Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Novelle

Elämää kannattaa nauttia ahnein kulauksin, eikä jättää muuten vain kulumaan. Joka päivä näyttää vähän erilaiselta, kun siihen oikein asennoituu. Juuri tästä asenteesta on kyse Novellen Elämän janoon -haasteessa. Se vie monenlaisiin paikkoihin ja yllättää uudenlaisilla sisällöillä – kuten vaikkapa tällä.

Tai yllättää, kenet yllättää.

Olen kyllä laulanut paljon ja monessa paikassa, mutta blogiin en ole tehnyt yhtään laulupostausta. Nyt Novelle haastoi minut tekemään blogiin jotain musiikkiin liittyvää, ja tartuin haasteeseen. Tarkemmin sanottuna lupasin tehdä musiikkivideon.

Lisäsin vielä haastetta ja päätin, että musiikkivideolla ei ole mukana yhtään instrumenttia. Ja tällainen siitä sitten tuli!

Alkuintron kappalevalintoja inspiroivat tämä, tämä ja tämä.

Ei voi sanoa muuta kuin että iso kiitos Novellelle tämän syksyn haasteista! Lypsyvideo, tanssitunti, Elsa-mekko ja nyt tämä musiikkivideo olivat varmasti työläämpiä kuin kaikki muut syksyn postaukseni yhteensä, mutta tulin kuitenkin saaneeksi aikaan monta asiaa, joita ei olisi tullut muuten tehtyä!

Vaikka nämä neljä postausta veivät aikaa, ne lämmittävät mieltä vielä pitkään.

Elämän janoa parhaimmillaan!

* * *

Käypä vielä katsomassa Novellen sivuilla, minkälaisiin tempauksiin toiset elämänjanoiset bloggarit on haastettu!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Muutama viikko sitten Rouva intoutui säilömään kurkkuja.

Nämä chilillä ja valkosipulilla maustetut tuliset suolakurkut olivat niin herkullisia, että ne eivät ehtineet vanheta jääkaapissa montaa päivää. Siispä Rouva teki kurkkuja lisää - kaksinkertaisella annoksella. Ja kylläpä on hyvää!

Tarvitset säilömiseen lasipurkkeja, jotka on hyvä puhdistaa ennen kurkkujen tölkittämistä näin:

 1. Liota purkkeja yön yli. (Purkeissa majailevien bakteerien kerrotaan kuolevan paremmin, kun niitä liotetaan ensin)
 2. a) Jos purkit mahtuvat isoon katilaan, keitä niitä kansineen 15 minuuttia. b) Jos purkit ovat liian isoja kattilaan, laita ne uuniin ja pidä niitä 125-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Keitä silti kannet, sillä niissä on usein muovia ja niitä ei voi laittaa uuniin
 3. Ota purkit kattilasta/uunista vasta, kun alat purkittamaan kurkkuja. Varo polttamasta sormiasi.

Tuliset suolakurkut

Ainekset

 • 1 kg avomaankurkkuja
 • 2 punaista chiliä
 • 3 valkosipulinkynttä

Mausteliemi

 • 5 dl vettä
 • 2 dl sokeria
 • 3 rkl suolaa
 • 2 tl sinapinsiemeniä
 • 2 tl valkopippureita (kokonaisia)
 • 2 tl korianterinsiemeniä
 • 3 dl väkiviinaetikkaa

Valmistaminen

 1. Pese kurkut ja harjaa ne tarvittaessa juuresharjalla
 2. Viipaloi kurkut, chilit ja kuoritut valkosipulinkynnet
 3. Lado kurkut mahdollisimman tiiviisti lasipurkkeihin ja laita sinne tänne niiden väleihin chilin ja valkosipulin palasia
 4. Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin viisi minuuttia. Lisää etikka ja kieuhauta. Kaada liemi kuumana kurkkujen päälle
 5. Sulje purkit, jäähdytä ja säilytä kylmässä. Kurkut ovat syötäviä muutamassa päivässä, mutta maut tekeytyvät kunnolla, jos maltat odottaa ainakin viikon.

