Ladataan...
Isyyspakkaus

"Jos me vietäisiin isän kanssa teidät syömään", ehdotti äitini, "kun te kuitenkin palautatte kaikki lahjat."

Joo!

Paikkaa ei tarvinnut miettiä kahdesti, ei myöskään menua.

Farang

Ainonkatu 3, Helsingin taidehalli

Alkuun Lady Boi -cocktailit. Raikasta ja virkistävää: kuin mojitoa, jota on terästetty inkiväärillä ja litsillä.

Maistelumenu "Sukothai"

Tämä kokonaisuus on omaan makuuni niin lähellä täydellisyyttä kuin vain voi olla. Jokainen annos on täynnä kaakkoisaasialaisia makuja kuten kookosta, pähkinää, limeä, korianteria ja chiliä, mutta ne ovat kuitenkin riittävän erilaisia ja niin herkullisia!

Vihersimpukka, paahdettu kookosdressing

korianteria, merileväkaviaaria, kookosta.

Cha plu -lehteä ja grillattua Farangin makkaraa

palmusokeri-maapähkinädressing.

Tuoretta banaaninkukkaa ja suolattua possua


salaatti tuoreesta banaaninkukasta, käsinkuorittuja katkarapuja, kookos-chili jam dressing.

Annoksen kanssa tarjoiltiin thai-jasmiiniriisiä, jota nautittiin myös kaikkien seuraavien ruokalajien kanssa.

Possun ribs "Sweet Chili"

paahdettua possun ribsiä, Farangin sweet chili dressing, valkosipulia.

Kampasimpukka kuoressaan, vihreää currya

paistettua kampasimpukkaa, sokerihernettä, kookosöljyä.

Morning Glory, rapeaa "suola&pippuri"-tofua

vesikrassia, paksoita, rapeakuoriseksi paistettua silken-tofua.

Phaenang currya, paahdettua kanaa


maapähkinää, thaikurkkupikkeliä, limelehteä.

"Falang Falang"

guavaa, valkosuklaata, litsi-guavasorbettia.

"Sang som lover"


rommilla maustettua sokerikakkua, ananas-satay, cashwepähkinää, 
"young coconut"-jäätelöä.

Suositusviinit

Suositusviinipaketin otimme puolikkaana (3 x 8 cl + 1 x 4 cl), mikä on aivan riittävästi. Ruoat tulevat sen verran vauhdikkaasti, että täysiä 16 cl:n juoma-annoksia pitäisi kiskoa aikamoisella vauhdilla:

 • Muskateller 2011, Sattlerhof, Gamlitz, Sudsteiermark, Itävalta (kolmelle ensimmäiselle annokselle)
 • Edelsats 2011, Phillip Kuhn, Pfaltz, Saksa (kahdelle seuraavalle)
 • 
Birichino Grenache Vieilles Vignes 2010 (tofulle ja kanalle)
 • Besson Vineyard, Cantral Coast, USA 16cl
Beerenauslese Cuvée 2009, Kracher, Burgenland, Itävalta (jälkiruoalle).

Lämpimän riisin kanssa tarjottu kylmä banaaninkukka-possuannos kuului yksimielisesti koko seurueemme lempiannoksiin, mutta kärkisijoilla olivat myös vihersimpukat ja cha plu -lehdet.

Niin, no possun ribsit makeassa chilikastikkeessa olivat myös erinomaiset ja rapeat, ja kanankoivet maistuivat mukavan tulisilta. Ei kampasimpukassa ja tofussakaan ollut valittamista, eli loistosetti kaiken kaikkiaan. Ja se guava-litsisorbetti...

Syöttötuolikin löytyi pienelle. Joutui tosin syömään vielä pelkkiä leivänmuruja ja jasmiiniriisiä, raukka.

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Miehet ovat kuin viini, ne paranevat vanhetessaan."

"Ikä on vain numero."

Miksi sitten tuntui niin pysäyttävältä, kun viime viikolla jotain kyselyä täyttäessäni huomasin, että voin ilmoittaa ikäryhmäkseni viimeisen kerran vaihtoehdon 25 - 34? Seuraava vaihtoehto oli 35 - 44.

25-vuotiaana muistan ajatelleeni, että on kauheaa olla yhtäkkiä lähempänä kolmea- kuin kahtakymmentä.

Silloin ajatukseen suhtautui kuitenkin enemmänkin huumorilla. Vastavalmistunut ekonomi, tuore aviomies, työ IT-firmassa - elämä oli mahdollisuuksia täynnä.

30-vuotiaana alkoi kuitenkin tuntua siltä, että ikä ei ole enää vain numero. Vaikka kuinka tuntisi itsensä mieleltään 25-vuotiaaksi, osa ovista alkaa vähitellen sulkeutua ja toisten läpi ei voi enää pitkään kulkea, vaikka mieli tekisi.

Elin jo yhden "tätäkö tämä nyt sitten on?"-vaiheen, mutta pääsin siitä yli. Siinä auttoivat ensin musiikki ja sittemmin lapsen saaminen.

Nyt vietän 35-vuotissyntymäpäivääni ajatellen, että onneksi ei tarvitse olla 25-vuotias enkä haluaisi palata sinne kolmeenkymmeneenkään. Olen juuri tämän ikäisenä onnellisimmillani.

