Ladataan...
Isyyspakkaus

Olipa kerran pieni tyttö, joka halusi oman taikasauvan. Eikä mitä tahansa taikasauvaa, vaan juuri sen, joka kimalteli vaatekaupan kassalla samassa pakkauksessa kauniin kruunun kanssa. Tytön isä ei kuitenkaan halunnut ostaa taikasauvaa, ja he palasivat kotiin pelkkien hiuslenkkien ja -pinnien kanssa.

Tämä jäi painamaan pienen tytön mieltä, ja hän haaveili omasta taikasauvasta päivittäin.

Kun pieni tyttö otti taikasauvan puheeksi jo viidennen kerran, hänen neuvokas isänsä keksi jotain: "Entäpä jos menisimmekin jonain päivänä askarteluliikkeeseen ostamaan taikasauvatarvikkeita ja tekisimme itse juuri sellaiset taikasauvat kuin haluamme!"

Pieni tyttö hyväksyi ehdotuksen ja odotti kuumeisesti retkeä askarteluliikkeeseen. Hän suunnitteli, miten hän ostaisi sieltä timantteja: pinkkejä, punaisia, sinisiä ja sydämen muotoisia.

Päivät kuluivat aivan liian hitaasti, mutta viimein isä löysi sopivan päivän retkelle.

Pieni tyttö oli pökertyä onnesta nähdessään kaikki ne timantit, joita kaupassa oli tarjolla.

Kimalleliimojen valinta oli vähintään yhtä vaikeaa kuin timanttien.

Kaupan hyllystä löytyi puisia sydäntaikasauvoja, jotka pieni tyttö ja isä maalasivat askartelumaalilla valkoisiksi.

Toisena päivänä, maalin kuivuttua, isä kaivoi esiin kiiltoliimat: punaista, kultaa ja sinistä, ja taikasauvat koristeltiin niillä yhteisvoimin.

Varsinainen kohokohta oli, kun pieni tyttö pääsi liimaamaan taikasauvaan kallisarvoisia timanttejaan.

Viimeisten kiiltoliimakoristeiden lisäämisen jälkeen taikasauvat olivat valmiit. Ja niin pieni tyttö sai neuvokkaan isän ansiosta yhden taikasauvan sijaan viisi taikasauvaa, jotka olivat huomattavasti vaatekaupan taikasauvaa hienompia.

Ja niin he elävät edelleen onnellisina taikasauvojensa kanssa, ja isä pohtii, mitä seuraavaksi askarreltaisiin.

Sen pituinen se.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Syyskuun aikana Helsinkiin aukesi kaksi kiinnostavaa taidenäyttelyä: Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu Kiasmassa ja Ai Weiwei @ Helsinki HAM Tennispalatsissa. HAM on Helsingin taidemuseon uusi nimi, ja Tennispalatsin museotilat avautuivat viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa vuoden kestäneen remontin jälkeen.

Kiinalainen Ai Weiwei on arvostettu tateilija, ihmisoikeusaktivisti ja "toisinajattelija", joka on ollut mielipiteidensä vuoksi myös vangittuna ja ulkomaanmatkustuskiellossa. Hänen passinsa oli takavarikoituna neljän vuoden ajan, heinäkuuhun 2015 saakka.

Ai Weiwein näyttelyn teema on puu, joka on läsnä kaikissa näyttelyn teoksissa. Erityisesti tässä puunkappaleista kootussa Puussa.

Näyttelyssä on mukana myös kaksi uutta teosta, jotka ovat ensimmäistä kertaa maailmassa esillä HAM:issa. Niistä toinen on tämä purettujen talojen osista koottu ja valkoiseksi maalattu Valkoinen talo.

Lapsi ihastui isoon kristallivalaisimeen.

Hän oli vaikuttunut myös Mongoliaan suunnitellun huvila-alueen pienoismallista, joka lähes täytti näyttelyn toisen huoneen.

