Ladataan...
Isyyspakkaus

Kesäkuukausien viimeisenä päivänä teimme retken Söderskärin majakkasaarelle. Rouva on käynyt siellä aimminkin sukellusreissullaan, mutta minulle ja tytölle kerta oli ensimmäinen.

Majakka on yli 150 vuotta vanha, ja se sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa 15 meripeninkulman (vajaat 30 km) päässä Helsingistä. Laivamatka Vuosaaren Hiekkajaalanrannasta kestää puolitoista tuntia. Kesällä ristelyjä järjestetään myös kauppatorilta.

Majakkatorni ei ole aivan alkuperäisessä ulkoasussaan, sillä 1900-luvun alkupuolella alkuperäisen graniitti- ja tiilirakennelman päälle on valettu betonikuori.

Majakka ei ole ollut toiminnassa vuoden 1989 jälkeen, ja sen on siirtynyt yksityisomistukseen vuonna 2003. Nyt sinne järjestetään risteilyjä ja tapahtumia, ja siellä myös majoitetaan vierailijoita.

40 metriä korkeaan torniin järjestetään opastettuja kierroksia, joissa pääsee kipuamaan aina lyhdylle saakka. Lyhty on muuten ollut kuulemma aikanaan kalliimpi kuin koko muu rakennus.

Söderskär koostuu kolmesta luodosta, joita yhdistävät sillat. Vieraat majoittuvat pääsaarella majakanvartijoiden talossa, joka näkyy kuvassa toisena vasemmalta, tai majakan sviitissä.

Vieraat olivat juuri poistuneet sviitistä, joten pääsimme kurkkaamaan tähän "Hannan ja Johanin huoneeseen". Huone on omistettu erään majakanvartijan tyttärelle ja tämän puolisolle, vaikka he eivät majakkasaarella koskaan yhdessä asuneetkaan. Saarella heidän lempensä oli kuitenkin leimahtanut, ja huoneen sisustuksessa on käytetty heidän tavaroitaan.

Entisessä majakkamestarin talossa toimii Kahvihuone Söde, jossa tarjotaan savulohikeittoa ja lettukahveja kaikille saarella vieraileville. Kahvila on kesäaikaan auki päivittäin.

Savulohikeitto maistui viileänä päivänä erinomaisesti.

Kuten olen aiemminkin kertonut, majakat ovat jotenkin todella kiehtovia, ja täälläkin pohdin ihmeissäni sitä, että jotkut ovat todella joskus asuneet näin karuissa oloissa vuoden ympäri. Saarella ei kasva juuri mitään ja talvella ainoa tapa päästä saarelta pois on ollut hiihtää parikymmentä kilometriä jäätä pitkin. Se tuntuu todella hurjalta.

Kaikkei maagisinta on se, miten meri on niin läsnä. Nautin siitä viilestä, kosteasta tuulesta, joka mereltä puhaltaa.

Ihailen niitä sileiksi ja pyöreiksi hioutuneita kallioita, joita meri on muovannut armottomasti vuosituhansien ajan.

Haluaisin kokea myrskyn, jossa aallot lyövät täydellä voimalla vasten rantoja.

Pidempiaikainen haaveemme yöpyä majakassa ei vielä täyttynyt, mutta päätimme, että ensi kesänä toteutamme sen. Vaikkapa ihan kahdestaan Rouvan kanssa.

 

Yleisöristeilyjä Söderskäriin järjestetään vielä kaksi kertaa, 7.9.2014 ja 14.9.2014 Vuosaaresta, ja sen jälkeen risteilyt jäävät talvitauolle. Risteilyn hinta on 40 euroa, ja se sisältää opastuksen majakalla.

Lisätiedot: http://www.soderskar.fi/

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oh, eilinen oli monin tavoin niin jännittävä ja hauska päivä. Ei pelkästään firman kesäjuhlien, siellä house bändin solistina heittämäni keikan ja mielenkiintoisten työuutisten vuoksi vaan myös tästä syystä.

Kävimme päivällä tekemässä Otavalla viimeiset tarkistukset Gastronaatille ja antamassa hyväksyntämme kirjan kannelle! Ja tältä se siis tulee näyttämään. Printit lähtivät vielä samana päivänä kuriirilla Keuruun kirjapainoon, ja sähköinen materiaali seuraa perässä kuulemma maanantaina. Tämä tarkoittaa sitä, että kirja on niin sanotusti valmis!