Voisin kuitenkin jäädä tähän ikään. Mistä tiedän, että en elä juuri nyt elämäni parasta aikaa? Olen tarpeeksi vanha tekemään kaikkea mutten vielä liian vanha aloittamaan uusia asioita.

Mutta jos en saa jotain aikaiseksi juuri tänä vuonna, onko ensi vuonna jo liian myöhäistä?

Siksi en enää odottele, että jotain tapahtuu, vaan teen juuri nyt asioita, joita haluan tehdä. Valintoja, jotka vievät eteenpäin. Pelkään, että elämä menee ohitseni, jos pysähdyn paikalleni.

Kutsuttakoon sitä sitten vaikkapa alkavaksi neljänkympin kriisiksi.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Päätän New York -juttusarjani yhteenvetoon niistä havainnoista, joita teimme vauvan kanssa matkustamisesta. Tiedän että lapset (ja varsinkin vanhemmat) ovat erilaisia, mutta meidän New Yorkin -matkamme onnistui erinomaisesti näillä spekseillä.

Matkalle mukaan

Otimme matkalle mukaan hyvin vähän vauvantarvikkeita. Ajattelimme kuitenkin, että nämä olisi hyvä olla laukussa:

 • Kevyt matkasänky: 8 - 9 kuukauden ikäinen lapsi liikkuu jo kovasti, eikä häntä voi jättää yksin sänkyyn. Samsonite Koo-di Pop-up Bubble osoittautui erinomaiseksi valinnaksi, ja tyttö nukkui siinä jopa 12 - 13 tunnin yöunia
 • Kantoreppu: Vaunut eivät lähteneet mukaan lainkaan emmekä niitä myöskään kaivanneet
 • Valmiita pusseihin pakattuja hedelmäsoseita (Hipp-merkkisiä): Juu, ei olisi ollut tarpeen, sillä Wholefoodsista sai lähes samanlaisia tuotteita. Halusimme kuitenkin pelata varman päälle, sillä syömisen kanssa on ollut vähän ongelmia aiemmin. Tyttö kyllä söi mukaan otetut soseet nopeasti, ja ostimme Wholarista sitten lisää
 • Omat valmiiksi hienonnetut kaurahiutaleet: Oli ehkä vähän hassua ottaa kaurahiutaleita mukaan, mutta olipa varmasti tutun makuisia jne... Tyttö söi kilon kauraa alle kolmessa viikossa, joten niitäkin haettiin lisää paikan päältä. Ja paikalliset hiutaleet menivät alas aivan yhtä hyvällä ruokahalulla
 • Pieniä riisikakkuja ja maissinaksuja: Ne olivat loistavaa ajanvietettä lentomatkoilla ja ravintoloissa
 • Omat vaipat: Pidimme taukoa kestovaippojen käytöstä matkan ajan, mutta otimme kuitenkin omat kertakäyttöiset mukaan, ettei tytölle vaan tulisi mitään iho-oireita vieraasta vaippamerkistä. Paluumatkalla vaippoja ei tietenkään ollut enää niin paljoa jäljellä, joten laukuissa oli sitten tilaa tuliaisille
 • Puhdistuspyyhkeitä: Ei tarvittu kertaakaan, sillä onhan sen peban puhdistaminen huomattavasti kivempaa juoksevalla vedellä
 • Kynsisakset: Kynnet ovat naurettavan pienet, mutta kasvavat hirveää vauhtia
 • Nestemäinen Panadol: Jos sattuisi nousemaan kuumetta tai särkemään ikeniä. Annoimme lääkettä kerran
 • iPad: Ajattelin, että tyttö viihtyisi iPadin ääressä, kun latasin siihen muutamia vauvoille tarkoitettuja applikaatioita. Sillä ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta, ja leivänpalat osoittautuivat paremmaksi ajanvietteeksi. Taisi olla tyttö vielä hieman liian pieni ymmärtääkseen "BabySilencerin" päälle.

Unohtuikohan jotain? Tietysti mukana oli myös muutamia leluja ja vaatteita. Kävin kerran pesemässä vaatteet Laundromatissa, ja Rouva pesi joitain vaatteita pari kertaa käsin.

Nenä-friidaa olisi tarvittu kerran, mutta Rouva ei ole uskaltanut käyttää sitä sen jälkeen, kun kuulimme Mehiläisen lääkäriltä, että sillä voi vaurioittaa helposti nenän limakalvoja.

Lentäminen

Lentäminen oli vauvan kanssa yllättävän helppoa. Kerroin kyllä aiemmin, että menomatkalla oli vähän huutoa, mutta paluumatka oli rauhallisempi.

