Ladataan...
Isyyspakkaus

On aina yhtä hauska käydä läpi tytön ottamia kuvia hänen omasta kamerastaan - siis vanhasta pikku-Ixuksestani. Tältä näytti toukokuu lapsen linssin läpi.

Isi leikkii balettitanssijaa.

Eppu-koira lepäilee.

Vauvanukke rattaissa.

Mikki ja Minni keinussa.

Patalappuja keittiön lattialla.

Syntymäpäiväkakku mummilassa.

Gnocchi-taikina ja biojätteet.

Legotorni.

Urban Deli Tukholmassa.

Pom & Floran kierrepulla Södermalmilla.

Eräs illallinen.

Illallisvieras.

Ballerinat.

Timanttiponit.

Isi pelaamassa.

Se on kyllä todettava, että kännykkäkuvien laatu on jo ohittanut tällaisen noin seitsemän vuotta vanhan pokkarin. Ja kun katsoo, miten kätevästi lapsi ottaa kuvia omalla kännykälläni ja miten hyviä erityisesti kännykkäkuvat ovat, on toisinaan käynyt mielessä, pitäisikö hänelle kuitenkin antaa vanha iPhone, ihan vaan kuvauskäyttöön.

Laatikossa olisi yksi ylimääräinen...

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tänään tuntui ensimmäistä kertaa todella kesäiseltä. Voisi jopa sanoa, että lämpimältä. 

Ja sehän sattui, sillä juuri tänä viikonloppuna Rouva halusi lähteä maalle puutarhahommiin. Tarkemmin sanottuna istuttamaan yrttejä yrttipenkkiinsä anoppilan pihassa.

Lounaaksi Rouva paistoi rapeat nokkosletut.

Tyttö otti kuvan isistä. Tällä kertaa vaatteista ei kuittailtu, vaikka aihetta olisi ehkä ollut.

Myös äiti pääsi tytön kuvaan.

Koska ilma oli niin hieno, päätin lähteä tytön kanssa mökkirantaan laittamaan laiturin paikalleen ja jätin Rouvan puuhailemaan yrttipenkkinsä kanssa.

Vesi oli niin korkealla, että laituri näyttää uivan keskellä järveä.

Ja pitihän riippumatto virittää paikalleen ihan vaan ilman vuoksi.

Sillä aikaa, kun me lekottelimme rannalla, Rouva oli laittanut yrttipenkin kuntoon.

Illalla heiteltiin vielä viimeiset iltafrisbeet ennen saunaa ja iltapalaa.

Kesä. Vihdoin.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oh, mikä viikko.

Yhden tärkeän projektin deadline, pari tulipaloa sammutettavana, pienempiä kriisejä ratkottavana ja yleistä hässäkkää organisoitavana. Sitten vielä uuden, superhauskan projektin aloitus.

Tätä on pelituottajan arki, ainakin tärkeiden virstanpylväiden kohdalla.

Kerroinkin jo aiemmin työhommistani ja mainitsin, että minusta tuli puolivahingossa pelituottaja. Näin todella pääsi käymään, ensin epävirallisesti ja sittemmin ihan oikeasti. Mistä siis oli kyse?

* * *

Tuottajalla tarkoitetaan pelituotannon projektipäällikköä, ja hän toimii tuotteen omistajan (eli vastaavan tuottajan) työparina niin, että vastaava tuottaja vastaa tuotteen visiosta ja business casesta ja tuottaja tuotannon operatiivisesta puolesta. Vastuunjako ja käytännön tehtävät vaihtelevat luonnollisesti projekteittain.

Kuten kerroin, olin viimeisen vuoden aikana mukana kaikkien Rovion uusien pelien tuotannoissa projektihallinnon edustajana, ja projektien tarvitsema tuki vaihteli projekteittain.

Yhdessä hyvin kompleksissa projektissa tarvittiin viime syksynä vastaavan tuottajan rinnalle toista henkilöä auttamaan tehtävien koordinoinnissa ja kommunikoinnissa eri sidosryhmien kanssa.

Pian huomasin, että työskentelin tässä produktiossa lähes täysipäiväisesti ja pitelin käsissäni lankoja, joiden toisissa päissä olivat itse pelin kehitys, pilvipalvelujen kehitys ja integrointi, laadunvarmistus, animaatiot, markkinointi, käyttäjähankinta, sovelluskauppayhteistyöt, mainosoperaatiot, ääni- ja musiikkituotanto, lokalisointi muille kielille, julkaisu ja käyttäjätuki. Eli oikeastaan kaikki muu paitsi pelin grafiikat. Minusta tuli myös projektin ensisijainen yhteyshenkilö muille tiimeille.

