Ladataan...
Isyyspakkaus

Kylläpä on Tallinna muuttunut edukseen!

Olen käynyt kaupungissa aiemmin muutaman kerran, mutta en oikeastaan koskaan ajan kanssa. Joskus viime vuosituhannella tehdyillä risteilyillä en nähnyt juuri muuta kuin vanhankaupungin, ja Rouvan kanssa vuonna 2003 tehdyllä reissullakaan emme viipyneet kaupungissa kuin yhden yön.

Tallinna on kuitenkin alkanut tuntua aina vaan kiinnostavammalta, ja varsinkin sen ravintolatarjonta on tuntunut ottaneen aimoharppauksen eteenpäin. Kun olimme jo monta kertaa pohtineet Rouvan kanssa ääneen, että pitäisi käydä Tallinnassa, päätin, että nyt on sen aika. Ja kun sinne pääsee vielä niin helposti Helsingistä: valitsee vain, mikä lähtöaika päivästä sopii parhaiten omiin aikatauluihin.

Nyt otimme tavoitteeksemme nähdä kaupunkia myös vanhankaupungin muurien ulkopuolelta ja tutustua erityisesti mielenkiintoisiin ravintoloihin. Edellisessä Tallinnan-postauksessani kerroinkin jo Telliskivi Loomeliikista ja ravintola F-hooneesta, ja tässä jutussa vierailemme useammassa ravintolassa Kalamajan ja Kalasadaman alueilla: Boheem Kohvik, Kohvik Sesoon, Kohvik Moon, Baar Bistroo Kukeke ja Klaus Kohvik.

Tämä matka teki meihin niin suuren vaikutuksen, että meistä tuli kertaheitolla Tallinna-faneja. Jos edellisestä yhteisestä Tallinnan-matkastamme oli ehtinyt kulua yksitoista vuotta, seuraavan kerran otamme lautan lahden yli varmaan jo tulevana syksynä. Jos vaikka isovanhemmat saisi hoitamaan lasta meille kotiin, niin voisimme tehdä retken kahdestaan Rouvan kanssa. (Vink vink. VINK VINK.)

Minulla oli muuten suuri ahaa-elämys, että kohvik ei tarkoitakaan kahvilaa. Tai tarkoittaa tietysti, mutta ei ainoastaan sitä. Boheem Kohvik on ehkä tämän jutun ravintoloista lähinnä kahvilaa, mutta vaikkapa Kohvik Sesoon ja Kohvik Moon aivan täysimittaisia ruokaravintoloita, ja varsinkin Sesoon hyvin tyylikäs sellainen.

Hintataso näissä vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevissa ravintoloissa on edelleen suomalaisittain edullinen. En tietenkään enää muista, mitä mikäkin maksoi, mutta katselimme ravintolalaskuja pohdiskellen, että ne olisivat maksaneet Helsingissä noin tuplasti.

Boheem Kohvik

Kopli 18
https://www.facebook.com/Boheem.Kohvik.Kalamajas

Boheem Kohvik on Kalamajan kohvikeista tunnetuimpia, ja se sijaitsee kätevästi aivan muutaman sadan metrin päässä Telliskivi Loomelinnakin alueesta, josta kirjoitin edellisessä Tallinnan-jutussani. Perille pääsee esimerkiksi raitiovaunuilla 1 ja 2, jotka pysähtyvät aivan Boheemin edessä sijaitsevalla Telliskiven pysäkillä.

Aurinkoisella säällä kannattaa istahtaa terassille katselemaan ohi kolistelevia raitiovaunuja ja nauttimaan lämmöstä. Aamiaiseksi tarjotut uunimunakkaat olivat herkulliset ja ihanan kuohkeat. Tarjolla oli myös päivän puuroannos, josta lapsi kyllä söi lähinnä voisilmän.

Baar Bistroo Kukeke

Telliskivi 57
http://www.kukeke.ee/

Vanhalla rautatieasemalla sijaitseva Baar Bistroo Kukeke kiinnitti huomiomme, kun kuljimme sen ohi pitkin Telliskivi-katua. Rakennus ja terassi näyttivät niin houkuttelevilta, että piti käydä katselemassa ravintolaa myös sisäpuolelta. 

Emme olleet varsinaisesti ruoan tarpeessa, vaan haimme lähinnä välipalaa lapselle. Otimme siinä sivussa itsellemmekin kahvit ja jotain pientä. Ja kyllä näiden perusteella tulisi ehdottomasti syömään myös lounasta tai illallista! Lapselle tarjoiltiin herkullinen pitaleivän sisään tehty lastenhampurilainen.