Kone rullasi JFK:n kentällä ennen take-offia lähes kolme varttia, ja tytön piti olla se aika vöissä ilman mitään tekemistä. Se oli ainoa hetki, kun hän meinasi hermostua, mutta tilanne pelastettiin imetyksellä. Ilmaan päästyämme itkua ei enää tullut, sillä osasimme nyt ennakoida paremmin, mitä saattaa olla tulossa:

 • Tyttö syötettiin ennen meidän ruokailuamme
 • Söimme Rouvan kanssa vuorotellen: Rouva ruokaili ensin ja minä pidin tyttöä. Kun Rouva oli syönyt, pyysin oman ateriani lentoemännältä
 • Ruokailun jälkeen otin tytön kantoreppuun ja hytkyttelin hänet uneen. Hän nukkui lähes neljä tuntia. Kerran laskin hänet varovasti maahan peiton päälle (tiedän, tiedän: ei ole turvallista jne.) ja hän nukkui siinä vartin verran. Kun hän heräili, nostin hänet takaisin reppuun, ja välillä jos hän osoitti heräämisen merkkejä uudelleen, hytkyttelin häntä pienesti. Välillä jouduin nousemaan ylös penkistä ja hytkyttelemään kovempaa. En tietenkään nukkunut itse matkalla lainkaan, mutten nuku muutenkaan lentokoneissa ikinä. Sain kuitenkin katsottua yhden elokuvan (Argo, oli muuten todella hyvä ja jännittävä)
 • Paluumatkalla meillä ei ollut myöskään vauvan kaukaloa. Sitä ei tarjottu automaattisesti, ja emme sitten jaksaneet myöskään pyytää sitä, sillä tyttö ei suostunut olemaan menomatkallakaan siinä hetkeäkään. Ja olisihan se ollut vähän tiellä.

Asuminen

Jos matkalla viipyy pidempään kuin yön tai pari, yksi hotellihuone voi alkaa tuntua hankalalta, jos vauva käy nukkumaan monta tuntia muita aiemmin. En voi kehua tarpeeksi sitä, että meillä oli NYC:issä erillinen makuuhuone, jossa oli ovi. Tyttö vaan nukkumaan ja ovi kiinni.

Kolmen viikon mittaisella matkalla oli myös erittäin hyödyllistä, että meillä oli oma keittiö. Emme tehneet itsellemme ruokaa joka päivä, sen verran tuhdisti söimme usein päivällä, mutta tytölle laitoimme ruokaa useasti päivässä.

Syöminen ja ruoanlaitto

Tyttö on tosiaan aiemmin ollut vähän huono syömään, joten aivan ensimmäiseksi Rouva keitti hänelle sitä ruokaa, jota hän varmasti syö: tomaattista jauhelihakastiketta, johon tulee porkkanaa, sipulia, valkosipulia ja yrttejä. Ostimme paikan päältä halvimman sauvasekoittimen, surautimme kastikkeen soseeksi ja pakastimme sen pienissä pusseissa kämpällä olleeseen pakastimeen. Iso kattilallinen kastiketta riitti koko kolmeksi viikoksi. Lisäksi keitimme tytölle perunasosetta muutaman päivän välein.

Ruokarytmi oli matkalla niin säännöllinen kuin mahdollista. Aamu- ja iltapuurot syötiin aina suurin piirtein samaan aikaan, mutta peruna-jauhelihakastikeruokailun ajankohta vaihteli aika lailla sen mukaan, missä oltiin menossa tai oliko jompikumpi vauvan kanssa kämpillä. Museoissa oli helpompi syöttää valmiita hedelmäsoseita.

Kämpillä ollessamme surautimme hänelle soseita myös tuoreista hedelmistä ja marjoista. Esimerkiksi tuoreet mangot olivat todella makeita ja mehukkaita.

Kokeilimme pari kertaa jotain kaupan härkäpilahvia ja kanakeittoa, mutta ne eivät uponneet pelkiltään.

Nukkuminen

Kun kyselin aiemmin vinkkejä matkasängyksi, joku ihmetteli, mihin matkasänkyä tarvitaan. Minä en puolestani ymmärrä, miten konttaamaan oppineen lapsen kanssa voisi olla matkalla ilman sellaista. En voi kuin suositella sitä Samsoniten kuplaa, johon lapsen saa sisälle. Pelkäsin etukäteen, että tyttö ahdistuisi suljetusta tilasta, mutta niin ei käynyt. Kuplasta näkee hyvin läpi, ja heräsin joka aamu siihen, että tyttö istuu hymyillen kuplassa ja jokeltelee.

Jetlagista vauva toipui kahdessa yössä. Ensimmäisinä öinä hän heräsi itkeskelemään muutaman kerran ja parina ekana aamuna herätti hieman turhan aikaisin. Kolmantena yönä hän nukkui jo normaalit unet ja vetäisi neljäntenä 13 tuntia putkeen heräämättä kertaakaan.

Oi onnea, että jaksoin kuunnella joulukuussa kahtena yönä tytön huutoa sen 3 - 4 tuntia, että pääsimme eroon yöimetyksistä. Sen jälkeen perhepedistä luopuminen ja lapsen siirtäminen omaan sänkyyn sujuivat todella helposti, mikä on helpottanut nukkumista sekä matkalla että kotona.

Päiväunien kanssa meneteltiin vaihtelevasti: joinain päivinä toinen meistä oli tytön kanssa kämpillä päiväuniaikaan ja toinen kävi omilla asioillaan. Joinain päivinä taas olimme päiväuniaikaan museossa, ja tyttö otti reilun tunnin unet kantorepussa.

