Ladataan...
Isyyspakkaus

Olen alkanut vihata kaikenlaisia vauvanhoitoon ja lapsenkasvatukseen liittyviä tutkimustuloksia. Tuntuu nimittäin siltä, että tutkimustuloksia löytyy juuri sellaisilla johtopäätöksillä kuin niitä haluaa löytää.

Tänään (31.5.2013) ainakin HS ja Yle uutisoivat, että brittiläisen tutkimuksen mukaan vauvan kanssa samassa sängyssä nukkuminen (=perhepeti) lisää kätkytkuoleman riskiä.

Voi hyvä ihme. Tähän asti kun olen kuullut vakuutteluja siitä, että vieressä nukuttaminen nimenomaan pienentää sitä. Olisin etsinyt tähän linkin johonkin sitä puoltavaan tutkimustulokseen, mutta pikagooglauksella löysin lähinnä toisen käden tietoa.

Entäpä tämä: "Äidin kannattaa puhdistaa tutti omassa suussa"? (HS.fi 12.5.2013)

Tuttia meidän tyttömme ei ole suostunut imemään, mutta kyllä meilläkin on vältetty oman syljen joutumista lapsen suuhun karieksen tarttumisen välttämiseksi, mikä on taas varmasti jonkin toisen tutkimuksen tuloksen perusteella tehty suositus. Nyt ruotsalaiset kuitenkin väittävät, että vanhempien sylki parantaa lapsen vastustuskykyä ja "vauvoilla, jotka saivat tutin vanhemman suun kautta, oli kolme kertaa vähemmän ihottumia 1,5 vuoden ikäisinä."

Muuten tyttö saa tosin imeskellä kaikkea, mitä lattialta löytyy, emmekä perusta desinfiointiaineistakaan. Oikeastaan ihmettelen tarvetta desinfioida tutteja, kun ne kaikki lattialla lojuvat legot ja muut lelut menevät kuitenkin sinne suuhun samalla tavalla eikä niitäkään keitellä ja nuolla puhtaiksi. Jonkin tutkimustuloksen mukaan sekin olisi varmasti tarpeen.

Ihan toinen juttu on vielä se, voiko karieksen tarttumista oikeasti estää. Epäilen, että oman syljen bakteereja joutuu lapsen suuhun joka tapauksessa jossain vaiheessa tavalla tai toisella.

Mainitaanko vielä rintareppu ja lonkkaviat?

Että ota siitä sitten selvää.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Voisin elää voileipäkakulla. Muistelin, että ylioppilasjuhlieni jälkeen elinkin sillä ainakin viikon, ja se oli mahtavaa. Silloin kakut tulivat pitopalvelusta, mutta ei niiden tekeminen ole vaikeaa itsekään.

Teimme tytön syntymäpäivää varten neljä voileipäkakkua: kaksi kasvis- ja kaksi kalakakkua. Hain niitä varten neljä kokonaista vuokaleipää, yhden tumman ja kolme vaaleaa, joten sain jokaiseen kakkuun kerroksen tummasta leivästä. Jos kakkuja tarvitsee vain yhden, se on helpointa tehdä pelkästä vaaleasta vuokaleivästä.

Leivän on hyvä olla tuoreen sijaan muutaman päivän vanhaa, jotta se ei murene leikatessa.

Alla oleva ohje on kahdelle kakulle. Jos teet vain yhden kakun ja haluat käyttää siihen sekä tummaa että vaaleaa leipää, leivästä osa jää yli, mutta senhän voi syödä sitten ihan leipänä.

Ainekset

 • 1 vaalea vuokaleipä
 • 1 tumma vuokaleipä
 • (kasvislientä kostuttamiseen)

Kasviskakun kikhernetäyte:

 • 2 dl liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
 • pieni loraus oliiviöljyä
 • 1/2 tl juustokuminaa
 • 1 valkosipulinkynsi
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 1/2 dl seesaminsiemeniä

Kalakakun täyte:

 • 100 g lämminsavulohta
 • 1/4 purjosipulia
 • 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
 • 1/2:n sitruunan mehu
 • suolaa
 • mustapippuria

Molempien kakkujen kasvis-tuorejuustotäytteet:

 • 1 paprika
 • 1/4 purjosipulia
 • 1 prk ruohosipulituorejuustoa
 • kasviskakun täytteeseen: 1 prk pieniä kapriksia
 • kalakakun täytteeseen: 2 suolakurkkua
 • suolaa
 • mustapippuria

Kakkujen pinnalle

 • 2 prk sulatejuustoa (Olympia)
 • paprikaa (yhtä tai useampaa väriä)
 • ruohosipulia
 • vesikrassia
 • krassin kukkia.