Myös tämän lokerikon sisään oli hauska kurkistella.

Tyttö halusi ottaa kuvia joistain teoksista. Tämä kuva jakkaroista on hänen ottamansa.

Todella hieno näyttely, joka sopii erinomaisesti Tennispalatsin korkeisiin tiloihin!

Tässä yhteydessä on mainittava myös Museoliiton innovaatio tältä vuodelta: Museokortti. Loistava keksintö, ja olen ymmärtänyt, että kortin kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset. Kortti maksaa 54 euroa, ja sillä pääsee sisään lähes 200 museoon ympäri Suomen. Kortti on voimassa vuoden ensimmäisestä käytöstä. Helsingissä sen vetonauloja ovat tietysti HAM, Kiasma ja Ateneum.

Itse sain kortin Museoliitolta, mutta ensi vuonna voisin hyvin uskoa hankkivani sen ihan omalla rahalla. Toivoisin vaan, että myös Helsingin Luonnontieteellinen museo liittyisi mukaan systeemiin.

Kiasmassa kävimme jo viikko sitten.

Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu ammentaa teemansa populaarikulttuurista ja isoista brändeistä.

Made in China -sarjan taulut taiteilija on teettänyt oikeasti kiinalaisessa tehtaassa, ja hän kertoo teoksella kritisoivansa markkinataloutta sen omilla keinoilla. 

Ronald McDonald on läsnä useammassakin teoksessa, ja mukana on myös paljon julkisuutta saanut kaapattu ja mestattu Ronald-hahmo, joka nousi uutisotsikoihin vuonna 2011.

Pidin kovasti brändien logoista ja fonteista kootuista teoksista.

Ja Corn Flakes ja Elovena-pakkausten päälle maalatuista kuvista.

Brändien hautausmaalla hautakiviä koristivat tutut logot.

Kiinnostava oli tämäkin näyttely.

Kaikki siis sankoin joukoin museoihin!

 

Lisätiedot:

http://www.museot.fi/museokortti
http://www.hamhelsinki.fi/exhibition/ai-weiwei-at-helsinki/
http://www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/jani-leinonen/

Ladataan...
Isyyspakkaus

Jee ja jee! Tätä on odotettu siitä asti, kun Turun Pizzariumin Salla vihjasi, että he ovat etsimässä toimitilaa myös Helsingistä.

Sittemmin kuulimme, että Pizzarium aloittaa yhteistyön Royal Ravintoloiden kanssa ja laajentaa toimintansa ei vain Helsinkiin vaan koko Suomeen!

Helsinkiläisten odotus palkittiin nyt syyskuussa, kun Pizzariumin uusi lippulaivaravintola aukesi Kluuvin kauppakeskuksessa Aleksanterinkadulla.

Pizza on roomalaista levypizzaa, jonka pohjataikinaa nostatetaan peräti kolme vuorokautta. Pohja on riittävän napakka, jotta pizzapalat voi syödä sormin.

Täytteet ovat autenttista italialaista tyyliä, ja kuulemma jauhelihaa ja ananasta ei valikoimaan tule.

Tänään maistamamme kinkku-ricotta-, kirsikkatomaatti-herkkutatti- ja pekoni-gorgonzola-latva-artisokka-mozzarella-pizzat olivat kaikkea sitä, mitä pizzalta voi toivoa. En muista syöneeni parempaa pizzaa juuri missään.

Tätä lisää, enemmän paloja maisteluun ja pian!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Toisinaan käy näinkin: jokin juttu, joka piti kirjoittaa ihan heti muutaman päivän päästä, viivästyy puolitoista kuukautta.

Kävimme siis tuossa elokuun alkupuolella tutustumassa keväällä avattuun Ravintola South Parkiin Sinebrychoffin puiston tuntumassa, entisen Fannyn tiloissa (Bulevardi 40).

Silloin oli vielä lämpimin kesä, ja illallakin t-paitakeli.