Oli erittäin kiva havaita, että tyttö ei selvästikään tarvitse minuutintarkkaa aikataulua. Tärkeintä on, että hän ylipäänsä nukkuu jossain välissä: joko yhdet pitkät päiväunet keskellä päivää tai sitten kahdet lyhyemmät vaikkapa ensin aamupäivällä kantorepussa ja sitten iltapäivällä kämpillä.

Tästä epäsäännöllisestä rytmistä huolimatta hän pysyi yhtä hyväntuulisena kuin kotonakin ja söi erittäin hyvällä ruokahalulla. Vihdoin.

Nähtävyydet

Nähtävyyksiä päivään mahtui vauvan kanssa yksi. Unien lisäksi hänelle oli varattava aikaa myös lattialla mönkimiseen, eikä häntä muutenkaan voinut pitää kantorepussa koko päivää.

Pisin museoretki kesti vauvan kanssa viitisen tuntia. Siinä ajassa hänet myös syötettiin, ja hän ehti ottaa tunnin päiväunet repussa.

Iltamenot

Iltamenoja äidillä ja isällä oli vuorotellen. Tyttö meni nukkumaan kahdeksan jälkeen, ja siinä oli sitten vuorotellen hyvää aikaa katsoa telkkua. Tai kirjoitella blogia. Tai lukea. Tai kirjoa.

Oli hauska nähdä livenä sekä Super Bowl ja Beyoncén väliaikaspektaakkeli että varsinkin Grammy-gaala. Oli myös kiva katsoa vähän niin kuin suorana lähetyksenä sarjoja, joita seuraamme Suomessa.

Ja Frendit, Sinkkuelämää ja Rillit Huurussa pyörivät jollain 300 kanavasta melkeinpä joka päivä.

Baareissa ja rokkiklubeilla ei tullut käytyä, sillä olisi ollut aika surullista notkua niissä yksin.

Ravintolat

Ravintoloissa tyttö pysyi tyytyväisenä riisikakuilla, maissinaksuilla ja varsinkin leivällä. Kun hänelle antoi ison palan leipää tai muuta syötävää, hän keskittyi mutustelemaan sitä moneksi hetkeksi.

Kävimme ravintolassa kerran päivässä, joka päivä, ja joka kerta hän oli yhtä tyytyväinen omien naposteltaviensa kanssa. Lähes kaikista paikoista löytyi myös syöttötuoli, johon hänet sai kiinnitettyä ruokailumme ajaksi. Niissä muissa söimme sitten vuorotellen - tai tilasimme ruokaa, jota voi syödä yhdellä kädellä.

Liikkuminen

Olisi niiden vaunujen tai rattaiden kanssa ollut aika hankalaa liikkua. Ymmärrän siis hyvin, miksi monet suosittelivat, että vauvan kanssa ei kannattaisi lähteä NYC:iin. Ei se liikkuminen mahdotonta olisi ollut, mutta ongelma on se, että esimerkiksi useimmilla metroasemilla ei ole hissejä tai edes liukuportaita. Vaikka asemat ovat vaikkapa Lontooseen verrattuna lähempänä katutasoa, on portaita silti vähintään kahdet ennen kuin pääsee laiturille. Kyllä metrossa silti näki vanhempia rattaiden kanssa.

Kantoreppu on hyvä. Se oli kätevä myös museoissa ja ravintoloissa.

Tulipa kyllä kerran koettua myös kantorepun huono puoli. Tyttö oli juuri syönyt runsaasti, sekä sosetta että maitoa, ja lähdimme liikenteeseen. Reppu ehkä hytkytti tyttöä liikaa, ja hän oksensi kaiken vatsansa sisällön äitinsä päälle juuri, kun pääsimme Beacon's Closetiin. Josta oli puolen tunnin paluumatka takaisin. Nyt sille voi jo nauraa vähän.

* * *

Kiitos kaikille, että olette jaksaneet lukea matkajuttujani. Nyt on vihdoin aika jättää New Yorkin -loma taakse ja siirtyä kohti muita aiheita ja uutta arkielämää.

Tämän viikon lomailemme vielä yhdessä Rouvan kanssa, mutta ensi viikolla hän palaa töihin. Minä en.

Onneksi emme palanneet matkalta vasta tällä viikolla, sillä minulla on ollut pahin jetlag ikinä. Olisi luullut, että olisin ollut aika väsynyt sen yhden lentokoneessa valvotun yön jälkeen, mutta nukuin ensimmäiset kunnon yöunet vasta viime yönä. Katsoin jopa Oscarit suorana lähetyksenä, sillä olin valvonut neljänä edellisenäkin yönä aamukolmen ja seitsemän välillä.

Lapsi toipui jetlagista kahdessa yössä.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Minun ei oikeastaan pitänyt tehdä tällaista juttua, mutta kun meiltä (tai oikeastaan Rouvalta) kysyttiin, mitä löytöjä teimme tytsylle ja mitä tekisimme hänen kanssaan NYC:issä, kun hän on hieman vanhempi, ajattelin kirjoitella vastaukseni jutun muotoon. Sattui vielä olemaan muutama aiheeseen liittyvä kuvakin otettuna.