Julkaisupäivää ei ole vielä vahvistettu, mutta kirjan pitäisi tulla painosta aivan kuun lopussa.

Haluan jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia, jotka ovat antaneet palautetta kirjasta, testanneet reseptejä ja oikolukeneet vedoksia. Palautteestanne on ollut iso apu. On ollut hienoa kuulla, että kirjaa on pidetty inspiroivana ja ruoat ovat onnistuneet. Rouva on ollut erityisen iloinen - ja huojentunut - saadessaan positiivista palautetta lukujen aluissa olevista tarinallisista johdannoista, jotka ovat hänelle hyvin henkilökohtaisia ja tunnetasolla jopa varsinaisia reseptejä tärkeämpiä.

Itse olen hyvin tyytyväinen sekä kirjan visuaaliseen ilmeeseen että siitä saatuun palautteeseen. Vaikka itse emme ole kirjaa taittaneetkaan, sanoisin että kirjan ulkoasusta vastaava AD on onnistunut tekemään kirjasta meidän näköisemme.

Olen kaikessa hiljaisuudessa työstänyt myös kirjan traileria, ja sen ensimmäistä versiota on näytetty myös tarkoin valitulle koeyleisölle. Siitä saadun palautteen perusteella jatkan vielä videon hiomista, ja tavoitteeni olisi saada se julkaistua tuossa parin viikon kuluttua. Ja pientä webbisivuakin pitäisi pistää pydeen, mutta palataan siihen sitten, kun olen itse tyytyväinen vielä keskeneräiseen ulkoasuun.

Rouvaa on pyydetty esiintymään mm. ruokamessuilla, ja julkkaribileitäkin on alettu suunnitella Otavan kanssa.

Voi, tämä kaikki on niin kovin jännää!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Nyt minulla on sinulle varsinainen herkkupala, sanoisin jopa että a special treat. Tässä on nimittäin yksi niistä kuvista ja resepteistä, joiden piti päätyä Gastronaatti-kirjaamme mutta joka jouduttiin jättämään siitä pois.

Tämä herkku on omenacurd eli lemon curdin kaltainen kananmunasta ja voista vatkattava tahna. Sanalle curd ei ole oikein sopivaa suomennosta, ja omenatahnakaan ei kuulostaisi aivan oikealta, joten puhutaan nyt curdista.

Aivan kaikki kuvaamamme annokset ja Rouvan suunnittelemat reseptit eivät siis mahtuneet kirjaan, ja erityisesti tämän reseptin poisjääminen harmittaa minua todella. Miksikö? No siksi, että tämä tahna on niin älyttömän hyvää, että itse voisin syödä sitä purkillisen pelkiltään. Curd toimii kuitenkin hyvin myös leipien ja keksien päällä tai esimerkiksi skonssien lisukkeena.

Omenacurd

Ainekset

 • 1 kg hapokkaita omenoita
 • 1/2 dl vettä
 • 4 kananmunaa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 125 g voita

Valmistaminen

 1. Kuori omenat, poista siemenkodat. Paloittele omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä omenoita, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 15 min. Soseuta omenat sauvasekoittimella hienoksi soseeksi ja jäähdytä se
 2. Riko kananmunat pyöreäpohjaiseen metallikulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
 3. Lisää omenasose ja sokeri kananmunien joukkoon
 4. Kuutioi voi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja jätä ne odottamaan hetkeksi
 5. Keitä vettä isossa kattilassa ja nosta kulho kattilan päälle. Kulho ei saa koskettaa kattilan pohjaa. Lisää voikuutiot omenaseokseen muutama kerrallaan koko ajan vatkaten. Kypsennä seosta koko ajan vatkaten, kunnes se sakeutuu ja muuttuu majoneesimaisen paksuksi, noin 10 minuuttia
 6. Siirrä omenacurd toiseen astiaan jäähtymään ja peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu koskettaa curdin pintaa. Curd on valmista nautittavaksi, kun se on jäähtynyt. Valmis tahna säilyy jääkaapissa hyvin ainakin muutaman päivän.

