kaapista löydetty glögipullo, joka on jäänyt jäljelle viime vuodelta...

...nautittuna itsetehtyjen cantuccini-keksien kanssa.

Mitä tästä opimme?

1) Glögiä kannattaa varata jouluna niin paljon, että osa jää odottamaan seuraavaa vuotta.

2) Vuoden 2011 Blossa ja cantuccinit olivat loistava yhdistelmä.

3) Rouvan tekemät cantuccinit olivat niin mainioita, että niistä pitää tehdä oma postauksensa. Palataan siihen marraskuun puolella.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Sormio: (musiikki) käsin soitettava soittimen koskettimisto; musiikki-instrumentin osa.

Huulio: (fonetiikka) huulten alue ja muoto artikulaatiossa.

...vai sittenkin huulin soitettava soittimen koskettimisto; musiikki-instrumentin osa?

Vai onko tässä kuitenkin kyseessä kieliö?

"Faija, nyt riittää."

Leukio.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tärkeimpiä apuvälineitä keittiöremontissamme oli Google SketchUp -mallinnusohjelma, joka siirtyi tänä vuonna Googlelta Trimblelle. Se on ilmaiseksi ladattava sovellus, joka tekee kolmiulotteisesta mallintamisesta todella helppoa. Jälkeenpäin en voisi edes kuvitella, että remontissa olisi onnistuttu ilman tätä keittiöstä tekemääni 3D-suunnitelmaa.

Keittiön mallinne ja kuva valmiista keittiöstä. Yhdennäköisyys on huomattava, vai mitä?

Haluat varmaan tietää, miten välinettä käytetään?

Alla olevilla ohjeilla pääset alkuun SketchUpin käyttämisessä ja saat piirettyä jo aika monenlaisia huoneita. Mallinteitahan voisi hioa lähes loputtomiin, joten on hyvä, etten osaa itsekään käyttää sovellusta juurikaan tämän paremmin.

1 SketchUp-pikaohje

Lataa SketchUp täältä: http://www.sketchup.com/intl/en/download/.

Asennuksen jälkeen käynnistä ohjelma ja valitse Choose Templates > Engineering - Meters.

1.1 Käytä hiirtä

Suosittelen, että teet hiemankin vaativammat piirustukset käyttäen hiirtä, sillä piirtäminen voi olla kokeneellekin tappihiiren tai ohjauslevyn käyttäjälle hivenen hankalaa - ainakin alkuun.

1.2 Perusmuotojen piirtäminen

Kun alat mallintaa omaa kotiasi, aivan ensimmäisenä sinun on tiedettävä mielellään senttimetrin tarkkuudella huoneidesi ja huonekalujesi mitat.

Tämän jälkeen kannattaa aloittaa piirtämällä mallinnettavan huoneen pohjaa kuvaava suorakulmio (jos huone on suorakulmion muotoinen). Ikkunan oikeassa alakulmassa oleva kenttä näyttää piirrettävän suorakulmion pituuden ja leveyden metreissä.

Näet piirustuksesi eri kuvakulmista käyttäen kuvan kierto- ja siirtotyökaluja (Orbit ja Pan). Kiertotyökalu myös muttuu siirtotyökaluksi, kun pidät vaihtonäppäintä (shift) pohjassa.

1.3 Lisää kolmiulotteisuutta

Kun haluat piirtää seinän, piirrä uusi kapea suorakulmio edellisen viereen.

Saat muutettua muodon kolmiulotteiseksi käyttäen vedä/työnnä-työkalua (Push/Pull). Osoita pintaa hiirellä, klikkaa ja liikuta hiirtä pitäen hiiren painiketta pohjassa.

Pelkästään näillä työkaluilla voit jo luoda aivan kelvollisia 3D-mallinteita asunnostasi.

Alla olevassa kuvassa olen lisännyt edelliseen mallinteeseen vielä yhden seinän ja piirtänyt ikkunan, ikkunalaudan ja oven kohdalle suorakulmiot. Käytä samaa vedä/työnnä-työkalua kuin edellä luodaksesi aukot ikkunalle ja ovelle ja leventääksesi ikkunalautaa.

Nyt mallinne näyttää jo oikealta huoneelta.

2 Esineiden piirtäminen

Huonekalut ja muut esineet on piirrettävä toisessa ikkunassa tai ainakin edellä piirretyn lattian ulkopuolella. Jos piirrät ne kiinni lattiaan, ne ikään kuin tarttuvat sihen kiinni, eikä niitä voi siirrellä.

2.1 Piirrä, siirrä ja pyöritä

Esineiden piirtämisessä ja liikuttelussa tarvitset piirtotyökalujen lisäksi kohteen valinta-, siirto- ja pyöritystyökaluja.

Pyörittääksesi tai siirtääksesi koko esinettä sinun on valittava koko esine. Valitse valintatyökalu, klikkaa piirustusaluetta esineen ulkopuolella, pidä hiiren painike pohjassa ja vedä hiirellä koko esineen yli. Tämän jälkeen vaihda siirto- tai pyöritystyökaluun.