Rouva ja minä maistoimme uzbekistanilaiset pasteijat, toinen oli kaali- ja toinen lohitäytteellä. Herkullista.

Myöhemmin palasimme vielä ravintolan terassille nauttimaan La Muun ekojäätelöt, jota myytiin tien toisella puolella Homeartissa (Telliskivi 60A) paketeissa. Vaniljajäätelö oli täyteläisen vaniljaista ja suklaajäätelössä oli suklaanpalasia. Nam.

Kohvik Moon

Võrgu 3
http://www.kohvikmoon.ee/

Kohvik Moon sijaitsee Kalasadamassa paikassa, johon ei voi vahingossa eksyä. Mutta ei hätää, ravintola on kyllä huomattu ja valittu myös Viron 50 parhaan ravintolan joukkoon, eikä suotta. Minun pitää puolestaan kiittää tämän ravintolan löytämisestä blogini lukijoita, joista useampi suositteli juuri tätä ravintolaa. Kiitos siis.

Ainoan miinuksen antaisin paikalle taustamusiikista. Ravintolassa soi koko illan yksi ja sama The Baseballsin levy.

Lapsi huomioitiin ravintolassa todella hienosti. Hänelle tuotiin heti ensimmäisenä pöytään omat värikynät, lasten menu, kuvakirja ja nukke. Lasten menussakin ruoat olivat oikeita ruoka-annoksia nauravien nakkien asemesta.

Mutta ne alkupalaksi nauttimamme blinit - aah. Ne olivat niin rapeat ja kuohkeat, että pidimme niitä Rouvan kanssa parhaina blineinä ehkä ikinä.

Ankkaa ja lammasmureketta pääruoiksi. Aivan loistavaa, ja tuhdit annokset. Pienemmätkin olisivat riittäneet blinien jälkeen.

Pitihän sitä silti ottaa vielä jälkiruokaa. Onneksi sentään jaoimme tämän pavlovan, sillä yksin sen syöminen olisi ollut jo liikaa. Lapsi oli tyytyväinen oman jäätelöannoksensa kanssa.

* * *

Säiden kanssa kävi kyllä uskomaton tuuri. Kun koko viikon on ollut melko epävakaista ja kylmää lahden molemmin puolin, lauantaina Tallinnassa paistoi aurinko kauniisti koko päivän. Vanhankaupungin talot loistivat pastellinvärisinä, ja kadut kuhisivat turisteista.

Sunnuntaiyönä ja -aamuna satoikin sitten kaatamalla. Onneksi brunssille valitsemamme ravintola sijaitsi aivan majapaikkamme vieressä, ja pääsimme sinne lähes kastumatta. Brunssin aikana sade ehti onneksi loppua.

* * *

Kohvik Sesoon

Niine 11
http://kohviksesoon.ee/

Sesoonin 12 euron brunssi on varmasti hinta-laatusuhteeltaan parhaita brunsseja, joita olen koskaan nauttinut. Vaikka noutopöytäruoka on usein, no, vähän vähemmän laadukasta, tämä buffet oli yksinkertaisesti erinomainen. Yhtäaikaa runsas mutta harkittu.

Tilakin oli niin tyylikäs, että tänne tekisi mieli tulla myös illalliselle. Niin, ja olihan tämäkin kohvik myös yksi Viron 50 parhaasta ravintolasta.

Klaus Kohvik ja Eesti Disaini Maja

Kalasadama 8
http://www.klauskohvik.ee/
http://www.estoniandesignhouse.ee/

Vielä ennen lähtöä piipahdimme Kalasadaman alueella sijaitsevassa Kohvik Klausissa lähtökahveilla.

Aikaa oli vain kahveihin ja pieneen leipäkoriiin, jossa oli kikherne- ja sienitahnoja. Paikka vaikutti kivalta, ja lista näytti siltä, että kohvikiin voisi hyvin tulla istuskelemaan paremmallakin ajalla.

Klaus Kohvikin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee myös Eesti Disaini Maja, joka myy virolaisten muotoilijoiden tuotteita. Pieni mutta piipahtamisen arvoinen paikka. 

Nämä Hosewearin laukut ja lompakot on tehty vanhoista paloletkuista. Kelpaisivat minullekin, mutta kun on jo niin monta laukkua, ja Rouvakin osti minulle juuri uuden lompakon.

