Ladataan...
Isyyspakkaus

Tunnustan syvän rakkauteni punajuurta kohtaan. Se toimii muodossa kuin muodossa, vaikkapa näin juuressosekeittona wasabilla maustetun smetanan kera.

Punainen juuressosekeitto ja wasabismetana

Ainekset

 • 4 isoa punajuurta
 • 6 porkkanaa
 • 3 sipulia
 • pieni juuriselleri
 • oliiviöljyä
 • vettä
 • suolaa
 • pippuria
 • timjamia
 • 1 prk kermaa

Wasabismetana:

 • 1 prk smetanaa
 • wasabia
 • valkopippuria
 • suolaa

Valmistaminen

 1. Pilko kaikki kasvikset ja kuullota ne oliiviöljyssä tilavassa kattilassa
 2. Lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri
 3. Lisää hieman suolaa ja timjami
 4. Keitä kasviksia, kunnes ne ovat täysin kypsät, noin 20-30 minuuttia
 5. Mausta suolalla ja pippurilla
 6. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella
 7. Lisää kerma
 8. Mausta smetana wasabilla, suolalla ja valkopippurilla makusi mukaan.

 Helppoa, vai mitä?

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kuulun niihin ihmisiin, jotka haluavat tietää asioista ja niiden etenemisestä mahdollisimman paljon - ja jäävät sitten murehtimaan ja jännittämään, meneekö kaikki hyvin. Tämän odotuksen aikana olen ehtinyt viettää useamman hetken jännittäen, huolehtien ja pari kertaa jopa surren, kun olen ollut varma, että jotain on pielessä.

Olenkin miettinyt, tarjotaanko tuleville vanhemmille nykyisin jopa liikaa tietoa kaikesta, mitä tapahtuu tai voi tapahtua ja mitä riskejä mihinkin asiaan liittyy. Mitä hyötyä on oikeastaan tietää asioista, joihin ei voi lainkaan vaikuttaa ja jotka vain lisäävät omaa jännitystä erityisesti raskauden alkuvaiheessa?

Otetaan vaikkapa tuulimunaraskaus. Ennen positiivista raskaustestiämme en edes tiennyt koko asian olemassaolosta. Kun luin sitä koskevan jutun, olin vakuuttunut, että sellainen meilläkin olisi käynnissä.

Alkuraskauden pieni vuoto sai minut googlaamaan maanisesti ja lukemaan artikkeleita siitä, mistä kaikesta voi olla kyse. Lopputuloksena oli menetetyt yöunet seuraavaan ultraan saakka, jossa kaiken todettiin olevan hyvin.

Odotuskirjassa kerrottiin, että sikiön liikkeet, ne pienen perhosen siiven hipaisut, pitäisi tuntea tietyllä viikolla. Kun ne eivät tuntuneet silloin eivätkä vielä seuraavallakaan, Rouva oli varma, että koko toukka on haihtunut pois.

Enpä tiedä, onko siitäkään tiedosta hirveästi hyötyä, että lääkäri on nähnyt ultrassa jotain epäilyttävää, jos todennäköisyys siihen, että jotain on oikeasti vialla on hyvin pieni.

Ihan vihoviimeinen asia ovat netin keskustelupalstat. Tiedän, että niitä pitäisi jokaisen rationaalisesti ajattelevan ihmisen välttää. Kiusaus on kuitenkin liian suuri, kun Rouva ilmoittaa tunteneensa kovaa kipua alaselässä tai kummallista tunnetta vatsassa, ja tietokone on juuri sopivasti olohuoneen pöydällä. "Siitä se siskonkin keskenmeno sitten alkoi", diagnosoivat keskustelupalstojen leidit, ja taas jännitetään.

Olen aivan varma, että olisin osannut iloita tästä raskaudesta ja odotusajasta paljon enemmän ja paljon aiemmin, jos en olisi tiennyt, mitä kaikkea siinä voi mennä pieleen. Olikohan odottaminen ennen tätä informaatiotulvan ja internetin aikakautta yhtä pelottavaa vai ainoastaan kutkuttavan jännittävää?

Tietämättömyys on autuutta, sanoisin.

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Toimitusaika 6 - 8 viikkoa. Voi olla että menee jopa 12", kertoi Vaunu-aitan myyjä. Ou nou! "Mutta kun lapsemme toimitusaika on jo aiemmin?!?"

Kävimme siis vaunustoksilla. Myyjän konsultaation jälkeen tilaukseen lähti Bugaboo Cameleon, All Black Special Edition. Kuvassa sama kärry hiekan ja oranssin värisenä.