Nauti leivän päällä, ruoan kanssa tai pelkiltään. Nam.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tässä jutussa on kaksi osaa: Ensimmäinen käsittelee eilisen Marja Hintikka Live -lähetyksen aihetta, joka oli otsikoitu raflaavasti "Nyt v***u syöt". Toisessa osassa kerron vierailustani kyseisessä ohjelmassa.

I Osa

Olen kirjoittanut aiemminkin siitä, miten olemme olleet ajoittain ihmeissämme oman lapsemme syömisen suhteen.

Hän on kyllä melko ennakkoluuloton maistelija ja pitää voimakkaistakin mauista (esim. homejuusto), mutta aika ajoin olemme painineet sen kanssa, että hän ei haluaisi syödä paria haarukallista enempää. Sen jälkeen syöminen menee pyörimiseksi, viivyttelyksi ja kaikenlaiseksi kikkailuksi. Tilanne on kyllä parantunut nyt huomattavasti, siitä lisää vähän alempana.

Tämä tuli yllätyksenä, sillä yritimme tehdä kaiken ns. oikein. Aivan pienestä asti olemme varanneet ruokailun vain syömiseen ja perheen kanssa keskustelemiseen ilman muita häiriötekijöitä. Ruoka on tullut säännöllisesti tiettyyn aikaan, ja kaikki ovat syöneet yhtä aikaa. Tarjoilimme lapselle pitkään ns. kolmen lajin illallisia (pieni salaatti tms. alkuun, pääruoka, ja sitten juustoa jälkiruoaksi), mutta nyttemmin kaikki on alettu useimmin tarjoilla yhdellä lautasella.

Yritimme jossain vaiheessa noudattaa "aikuinen päättää ruoan - lapsi päättää määrän"-periaatetta, mutta totesimme pian, että lapsi ei söisi silloin lainkaan oikeaa ruokaa ja vetäisi sitten vain enemmän leipää tai jogurttia nälkäänsä iltapalalla.

Huomasimme jossain vaiheessa, että ruokailumme alkoivat olla yhtä hermoja kiristävää maanittelua ja neuvottelua. Ruokailuun menevä aika alkoi myös käydä sietämättömän pitkäksi.

Sitten päätin, että sen on loputtava. Otin käyttöön tavan, että jos lapsi alkaa viivyttelemään tai pyöriskelemään, pyydän häntä yksinkertaisesti poistumaan pöydästä heti - ja kun hän ei tee sitä, nostan hänet alas tuoliltaan. Ja kuinka ollakaan, hän jääkin seisomaan lattialle alahuuli väpättäen ja sanoo: "Mutta kun minulla on nälkä."

Viime aikoina ruokailut ovat alkaneet taas sujua huomattavasti paremmin, eli ehkä hän todella ymmärsi, että loputtomasti ei voi viivytellä. Edelleen neuvottelemme usein siitä, syödäänkö leipä niin, että ensin nuollaan voit sen pinnalta ja että voiko ruoasta syödä pelkät perunat, mutta yleensä ratkaisu löytyy ilman suurempaa draamaa.

Ajoittaisista - ja toivottavasti myös jo taakse jääneistä - ongelmista huolimatta sanoisin, että tyttömme on ilahduttavan ennakkoluuloton ja monipuolinen ruokailija, jolle voi tarjota lähes mitä vain. Suurinta herkkua ihan ruoan menekin perusteella näyttäisivät olevan kalakeitto ja erilaiset risotot.

Sen sijaan lukuisista yrityksistä huolimatta olemme joutuneet toteamaan, että soseutettuja kasviksia hänelle on turha yrittää tarjota esim. sosekeittojen muodossa. Hän haluaa pureskella ruokansa.

Henri Alén kertoi MHL:ssä, miten hänen 7-vuotias tyttärensä oli itse halunnut maistaa osteria. Voisin kuvitella, että meidän tyttömme tekisi saman. Viime viikolla hän yllätti isin ja osoitti Hakaniemen hallin kalatiskissä kokonaisia savustettuja katkarapuja ja sanoi haluavansa niitä. Otimme, ja hän söi jokaisen ravun, jonka hänelle yhdessä kuorimme.

Lyhyt puheenvuoroni ohjelmassa käsitteli toista tässäkin blogissa sivuttua aihetta eli ravintoloiden lapsiystävällisyyttä. Viestini oli, että meille lapsiystävällisyys ei tarkoita lasten ruokalistoja ja leikkipaikkoja.