Lasten nähtävyydet - ja muut kiinnostavat kohteet

Niinhän se on, että kun ei ole ollut aiemmin tarvetta, niin ei ole tullut myöskään katseltua kaupunkia lapsen silmin. En siis edes tiedä, mitä kaikkea New York tarjoaa lapsille.

En ole käynyt esimerkiksi näissä museoissa:

Tulevilla matkoilla, sitten joskus muutaman vuoden päästä, hittejä ovat varmasti myös

Myös tiedemuseot voivat olla kivoja vähän isommille lapsille, ainakin

Kesällä Central Park on varmasti kiva retkikohde. Ja varmasti lapsesta on jännää käydä myös jossain korkeassa paikassa ihmettelemässä maisemia.

Lastenvaatteet

Lastenvaatteiden suhteen reissumme oli vähän köyhä.

Niillä kirppareilla, joissa kävimme, ei ollut lastenvaatteita lainkaan. Emme tosin myöskään etsineet erityisesti lastenvaatteita myyviä kirppareita.

Rouva olisi kyllä halunnut löytää tytölle enemmänkin vaatteita, mutta valikoimat eivät sitten kuitenkaan olleet ihan sellaisia, mitä hän etsi.

Sweet William -nimisestä liikkeestä löytyi tytölle sukkahousut.

Century 21 oli sen sijaan melkoinen pettymys lastevaatteiden suhteen. Lastenvaateosasto oli iso, mutta vaatteet olivat makuumme liian röyhelöisiä, söpöileviä ja jotain ei-kivaa materiaalia.

Esimerkiksi yksivärisiä tai hillitysti kuvioituja yöpukuja ei ollut lainkaan.

Jotenkin minullekin jäi sellainen fiilis, että poikien vaatteet olivat tyylikkäämpiä

...mutta tytöille oli vain aikamoisia prinsessaunelmia.

Löysimme kyllä yhden tosi kivan tummansinisen mekon, jossa on valkoisia pilkkuja ja johon kuului myös samaa kangasta olevat pienet shortsit.

Mukaan lähti myös tosi edullisia täysvalkoisia bodyjä, joita myytiin neljän kappaleen seteissä.

Luulen kyllä, että parin vuoden päästä pikku pimu on itse aivan pähkinöinä näiden rekkien edessä.

Ja sitten näiden.

Mutta juu, kun lähdemme seuraavan kerran NYC:iin, joudun itsekin kyselemään, mitä siellä kannattaisi tehdä lapsen kanssa.

Ladataan...
Isyyspakkaus

NYC:issä kannattaa ehdottomasti poiketa museokaupoissa, joita on kaikilla isoilla museoilla. Esimerkiksi MoMA Store on käsite, ja sillä on jopa muutama sivuliike. Taidemuseot myyvät tietysti taidekirjoja, elokuvamuseo elokuviin liittyvää tavaraa ja niin edelleen. Erilaisia leluja ja pelejä ja New York -aiheisia matkamuistoja on varmaan kaikissa museokaupoissa.

Minä ihastuin kuitenkin eniten pop-up-, piirustus- ja askartelukirjoihin.

Miten hienoja nämä pop-up-kirjat ovatkaan! Onhan se aikamoista noituutta, että nämä häkkyrät mahtuvat kirjan väliin.

Nämä neljä teosta lähti hyllyyn odottamaan sitä, että tyttö on... ehkä 10-vuotias.

David A. Carter: One Red Dot

Kirjassa lasketaan kymmeneen, ja jokaisella sen aukeamalla on vuorossa olevan numeron verran erilaisia palloja, kiemuroita tai kiekuroita - sekä yksi punainen piste.

David A. Carter: Blue 2

Blue 2:n sivuilla käydään puolestaan läpi aakkoset pienen lorun muodossa, ja jokaiselle aukeamalle on piilotettu sininen numero kaksi.

Marion Bataille: ABC3D

Aakkosia voi katsella myös tästä ABC3D-kirjasta, joka esittää jokaisen niistä eri tavoin. Toiset nousevat esiin kirjan aukeamalta, kun toiset taas katoavat sivua käännettäessä. Esimerkiksi E-kirjain muuttuukin F:ksi, kun aukeaman avaa kokonaan.

Marion Bataille: 10

Samalta tekijältä on peräisin myös kirja 10, joka käy läpi numerot nollasta kymmeneen niin, että jokaisella aukeamalla numero muuttuu toiseksi, kun vasemman puoleisen lehden avaa. Esimerkiksi nelonen muuttuu seiskaksi ja kolmonen kasiksi.

* * *

Jos tyttö olisi hieman vanhempi, olisin hankkinut myös tällaisia piirustuskirjoja.

Marion Deuchars: Let's Make Some Great Art

Kas, enpä tullut ottaneeksi kuvaa kannesta. Se on vaaleansininen ja siinä on Mona Lisan kasvojen yläosa.

Jokaisella aukeamalla on uusi piirustustehtävä.

Eloise Leigh: 642 Things to Draw

Myös tämä kirja antaa ideoita piirtämiseen - tosin hieman vapaammin raamein.