Voit myös siirtää tai pyörittää esineen osaa: yksittäistä särmää, pintaa tai kulmaa. Näin saat piirrettyä muitakin kappaleita kuin suorakulmaisia särmiöitä.

Jos haluat piirtää esimerkiksi pyramidin, piirrä neliö ja sen jälkeen viivatyökalulla (kynän kuva) viivat kulmasta kulmaan. Valitse sen jälkeen siirtotyökalu, osoita kahden viivan risteyskohtaa ja nosta sitä ylöspäin.

Pyramidi:

2.2 Väritä ja teksturoi

Pelkillä suorakulmioilla ja vedä/työnnä-työkalullakin voi saada aikaiseksi näyttävää jälkeä. Tässä keittiömme saarekkeen mallinne, jonka olen värittänyt puutekstuurilla.

2.3 Paketoi esine

Kun esine viedään osaksi muuta mallinnetta, se pitää paketoida joko komponentiksi (Component) tai ryhmäksi (Group). Näin esinettä voi siirrellä yhtenä kappaleena.

Komponentin ja ryhmän ero on se, että jos teet esineestä komponentin ja sen jälkeen teet esineestä useita kopioita, yhteen kopioon tekemäsi muutokset näkyvät kaikissa kopioissa.

Valitse koko esine, paina hiiren kakkosnappia ja valitse Make Component tai Make Group. Komponentille tulee antaa tämän jälkeen nimi, ryhmälle ei. Kun haluat tämän jälkeen muokata muotoja ryhmän tai komponentin sisällä, tuplaklikkaa sen päällä.

2.4 Valokuvan käyttäminen tekstuurina

Kaikkia muotoja ei vältämättä kannata lähteä mallintamaan piirustustyökaluilla. Saatat kuitenkin haluta, että esine näyttäisi joltain muulta kuin harmaalta laatikolta.

Tein olohuoneen arkistokaapin mallinteen valokuvasta näin:

  1. Otin kaapin etusosasta valokuvan ja avasin sen kuvankäsittelyohjelmalla (itselläni ilmainen Gimp)
  2. Suoristin kuvan perspektiivin ja rajasin kuvasta pois kaiken muun paitsi kaapin etuosan
  3. Piirsin SketchUp-mallinteeseen kaapinkokoisen laatikon
  4. Valitsin pinnan, jolle halusin tuoda kuvan
  5. Valitsin File > Import..., etsin kaapin kuvan koneeltani ja tarkistin, että valintadialogissa on valittuna Use As Texture.

Tämän jälkeen venytin kuvan peittämään juuri piirtämäni laatikon etuseinän.

3 Valmiiden mallien tuominen

Kaikkea ei tarvitse piirtää itse, vaan voit ihastella ja hyödyntää myös muiden tekemiä mallinteita. Sisustuksen suunnittelussa on hyvä tietää, että ainakin Ikean tuotteista ja monista design-klassikoista on olemassa paljon valmiita mallinteita, jotka löydät täältä:

File > 3D Warehouse > Get Models...

Hae mallinteita mallinnusvarastosta ja kun löydät etsimäsi, lataa mallinne piirustukseesi.

4 Tee skenaarioita

Kun olet saanut piirrettyä huoneesi pohjan ja joko piirrettyä tai ladattua tarvittavien esineiden mallinteet, voit alkaa tehdä erilaisia skenaarioita huonejärjestyksestä.

Oman keittiömme ja olohuoneemme mallinne on kokoelma itse piirrettyä (kaapistot, liesituuletin, ruokapöytä, keittiön sohva, piano), valmiita mallinteita (jääkaapit, liesi, seiskatuolit, Ikean sohva) ja valokuvalla teksturoitua (arkistokaappi, ruokakomeron ovet).

Piirsin huonejärjestyksestä parikymmentä erilaista skenaariota, joissa osassa keittiön ja olohuoneen välinen seinä oli kaadettu ja osassa se oli paikallaan. Ilman SketchUpia olisi ollut mahdotonta hahmottaa, miltä tila näyttäisi.

Ruokapöytää, sohvaa ja pianoa mallailin useampaankin kohtaan, ja myös keittiön alakaapiston ja tiskipöydän suunnittelussa SketchUpista oli iso apu. Nehän teetettiin puusepällä ja Hackmanilla omien piirustuksieni ja antamieni mittojen mukaan.

Lopputulos näyttää yllättävän paljon siltä, mitä piirsin ennen remonttia. Vai mitä sanot näistä kuvista?

 

Juttusarja kertoo 1920-luvun kivitalossa sijaitsevan asunnon remonteista, joissa kutakuinkin kaikki on laitettu tavalla tai toisella uusiksi. Osa jopa kahteen kertaan. Remontit sijoittuivat vuosiin 2003 - 2005 ja 2011 - 2012.

Edelliset osat:

1: Asunnon ostaminen

2: Asunnon pohjaratkaisu 

Pages