Kuvassa curdin kanssa on tarjolla juustokeksejä. Ne on tehty samalla reseptillä, jonka julkaisin blogissa viime vuonna: Juusto-seesaminsiemenkeksit, suolamantelit ja viikunahilloke.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Yllätin Rouvan maanantaina. Ilmoitin jo viime viikolla, että lapsenhoitaja tulee maanantai-iltana puoli seitsemältä, ja sitten menemme johonkin.

Rouva yritti tietysti arvailla, mitä tapahtuu, ja pohti, olisinko ostanut liput johonkin Musiikkitalon tai Huvila-teltan konserttiin. Hyrisin tyytyväisyyttä, kun salaisuuteni säilyi lähes viime metreille saakka.

Määränpäämme oli Helsingin kaupunginteatteri ja Miten menestyä vaivatta liike-elämässä -musikaalin ennakkonäytös.

Huomasin aiemmin, että HKT:lla on uusi Kultaposse-konsepti: He myyvät ensi-iltaa lähestyvien esitysten ennakoihin ja ensimmäisiin näytöksiin lippuja vain kahdella eurolla kappale! Lipuista ilmoitetaan HKT:n some-kanavissa, ja niitä on myynnissä rajattu määrä.

Kuinkas sattuikaan, ensimmäinen Kultaposse-näytös oli syksyn uutuusmusikaali, jonka yhdessä keskeisistä rooleista näyttelee vanha koulukaverini ja hyvä ystäväni, hulvaton komedienne Kaisa Mattila. Pitääpä kehaista, että olemmepa joskus esiintyneet Kaisan kanssa useammassakin samassa produktiossa Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Itse musikaali on vanha 1960-luvun Broadway-klassikko: romanttinen komedia, jossa neuvokas ikkunanpesijä lukee bisnesopasta ja lähtee sen oppien perusteella kipuamaan ylöspäin globaalin suuryrityksen arvoasteikossa. Alkuperäiseltä nimeltään teos on How to Succeed in Business without Really Trying, ja se on viimeksi pyörinyt Broadwaylla muutama vuosi sitten, jolloin sen pääosassa nähtiin Daniel "Harry Potter" Radcliffe.

HKT:ssa pääosaa esittävä Antti Lang on sopivan poikamainen vekkuli J. Pierrepoint Finchin rooliin, ja naispääosassa nähtävä Anna Victoria Eriksson taas laulaa niin hienosti, että olisin voinut kuunnella pelkästään häntä koko illan ja poistua tyytyväisenä.

Feministeille varoitus, että kovin herkin tuntosarvin tätä proggista ei kannata lähteä katsomaan. Tarina vie katsojat nimittäin siihen aikaan, kun naiset voitiin vielä esittää vain naimisiinpääsyä odottavina tyhjäpäinä ja ainoa mahdollinen paikka yrityksissä oli sihteerin pesti. Mietin muutaman kerran, että onkos näille vitseille soveliasta nauraa, mutta sitten päätin että tarinaa pitää katsoa sekä ajankuvana että satiirina.

Teos on jopa musikaaliksi melko kepeä, ja kuten monessa muussakin vanhemmassa musikaalissa myös tässä laulut ovat irrallisia ohjelmanumeroita puheosuuksien väleissä. Paria laulua olisi omasta puolestani voinut lyhentää, mutta ei kai näitä teoksia noin vain lähdetä muuttelemaan.

Mutta hauskahan tarina on, sellaisella harmittomalla tavalla, ja esiintyjät taitavia. Tuskin tämä teos saa käännytettyä ketään, joka vihaa musikaaleja, mutta musikaalien ystävät varmasti viihtyvät show'n parissa.

Onpa jännä lukea, millaisia arvioita esitys saa huomisen ensi-illan jälkeen!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Ilmassa on syksyä. Aurinko lämmittää vielä, mutta tuulessa on jo kirpeää viileyttä.

Kesäkurpitsat kasvavat hallitsemattomasti.

Omenoissa on jo makeutta.

Rumat ankanpoikaset alkavat muistuttaa vanhempiaan.

Jotenkin on sellainen tunne, että kesä päättyi tähän viikonloppuun.

Pages