Ladataan...
Isyyspakkaus

Ihan ensimmäisenä on kiitettävä Nellahia vinkistä, jonka hän kirjoitti Toivolan vanhasta pihasta tekemäni jutun kommentteihin. En ollut nimittäin kuullutkaan, että Jyväskylän Lutakossa sijaitseva Lutakon leidiksi nimetty talokaunotar oli saanut vihdoin arvoistaan käyttöä. Siellä on nimittäin tänä kesänä avautunut teehuone Teeleidi (Schaumanin puistotie 2 A 2).

Seuraavaksi on myönnettävä, että enpä ole aiemmin käynytkään teehuoneessa, ellei sitä kymmenen vuoden takaista visiittiä Shanghain Yuyuan Gardenin keskellä sijaitsevassa teehuoneessa lasketa. Mutta tiedättekös, kyllä tässä vannoutunut kahvinjuojakin on tämän kokemuksen perusteella varovaisen kiinnostunut vaihtamaan suuntautumistaan.

Ensinnäkin talon omatekoinen jäätee oli niin raikasta ja virkistävää nihkeänkosteana päivänä, että minunkin oli ostettava mukaan samoja teenlehtiä, joita oli käytetty teen valmistamiseen. Niin, ja minut on kyllä helppo voittaa aina puolelleen mehevällä omenapiirakalla.

Rouvan nauttima omenahauduke oli sekin maistuvaa ja raikasta, ja santsikupin sai hakea samovaarista samaan hintaan.

Teelaatuja on myynnissä seitsemääkymmentä, mukana myös alueen ja rakennuksen nimikkojuomat.

Tämä on varmaan kaikille teenjuojille ja teehuoneiden vakioasiakkaille itsestäänselvyys, mutta itselleni oli suuri ooh-hetki, kun kuulin, että paikan päällä voi nauttia mistä tahansa irtomyynnissä olevasta teestä haudutetun juoman. En ehkä itse tulisi ostaneeksi kotiin vaikkapa mango-meloni- tai karamelliteetä, mutta kyllä kiinnostaisi maistaa sellaisia! Eipä kahviloissa voi yleensä valita kuin espresson ja suodatinkahvin välillä. 

Teelaatuja voi maistella myös teetastingeissa. Lisäksi Teeleidi tarjoaa torstai-iltapäivisin "Kello viiden teet" sekä arkiaamuisin "Lomalaisen aamiaisen". Nyt ihan harmittaa, että jouduimme jo jatkamaan matkaamme Jyväskylästä, sillä olisin mielelläni käynyt maistelemassa tämän teehuoneen antimia toisenkin kerran.

Kyllä muidenkin kannattaa uskaltaa ylittää Jyväskylän ratapiha ja Jyväsjärven rantaa myötäilevä, edelleen paljon tunteita herättävä valtatie, Rantaväylä.

Mainitsin paikasta äidilleni, ja hän kertoi tuntevansa paikkaa pyörittävän Annen. On kuulemma käynyt meillä kotonakin poikansa kanssa. Myöhemmin huomasin, että Teeleidillä on myös blogi. Ja missä? Täällä Lilyssä.

Että terve vaan ja terkkuja! Tullaan käymään seuraavan kerran, kun olemme siellä päin.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Jyväskylä on niitä kaupunkeja Suomessa, joista on surutta hävitetty lähes kaikki merkit elämästä ennen 1950-lukua. Joitain puutaloja keskustassa on säilynyt, mutta kovin suurta merkitystä niillä ei ole kaupungille tai kaupunkilaisille ollut.

Siksi olikin ilo kuulla, että Cygnaeuksenkadun alkupään 1800-luvulta peräisin olevaan puutalokortteliin oli avattu Toivolan Vanhaksi Pihaksi nimetty käsityöläismiljöö. Kokonaisuudessa on useampi rakennus, joissa on sekä pikkuputiikkeja että vanhan synnytyslaitoksen alakerrassa sijaitseva Kahvila Muisto.

Vaikka piha kahviloineen on auennut jo vuonna 2012, saimme aikaiseksi vierailla siellä ensimmäisen kerran vasta viime viikonloppuna.

