Ladataan...
Isyyspakkaus

Pitää tehdä yksi tunnustus: emme ole käyneet lapsen kanssa kertaakaan yhdessäkään sisäleikkipuistossa.

Se ei ole jotenkin tuntunut tarpeelliselta, enkä ole osannut sellaisia kaivatakaan, sillä niitä ei varmaan ollut edes keksitty silloin, kun olin itse lapsi.

Teimme nyt kuitenkin leikkitreffit Hakaniemen Leikkiluolaan tytön parhaan päiväkotikaverin kanssa.

Leikkiluola on pääkaupunkiseudun sisäleikkipuistoista sijainniltaan keskeisin, ja se sijaitsee Hakaniemen torin alla. Aika mukava sijainti myös meille.

Ja nyt tulikin sitten mietittyä, että miksi täällä ei ole käyty jo aiemmin. Paikka oli juuri sopiva tällaisille kolmevuotiaille.

Tarjolla oli useita pomppulinnoja, pari pallomerta, kiipeilytelineitä, trampoliineja, liukumäkiä ja huippuhauska kiipeilyseinä. Ihan yllätyin, miten ketterästi tyttö kipusi sen ylös ja liikkui vielä sivusuunnassa seinän toiselle laidalle ennen kuin kiipesi taas alas.

 Lapsilla oli superhauskaa, ja he juoksivat ja pomppivat kahden tunnin ajan niin, että pelkkä katselu hengästytti. Ja jos heiltä olisi kysynyt, he olisivat varmasti viettäneet siellä vaikka koko päivän.

Sisäänpääsymaksuun (12 euroa) sisältyi myös kaksi polettia, joilla pääsi karuselliin ja autokyytiin. Kun liikkeellä oli kaverin kanssa, nämä huvit sai kokea tietty kahdesti.

No nyt tästä innostuneena tuli heti tarve lähteä kokeilemaan niitä muitakin sisäleikkipuistoja. Seuraavaksi lähin, SnadiStadi, sijaitsee Ruoholahdessa, ja HopLopeja on kehien tuntumassa sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla. 

Onko kokemuksia ja suosituksia? Onko HopLopeissa eroja?

 

WWW: leikkiluola.fi

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Lapset tuovat joulun", sanotaan. Oikeastaan vasta tänä vuonna ymmärrän todella, mitä se tarkoittaa.

Kun on viettänyt vuosikaudet jouluja vain aikuisten kesken, joulusta on ehtinyt jossain vaiheessa kadota se kihelmöivä odotus, jota tunsi lapsena. Nimenomaan se odotushan siinä oli kaikkein parasta: valmistautuminen, askartelu, koristelu, lahjojen hankkiminen, omien lahjatoiveiden miettiminen... Tietysti vielä aikuisenakin on ollut hauskaa syödä hyvin ja löhöillä sohvalla, mutta jotain on silti puuttunut. Se valtava odotus.

Viime vuonna tyttömme oli kaksivuotias, ja vaikka hän ymmärsikin, että joulu on erityinen juhla, hän ei varmasti muistanut edellisestä joulusta juuri mitään. Hän ei siis osannut odottaa mitään.

Mutta nyt tilanne on aivan toinen, sillä lapsi muistaa edellisen joulun oikein hyvin. Tyttö on nyt huomannut, että joulukuuset ja -koristeet ovat ilmestyneet kaikkialle, ja päiväkodissakin oli aloitettu joululaulujen laulaminen. Joulun odotus alkoi meillä siis virallisesti tällä viikolla.

Ja niinhän siinä kävi, että tänään kaivoimme tytön pyynnöstä esiin myös ensimmäiset joulukoristeet. 

Laitoimme esiin yhden valosarjan, ikkunaan muutaman keraamisen lumihiutaleen ja pöydälle enkelikellon. Sitten tyttö istui pöydän ääressä ihailemassa: "Voi, miten kaunista täällä on!"

Kyselin, mitä hän odottaa kaikkein eniten joulussa. Vastaus ei ollut 'lahjoja'.