Valmistaminen

 1. Leikkaa kuivat reunat ja kuoret pois vuokaleipien jokaiselta sivulta
 2. Viipaloi leivät vaakasuunnassa leivän paksuudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Viipaleiden ei kannata olla paria senttiä paksumpia
 3. Valmista kikhernetahna: laita seesaminsiemeniä lukuunottamatta kaikki tahnan ainekset kannuun ja hienonna ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää seesaminsiemenet viimeiseksi ja sekoita. Jos teet tahnan kuivatuista kikherneistä, huomioi, että herneitä on liotettava yön yli ja keitettävä ennen hienontamista
 4. Valmista savulohitahna: hienonna savulohi ja purjosipulit ja sekoita ne tuorejuustoon. (Muista halkaista ja huuhdella purjosipuli ensin kerros kerrokselta.) Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla
 5. Valmista kasvis-tuorejuustotäytteet: hienonna kasvikset, kaprikset ja suolakurkku. Jaa hienonnetut paprikat ja purjosipulit kahteen kulhoon ja lisää molempiin tuorejuustot. Lisää toiseen kulhoon kaprikset ja toiseen suolakurkut. Mausta suolalla ja pippurilla
 6. Kokoa sitten kakut: tarkista, että yhteen kakkuun menevät leipäviipaleet ovat samankokoisia. Kostuta jokainen leipäkerros kasvisliemellä tai vedellä ja laita kostutetun leivän päälle runsas kerros täytettä. Omissa kakuissamme oli neljä kerrosta, joista toiseksi alin oli tummaa leipää. Kasviskakun kikhernetäyte ja kalakakun kalatäyte tulivat tumman leivän päälle ja kahdessa muussa välissä oli kasvis-tuorejuustotahnaa: kalakakussa sitä, jossa oli suolakurkkua ja kasviskakussa sitä, jossa oli kapriksia
 7. Laita kakut jääkaappiin yöksi ja aseta niiden päälle leikkuulauta painoksi.

Seuraavana päivän koristele kakut:

 1. Lämmitä sulatejuustoa mikroaaltouunissa hetkinen, niin että se pehmenee. Levitä juusto kakkujen pinnalle tasaisella veitsellä
 2. Silppua paprika ja ripottele silppua kasviskakun päälle
 3. Silppua ruohosipuli ja ripottele sitä ja vesikrassin lehtiä kalakakun päälle. Koristele krassinkukilla.

Ladataan...
Isyyspakkaus


"Hei, tämän Vipp-saippua-annostelijan kansi on juuttunut kiinni", Rouva ilmoitti eräänä päivänä. Todella. Kansi ei hievahtanutkaan, vaikka käytin siihen voimaa enemmän kuin keskimääräiseen kuntosalitreeniin. Päättelin, että kannen ja tiivisteen väliseen kierteeseen oli päässyt saippuaa ja se oli kuivuessaan liimannut osat tiiviisti kiinni toisiinsa.

Yritin liottaa astiaa vedessä, mutta kansi ei irronnut. Sitten sain neronleimauksen: laitetaan koko annostelija kiehumaan isoon kattilaan, jos vaikka kuuma vesi liuottaisi kuivuneen saippuan tehokkaammin.

Aloin pestä ikkunoita ja hieman myöhemmin kurkistin kattilaan. Tunsin voitonriemua: kansi oli todella irronnut säiliöstä! Tjaa... ja kaikki kannen muoviosat sulaneet. Voi prkln prkln prkl.

Nanosekunnin ajan harkitsin, voisinko piilottaa saippua-annostelijan ja myöhemmin teeskennellä, että se on vain kadonnut. Päätin kuitenkin myöntää saman tien Rouvalle, että nyt mokasin.

"Enkö mä kysynyt, että kestääkö se sitä keittämistä?" Rouva kysyi silmät leimuten. Juu, mutta kun... Eihän minulle tullut mielenkään, että kattila todella kuumenee pohjasta niin kuumaksi. Loppupäivänä ei paljoa juteltu.