Toisin sanoen toimin kyseisessä produktiossa käytännössä pelin tuottajana.

Lopulta kävi niin, että minua pyydettiin siirtymään virallisesti kyseisestä produktiosta vastaavaan ryhmään, ja pienen harkinta-ajan jälkeen, toukokuun alussa, aloitin Rovio Stars -tiimissä tittelillä Senior Game Producer. Tiimimme vastuulla ovat Rovion ulkoiset tuotannot. Siis produktiot, jotka tehdään yhteistyössä ulkoisten kumppanien kanssa. Viereisissä pöydissä kehitetään mm. sellaisia tuotteita kuin Angry Birds Epic, Angry Birds Transformers, Angry Birds GO! ja Plunder Pirates.

Nyt keskityn siis puhtaasti tuotekehitysprojekteihin, ja olen valtavan innoissani tästä uudesta roolista. Jokainen päivä on erilainen, oma oppimiskäyräni on jälleen jyrkässä nousussa ja mikä tärkeintä: työ on äärettömän mielenkiintoista ja innostavaa ja töihin on kiva lähteä.

On ilo olla osa tätä porukkaa, ja tunne näyttää olevan molemminpuolinen. Tällä viikolla sain nimittäin huippuvirallisen Star of the Month -tunnustuksen esimieheltäni. Huraat sille!

Ja poks!

Kerron lähiaikoina lisää siitä, minkä produktion ansiosta kaikki tämä tapahtui.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Wau. Enpä olisi uskonut, että voisin jäädä näin koukkuun johonkin podcastiin!

Aloimme kuunnella Serialia kaksi viikkoa sitten automatkalla anoppilaan. Se on kaksitoistaosainen kuunnelma, jossa selvitetään vuonna 1999 Baltimoressa tapahtunutta murhaa. Nuori Adnan Syed on silloin tuomittu entisen tyttöystävänsä Hae Min Leen murhasta elinkautiseen vankeuteen, mutta tapauksessa on monia epäselvyyksiä.

Viisitoista vuotta myöhemmin Sarah Koenig, yhdysvaltalainen tutkiva journalisti, lähtee tutkimaan tapahtumia ja saa selville paljon ristiriitaisuuksia avaintodistajien tarinoissa. Kaikesta on kuitenkin jo 15 vuotta, joten ihmisten muistikuvat päivän kulusta ovat melko hatarat.

Lähtökohta on kiehtova: Syed on tuomittu perustuen lähinnä yhden silminnäkijän lausuntoon ja puhelimen paikkatietoihin, ja hänellä ei itsellään ole minkäänlaista alibia. Syyttäjä tuntuu kuitenkin olleen hyvin valikoiva ja monet hänen syyttömyyttään puoltavat todisteet ovat niin sanotusti unohtuneet. Toisaalta Koenig löytää myös sellaisia faktoja, jotka saavat epäilemään Sayedin kuitenkin tehneen rikoksen.

Tarina on rakennettu äärimmäisen hienosti, se on journalisesti mielenkiintoinen, ja Koenig on hyvin miellyttävä kertoja. Hän käy pitkiä puhelinkeskusteluja Syedin kanssa, haastattelee myös muita avainhenkilöitä ja lukee läpi valtavasti dokumentteja ja todistajien lausuntoja.

Mutta joku valehtelee, ja emme tiedä kuka se on. Miksi 15 vuotta vankilassa istuneen tarvitsisi enää vakuutella syyttömyyttään? Entä se ainoa silminnäkijä, joka on auttanut piilottamaan ruumiin? Jos Syed ei ole murhaaja, eikö se ole ilmiselvää, että tämä toinen mies on?

Ja tämä kaikki on siis aivan totta, ei fiktiota.

Nyt en malta odottaa, että pääsen taas viikonloppuna auton rattiin kuuntelemaan tätä tarinaa eteen päin! Olen vasta puolessa välissä, enkä ole käynyt yhtään urkkimassa, ratkeaako rikos ja mikä ratkaisu on.

Jännää! Kuuntele sinäkin! Uusi tarina ja kakkoskausi tulossa vielä tänä vuonna.