"Odotan eniten joulukuusta. Ja pulkkamäkeä. Ja joulutaloa." Siis piparkakkutaloa.

Voi pientä, isi voi luvata kuusen ja piparkakkutalon, mutta pulkkamäkeä ei.

Kyllä joulun odotus ja joulumieli tarttuu väkisin aikuiseenkin. Minäkin oikeastaan jo odotan joulua - ensimmäistä kertaa moneen, moneen vuoteen. Odotan, että Jouluradio aloittaa lähetyksensä viikonloppuna, Tuomaan markkinat avautuvat ensi viikolla ja pääsen todella leipomaan piparkakkuja. Ja kinkunhan olen jo varannut, ja lähes kaikki joululahjaostoksetkin on jo tehty!

Että antaa tulla vaan, joulu, tänä vuonna olen valmis ottamaan sinut vastaan täysillä!

 

 

 

 

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Adlibris

Ja näin otin seuraavan askeleen e-lukijaurallani.

Aloitin siis Adlibris Letto -laitteellani toisen kirjan saatuani loppuun David Lagercranzin teoksen Se mikä ei tapa.

Millennium trilogian jatko-osa oli viihdyttävä ja nopealukuinen, mutta ei yltänyt lähellekään esikuviensa jännittävyyttä, eikä tarina ollut kovinkaan yllätyksellinen. Mietin lukiessani, onko kirjassa jotain Larssonin itsensä kirjoittamaa, ja yllätyin kovasti lukiessani myöhemmin, että sen pohjalla ei ole minkäänlaista Larssonin keskeneräiseksi jäänyttä käsikirjoitusta. Jäin siis ihmettelemään, miksi kirja on ylipäänsä pitänyt kirjoittaa ja julkaista. Vähän sama kuin joku kirjoittaisi nyt uuden Muumi-kirjan ja keksisi omasta päästään, mitä tapahtui, kun muumiperhe palasi majakkasaarelta. Ei niin vain tehdä.

Kuten suunnittelin, seuraavana vuorossa on Anthony Doerrin kirja Kaikki se valo jota emme näe. Lähden lukemaan kirjaa taas aivan puhtaalta pöydältä. En ole lukenut arvosteluja, en kuvausta juonesta, enkä tiedä yhtään, mitä virtuaalisten kansien välistä löytyy. Alku on ollut kiehtova.

Viime viikkoisten arvontavastausten joukossa oli kysymys, johon edellisestä Letto-postauksestani ei löytynyt vastausta: Voiko Letto-lukijalle ladata kirjoja myös muista kirjakaupoista kuin Adlibriksestä.

Tämä on erittäin hyvä ja relevantti kysymys, sillä jokin kiinnostava kirja voi todella olla saatavilla vain jostain tietystä kirjakaupasta. Säästän sinut jännitykseltä ja kerron heti, että se kyllä onnistuu, tietyin rajoituksin.

Kaikkein helpointa kirjojen lataaminen on Adlibriksen omasta verkkokaupasta, joka on myös sisäänrakennettu laitteeseen. Ostokset siirtyvät lukijaan automaattisesti ilman, että tarvitsee tehdä muuta kuin liittyä langattomaan verkkoon.

Jos kuitenkin jotain kirjaa ei löydy Adlibrikseltä, mutta se on jonkin kilpailijan valikoimassa, kirjaostoksen voi siirtää Letto-laitteelle tietokoneen ja USB-kaapelin avulla. Letto-laite tukee mm. epub-tiedostomuotoa, joka on monien e-kirjakauppojen yleisesti käyttämä muoto. Epub-kirja ladataan ensin omalle tietokoneelle, liitetään Letto-laite sen mukana tulevalla USB-kaapelilla tietokoneeseen ja tiedosto kopioidaan sitten Letton muistiin.