Ravintolan ruoan kerrotaan olevan "kalifornialaista", mikä ilmenee cross kitcheninä, jossa kulkevat sopusoinnussa papaijasalaatit ja minitacot.

Oma alkudrinkkini tarjoiltiin trendikkäästi lasipurkista, ja sen sai sheikata itse.

Rouva unohti, että tyttö kiinnitti hänen päähänsä vaaleanpunaisen pinnin, joten se oli hänen päässään koko illan. En huomauttanut asiasta.

Ravintolan lista näyttää jo muuttuneen kesästä, mutta me olimme ainakin silloin hyvin tyytyväisiä näihin annoksiin, ja myös pieni tyttö näytti nauttivan minitacoistaan.

Tyttö otti kuvia isin kameralla.

Jäätelöt ja sorbetit sopivat hyvin kesäisen illan jälkiruoaksi.

Ruoka oli oikein hyvää, mukavan raikkaita makuja, ja varsinkin kesällä sijainti puiston vieressä oli erittäin kiva.

Palvelussa oli havaittavissa pientä aliresursointia, ja ravintolan ollessa aivan täynnä saliin olisi selvästi tarvittu ainakin yksi tarjoilija lisää. Siitäkin huolimatta uskon käyväni täällä uudelleen. Suosittelen siis.

Ravintolan viereen pääsee erittäin kätevästi kutosratikalla.

Voi kesäinen Helsinki, sinua on jo nyt ikävä.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Katsoin juuri Game of Thronesin. Siis kokonaan.

Jaksoja on viisikymmentä, ja jokainen on lähes tunnin mittainen. Aikaa tähän meni reilu kuukausi, mutta olen suoritukseen silti melko tyytyväinen. Viime vuosina television katsominen on jäänyt melko vähiin, ja olen katsonut oikeastaan vain niitä ohjelmia, joita olemme seuranneet yhdessä Rouvan kanssa.

Yritimme katsoa Game of Thronesia jo heti sen ensimmäisen kauden ilmestyttyä, mutta jo ensimmäisen jakson raakuus sai Rouvan perääntymään. Ja sitten se jäi itseltäkin, kunnes heti neljä vuotta myöhemmin päätin tarttua HBO Nordiciin ja katsoa kaikki jaksot niin putkeen kuin vain mahdollista.

Siihen meni joitain iltoja ja monta bussimatkaa, mutta nyt tiedän vihdoin, mistä on kyse.

Mitä jäi päällimmäisenä mieleen?

  • Raakuus. Huhheijaa. Tämä sarja voittaa ehkä kaikki koskaan näkemäni ohjelmat raakuudellaan. Ja myös julmuudellaan.
  • Arvaamattomuus. Kun yleensä tv-ohjelmissa hyvä voittaa ja paha saa palkkansa, Game of Thronesissa lähtökohtaisesti ei. Vaikka osa jännitystä on nimenomaan se, kuka kuolee ja kuka selviää, jokainen hyviksen kuolema tulee yhtä suurena shokkina. Eiii!!!
  • Paljas pinta. Sitä on, jopa yllättävän paljon.
  • Visuaalisuus. Huikeat kuvauspaikat yhdistettynä digitaalisiin efekteihin. Melkoista silmäkarkkia.
  • White Walkers. Zombie-armeijan hyökkäyksiä oikein toivoo lisää.
  • Tunnusmusiikki. Kaikenlainen musiikki jää helposti pyörimään mieleeni. Nyt tämä tunnari soi sisäisessä jukeboxissani jatkuvasti.

Ja sitten ne viimeisimmät juonen käänteet, voi pojat...

Mitenkäs, osaako joku kertoa, miten uskollinen sarja on George R. R. Martinin alkuperäiselle Tulen ja jään laulu -kirjasarjalle? Entä meneekö tarina kirjoissa jo pidemmälle kuin HBO:n sarjassa?

Pages