Kahvila Muisto on mukava lisä kaupungin muuten melko vähäiseen kahvilatarjontaan.

Pihassa on tapahtumia ympäri vuoden, ja myös vanhan synnytyslaitoksen ja Toivolan talon pikkuputiikit ovat avoinna kesät talvet.

Lisäksi pihan makasiinirakennuksissa on kesällä useampi pop-up-kauppa.

Ihastuimme kovasti Melli EcoDesignin lastenvaatteisiin, joissa oli PaaPii Designin hauskat eläinkuosit. Vink vink, vaatteita saa muuten tilattua myös netistä (http://www.melliecodesign.com/).

Kesäviikonloppuisin Kahvila Muistossa on lettukestit. Kymmenellä eurolla saa ruokaisan letun, ja ainakin minun poro-meetvurstitäytteeni oli erittäin maukas.

Äitini kehui kovasti kahvilan sunnuntaibrunssia, mutta se oli nyt kesätauolla. Brunssi on kyllä ehdottomasti käytävä maistamassa joskus syksyllä.

Toiseen kertaan jäi myös vierailu pihan varsinaisissa museorakennuksissa eli 1800-luvun puolivälin jyväskyläläisissä käsityöläiskodeissa, jotka olivat sunnuntaina suljettuina.

Mutta mielellänihän täällä vierailen toistekin!

 

Lisätiedot: http://www.toivolanvanhapiha.fi/

Ladataan...
Isyyspakkaus

Juttusarja Italian-matkalta on hyvä päättää yhteen niistä tärkeimmistä asioista, joiden vuoksi Italia on meille edelleen yksi maailman parhaista matkakohteista: ruokaan. Ja näistä ruokakokemuksista matka muistetaan.

Illalliset näköalalla

Villan omassa pihassa sijaitseva ravintola Il Reggiolo (Località Reggiolo, Reggello) oli luonnollisesti vakiopaikkamme, ja lista syötiin suurin piirtein alusta loppuun. Ruoka oli perushyvää, ja ravintolan varsinainen valtti on näköala. Suosittelen listalta tortelleja voi-salviakastikkeella. Myös pizzat olivat erittäin hyvät - aidossa puu-uunissa paistetut.

Take away -pizzat omalla terassilla

Omalta terassiltamme oli luonnollisesti sama näköala kuin ravintolastakin, joten olihan se mukavaa hakea parina iltana pizzat kämpille ja nauttia ne aivan omassa rauhassa.

La Terrazza

Matkan parhaaksi ravintolaksi valitsimme yksimielisesti Reggellossa sijaitsevan La Terrazzan (Via Dante Alighieri 8, Reggello). Ravintola tarjoaa lounasaikaan pastaa ja iltaisin pizzaa. Yhtenä iltana tosin pizzat oli myyty loppuun, joten saimmekin pastat, ja ne olivatkin parhaat pastat koko matkalla. Simppeliä, hyvin tehtyä, täydellistä. Ravintolan pennepasta näytti olevan myös tytölle suurinta herkkua koko matkan aikana. Niin, ja olin pudota tuolilta, kun saimme ravintolan laskun: 52 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta.

Palasimme ravintolaan vielä toisenkin kerran pastalle lounasaikaan, ja saimme silloin täysin omien toiveidemme mukaan tehdyt pastakastikkeet, vaikka sellaisia ei ollutkaan listalla. Olimme aivan myytyjä.

Kuulimme, että ravintola tarjoaa toisinaan myös tryffelipizzoja, sillä joku heidän tuttunsa käy itse keräämässä sieniä. Kävimme kysymässä pizzoja pariin kertaan, ja lopulta tärppäsi! Palasimme ravintolaan siis vielä kerran pizzaillalliselle nauttimaan tryffelipizzat.

Ruokakaupat

Niin, kyllä meinaa tulla kyynel silmään, kun vertaa italialaisten ja suomalaisten pikkukauppojen valikoimia.

Prosecco ja Vino bianco frizzante

Kevyesti kupliva valkoviini sopi erittäin hyvin lämpimiin iltoihin, ja jopa kaverimme, joka ei oikeastaan pidä viineistä, nautti niistä. Kuva on omasta pihastamme eräältä välipalalta.