Testasin tätä kolmella kirjalla. Ostin ensin koemielessä kahdesta kilpailevasta verkkokaupasta Finlandia-palkintoehdokkaat Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat ja Markku Pääskynen: Sielut. Latasin vielä kolmannesta kirjakaupasta ilmaiseksi tarjotun Selma Lagerlöfin Peukaloisen retket villihanhien seurassa, ja kaikki näistä avautuivat Letto-laitteella ongelmitta. Ei siis tarvitse huolehtia, että olisi naimisissa vain yhden suljetun ekosysteemin kanssa.

Jotkin kirjakaupat ovat kuitenkin suojanneet kirjansa vahvemmin kuin toiset. Esimerkiksi Suuri Amerikkalainen Kilpailija (kutsuttakoon vaikkapa A:ksi) näyttää sallivan myymiensä kirjojen lukemisen vain omilla laitteillaan tai lukuohjelmillaan (kutsuttakoon vaikka K:ksi). Itse en ainakaan keksinyt, miten A:n kirjat olisi saanut ladattua tiedostoina tietokoneelle ja siirrettyä Lettolle. Koti- ja pohjoismaisten e-kirjakauppojen kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Joissain kirjakaupoissa kirjoja ei ole suojattu sähköisesti, ja epub-tiedostot voi siirtää suoraan Letto-laitteelle Windowsin tai Macintoshin tiedostojärjestelmän kautta.

Jotkin kirjakaupat käyttävät kirjoissaan Adoben DRM-suojausta, ja kirjan avaaminen ja siirtäminen laitteelle vaati Adobe-tiliä, Adobe Digital Editions -ohjelman lataamista omalle koneelle ja kirjan kopioimista laitteelle sen avulla. Saattaa kuulostaa monimutkaisemmalta, mutta ei ole sitä. Adobe tili ja ko. ohjelma ovat maksuttomia, ja ostetun kirjan siirtäminen laitteelle käy käytännössä kahdella hiiren painalluksella (Copy to Computer/Device > Cybook Gen6). Joku asiantuntevampi osaa varmasti arvioida, kuinka moni kirjakauppa vaatii ADE:n käyttöä ja kuinka monessa epub-tiedostot voi kopioida suoraan laitteen muistiin. Itselläni on kokemusta vasta muutamasta kirjasta.

DRM-suojaamattomia epub-tiedostojakaan ei kannata lähteä jakelemaan netissä, sillä ne ovat suurella todennäköisyydellä vesileimattuja, ja kirjoista voi selvittää niiden alkuperäiset ostotiedot. Omille laitteille (ja omalle perheelle) kirjoja voi kuitenkin kopioida huoletta. Kopioin itse Adlibriksestä ostamani Kaikki se valo jota emme näe -kirjan Rouvan iPadille, niin voimme lukea sitä yhtä aikaa omilla laitteillamme. Kätevää!

Adlibris on toki edelleen myös Pohjoismaiden suurin fyysisten kirjojen verkkokauppa, ja pienelle tytölle nämä paperiset kirjat toimivat vielä pitkään huomattavasti sähköisiä kirjoja paremmin. 

Hankinkin pukin konttiin kaksi meille uutta kirjaa: Mauri Kunnaksen klassikon Seitsemän koiraveljestä, sekä Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirjat 1 + 2 -kombon, jonka kävimme katsomassa näytelmänä Kansallisteatterissa loppukesästä.

Mutta nyt kyllä kutkuttelee päästä takaisin lukemaan! Odotan jo kovasti, että saan Ahavan ja Pääskysen teokset käsittelyyni, mutta ensin siis tämä Doerr.

Ah, ja se arvonta!

60 euron lahjakortin Adlibrikseen saa nimimerkki Sydnie, joka suunnitteli lukevansa seuraavaksi Laura Lindstedtin kirjan Oneiron. Onnea! Kiitos kaikille muillekin osallistumisesta ja pitkästä listasta mielenkiintoisia lukuvinkkejä!

Nyt kuitenkin Kaikki se valo jota emme näe.

 

Letto-laite Adlibriksen verkkokaupassa 109 euroaadlibris.com/fi/tuote/letto-frontlight-25513889
Adlibriksen e-kirjavalikoima: adlibris.com/fi/e-kirjat

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kun menimme viikko sitten Tukholmaan, sanoin Rouvalle, että syödään ihan missä tahansa paitsi Urban Delissä (Nytorget 4, Södermalm).