Kävimme aiemmin myös Stockalla, ja he yllättivät kertomalla, että Bugaboita ei tällä hetkellä saa heiltä lainkaan. He ovat kuulemma saaneet niin paljon reklamaatioita hajonneista osista ja varaosia on niin vaikeaa ja hidasta saada, että he harkitsevat nyt jättävänsä Bugaboon kokonaan valikoimastaan. Vaunu-aitassa tätä pidettiin erikoisena, sillä heille ei ole tullut sen enempää reklamaatioita Bugaboosta kuin muistakaan merkeistä. Varaosia heillä taas on itsellään, sillä he tekevät myös esimerkiksi Finskin tilaamat korjaukset.

Bugaboo-yhdistelmävaunuissa pitäisi nyt olla kaikki ne ominaisuudet, mitä keksimme kysyä. Vaihdettavien etupyörien ansioista niillä voi mennä kesällä ja talvella, maalla ja kaupungissa, ja mikä tärkeintä: ne ovat todella kompaktin kokoiset. Ei pitäisi olla mitään ongelmaa bussin, spåran ja pienen hissin suhteen. Niissä on nyt myös se työntösuunnan vaihtava heittoaisa (ks. Vaunujen valinnan vaikeudesta).

Vaunuissa on myös kevyt runko, joten myöhemmin ei sitten (ehkä) ole tarvetta erillisille matkarattaille. No, palataan siihen ensi syksynä. Ainoastaan Brion Go-vaunut olisivat täyttäneet samat kriteerit, mutta nekin vaikuttivat Bugaboihin verrattuna jotenkin massiivisilta. 

Vaunuja piti saamiemme neuvojen mukaan kokeilla ja työnnellä "kaikessa rauhassa". Kokeilimme työntämistä, mutta emme oikein tienneet, miltä sen pitäisi tuntua.

Yritin katsella jonkin aikaa Bugaboita käytettynä, mutta sen verran esteetikkoja olemme, että väritoive pakotti ostamaan uutena. Ja kun kuulin, että toimitusaika on näin pitkä, tilaus oli pakko tehdä nyt eikä voinut enää katsella pidempään.

Kun toimitusaikaa tarkistettiin Vaunu-aitan toiselta myyjältä, hän oli saanut juuri vahvistuksen, että erä näitä mustia vaunuja pitäisi lähteä Hollannista neljän viikon päästä. Huikkasin jälleen vatsalle: "Et sitten tule yhtään aiemmin."

Ladataan...
Isyyspakkaus

Sain vihdoin himoitsemani H is for Helsinki -tyynynpäällisen Tikausta. Sitten sijoitin sen samaan kuvaan sisustuskoiramme kanssa.

Tyynynpäällinen on tehty villalankakirjailuna puuvillalle. Siinä on helsinkiläisiä rakennuksia, pyörä ja raitiovaunu, ja siitä tulee hyvä mieli.

Koira on alkanut jo saada hieman kevätrusketusta, ja sen rinnassa näkyy selvät rusketusrajat.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Reilu kuukausi sitten julkaisemani juttu Katsotaan nyt ensin, onko siellä mitään elossa on kerännyt Lilyn Facebook-mainoksen ansiosta viimeisen viikon aikana reilut 17 000 lukijaa ja toista sataa kertomusta neuvola- ja synnytysosastokokemuksista. Kommenttien perusteella hoitohenkilökunta ei tosiaan aina muista tekevänsä asiakaspalvelua.

Kuvassa oleva HUS:n tornisairaala Meilahdessa ei liity juttuun millään tavalla

Pitää toki huomioida, että negatiivisia kokemuksia jaetaan mieluummin kuin positiivisia tai neturaaleja.

Parissa kommentissa esitettiin ajatus, että hoitohenkilökunnalta ei voisi vaatia asiakaspalvelua, sillä potilas ei ole asiakas ja hoitotyö ei ole asiakaspalvelutyötä. Terveydenhuolto on pelkkää diagnosointia, parantamista ja hoitamista, eikä siinä olla palveluammatissa. Mielenkiintoinen näkökulma.

Mikä oikeastaan on asiakaspalvelun määritelmä, ja kuka tekee asiakaspalvelua?

Palvelu on jotain, missä tuotetaan toiselle henkilölle jotain aineetonta lisäarvoa, olkoon sitten hyvää mieltä tai terveyttä. Hoitotyö on siis palvelua, sitä ei voitane kiistää. Mutta onko potilas vain potilas vai onko hän myös asiakas?

Monet varmasti ajattelevat, että asiakkaita ovat ne, jotka ostavat joltain yritykseltä jotain, ja yrityksen tulee tarjota heille asiakaspalvelua. Jos palvelua tuottaakin voittoa tavoittelematon ja julkisella rahoituksella pyörivä organisaatio, palvelun kohde ei enää olekaan asiakas vaan tässä tapauksessa vain potilas. Onko henkilö sitten yksityislääkärillä käydessään jollain tavalla enemmän asiakas? Palvelusta maksetaan kuitenkin silloin yritykselle.