Tuoreet hedelmät

Persikat, nektariinit, kirsikat ja kirsikkatomaatit olivat niin makeita ja meheviä, että niitä syötiin kilokaupalla. Ja miten ihania olivat ne villan pihassa kasvavista viikunapuista poimitut kypsät viikunat... En ole koskaan maistanut yhtä hyviä.

Melone e Prosciutto

Perinteinen alku- ja väliruoka, melone e prosciutto eli melonia ja kuivattua kinkkua, on yksinkertaisesti aivan törkeän hyvä yhdistelmä.

Antipasti

Toscanalaisiin alkupaloihin eli antipastiin kuului aina muutamaa erilaista kinkkua tai makkaraa ja pieniä leipäsiä. Tämä lautanen on La Terrazzan alkupalalajitelma. Il Reggiolossa törmäsimme puolestamme stelloihin, jotka olivat ilmavia uppopaistettuja leipiä (kuvassa alla). 

Kuten alkupaloistakin näkyy, Toscana on aika lihaisaa aluetta. Rannikolta saa toki myös kalaa ja mereneläviä, mutta sisemmällä maassa kannattaa varautua siihen, että kalaa ei ole saatavilla.

Pappa al pomodoro

Tomaatti-leipäkeitto, pappa al pomodoro, on yksinkertaista hyvää, ja myös tyttö soi sitä hyvällä ruokahalulla. Tämä kuva on Sienasta Ristorante San Desideriosta (Piazza L. Bonelli, Siena).

Raviolit

Syön oikeastaan raviolia aina, kun mahdollista, sillä se on sen verran isotöistä, että monikaan ravintola ei tunnu sitä tarjoavan. Tällä matkalla sain raviolia kuitenkin useamman kerran, ja parhaina annoksina jäivät mieleen Caffè Le Loggen (Piazza Matteotti, Greve in Chianti) voi-salviaraviolit. Samassa paikassa oli myös erinomaisia gnoccheja munakoison kanssa.

Ravintola Il Canniccio

Lähellä moottoritietä - tai oikeastaan moottoritietunnelin päällä - sijaitsevan ravintolan Il Canniccion (Località Torre del Castellano, Reggello) valitsimme näköalan perusteella ajaessamme ravintolan ohi villalle päin. Ruoka oli erittäin tasokasta ja illallispaikaksi suhteellisen edullista, n. 200 euroa neljältä aikuiselta ja kolmelta lapselta. Palvelu oli kyllä hämmästyttävän välinpitämätöntä.

Vinsanto e Cantucci

Perinteinen toscanalainen jälkiruoka ovat kovat mantelikeksit, cantuccit tai cantuccinit, joita kastetaan jälkiruokaviiniin, vinsantoon. Annosta voi tilata ihan ravintoloidenkin listalta, mutta kuvassa ne sijaitsevat villamme olohuoneen pöydällä.

Aperol Spritz

Rouvan uusi lemppidrinkki on Aperol Spritz, ja sitä nautimme myös useampana iltana: Aperol-katkeroa, proseccoa ja kuplavettä. Myös lentokentältä lähti mukaan pullo Aperolia.

Gelato

Italialainen jäätelö, kuvassa Gelateria Brivido (Via Pellegrini 1, Siena). Ei lisättävää.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viimeisenä päivänä Toscanassa teimme Rouvan ja tytön kanssa vielä retken Sienaan.

Lyhyen vierailumme perusteella Siena vaikutti paikalta, johon olisi Luccan tavoin kiva tulla pidemmäksikin aikaa. Kaupunki oli punaruskea, sokkeloinen ja kaunis, ja sen kadut kuhisivat ihmisistä. Ei kuitenkaan häiritsevällä tavalla. Pieniä putiikkeja, ravintoloita, gelaterioita ja paljon historiaa.

Ihan ensimmäisenä on annettava yksi käytännön vinkki: Sienan vanhaan kaupunkiin ei saa ajaa autolla, ja pysäköintipaikan löytäminen voi olla haastavaa. Meidät neuvottiin ajamaan Via Esterna di Fontenbrandan päässä sijaitsevaan parkkihalliin, ja siellä olikin hyvin tilaa. Vain muutaman sadan metrin päässä pysäköintitalosta sijaitsee liukuportaikko, jota pitkin pääsee nousemaan vanhaan kaupunkiin.