Ei siksi, että Urban Delissä olisi jotain vikaa, vaan siksi, että en ole käynyt Tukholmassa syömässä juuri missään muualla. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Päädyimme heti ensimmäisenä Urban Deliin.

Yritimme kyllä viereiseen Nytorget 6:een, mutta sinne olisi ollut liian pitkä jono, ja oli lapsen kannalta jo aika myöhä. "No, kai elämässä pitää olla joitain traditioita", totesimme ja jäimme jonottamaan Urban Deliin, jonka jono oli hieman naapuriaan lyhyempi.

Omat raviolini olivat erinomaiset. Rouva otti tuhdin karitsanpotkan, ja Annella oli ostereita.

Lapsi ehti nukahtaa pöytään heti syötyään, ennen kuin me aikuiset olimme lopettaneet. "No, eipä tässä enää mikään kiire ole", ajattelin, ja peittelin tytön hupparilla.

Seuraavana aamuna tunnelma oli jo virkeämpi, ja suuntasimme heti ensimmäisenä brunssille Greasy Spooniin (Tjärhovsgatan 19, Södermalm), joka sijaitsi vain muutaman korttelin päässä Airbnb-kämpästämme.

Aivan mahtavat eggs benedictit, ja niin makoisat skottilaiset pannukakut, että kuola valuu pelkästä ajatuksesta. 

Oh!

Toisena aamuna nautimme brunssimme Pom & Florassa (Bondegatan 64, Södermalm), jossa kävimme myös edellisellä Tukholman-matkallamme - mutta silloin vain kahvilla ja pullalla.

Brunssi oli vallan mainio: Perussettiin kuului leipien ja leikkeleiden lisäksi mehua, kahvia ja jogurttia, ja lisukkeiksi sai tilata esimerkiksi kananmunia ja avokadoa.

Ruokien ja Madonnan lisäksi ohjelmassa oli myös kaksi museoretkeä.

Lauantaina otimme Slussenilta Djurgårdenin lautan Skeppsholmenille, ja kävimme Moderna Museetissa Olafur Eliassonin näyttelyssä.

Eliasson tekee mielenkiintoisia tilataideteoksia, ja näyttely olikin kiinnostavimpia aikoihin. Erityisen suuren vaikutuksen tekivät esimerkiksi iso kaleidoskooppi (Your Compound Daylight)...

...valaistu sumuverho muuten pimeässä huoneessa (Beauty)

sekä keltaisella valaistu huone, jossa kaikki muut värit katosivat (Room for One Colour).

Tyttö otti kuvan isistä.

Erittäin suositeltava näyttely, ja myös lapsesta teokset olivat hauskoja. Hän piti näistä rakennuspalikoista niin kovasti, että ehdotti seuraavana päivänä, että tulisimme museoon uudelleen ihan vaan kokoamaan niitä.

(Osaisiko joku muuten kertoa, minkä nimisestä rakennussarjasta on kyse?)

Emme kuitenkaan tulleet tähän museon toistamiseen, vaan sunnuntaina päätin viedä koko porukan ABBA: The Museumiin Djurgårdenille.

En tiennyt lainkaan, mitä odottaa museolta, mutta se yllätti positiivisesti. Sen lisäksi, että museossa kerrottiin tietysti ABBA:n tarina ja näytteillä oli bändin esiintymisasuja ja kultalevyjä, museossa oli myös erittäin hauskoja interaktiivisia puuhapisteitä.

Pääsylipun skannaamalla pääsi kokeilemaan mm. koelauluja, musiikkivideon kuvaamista ja lavaesiintymistä. 

Tyttö taisi olla kaikkein kiinnostunein näistä vaatteista, ja hän selitti tohkeissaan, minkä mekon hän haluaisi kaikkein mieluiten.