* * *

Näin. Tulipas pitkä juttu.

Kiitos Tallinna, olet ihana. Nähdään pian.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Sain muutama viikko sitten kunnian vierailla Maija Ilmoniemen ja Juha Häkkisen luotsaamassa HelsinkiReal.tv:ssä. Se on netissä julkaistava puolituntinen keskusteluohjelma, siis webcast, jossa Maija ja Juha haastettelevat kiinnostavia ihmisiä. Ja minua.

Ohjelma kestää puolisen tuntia, ja omassa jaksossani keskustelemme luonnollisesti bloggaamisesta ja isyydestä.

Kuva: HelsinkiReal.tv

Ohjelma kuvattiin yhdellä otolla, ja se myös julkaistiin mitään pois leikkaamatta. En myöskään tiennyt etukäteen, mitä minulta kysyttäisiin. Ensimmäinen reaktioni tähän oli tietysti: "Kääk", sillä muistelin miten vaikeaa Ylen Blogistanian kuvauksissa oli olla päästämättä sammakoita suustaan.

Nyt ohjelma on sitten julkaistu, joten katso ihmeessä ja kuuntele, mitä sylki toi suuhun!

 

Ladataan...
Isyyspakkaus

Jos arvostat rähjäromantiikka ja vanhoja uusiokäyttöön otettuja tehdasmiljöitä, minulla on sinulle loistava kohde Tallinnassa: Telliskivi Loomelinnak Kalamajan kaupunginosassa (tai ainakin sen tuntumassa) osoitteessa Telliskivi 60A. Päädyimme alueelle puolivahingossa F-hoone-ravintolan perässä ja ymmärsimme vasta myöhemmin, mitä kaikkea muutakin alueella on.

Telliskivi loomelinnak, drinkillä F-hooneen edessä.

Rakennuksia on kaikenkaikkiaan 11 ja niissä sijaitsee useampia ravintoloita, baareja, näyttelytiloja ja studioita, ja yhdessä rakennuksista on pieni ostoskeskuksen tapainen ryhmittymä pikkuputiikkeja.

Lauantaisin alueella toimii myös Telliskiven kirpputori, joten Loomelinnak-visiitti kannattaa ajoittaa lauantaihin.

Telliskivi kirbuturg

Telliskivi kirbuturg

Kirpputori näyttäisi olevan avoinna joka lauantai, vielä talvellakin.

F-hoone

Telliskivi 60A, F-rakennus
https://www.facebook.com/pages/F-hoone/146165262101253

F-hoone lienee se tunnetuin alueen ravintoloista, ja ainakin jonkin lähteen mukaan se on valittu 50 parhaan virolaisen ravintolan joukkoon. En tosin tiedä kenen toimesta enkä mille listalle. Käymisen arvoinen se on silti ehdottomasti, varsinkin miljöönsä puolesta.

F-hoone

F-hoone

Ruokakin oli hyvin tehtyä, ja varsinkin omat lammaspelmenini (listalla mutton dumpling) erittäin hyvät. Silti annoksia - niin alku kuin pääruokiakin - vaivasi hienoinen mauttomuus, joka saattoi johtua yksinkertaisesti hyvin varovaisesta suolan käytöstä. Mutta älä tätä kavahda: voihan sitä suolaa pyytää sitten lisää. 

Grillattua avokadoa ja katkaraputäytettä, taustalla parsaa ja prosciuttoa

Lammaspelmenit sienikastikkeessa

F-hooneen hampurilainen

Muita ravintoloita alueella on useampi, ja niissä voisi hyvin käydä syömässä ja juomassa parinakin päivänä. Lendav Taldrik -ravintola (E-rakennus) näytti kiinnostavalta, ja jos olisi aikaa, voisin hyvinkin istuskella Pudel-baarissa tai Pokaali-viiniravintolassa (B-rakennus). Syötävää ja juotavaa saa myös A2-rakennuksen ostoskekuksen Reval-kahvilasta, Coffee Angels -kahvikaupasta sekä Homeart-sisustusliikkeen yhteydessä olevasta kuppilasta.

Lendav Taldrik

Pudel ja Pokaali

Coffee Angels

Reval Café

Homeart

Homeartista saa muuten myös herkullista La Muu -ekojäätelöä. Valitettavasti sitä myydään vain kuvassa näkyvissä pakkauksissa, mutta tien toisella puolella sijaitseva Baar Bistroo Kukeke tarjoaa sitä myös annoksina.

