Ladataan...
Isyyspakkaus

Mitä mitä, mikä on tämä ohjelma, jonka nimi tuntuu olevan niin monen huulilla? Ylen SuomiLOVE?

Ohjelma on alkanut pyöriä jo reilut kaksi viikkoa sitten, mutta onneksi jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Jo ensimmäinen jakso teki selväksi, että nyt Ylellä on käsissään harvinainen ja kallisarvoinen helmi: 100 rakkaustarinaa ja 100 suomalaista rakkauslaulua. Eivätkä vain ne laulut, vaan myös esitykset ja koko toteutus.

Esiintyjinä on huikea määrä maan ykkösartisteja, ja ohjelman vakiolaulajia ovat lahjakas Osmo Ikonen ja ihana, ihana Johanna Iivanainen. Kaikki ohjelman kappaleet on omistettu jollekin toiselle: puolisolle, parhaalle ystävälle, äidille, isoisälle, ja jokaiselle tämä tulee yllätyksenä. Esityksiä on nauhoitettu sekä studiossa yleisön edessä että studion ulkopuolella, joten ohjelmassa nähdään myös kauniin aurinkoisia maisemia viime kesältä.

Katsojille kerrotaan myös tarina kappalevalinnan taustalla, ja voit uskoa, että kyyneleet ovat silmissä niin kappaleen toivojilla, yllätetyillä läheisillä, laulajilla kuin katsojillakin. Aika kovanahkainen on oltava, jos tämä ohjelma ei kosketa.

Jos katsot tänä vuonna yhden tv-sarjan, valitse tämä.

Onnittelut Ylelle onnistuneesta ohjelmasta. Tätä lisää!

 

SuomiLOVE Ylen sivuilla: http://yle.fi/aihe/suomilove
SuomiLOVE Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2260296

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tervetuloa pikkujoulubrunssille! Ei tässä mitään ihmeellistä laitettu. Ihan vaan tällaisia kasvispiirakoita ja shakshukaa...

...coucoussalaattia, leipää, punajuuritahnaa...

...kikherneitä ja uunissa kuivattuja tomaatteja.

Ja jälkkäriksi mustikkarättänää.

Tosin jos ruokailu alkaa vasta iltapäivällä, kyseessä ei ole varsinaisesti brunssi. Pikemminkin brinner tai bupper.

Iltapäivän parasta antia eivät olleet vain ystävät ja Rouvan ruoat vaan myös se, miten hauskaa perheiden pienimmillä oli keskenään. Kiitos vieraille käynnistä ja nähdään taas!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Yritä siinä sitten jutella ja kysellä kuulumisia lapselta, kun saat vastaukseksi vain jotain epämääräistä mutinaa ja murahduksia kuin teini-ikäiseltä.

"Ei tiiä. En halua kertoa."

Neiti 2,5 v

Mitä söit päiväkodissa?

"Ei tiiä."

Mitä leikit siellä? Kenen kanssa?

"En halua kertoa."

Vai niin. No mitä tanssitunnilla, oliko siellä kivaa?

"Joo."

No mitäs te siellä teitte?

"Ei tiiä."

Niin, teittekö te siellä sitä apinakävelyä ja lentokonejuoksua?

"En halua kertoa."

No niin. Meillä tuntuu siis asuvan varhaisteini, jonka mielestä vanhempien kuuluu huolehtia vain omista asioistaan.

Enpä nähnyt tämänkään tulevan.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Meillä ei ole koskaan syöty maapähkinävoita. Olenhan minä sitä toki joskus maistanut, mutta en ole ihan ymmärtänyt, miksi se on niin suosittua Pohjois-Amerikassa.

Sitten Rouva teki pähkinävoita cashewpähkinöistä...

Voi hyvä ihme: söin ensimmäisen purkillisen parissa päivässä leivän päällä hillon kanssa (ja vähän pelkiltäänkin), ja sitä oli tehtävä viime viikolla jo lisää.

Rouva käytti sitä myös leivontaan ja teki viime viikonlopun kissanristiäisiin brownieita, joissa oli pähkinävoiraitoja tuomassa mukavaa pähkinäistä makua leivonnaiseen.

Koska pähkinävoi ei ole kuulunut taloutemme vakiolevitteisiin, en ole koskaan edes ajatellut, mistä se valmistetaan. Pähkinää... voita... tai jotain?

Nyt olin suorastaan hämmästynyt, kun ymmärsin, että pähkinävoissa ei ole yhtään mitään muuta kuin pähkinää - ja pieni ripaus suolaa mausteena. Pähkinä itsessään sisältää niin paljon öljyä, että kun sen jauhaa tarpeeksi hienoksi, se muuttuu venyväksi tahnaksi. 

Kuva: Rouvan instanäpsy

Siihen tarvitaan tietysti tehokas laite kuten tällainen blenderi.

Cashewpähkinävoi

Ainekset

 • 1/2 litraa cashewpähkinöitä
 • 1/2 tl suolaa

Valmistaminen

 1. Levitä cashewpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes ne alkavat ruskettua hieman. Sekoittele paahtamisen aikana silloin tällöin. (Samalla vaivalla tulee tietysti isompikin määrä, ja pähkinöitä voi olla valmiiksi paahdettuna keittiön kaapissa odottamassa ruoanlaittoa)
 2. Laita cashewpähkinät ja suola (tehokkaaseen) blenderiin ja käytä sitä alimmalla teholla, kunnes pähkinät muuttuvat tahnaksi. Se voi viedä 10 - 15 minuuttia. Blenderiä ei kannata laittaa liian täyteen, joten jos teet tätä isomman annoksen, jauha pähkinät noin puoli litraa kerrallaan.