Lapsemme syö sitä mitä vanhemmatkin, ja yleensä isi ja äiti jakavat omasta annoksestaan osan hänen kanssaan.

Pidämme myös periaatteena, että ravintolaan mennään syömään, ei leikkimään. Jos on vaarana, että aika käy pitkäksi, mukana on väriliidut ja paperia. (Tai ihan tosi viimeisenä hätävarana iPad, mutta siihen ei ole turvauduttu aikoihin.)

Sen sijaan lapsiystävällisyys on sitä, miten meidät otetan vastaan lapsiperheenä ja tunnemmeko olomme tervetulleiksi. Erityiskiitoksia ansaitsevat kaikki paikat, joissa tarjoilija muistaa huomioida myös lapsen asiakkaana ja jopa kysyy häneltä itseltään jotain.

II Osa

Vaikka osuuteni lähetyksessä oli pieni - tai ehkä juuri sen vuoksi - esiintyminen meinasi vähän jännittää. Hyvinhän sen lopulta meni, ja muistin jopa sanoa suurin piirtein sen mitä piti.

Tunnelmaa laukaisi hieman mikrofonisählinki. Tiesin, että minulle pitäisi tulla käsimikrofoni, johon puhua, mutta sitä ei annettu heti alussa. Mietin lähetyksen aikana, milloinkahan se annetaan, ja ajattelin, että se tulee varmasti jonkin insertin aikana. Ei tullut, ja yhtäkkiä Marja heittikin sen kysymyksen, johon minun oli määrä vastata.

"Pitäisiköhän minulla olla jokin mikki, mihin puhua?" heitin vastakysymykseksi.

Hyvä kuulemma vain, että tuollaista sattuu, niin katsojat uskovat, että lähetys on suora eikä nauhoitettu.

Kiitos kutsusta, Marja ja tiimi, oli hauskaa!

Kiitos myös Riikan blogin Riikalle ja Kolmistaan-blogin Karoliinalle seurasta kulisseissa ja katsomossa! Toivottavasti näen teidät tähtibloggareiden paikalla tulevissa jaksoissa!

Paikka on merkitty ruksilla. Muistakaa pyytää mikrofoni ennen lähetyksen alkua :)

Eilisen jakson - ja ne muutkin - voi katsoa Yle Areenasta tai MHL:n sivuilta.

Lue myös juttu kohua herättäneestä pakkosyötöstä.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Okei, tässä on selvästi kulunut vähän liian pitkä aika siitä, kun viimeksi olen käynyt kirjastossa.

Ensinnäkin väitin Rouvalle, että Helsingin keskustan Kirjasto 10:ssä ei ole lastenosastoa. Menimme siitä huolimatta koko porukalla palauttamaan Rouvan kirjoja, sillä muut kirjastot eivät ole sunnuntaina auki. 

Ja kas!

Täytyypä muuten myöntää, että tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun veimme tytön käymään kirjastossa. Päiväkodin kanssa he ovat kyllä tehneet kirjastoretkiä ja jopa lainanneet kirjoja, mutta nyt kannoimme kassillisen satukirjoja myös kotiin. Pieni löysi heti lempparinsa satujen joukosta. "Voidaanko me ottaa tämä?" Tietysti voidaan, täältä voi lainata mitä vain.

Sitten toinen juttu kirjastosta.

Kirjastoissa on nykyisin niin paljon muutakin kuin kirjoja ja levyjä.

Kymppikirjastossa on ollut jo pitkään käytettävissä mm. pelejä, soittimia ja jopa musiikkistudio. Nyt löysin kirjaston tiloista kuitenkin jotain täysin uutta: Kaupunkiverstaan!

Kaupunkiverstaalta löytyy laitteita, joilla voi toteuttaa omia pieniä (tai vaikka isompiakin) projekteja ilman, että näitä laitteita tarvitsee hankkia kotiin:

 • 3D-tulostin
 • 3D-skanneri
 • Grafiikkatyöpiste
 • Mediatyöpisteitä
 • Vinyylileikkuri
 • Videoedit
 • Rintanappikone
 • Ompelukone ja saumuri
 • VHS-DVD-muunnin.