Hauskoja olivat myös ruokalautasen alle sijoitettavaksi tarkoitetut paperialuset, joita repäistään näistä kirjoista:

Marion Deuchars: Let's Make Some Great Placemat Art

Deborah Zemke: Doodles at Dinner (tai ...Breakfast tai ...Lunch)

Olen itse ollut aina enemmän kiinnostunut piirtämisestä kuin värittämisestä, mutta olihan tämän Warholin värityskirjakin aika nätti.

A Coloring Book : Drawings by Andy Warhol

* * *

Ja voi, tämän ostin melkein itselleni: kokonainen kirja paperisia hirviöitä, jotka irrotetaan sivuilta ja liimataan kasaan.

Brian Castleforte: Papertoy Monsters

* * *

Ei näitä kirjoja tarvitse tietenkään lähteä NYC:iin asti hakemaan. Kannattaa tsekata vaikkapa BookPlus.fi:stä. Ah tätä internetin ihmettä.

Ehkäpä minun pitää vielä tilata nuo paperihirviöt jonain päivänä.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Rouva ja minä kuljimme New Yorkissa joinain päivinä hieman eri reittejä, ja myös iltamenot oli jaettava eri illoille. Siksipä ajattelin tarjota teille toisen kaupunkikierroksen New Yorkissa ja kysyä Rouvalta, mitä hän ehti nähdä ja mitä suosittelisi muille.

Rajataan ravintolat kuitenkin tämän jutun ulkopuolelle, vaikka ne Rouvalle tärkeitä ovatkin.

Museot

Kerroin aiemmissa jutuissani aika monesta museosta, ja useimmissa niistä käytiin yhdessä.

Rouva, mitkä olivat omasta mielestäsi parhaat museot ja ehditkö käydä itseksesi vielä jossain muuallakin?

"Moni museo yllätti, mutta niistä missä käytiin, tykkäsin eniten MoMA PS1:sta. Tykkään joka tapauksessa myös varsinaisesta MoMA:sta, ja siellä esillä ollut Laibin siitepölytyö oli ihana."

MoMA PS1

http://www.momaps1.org/

22-25 Jackson Ave, Long Island City

"PS1 on tilana tosi hieno. Tykkään rähjäromantiikasta. Tilaa oli paljon ja teokset kekseliäästi esillä."

The New Museum

http://www.newmuseum.org/

235 Bowery

"Tykkään myös New Museumista. Siellä on outoja ja välillä tosi vastenmielisiäkin juttuja. Olisin voinut jäädä siihen yhteen huoneeseen makaamaan pidemmäksikin aikaa."

"Se yksi huone" näkyy yllä olevassa kuvassa. New Museumissa avattiin juuri viikko sitten näyttely NYC 1993: Experimental Jet Set, Trash and No Star, joka esittelee NYC:issä vuonna 1993 tehtyä taidetta. Rouva ihastui sen neljännen kerroksen kokonaisuuteen, jota hallitsi iso oranssi matto (Rudolf Stingel: Untitled) ja valoköynnös (Felix Gonzalez-Torres: Untitled). Tilaan teki erikoisen tunnelman Kristin Oppenheimin ääniteos Sail on Sailor, jossa taiteilija laulaa yksinkertaista sävelmää hauraalla äänellä.

Alemmassa kerroksessa sijainnut Janine Antonin Lick and Lather koostui puolestaan neljästätoista taiteilijan rintakuvasta, joista puolet oli valettu suklaasta ja puolet saippuasta ja joista taiteilija oli nuollut tai pessyt osan pois.

The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology)

http://fitnyc.edu/13666.asp

7th Ave at 27 St

"FIT-museossa esillä ollut Fashion and Technology näyttely esitteli, miten teknologia on vienyt muotia eteenpäin 1800-luvun lopulta tähän päivään. Esimerkiksi miten vetoketju mullisti naisten pukeutumisen."

"Toinen näyttely esitteli 2000-luvun kenkämuotoilua, ja esillä oli mm. Noritaka Tatehanan Lady Gagalle suunnittelemat puupölkyn muotoiset kengät. Ihan hullut."

* * *

Vintage-liikkeet

Rouva, olet aikamoinen kirpputori- ja vintage-liikefanaatikko.

"Kyllä, en oikein jaksa kiertää Broadwayn ja Fifth Avenuen liikkeitä ja löydän mielestäni paljon kiinnostavampia vaatteita käytettynä. En koe tarvitsevani uusia vaatteita."

Miksi juuri New York on loistava paikka vintage-shoppailuun?

"Vaatteet ovat erittäin hyvälaatuisia, ja esimerkiksi Williamsburgin Beacon's Closetista löytää paljon esimerkiksi kashmirvillaisia ja silkkisiä vaatteita. Hinnat voivat tuntua suomalaiselle kirpputorikävijälle kovilta, vaatteita kun ei saa eurolla tai kahdella. Mutta hinta-laatusuhteeltaan löydöt ovat olleet erinomaisia."

Beacon's Closet

http://www.beaconscloset.com/

88 N 11th St, Brooklyn (Williamsburg) ja 10 W 13th St

Kävit Beacon's Closetissa useamman kerran. Miksi?

"Valikoima on valtava, ja tavara vaihtuu nopeasti. Liikkeestä on mahdollista löytää hyvälaatuisia ja tosi kivoja juttuja tosi edullisesti. Liike on sekoitus vintage-liikettä ja kirpparia."