Molempina päivinä museoretkien jälkeen olikin uudelleen nälkä, joten kävimme myöhäisillä lounailla Söderin puolella.

Lauantaina söimme Kaferangissa (Skånegatan 81, Södermalm), jossa oli vähän hassusti edelleen brunssiaika, eikä listalla ollut kuin leipiä ja kananmuna-annoksia. Olisin ehkä syönyt mieluummin ns. oikeaa ruokaa.

Sunnuntain myöhäisellä lounaalla nautimmekin sitten klassikkojen klassikon: lihapullia ja perunamuusia Meatballs for the Peoplessa (Nytorgsgatan 30, Södermalm).

Makoisat pullat ja kiva paikka!

Sitten olikin jo aika hypätä taksiin ja hurauttaa takaisin Arlandalle. (Kannattaa muuten tilata taksi ennakkoon Airportcab.se:stä, sillä taksit ovat Tukholmassa lähtökohtaisesti törkeän kalliita. Samoin lentokenttäjuna Arlanda Express.)

Voi Tukholma ja Södermalm, kylläpä olikin kiva käydä! Nähdään taas!

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Miksi täällä ei ole joulukuusta? Miksi täällä ei ole yhtään lahjoja?"

Neiti 3,5 v

Ei nyt ole vielä joulu.

"Onhan, nyt on lunta!"

Niin, olemme tainneet tosiaan vastata kysymykseen "milloin on joulu" jotain sinne päin, että "joulu on talvella, sitten kun on lunta". Ilmankos tyttö onkin odottanut lumen tuloa niin kovasti!

Onneksi lumen tulo tarkoittaa myös muuta hauskaa, ja tyttö onkin odottanut myös kovasti pääsevänsä pulkkamäkeen!

Kuvan lumiset maisemat eivät ole Helsingistä vaan Jyväskylästä.

Kävimme viikonloppuna Keski-Suomessa, ensin isoisäni 90-vuotisjuhlissa Saarijärvellä, ja sitten vielä yöpymässä kavereidemme luona Jyväskylässä. Tarkemmin sanottuna Kasvihormoni-Sinin perheen luona.

Lumi todella yllätti autoilijan, sillä Helsingistä lähtiessä lunta ei ollut, mutta Jyväskylässä sitä olikin jo parikymmentä senttiä. 

Supervanhemmat eivät olleet varautuneet matkalle minkäänlaisilla lumileikkeihin sopivilla vaatteilla, mutta onneksi Sini onnistui taikomaan tytölle lainahaalarin, kengät, pipon ja rukkaset. (Ja toppatakin Rouvalle.)

Koska ilma oli pakkasen puolella, lumesta ei saanut pyöritettyä kunnon lumipalloja lumiukkoa varten, mutta pienen lumiukon tyttö sai tehtyä Sinin kanssa käyttämällä apuna vettä.

Kun palasimme Helsinkiin, tytön pettymykseksi lunta ei ollut maassa kuin pitsinohuen huurteen verran. Vielä ei siis päästä kotona pulkkamäkeen.

Ja saa nähdä kumpi tulee tänä vuonna ensin Helsinkiin: joulu vai lumi.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viikon takaisella Korean-matkallani pääosassa olivat työasiat, mutta parhaan sivuroolin palkinnon saivat korealaiset ruoat, joita ehdimme onneksi maistelemaan sekä lounailla että illallisilla.

Suuri onnemme oli, että kävimme syömässä pääsääntöisesti korealaisten kumppaniemme kanssa, jotka tiesivät, mihin mennä ja mitä tilata.

* * *

Soulissa ruoka on hyvin lihapainotteista, useimmiten possua, ja puhtaasti kasvisruokia voi olla jopa haastavaa löytää. Mereneläviä käytetään Soulissa vähemmän, ja niitä löyää paremmin etelämmästä kuten Korean toiseksi suurimmasta kaupungista Busanista.

Ravintoloissa on hyvin usein kaasupoltin jokaisessa pöydässä. Sen päälle tuodaan sitten jokin pataruoka, liemikattila tai grilli, ja koko seurue puuhastelee saman padan ympärillä.