Serial on kuunneltavissa täällä: http://serialpodcast.org/
Saatavilla myös esim. iTunesissa: https://itunes.apple.com/us/podcast/serial/id917918570?mt=2

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tukholma on kaupunki, johon minun on ollut tosi vaikea päästä sisään. Voisin helposti luetella vaikkapa Tallinnasta tai Kööpenhaminasta monta käymisen arvoista ravintolaa, mutta Tukholmasta en osaa sanoa oikeastaan mitään muuta kuin Urban Delin Nytorgetilla.

Luulen että tässä on käynyt niin, että kaupungissa on käyty niin monta kertaa "päivä Tukholmassa"-risteilyllä joskus teinivuosina, että kaupungista on jäänyt vähän epämääräinen kuva, eikä siellä ole ollut koskaan oikeastaan aikaa tehdä mitään. Käynnit ovat olleet siis hyvin näennäisiä.

Muistan joskus käyneeni kuninkaanlinnassa, ja pyörineeni Södermalmilla, mutta ensimmäisen kerran yövyin siellä vasta muutamia vuosia sitten Rouvan kanssa. Olin silloin hyvin vaikuttunut Vasa-laivasta, mutta juuri muuta en muistakaan.

Lyhyet työmatkat firman Tukholman-toimistolle eivät ole myöskään auttaneet asiassa.

Nyt teimme sinne jälleen pikavisiitin, kun päätimme lähteä pari kaverin ja heidän perheidensä kanssa päivä Tukholmassa -retkelle. Kun kaksi muuta perhettä veivät oman, jonkin verran tyttöämme vanhemman jälkikasvunsa Vasa-museoon, me suuntasimme brunssille Södermalmille ja - kyllä - juurikin sinne Urban Deliin (Nytorget 4).

Ostereita, ribsejä, chorizo-kroketteja, savustettuja katkarapuja ja tytölle Mac & Cheese. Ja törkeän hyvät bloody maryt.

Tämä ravintola ei koskaan petä. Ravintolan yhteydessä on myös tosi kiva ruokakauppa, josta Rouva päätti raahata kotiin pari paketillista gotlantilaista luomuparsaa. (Se oli ehkä vähän huvittavaa, mutta parsa oli tosi hyvää.)

Urban Delistä tien toisella puolella on kiva leikkipuisto, jossa tyttö sai juoksennella rauhassa sillä aikaa, kun Rouva kävi parissa kaupassa Söderillä.

Kun kävimme vielä kahvilla ja pullalla Pom & Florassa (Bondegatan 64), muuhun ei ollutkaan enää aikaa. Hyvä, että sentään siihen, sillä kun kysyimme lapselta, mikä oli parasta Tukholmassa, hän vastasi: "Pulla."

Itse olisin voinut käydä vielä ABBA-museossa, mutta jätetään se ensi kertaan. Silloin tänne tullaan sitten ajan kanssa - ja Arlandan kautta. Tämä päivä Tukholmassa -risteilyhomma on niin nähty.

Ja sehän tapahtuukin viimeistään marraskuussa, jolloin Madonna antaa hyvä tekosyyn pieneen Tukholman-lomaan. Isovanhemmat on jo tilattu viikonlopuksi hoitamaan lasta.

Ja Rouvalla on jo alustava ravintolalista tekeillä.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viime viikonloppuna maalla Rouva intoutui keräämään nokkosia äitinsä pihamaalta ja tekemään niistä nokkospestoa voileipäkakun väliin. Niitä saatiin myös mukaan sen verran, että tänään Rouva pyöräytti niistä uuden peston syötäväksi pastan kanssa, ja tulipas siitä herkkua!

Nokkoset ovat hyvin suositeltavia luonnonyrttejä: ne on helppo tunnistaa, niissä on paljon ravinteita ja ne vieläpä maistuvat hyvältä! Jos et siis tiedä, mihin niitä käyttäisi, kokeile tätä juustotonta pestoa:

Nokkospesto

Ainekset

  • 1 l mahdollisimman pieniä nokkosia varsineen, n. 10 cm korkuisia
  • 1 dl (paahdettuja) kurpitsansiemeniä
  • 3/4 dl ruokaöljyä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • n. 1/2 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Ryöppää nokkoset eli kiehauta niitä tilavassa kattilassa kahden minuutin ajan
  2. Valuta nokkoset ja leikkele niitä saksilla hieman pienemmiksi, jotta ne hienontuvat helpommin
  3. Laita kaikki ainekset korkeaan kannuun ja hienonna ne sauvasekoittimella. Voit tehdä tämän myös blenderissä
  4. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Pages