Eikös Beacon's Closetilla ole liikkeet myös Manhattanilla ja Park Slopessa?

"Park Slopessa en ole käynyt, mutta Manhattanin liikkeeseen verrattuna Williamsburgin kirppari on paljon isompi. Myös sovituskoppeja on enemmän, eli putiikista selviytyy nopeammin ulos."

Amarcord

http://amarcordvintagefashion.com/

223 Bedford Avenue, Brooklyn (Williamsburg) ja 252 Lafayette Street

"Amarcordilla on liikkeet sekä Williamsburgissa että Manhattanilla. Manhattanin liikkeessä oli hieman fiinimpiä vaatteita."

Marmalade

http://marmaladevintage.com/

174 Mott St

"Marmaladessa oli vintage-design-vaatteita, asusteita ja kenkiä. Tavaroita oli tilaan nähden vähän, ja vaatteet olivat tosi kauniisti esillä."

* * *

Kirpputorit

Entä tavaratorit? Kävit myös Brooklyn Fleassa ja Garage Antique Flea Marketissa pari kertaa. Mitä etsit niiltä?

Brooklyn Flea

Skylight One Hanson / 1 Hanson Pl, Brooklyn

"Brooklyn Flean talvisijainti on tilana tosi makea, ja kaikki on nätisti esillä: postereita, koruja, vaatteita, laukkuja, käsityötarvikkeita... Tarjolla on myös muuta kuin antiikkia: ruokaa, juomaa ja suklaan myyjiä, ja valikoimaa voi ihmetellä kahvikuppi kädessä."

Miksi siellä piti sitten käydä monta kertaa?

"Kirpparilla on vakkarimyyjiä, mutta osa myyjistä myös vaihtuu joka kerta. Esimerkiksi jätin ostamatta kivan perhosposterin tytsylle ensimmäisellä kerralla, ja sen myyjää ei enää ollutkaan seuraavana viikonloppuna." 

The Garage Antique Flea Market

http://www.hellskitchenfleamarket.com/home/?page_id=74

112 West 25th St

"Garage Antique Flea Marketissa myydään mm. antiikkia, huonekaluja ja astioita, mutta esillä on myös paljon koruja, muutaman kiinnostavan vaatemyyjän rekit ja paljon hyviä ompelutarvikkeita kuten käytettyjä vanhoja nappeja ja strassinauhoja."

* * *

Kaupat

Ehditkö sitten käydä missään ns. oikeissa kaupoissa?

"Kyllä, käsityökaupat olivat mahtavia!"

Purl Soho

www.purlsoho.com

459 Broome St

"Kun tällaisen käsityökaupan saisi Suomeen! Liike on älyttömän kaunis, ja siellä on käsittämätön valikoima lankoja neulomiseen ja kirjontaan."

"Valmiita tilkkutyöpussukoita, joissa on valmiiksi leikattuja kangaspaloja."

"Tosi hyvä valikoima kankaita, esim. brittiläisiä Liberty-kankaita, joissa on mielettömän kuosit. Kankaat on kyllä aika hintavia."

"Purlilla on lisäksi oma käsityöblogi, ja liikkeessä on nähtävillä käsitöitä, joita he ovat tehneet. Liike järjestää myös paljon kursseja."

Habu Textiles

http://www.habutextiles.com/

135 West 29th Street

"Tosi ihania luonnonmateriaaleista valmistettuja kankaita ja lankoja: pellavaa, puuvillaa, silkkiä, jotka on kasvivärjättyjä. Pienen pieni liike mutta hieno valikoima."

"Harmi, että en ehtinyt käydä (Project Runwaystä tutussa) Moodissa."

Aesop

http://www.aesop.com/usa/

232 Elizabeth St

"Australialaisella Aesopilla on hyvät ihonhoitotuotteet ja shampoot. Pari vuotta sitten he avasivat liikkeen SoHoon. Tuotteet ovat paitsi hyviä myös kauniissa pakkauksissa."

* * *

Iltamenot

Ehdimme käydä ulkoilemassa vuoroilloin, ja ensimmäinen oma iltamenosi oli IvanaHelsingin muotinäytös. Millainen kokemus se oli?

IvanaHelsinki

"Muotinäytös oli jännä kokemuksena. Näytöksen piti alkaa kuudelta, mutta se oli runsaasti myöhässä."

"Näytös oli rakennuksen 12. kerroksessa, ja sinne mentiin hissillä. Seisoin hissin oven edessä odottamassa, että pääsen sisälle. Yhtäkkiä hissin ovi aukesi, ja ulos käveli Heidi Klumin näköinen ihminen: pitkä vaalea nainen, jolla oli tukka ponnarilla ja isot kasarirengaskorvikset. Kun nainen sanoi 'It's fashion week', tunnistin mielestäni äänen Heidin ääneksi."

"Seuraavana päivänä TV:ssä näkyi Heidi Klumin haastattelu Kenneth Colen näytöksestä, johon hän oli pukeutunut juuri samoihin vaatteisiin kuin näkemäni nainen."