Viikkoa myöhemmin päätin käydä samoja saippua-annostelijoita myyvässä Formverkissä (Annankatu 5) kysymässä, voisiko heidän kauttaan tilata varaosia ja mitä uusi kansi maksaisi. Varauduin jo kuulemaan, että kansia ei myydä erillisinä ja minun pitäisi vaan ostaa kokonaan uusi annostelija.

"Tarvitsetko uuden vai vanhan mallisen kannen? Odotapa, niin haen tuolta takaa. Saat ilmaiseksi, sillä Vipp lähetti niitä meille laatikollisen varaosiksi."

Oh! Näinkö helposti tämä menikin? Kiitos!

Olisipa mielenkiintoista kuulla, miten ne muut varakannen tarvitsijat ovat omansa tuhonneet.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Nämä jetlagit vain pahenevat iän myötä. Sen lisäksi, että nukuin koko viime viikon huonosti ja paluulennolla unta riitti vain tunniksi, olen nyt valvonut kolme yötä kotona katsellen telkkaria. Onneksi on Netflix. Nyt kuitenkin väsyttää niin, että luulen kuolevani. Lapsikin kuumeessa ja itsellä kurkku kipeä. Jotenkin pitäisi selvitä huomisesta laulukeikasta asiakastilaisuudessa. Miten ihmeessä jotkut voivat matkustella työnsä puolesta säännöllisesti Jenkkeihin tai Aasiaan?

Ladataan...
Isyyspakkaus

Päätökset Helsingin kaupungin päivähoitopaikoista ensi syksyksi ovat tulleet.

"Valitettavasti alueella on syntynyt niin paljon lapsia, ettei täältä voida tarjota hoitopaikkaa", soitettiin sieltä päiväkodista, joka oli ykkösvaihtoehtomme.

Ei voida, ei. Eikä edes viereisistä kaupunginosista. Eikä todellakaan niistä hoitopaikoista joita toivoimme ja jotka olisivat olleet esimerkiksi jomman kumman työmatkojan varrella. Ykkösvaihtoehto olisi sijainnut kahden korttelin päässä ja siihen toiseksi parhaaseen paikkaankaan ei olisi ollut kuin viiden minuutin kävelymatka.

"Kaikille hakijoille ei ole vielä edes löydetty paikkaa."

Niin, kai tässä pitää olla tyytyväinen, että on edes jokin paikka. Ja ei tämä meille tarjottu päiväkoti sentään täysin toisella puolella kaupunkia sijaitse, mutta julkisen liikenteen suhteen sijainti voisi olla vähän parempi. Aamuisin jokainen säästetty minuutti kun on kovin, kovin tärkeä.

Toivottavasti en näyttänyt liian happamalta, kun naapurirapun rouva kertoi, että he olivat saaneet pojalleen paikan siitä päiväkodista, joka oli meidän kakkosvaihtoehtomme.

"Niin, että otatteko te tämän paikan vastaan?" tiedusteli meille osoitetun päiväkodin työntekijä toisena päivänä.

Ei kai ole vaihtoehtoa. Pitää sitten heti hakea siirtoa ja toivoa, että paikka lähempää tai parempien kulkuyhteyksien varrelta löytyy mahdollisimman pian.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Onpa kiva olla taas kotona. Tuntuu kuin olisi ollut reissussa pidempäänkin, vaikka matka kesti vain kuusi päivää. Matkailu olisi kyllä kivempaa, jos siihen ei liittyisi sitä varsinaista matkustamista eli paikasta toiseen siirtymistä turvatarkastuksineen ja passintarkastusjonoineen.

Myös yksin matkustaminen on tylsää, sillä kokemukset ovat hauskempia, kun ne jakaa muiden kanssa. Ja sitten pitää vielä tuoda tuliaisia.

Olin kyllä tyytyväinen tähän löytöön. Rouva kun on viime aikoina ollut hyvin innostunut kirjonnasta, kirjakaupan hyllyssä oli kuin tilauksesta aivan uusi Mastering the Art of Embroidery, jossa on lähes kolmesataa sivua erilaisia kirjontatekniikoita ja malleja. Kirja oli vieläpä lähtöisin sanfranciscolaisesta kustantamosta.

Tytölle hain tuliaiset Baby Gapista, jossa oli sopivasti jokin alennusmyynti. Miten sieviä nuo mekot ovatkaan?

 

 

 

Pages