Laitteet ovat käytössä maksutta, mutta materiaaleista peritään nimellinen maksu (esim. 3D-tuloste 40 senttiä).

Aika hienoa, sanoisin! Ja nyt alkoikin heti kutkuttaa tuo 3D-skanneri ja 3D-tulostin! Mitäs niillä tekisikään..?

 

Lisätietoja palveluista:
http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kirjasto_10/Palvelut
www.kaupunkiverstas.fi

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Brunssi ja kananmunat ovat liitto, joka on solmittu taivaassa!

Meillä brunssit ja kananmunat kuuluvat lähes jokaiseen viikonloppuun. Toinen vanhemmista herää tytön kanssa aina aiemmin ja toinen saa nukkua pidempään. Kun kaikki ovat hereillä, tytön lounasaika onkin jo niin lähellä, että voidaan tehdä jotain vähän ruokaisampaa.

Yksi brunssiklassikoista, ja oma ehdoton suosikkini, on shakshuka eli mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennetyt luomukananmunat.

Maistoin sitä muutama vuosi sitten NYC:issä (Jack's Wife Fredassa), ja olin myyty. Siksi päätin jakaa tämän ilosanoman myös sinulle!

Shakshukan voi tehdä näin talvella purkkitomaateista, mutta kesällä voit käyttää tuoreita tomaatteja, jotka voi raastaa suoraan pannulle!

Shakshuka

Ainekset

 • 1 keskikokoinen sipuli
 • ruokaöljyä paistamiseen
 • 1 varsisellerin varsi
 • 1 valkosipulinkynsi
 • chiliä maun ja chilin voimakkuuden mukaan
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 1 tl jeeraa
 • 1 tlk kuorittuja säilyketomaatteja
 • 1/2 tl sokeria
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 3 - 4 luomukananmunaa
 • fetajuustoa
 • tuoretta korianteria

Valmistaminen

 1. Hienonna sipuli ja kuullota se paistinpannulla ruokaöljyssä
 2. Hienonna varsiselleri, lisää se paistinpannulle ja jatka kuullottamista
 3. Hienonna valkosipuli ja chili ja lisää ne paistinpannulle. Lisää myös paprikajauhe ja jeera ja jatka kuullottamista hetkisen. Varo polttamasta mausteita
 4. Lisää säilyketomaatit paistinpannulle ja pilko niitä pienemmäksi paistinlastalla. (Huuhtaise tomaattipurkki puhtaaksi vedellä ja kaada myös vesi mukaan pannulle)
 5. Kiehuttele tomaattikastiketta pannulla kymmenisen minuuttia, mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla ja tarkista maku
 6. Lisää kananmunat pannulle kastikkeen sekaan ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes munan valkuaiset ovat kypsyneet. (Keltuainen saa jäädä jopa hieman valuvaksi.) Voit jatkaa munien kypsyttämissä myös uunissa, jos se sattuu olemaan lämpimänä
 7. Ripottele valmiin shakshukan pinnalle fetajuustomuruja ja silputtua korianteria
 8. Tarjoile shakshuka esimerkiksi leivän, avokadon ja pehmeän juuston kanssa.

Nyt on sinun vuorosi!

Postaa tämän jutun kommenttiboksiin oma takuuvarma luomukananmunareseptisi.

Tämän jälkeen valitsen yhden reseptin, jota testaan seuraavassa luomumunapostauksessa, ja arvon lisäksi kaikkien osallistujien kesken 100 euron lahjakortin Ravintola Juureen! Lahjakortti on voimassa kuusi kuukautta, ja sen voi varmasti käyttää myös lounaaseen tai päivälliseen. Juuri muuten käyttää ruoissaan vain luomukananmunia.

Vastausaikaa on torstaihin 29.10.2015 klo 18:00 saakka. Paljastan lahjakortin voittajan ja suosikkireseptini 2.11.2015. Muista kertoa myös sähköpostiosoitteesi. Sisäänkirjautumaton käyttäjä voi jättää osoitteensa niin, että se näkyy vain bloggarille.

 

Lisää kampanjasta: http://tottamunasta.fi/
Lisää luomumunista: http://www.luomunasta.fi/luomu/

Pages