Kaupungin keskusaukio, Piazza del Campo, on simpukanmuotoinen ja rakennettu hauskasti kuin amfiteatterin muotoon. Se suorastaan kutsuu istuskelemaan.

Kaupunkia olisi ollut mahdollista käydä katselemassa myös lintuperspektiivistä. Näköalapaikkoja ovat Piazza del Campon laidalla oleva Torre del Mangia (kuvassa alla) ja katedraalin vieressä olevan Museo dell'Opera del Duomon näköalatasanne (yllä olevassa kuvassa takana vasemmalla). Molempiin olisi ollut kuitenkin lähes tunnin odotus, joten jätin tornikapuamiset tällä kertaa väliin. Torre del Mangian lipulla pääsee sisään tiettyyn kellonaikaan, joten lippu kannattaa siis hakea ensin ja omaa vuoroa odotellessa käydä katselemassa lähikatuja.

Ravintoloita ja pieniä kuppiloita on siellä täällä. Kävimme lounaalla Ristorante San Desideriossa (Piazza L. Bonelli), joka oli ehdottomasti suosittelun arvoinen. Paistettua munakoisoa, papu-katkarapu-avokadosalaattia, Pappa al pomodoroa (leipä-tomaattikeittoa), pinaattiravioleja ja risottoa merenelävistä. Lounas oli yksi matkan parhaista.

Hauska viinibaari, josta saa myös lounaita, on puolestaan Vineria Il Murello Di San Pietro Di Pedani Niccolo (Via di San Pietro 48).

Reissun viimeinen nähtävyys oli Sienan kaunis katedraali. Sen kuvaamisen jälkeen oli aika palata villalle nauttimaan koko matkan viimeistä illallista ja valmistautumaan kotiinpaluuseen.

* * *

Nyt olemme siis jo kotona, mutta Italian ruokatunnelmissa olemme vielä yhdessä jutussa tämän jälkeen.

Matka sujui kaikenkaikkiaan hienosti, ja pieni tyttö oli jälleen erittäin cool matkustaja. Hän nukkui käytännössä kaikki automatkat ja pysyi tyytyväisenä, kun sai retkiemme määränpäissä kävellä itse. Lentokoneesta hän oli aivan innoissaan, ja kun hän sai istua omalla paikallaan, lennotkin sujuivat ilman mitään draamaa.

Kaverimme olivat kyllä useamman kerran matkan aikana korvaamaton apu, sillä niinä hetkinä, kun tyttö alkoi kiukuttelemaan isälle ja äidille, vieraamman aikuisen käsi tai syli rauhoittivat tilanteen. Tai välillä hän ei oikeastaan edes huomannut vanhempiaan.

Villamme, Il Reggiolo, oli upea, ja olemme ehdottomasti iloisia, että valitsimme sen majapaikaksemme. Pohdimme silti, että seuraavilla matkoillamme majoitumme todennäkösemmin johonkin kaupunkiin keskustan tuntumaan, ihan jo ravintola- ja kahvilatarjonnan vuoksi. Keskeisempi sijainti myös helpottaisi retkiä toisiin kaupunkeihin, sillä pelkästään moottoritielle pääsy vaati nyt parinkymmenen minuutin ajon.

Tiet ovat Toscanan vuoristossa niin kapeita ja kiemuraisia, että kartalla lyhyeltä näyttävät matkat tuntuvat vievän huomattavasti enemmän aikaa kuin ajattelisi. Pelkästään matka Firenzeen vei 45 minuuttia. Pisaan ajettiin jo pari tuntia ja Sienaan puolitoista. Greve in Chiantiin ajomatkaa oli yli tunnin verran.

Jos nyt lähtisin suunnittelemaan Toscanan-matkaa, majoittuisin matkan aikana useammassa paikassa pari-kolme yötä kerrallaan. Reitin varrella voisivat olla ainakin Firenze, Greve in Chianti, Siena, Lucca ja Pisa. Sitten voisin tehdä muutaman päivän retken Elban saarelle. Se ei tällä matkalla onnistunut, sillä pelkkä ajomatka Piombinon satamakaupunkiin olisi vienyt kaksi ja puoli tuntia.