부대찌개 (budae-jjigae) : "corps stew"

* * *

Korealaisesta ruoasta ei voi puhua mainitsematta kimchiä, tulista kiinankaalia, jota tarjotaan lähes aina jossain muodossa.

Se voi olla osana lämmintä ruokaa kuten ylläolevassa kimchi-omeletissa tai alla olevassa erinomaisessa kimchi-possupadassa, tai sitten sitä tulee pöytään pienissä kupeissa ruoan lisukkeeksi. Lisukkeita tarjotaan muutenkin runsaasti.

돼지고기 김치찌개 (dwaeji-gogi kimchi-jjigae) : pork kimchi stew

* * *

Odotimme kollegoideni kanssa kaikkein eniten "korealaista barbecueta" - oikeastaan tietämättä mitä se tarkalleen ottaen edes tarkoittaa. Löysimme heti ensimmäisenä iltana lupaavan näköisen paikan, joka myös osoittautui erinomaiseksi.

Paikka on Hwa Tong Sam -ketjun ravintola Gangnam roadin tuntumassa (819-1, Yeoksam-dong, Gangnam-gu).

Tässä ravintolassa pöydässä oli uunipellin kokoinen ja näköinen alusta, joka kaadettiin kerralla täyteen grillattavia asioita: lihaa, katkarapuja, kasviksia, ja lopuksi ne vielä liekitettiin näyttävästi.

Barbecueta kutsutaan nimellä삼겹살 (samgyeopsal) : pork belly, vaikka grillissä on paljon muutakin. Tämän tyyppistä barbecueta voidaan kutsua myös nimillä 철판구이 (chulpan-gui) : metal plate barbecue tai 화로구이 (hwaro-gui) : coal pot barbecue.

Useissa barbecue-paikoissa asioita kääritään toisten asioiden sisään. Ylläolevassa paikassa lihaa käärittiin salaatinlehtien sisään, niin myös alla olevassa.

Tämä paikka on nimeltään 두껍삼 (Dukkeopsam) (1330-16, Seocho-dong, Seocho-gu), ja grillissä tirisee jälleen possu.

삼겹살 (samgyeopsal) : pork belly

Samassa paikassa maistoimme myös korealaista misokeittoa, joka oli japanilaista serkkuaan tulisempaa, ja se nautittiin riisin kanssa.

* * *

Yksimielisesti parhaita illallisia oli Queen's Garden Shabun barbecue (1330-20, Seocho-dong, Seocho-gu). Paikka oli erityinen, sillä siinä yhdistyi japanilaistyylinen shabu shabu ja vietnamilaisista rullista tutut riisipaperit.

Ohuita lihasuikaleita kypsennettiin sekä liemipadassa että kuumalla levyllä, ja ne käärittiin kasvisten ja kastikkeiden kanssa riisipaperin sisään. Rasvaisempi liha meni grillille, rasvattomampi hetkiseksi kiehuvaan lihaliemeen. Lientä ryystettiin välillä kulhosta keittona. Nam nam nam!!!

Kun kasvikset loppuivat, niitä sai lisää salaattibuffet'sta, ja kun liha loppui, sitä kannettiin pöytään uusi lautasellinen.

Lopussa lihojen keitinliemeen heitettiin riisiä, merilevää ja kasviksia, ja niistä keiteltiin risoton kaltainen paistettu riisi. Aivan törkeän hyvää.

볶음밥 (bokkeum-bap) : fried rice

* * *

Ruoka on yleisesti ottaen mausteista ja usein tulista. Omaan makuuni ei kuitenkaan liikaa.

Tässä paikassa yritimme tilata aamiaiseksi jotain pientä. Paikka tarjosi vain yhtä ruokaa, ja otimme sitä pienimmän annoksen. Perunaa, sieniä ja pitkään haudutettua possua luineen tulisessa liemessä. Ja siis pieni annos.