La Muu

Muut kauppakeskuksen liikkeet myyvät mm. vaatteita, sisutustuotteita, kosmetiikkaa vintage-tavaraa ja askartelutarvikkeita. 

Ostoskeskus, Telliskivi 60A

Les Petites

Les Petites, kuvan Liisa Ihmemaassa -henkinen kanitaulu lähti meidän mukaamme

Arte kunst ja hobi

Roheline Vihmavari

Samalla reissulla voi ihastella myös Kalamajan enemmän tai vähemmän ränsistyneitä tai kunnostettuja puutaloja ja käydä vaikka syömässä tai kahvilla Telliskiven raitiovaunupysäkin vieressä sijaitsevassa kuuluisassa Boheem Kohvikissa. Palataan siihen ja muihin ruoka-asioihin toisessa jutussa.

Telliskiven ja Koplin risteys, Boheem Kohvik kuvassa oikeahkolla

Malmi-katu

Yksi Koplin kaunottarista.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Terveisiä Tallinnasta! Tarkemmin sanottuna Kalamajan kaupunginosasta, johon ajattelimme tutustua ihan ajan kanssa, kun sitä on niin joka paikassa hehkutettu.

Tämä matka piti oikeastaan tehdä jo alkukuusta, mutta se siirtyi sattuneesta syystä. Kiva, että sille järjestyi nyt toinen ajankohta, ja Linda Linen lauttaliputkin olivat voimassa aina lokakuun loppuun saakka.

Edellisistä Tallinnan-matkastoimme olikin kulunut jo useampi vuosi, ja Rouvan kanssa kävimme täällä viimeksi yhdessä vuonna 2005. Silloin muistaakseni mietimme, että täällä pitäisi käydä useamminkin. Mutta kun <tähän kaikenlaisia selityksiä />.

Olemme viimeisillä ulkomaanmatkoillamme mieltyneet Airbnb:hen, ja sitä käytimme tälläkin kertaa. Majapaikkamme on vanhan puutalon kellariin rakennettu kaksio, jonka olohuoneessa on keittonurkkaus. 50 euroa yöstä ei ole paha hinta, ja sijainti Kalamajassa sopi matkamme tarkoitusperiin loistavasti.

Ehdimme heti ensimmäisenä iltana käydä syömässä kehutussa F-Hooneessa (Palataan siihen toisessa jutussa) ja ohitimme sinne kävellessämme myös suositun Kohvik Boheemin.

Bongasimme jo muutamia muitakin kiinnostavan oloisia paikkoja näillä hoodeilla: Kohvik Sesoon olisi aivan naapurissamme ja Bar Bistroo Kukeke siinä F-Hooneen vieressä. Juuri Tallinnassa käynyt Oi mutsi mutsi -Elsakin vinkkasi Kamahouse Köökistä.

Mutta hei: tulimme vasta ja meillä on siis aikaa sunnuntai-iltapäivään asti. Antakaapas jokin pikainen random-vinkki, missä täällä kannattaisi käydä ja mitä tehdä. Ja en siis hae mitään turistinähtävyyksiä vaan enemmänkin kivoja ruokakokemuksia ja mikseipä jotain ostosvinkkiäkin.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Eilinen ilta oli harvinaista herkkua. Äitini ja isäni olivat hoitamassa lasta koko illan, joten me päätimme Rouvan kanssa lähteä kaupungille ihan kahdestaan. Onhan sellaista tehty ennenkin, mutta edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo tovi.

Yritimme käydä drinksuilla Kyrönmaan matkailun edistämiskeskuksessa (jep, katso Googlesta), mutta siellä oli meneillään jokin drinkkikoulutus. Päädyimmekin sitten Liberty or Deathiin.

Ja ei pöllömpi valinta: listalla kun oli vielä Kyrönmaan matkailun edistämiskeskuksesta "lainattu" ruisviskipohjainen drinkki, Kyröntappelus, jossa oli käytetty myös maitoa ja joka tarjoiltiin mämmin kanssa. Wau, erinomaista! Drinkin pohjana käytetyllä Kyrö Distillery Companyn viskillä oli vielä vinkeä nimikin, Rye Rye, siis "ruis ruis" tai "rai rai".