Mutta hei, ainahan on hyvä jättää jotain seuraavaa matkaa varten! Ja ennen kuin olimme edes saapuneet kotiin, Rouva alkoi pohtia, mihin päin Italiaa matkustaisimme seuraavan kerran.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Wanted: Paikallisopas Firenzeen! Vierailimme kaupungissa nyt jo toistamiseen, ja jälleen päällimmäisenä mieleen jäivät turistilaumat sekä mahdoton sokkelo yksisuuntaisia katuja ja autoilta kiellettyjä alueita.

Firenze on siis kaupunki, johon emme ole jostain syystä päässeet niin sanotusti sisään. Kävimme kaupungissa edellisen kerran vuonna 2008, ja silloinkin pohdimme, että emme ole ehkä koskaan nähneet missään niin paljon turisteja. Emme edes Venetsiassa tai Roomassa.

Vaikka kaupungin palatsit, museot ja kirkot ovatkin näyttäviä ja Michelangelon Davidin pakarat täydelliset, kaupunkiin pitäisi tutustua paremmin, jotta sen todellinen viehätys avautuisi. Ehkä se vaatisi paikallisoppaan, joka osaisi viedä oikeisiin paikkoihin. Siis jonnekin turistikeskuksen ulkopuolelle.

Mutta ovathan ne turistikeskuksen nähtävyydet siis hienoja! Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Duomo, Piazza della Signoria... kaupunki on kuin suuri ulkoilmamuseo.

Duomo

Palazzo Vecchio

David (kopio)

Piazza della Signoria

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

Ponte Vecchio

Firenzessä auto kannattaa muuten jättää hyvän matkaa keskustan ulkopuolelle, esim. Garage Europaan (Borgo Ognissanti 96). Ja jos käyttää navigaattoria, kannattaa pitää huoli siitä, että laite ei ohjaa lähellekään historiallista keskustaa, sillä monessa kadunkulmassa kerrotaan, että kadulle saa ajaa vain luvan kanssa. Onnistuin saamaan itseni pari kertaa niin pahasti sumppuun kiellettyjen ajosuuntien keskelle, että saas nähdä, kuinka monta sakkolappua tulee postissa kotiin matkan jälkeen.

Yksi tällaista potentiaalisista sakkoretkistä oli se reissu, kun kävimme Rouvan ja tytön kanssa etsimässä paikallisia toreja. Ensimmäinen niistä, antiikkitori Fortezza da Basson alueella oli kuitenkin suljettu heinä-elokuussa. Söimme kuitenkin lounaan Al Chirola di Jimmyssä (Viale Filippo Strozzi 16) ja kävimme kahveilla sen vieressä Cafe Il Re Gelatossa (Viale Filippo Strozzi 8), joka tarjosi sisilialaisia herkkuja.

Minä tulin cannolistani vähintään yhtä iloiseksi kuin Rouva omasta arancinistään. Sen jälkeen matka jatkui kohti kiellettyjä ajosuuntia ja Piazza Santo Spiritoa.  Siellä sijaitseva ruokatori olikin auki, ja tarjolla oli paikallisia herkkuja, erityisesti luomutuotteita. Aukion laidalla oli myös useampi ravintola, ja niissä olisi ollut mukava käydä syömässä, jos vaan ajankohta olisi ollut toinen.

Kolmas tori olisi ollut antiikkitori Piazza dei Ciompilla mutta se ei ollut avoinna. Emme ottaneet selvää, oliko sekin lomalla vai oliko se ehtinyt jo sulkeutua kyseiseltä päivältä. Yleisesti ottaen suosittelen tarkastamaan useasta lähteestä, milloin torit ovat avoinna, sillä loma-aikojen ulkopuolellakaan myyjät eivät ole välttämättä paikalla kuin yhtenä päivänä kuussa.

Vaikka tällä matkalla Firenzen-vinkkejä ei enää ehdikään hyödyntää, kuulisin kuitenkin mielelläni, missä olisi kannattanut käydä. Ihan seuraavia Italian-matkoja ajatellen.

Pages