감자탕 (gamja-tang) : Potato stew

Koreassa asuvat kollegamme naureskelivat myöhemmin, että annos oli kuulemma tyypillistä krapularuokaa. Mutta mikäs siinä, hyvää oli. Ja mukavan tulista.

Viereisessä pöydässä istuvat asiakkaat varmistelivat meiltä, että tiedämmekö me varmasti, että ruoka on sitten tulista. Nyökyttelimme ja vakuutimme, että "hot is good".

* * *

Hillitympiä makuja voi hakea esimerkiksi puuroista (죽 - juk), kuten alla olevasta osteripuurosta, tai uppopaistetuista asioista. Kolmen päivän lihansyönnin jälkeen oli myös mukava ottaa jotain muuta kuin grillattua tai haudutettua possua, niin hyvää kuin se olikin.

버섯굴죽(buseot-gul-juk) : mushroom oyster porridge

Allaoleva annos on friteerattua kalaa. 'Kkas' tarkoittaa kaikenlaisia leikkeitä, ja sana on yllättäen peräisin englannin sanasta 'cutlet'. Se on ensin vääntynyt Japanissa muotoon 'katsu' ja sitten kulkeutunut Koreaan muodossa 'kkas'.

생선까스 (saengsun-kkas) : fish cutlet

Muita leikkeitä ovat

치킨까스 (chicken-kkas) : chicken cutlet
돈까스 (don-kkas) : pork cutlet
비후까스 (beef-kkas) : beef cutlet

Hillittyjä makuja olivat myös nämä perunajauhosta tehdyt ja lihalla, kasviksilla ja nuudeleilla täytetyt dumplingit. Erinomaisia.

감자만두 (gamja-mandu) : potato dumplings

Kollegani nauttima bibimbap oli myös mausteiltaan mietoa ja myös täysin kasvisruokaa.

비빔밥 (bibimbap) : mixed rice

* * *

Jos kimchi on olennainen osa korealaisia aterioita, niin näyttää olevan myös soju. Se on hyvin halpaa ja noin 20 tilavuusprosentin vahvuista riisiviinaa, ja sitä nautitaan sekä pelkiltään että oluen jatkeena.

Toinen korealainen alkoholijuoma on maitomainen, myös riisistä valmistettu makgeolli (막걸리), jota tarjotaan sekä maustamattomana että maustettuna. Juoma on mietoa, vain oluen vahvuista, ja maultaan se muistuttaa hieman kotimaista kiljua.

Maustamattomana en kyllä joisi sitä mukillista (tai kulhollista) enempää, mutta paikallisesta Jejun saarella kasvavasta hallabong-sitruksesta valmistettu makgeolli (한라봉 막걸리 - hallabong makgeolli) oli oikeastaan hyvää.

Pienen taksimatkan päässä Gangnam roadilta sijaitsee Moonjar-niminen ravintola (38 Apgujeong-ro 46-gil, Gangnam-gu), joka on erikoistunut makgeolleihin. Sen listalta löytyi mm. tätä vadelmamakgeollia (복분자 막걸리, bokbunja makgeolli).

Oluista suosittuja merkkejä ovat kuulemma Cafri, Cass ja Kloud. Oikein hyviltä maistuivat. Alla yksi Gangnamin suosituista pubeista, Bulldog Pub (2F, 810-2, Yeoksam-dong, Gangnam-gu).

Eksyimme myös 7 Bräu -pubiin (809-9 Yeoksam-dong,Gangnam-gu), joka nimestään huolimatta tarjosi paikallisen pienpanimon oluita. Pubista sai myös olutmaistelutarjottimia, jossa oli pienet lasilliset kuutta olutta.

* * *

Onneksi matka ei ollut kuin muutaman päivän mittainen, sillä jo nyt tuntui, että vyöryin takaisin Helsingin-lennolle. Huh. Ja aah....!!!

* * *

Very special thanks to our friends Yeonsoo and Jongwon in Seoul, who took us to these awesome places, and provided me with the details and names of the dishes, as well as the names and addresses of the restaurants I wanted to recommend!

감사합니다, kamsahamnida : Thank you!

Pages