Itse ajattelen, että asiakaspalvelua on kaikki se, kun jonkin organisaation edustaja omassa työroolissaan kohtaa kasvotusten tai jonkin viestintävälineen välityksellä henkilön, joka käyttää, on aikeissa käyttää tai on käyttänyt organisaation palveluita.

Jos lääkärin tehtävä on vain diagnosoida ja parantaa ja hoitajan tehtävä vain hoitaa, eikö voisi sanoa, että myyjän tehtävä on vain myydä ja tarjoilijan vain tarjoilla, ja asiakaspalvelijat ovat jossain muualla? (Näin toki onkin monesti, mutta se on toinen juttu.)

Olivatkohan "potilas ei ole asiakas"-kommentoijat itse hoitohenkilökuntaa? Jos olivat, onko alalla pieni remontti paikallaan, muuallakin kuin kiinteistöissä?

Uuden terveydenhuoltolain myötä meillä kaikilla on vuonna 2014 mahdollisuus valita sekä terveysasemamme että erikoissairaanhoidon yksikkömme vapaammin valtakunnallisesti. Ehkä tämä valtakunnallinen kilpailu saa hoitoyksiköt huomiomaan myös asiakaspalvelun. Paino sanalla asiakas.

Aivan oma käsitteellinen juttunsa on sitten se, onko synnyttäjä potilas ja onko kätilön työ sairaanhoitoa. Eihän tämä raskaus mikään sairaus ole.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Vaikka raskautta on kestänyt jo lähes kahdeksan kuukautta ja lapsen tulo lähestyy, synnyttäminen on ollut tähän asti melkoinen tabu. Rouva on yrittänyt aktiivisesti kieltää koko asian, mutta perhevalmennuksessa se oli pakko kohdata. Nyt synnytys alkoikin vaikuttaa yhtäkkiä hirveän konkreettiselta ja tapahtuvan pian. Oikeastaan ihan milloin tahansa.

Kätilöopiston sairaalaan Haikaranpesä-osasto vaikutti kivalta - tai ainakin niin kivalta kuin sairaalan osasto voi ylipäänsä vaikuttaa. Mahdollisuus jäädä perhehuoneeseen synnytyksen jälkeen olisi mukavaa, mutta eihän sitä tiedä, ovatko ne kaikki täynnä, kun hetki koittaa. On myös täysin mahdollista, että koko sairaala on niin täynnä, että käsketään ottaa yhteyttä joko Naistenklinikkaan tai Jorviin. Ei kuulostanut kyllä hyvältä sekään vaihtoehto, että siinä tapauksessa voi myös mennä kuumaan suihkuun ja soitella parin tunnin päästä uudelleen, olisiko sulku purettu.

Valmennuksen pitänyt kätilö oli oikein ihana, ja toivotaan, että satumme paikalle juuri hänen vuorollaan. Siitäkin huolimatta Rouva vaikutti valmennuksen jälkeen melko järkyttyneeltä. Nyt on pakko ajatella kaikkia niitä asioita, jotka on voinut sulkea tähän asti mielestään, kuten toiveet synnytysasennosta, kivunlievityksestä tai isän roolista synnytyksessä. Nämä ajatukset pitäisi myös kirjata ylös dokumenttiin, joka on otsikoitu synnytyssuunnitelmaksi. Aika mahtipontista. Olemme myös sopineet muutaman viikon päähän kätilön kanssa synnytyksen suunnitteluajan. Kaikenlaista.

Rouvan reaktio pelkkään puheeseen kivusta ja sen lievityksestä oli niin voimakas, että herra kehitti siitä itselleen aivan uudenlaisen pelon. Se on synnyttäjänpelko - siis pelko synnyttäjää kohtaan. Ei pidä ymmärtää väärin, vaimoni on hyvin suloinen, mutta en osaa edes kuvitella, millainen pieni perkele hänestä kuoriutuu näin extreme-tilanteessa.

Miehen on sekä varauduttava kuulemaan kaikenlaista lasta ulos pusertavan naisen suusta että hyväksyttävä tämän silmitön viha loukkaantumatta. Ei tule olemaan helppoa. Ei myöskään se sivusta katsominen, kun ei itse voi vaikuttaa mihinkään tai auttaa asiassa. Toivottavasti Rouva ei kuitenkaan käytä hirveästi nyrkkejään tai toteuta Vuoden mutsi -kirjan neuvoa miehen puremisesta.

Pages