Nyt tämä menee kyllä aivan sivuraiteille, mutta piti vielä googlata tuosta viskistä lisää ja sain selville, että kyseinen tislaamo sijaitsee samaisessa Isonkyrön Osuusmeijerin rakennuksessa, jossa sijaitsee myös Vanha aika -niminen kirpputori. Harmi, että tätä tislaamoa ei ollut siellä vielä kaksi vuotta sitten, kun poikkesimme rakennuksessa Vaasan-reissullamme. Ja enpäs muuten tiennytkään, että samaisessa meijerissä on kehitetty myös yksi suomalaisten lempijuustoista, Oltermanni. Ilmankos osoite olikin Oltermannintie.

Liberty or Deathissa olisi maistunut toinenkin drinkki, mutta olimme jatkamassa illalliselle Ravintola Askiin (Vironkatu 8). Se tehtiinkin sitten pitkän kaavan mukaan.

Kahdeksan (eli todellisuudessa amuse boucheineen ja petit fourseineen kahdentoista) lajin illallinen viineineen oli makumaailmaltaan mielenkiintoinen kokemus.

Annokset olivat pieniä ja kauniita, ja sainpa maistettua nyt myös Taste of Helsingissä väliin jättämääni suolaheinää ja valkosuklaata. Annos oli tosin ilmeisesti hieman toisenlainen, sillä he varioivat kyseistä jäkiruokaa jonkin verran.

Annoksissa oli tiiviit maut, ja niiden komponentit olivat tarkkaan harkitut - ja myös tarkasti asetellut. Ravintola menikin paitsi hintansa myös pipertelyasteensa vuoksi itselläni joukkoon: oli kiva käydä, mutta luulen yhden kerran riittävän. Arvostamme kuitenkin enemmän paikkoja, joissa otteet ovat ronskit ja palvelu välitöntä. Minulla oli myös farkuissani alipukeutunut olo.

Tyttö oli siis koko illan isovanhempiensa seurassa, ja he hoitivat lasta myös torstaipäivän. Kaikki oli mennyt oikein hienosti, ja sekä lapsi että isovanhemmat olivat nauttineet yhteisestä ajastaan. Äitini ja isäni yöpyivät tällä kertaa hotellissa, ja he olivat käyttäneet lasta myös siellä pomppulinnassa ja leikkihuoneessa ja jopa syömässä hotellin ravintolassa.

Sitten isovanhemmat lähtivät, ja helvetti pääsi irti. Tyttö itki ja riehui tänään koko illan, kaikki oli vaikeaa ja mikään ei kelvannut. Nukkumaanmenostakin taisteltiin lähes tunnin verran. Huoh.

Tyttö oli myös onnistunut nappaamaan taskustani hänen huoneensa runkopatjalle pudonneen kännykän, sitä näppäillessään soittanut entiselle bisnestutulleni ja siis huutanut lähes suoraa, itkuista huutoa tämän korvaan. Siitä sitten pahoittelutekstiviestit perään.

Ajattelimme lähteä huomenna Tallinnaan. Nyt se ajatus ei tunnu ollenkaan niin hyvältä kuin vielä eilen. Mutta majapaikkakin on jo maksettu ja koira laitettu hoitoon Jyväskylään...

Ladataan...
Isyyspakkaus

Olemme etsineet (ei kovin aktiivisesti) useamman vuoden ajan mökille aurinkokennolla latautuvaa ulkovalosarjaa. Valkoista ja simppeliä, mielellään jonkinlaisia pyöreitä lyhtyjä.

Voit kuvitella, miten hihkuin innosta, kun bongasin nämä aurinkosähkölyhdyt Granitissa! 

Harvoin kaupasta löytyy täsmälleen jotain sellaista, mitä etsii, ja olinkin niin tohkeissani löydöstäni, että ostin sarjoja saman tien neljä. Kaksi niistä sijoitettiin saman tien mökin lasikuistille ja kahden paikkaa harkitaan vielä.

Pienet aurinkopaneelit tökkäsin toistaiseksi hirren päihin, mutta mukana tuli myös ruuvit pysyvämpään kiinnitykseen.

Nähtäväksi jää, miten kestävät valosarjojen akut ovat, ja riittääkö valo lataamaan ne myös pilvisinä päivinä. Ainakin heti ensimmäisenä iltana akut näyttivät loistavan kirkkaasti.

Juhannusyö muuttui pian aamuksi, ja iloitsemme valoista varmasti vielä enemmän, kun illat alkavat pimenemään heinä- ja elokuussa.

Pages