"Tila oli iso, makea varasto, josta näki hienosti yli Manhattanin. Näytös alkoi seitsemältä, ja Paola Suhonen oli itse yleisössä. Tunnistin yleisöstä myös Angelica Kallion ja Sara La Fountainin siitä hatusta."

Joo, se knalli on varmaan kasvanut sillä kiinni päähän.

"Näytös alkoi Paolan ohjaamalla pienellä videolla, ja se kesti kaiken kaikkiaan 15 minuuttia. Näytöksen jälkeen kaikki juoksivat lyhyiden taputusten jälkeen pois. Mihinköhän niillä oli kiire?"

* * *

Ehdit käydä myös kahdessa baletissa, millaisia ne olivat?

The Sleeping Beauty

New York City Ballet / Lincoln Center

"New York City Ballet'lla oli Tšaikovski-viikot, ja Prinsessa Ruusunen oli yksi osa sitä."

"Näytös oli ystävänpäivänäytös, ja yleisössä oli paljon nuoria pariskuntia siististi pukeutuneena. Paljon oli myös pieniä tyttöjä tiarat päässä. Edessäni oli kolme pientä tyttöä, jotka jaksoivat katsoa koko esityksen kiltisti hievahtamatta."

"Esitys oli hyvin perinteinen versio klassisesta baletista. Pääosanainen oli tosi hyvä, mutta muuten esityksessä oli pientä haparointia. Yksi tanssija esimerkiksi pyllähti lavalle."

Roméo et Juliette

 Pacific Northwest Ballet (vierailulla Seattlesta) / New York City Center

"Romeo ja Julia oli modernimpi ja sykähdyttävämpi esityksenä."

"Se oli tehty Prokofjevin 30-luvulla sävellettyyn musiikkiin, mutta Jean-Christophe Maillot'n koreografia oli nykybalettia. Se oli osittain klassista, mutta siinä oli vaikutteita myös modernista tanssista, capoeirasta ja hip hopista. Kahden suvun nokittelua, herkkää nuorta rakkauta."

"Yleisö oli paljon rennommin pukeutunutta."

"Lavasteet olivat yksinkertaiset: pleksejä ja valoja, mutta katsoja pysyi silti hyvin perillä, missä mennään. Vaatteet olivat myös modernit, kenelläkään ei ollut tutua."

Mikä on tutu?

"No hö, etkö sä tiedä?"

En.

* * *

Entä Broadway. Oliko The Book of Mormon parasta, mitä olet nähnyt? Ja liikuttiko Once?

The Book of Mormon

"Vaikea verrata mihinkään, mutta oli se älyttömän viihdyttävä."

"Tykkäsin, miten siinä pelleiltiin Broadway-musikaalikliseiden kanssa. Musikaalit on lähtökohtaisesti aika hassuja, tarinat aika yksinkertaisia ja tiettyjä asioita pitää aina olla mukana. Kivaa, että jossain pelleillään niillä."

"Jostain syystä mulla herpaantuu musikaaleissa mielenkiinto helposti, mutta tässä ei tullut kertaakaan mieleen katsoa, mitä kello on."

"Oli niin absurdi että oli hauska. Ja South Park -huumori uppoaa minuun hyvin."

Once

"Once liikutti minua syvästi. Tykkäsin elokuvasta hirveästi, olen nähnyt sen pääaosakaksikon esiintymässä Helsingissä, levy on tuttu ja sinä olet laulanut niitä lauluja paljon."

"Pidin siis, mutta en tiedä johtuiko se itse musikaalista vai siitä että se oli aiemmin tuttu."

"Pidin esityksen pienimuotoisuudesta ja pääosanaisesta, joka oli kolakka, napakka ja hauska."

"Erilainen musikaali, eikä kertaakaan tullut mieleen, että mitä kello on."

* * *

Mitä muuta haluaisit suositella?

Time Out

"Osta Time Out joka viikko."

"New York on täynnä pieniä ilmaisia tapahtumia, joissa vaikkapa joku kirjailija on puhumassa omasta teoksestaan."

"Itse kävin kuuntelemassa New York Public Libraryssa Jonathan Beckeriä, joka on ottanut 30 vuotta kuvia Vanity Fairille. Esitys ei kyllä ollut hirveän hyvä, mutta oli hauska kuulla vaikkapa, miten Jack Nicholsonilla oli vaatekaapissaan 14 tismalleen samanlaista pukua, mutta hän ei silti osannut valita vaatteita kuvaukseen."

"Myös Kuinka kasvattaa bébé -kirjan kirjoittaja olisi ollut tavattavissa Barnes & Noble -kirjakaupassa. Sinne en harmi kyllä ehtinyt."

New York Public Library

"Se kirjasto oli kyllä tosi hieno."

Totta. Kuin museo tai kirkko.

* * *

No missä olisit käynyt, jos olisi ollut pari päivää enemmän aikaa? Tai mihin menet seuraavalla NYC:in reissulla?

"Guggenheimissa olisi ollut kiva käydä katsomassa siellä avautunut uusi näyttely. Olisin myös voinut kiertää lisää gallerioita Chelseassa ja Lower East Sidella."

"Seuraavilla kerroilla käyn varmaan samoissa paikoissa kuin nytkin, sillä niissä on kuitenkin aina uusia näyttelyitä."

Pages