Voit välillä pysäyttää blenderin ja sekoitella pähkinärouhetta lusikalla. Jossain vaiheessa saattaa näyttää siltä, että sinulla on astiassa vain pähkinärouhetta, mutta vähitellen pähkinät alkavat muuttua nestemäisiksi. Sen seuraaminen on suorastaan hypnoottista.

Yritä sitten säästää osa voista näihin brownieihin.

Cashewpähkinävoi-browniet

Ainekset

 • 200 g tummaa suklaata
 • 200 g voita
 • 3 kananmunaa
 • 2 dl sokeria
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • n. 1 dl cashewpähkinävoita
 • (pekaanipähkinöitä koristeluun)

Valmistaminen

 1. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Jos sulatat vesihauteessa, varo ettei suklaan joukkoon mene yhtään vettä. Jos mikrossa, varo ettet polta suklaata
 2. Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi
 3. Sekoita kuivat aineet keskenään
 4. Lisää jauhot varovasti muna-sokerivaahtoon
 5. Lisää lopuksi suklaa-voiseos taikinaan
 6. Levitä leivinpaperi laakea uunivuoan pohjalle ja kaada taikina leivinpaperin päälle
 7. Lusikoi cashewpähkinävoita sinne tänne taikinan päälle ja levitä pähkinävoinokareita varovasti veitsellä isommiksi
 8. Koristele pekaanipähkinöillä
 9. Paista brownieta 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoile brownien esimerkiksi vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kiitos Norppaemolle "Tahdon"-haasteesta. Haluan sanoa kaksi asiaa:

Ensinnäkin:

Lähde: Ties mistä

Toisekseen:

Jos vastustat homoavioliittoja, älä homoavioiduMiten ihmeessä se on sinulta pois, jos joku toinen saa jotain?

 

"Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013. Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana." (Tahdon2013.fi)

Eduskunnan täysistunto äänestää tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta perjantaina 28.11.2014.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Isäni tarjoama lapsenhoitoapu maanantai-iltana innosti meidät Rouvan kanssa keksimään jotain tavallisuudesta poikkeavaa tekemistä. Vaihtoehdot kartoitettuamme päätimme mennä katsomaan Helsingin kaupunginteatterin Vielä ehtii -komediaa.

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Jo nimekäs näyttelijäkaarti lupaili hyvää. Vai miltä kuulostaa yhdistelmä Leena Uotila, Ulla Tapaninen, Riitta Havukainen, Vesa Vierikko, Jukka Rasila ja Kaisa Torkkel?

Näytelmä on sympaattinen komedia iäkkäistä ystävättäristä, joista yksi (Leena Uotila) on leskirouva, jonka muisti on alkanut pätkiä, toinen (Riitta Havukainen) on taiteilijaluonne, joka on jäänyt tahtomattaan ikuiseksi sinkuksi, ja kolmas (Ulla Tapaninen) taas hapantuu onnettomassa avioliitossaan. Alkuasetelmassa käy ilmi, että ystävykset pelaavat maanantaisin bridgeä, mutta korttiporukan neljäs jäsen on hiljattain siirtynyt ajasta ikuisuteen.

Ystävyksillä on takanaan pitkä historia, mutta heidän arkeensa tulee uutta säpinää, kun eräänä maanantaina bridge-lounaalle ilmestyy Ulla Tapanisen hahmon serkku (Vesa Vierikko), ja myöhemmin tarinaan liittyy myös palanutta lamppua vaihtamaan tilattu kotiapu (Jukka Rasila).

Näytelmässä vitsaillaan paljon vanhenemiseen liittyvillä ilmiöillä ja vaivoilla. Keski-iältään melko iäkäs teatteriyleisö hymähteli tyytyväisen kuuloisesti, kun pääosa unohteli asioita ja kertoi samoja juttu useaan kertaan. Ja sehän on aina (omalla vähän kiusalliselta tavallaan) hauskaa, kun vanha nainen laukoo hieman riettaita juttuja.

Vaikka tyylilaji on komedia ja vanhuuteen liittyviin hassuihin asioihin suhtaudutaan huumorilla, taustalla on myös paljon haikeutta ja kipeitä kysymyksiä. Voiko muistisairas vanhus asua yksin, onko hänellä varaa maksaa vuokria, pitääkö hänen jättää oma kotinsa tai tarvitseeko hän jonkinlaista kotiapua? Entä onko liian myöhäistä muuttaa asioita, jos tuntee ylipäänsä elämänsä onnettomaksi?

Viesti on tietysti, että vielä ehtii, mutta kaikki tietävät elämän olevan silti jo ehtoopuolella ja parasta ennen -päivän menneen ohi jo kauan sitten.

Esitys viihdytti ja herätti ajatuksia, ja näyttelijät olivat Suomen parhaimmistoa. Eikös se ole aika hyvä saldo?

 

Vielä ehtii HKT:n sivuilla: http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=viel

Pages