Ladataan...
Isyyspakkaus

Saimme viettää lauantaina harvinaisen treffi-illan Rouvan kanssa, kun tyttö meni kummitätinsä ja -setänsä luo leffailtaan. Päätimme käydä pitkästä aikaa Farangissa, joka on ollut aivan ravintolan alkuajoista asti suosikkiravintoloitamme.

Hewitsonin Farang-viini on tehty eksklusiivisesti Farangille

Ravintolan suosio näyttää edelleen jatkuvan, lähes seitsemän vuoden jälkeenkin, ja se oli jälleen viimeistä pöytää myöten täynnä. Yritin varata pöytää aiemmin tällä viikolla, mutta pääsimme vain jonotuslistalle. Toisen soiton jälkeen paikka löytyi loungen puolelta, mikä ei haitannut lainkaan: saimme istua Rouvan kanssa vierekkäin pehmeällä sohvalla.

Farangissa ensimmäistä kertaa vierailevien kannattaa ottaa maistelumenu 'Farang', mutta itse tykkään ottaa vaihtuvan kausimenun, joka oli vielä tällä viikolla Klong Toei.

Alkuun Woonsen Sour, raikas ja kirpsakka drinkki.

Ensimmäiset alkuruoat olivat vihersimpukkaa kookosdressingillä ja Farangin makkaraa cha plu -lehdellä.

Yksi odotetuimmista annoksista: Rapeaa karamellipossua ja vihreää mangosalaattia.

Marmorihärkää satay-kastikkeessa.

Kampasimpukkaa vihreässä curryssä.

Vesikrassia, paksoita ja tofua.

Possun niskaa ja kookoscurrya.

Ja loppuun vohvelia, hedelmiä ja kaffirlimemarenkia sekä maitosuklaakreemiä, kinuskia ja veriappelsiinisorbettia.

Aaahhh... Tämän setin jälkeen ei tarvinnut todellakaan lähteä nälkäisenä noutamaan tyttöä.

Kiitos Farang, et ole kertaakaan pettänyt. 

Ladataan...
Isyyspakkaus

No nyt Helsingin Sanomat ja ex-ravintoloitsija Hariton Tuukkanen sen meille selittivät!

"Oli ihan sattumaa, että venäläisten aatelisten herkku, rasvainen tattarikakku eli blini, levisi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin. (...)

Ero venäläisen ja suomalainen blinin välillä on se, että suomalainen on pysynyt muuttumattomana ja venäläinen on muuttunut ohueksi, rapeaksi letuksi, joka nautitaan ranskalaiseen tapaan makeilla tai suolaisilla täytteillä, kertoo Tuukkanen. (...)

Tosiasiassa blini oli Venäjälläkin alun perin paksu kakkumainen paistos. Suomalainen tulkinta on siis oikeastaan vanhanaikainen ja alkuperäinen versio blinistä.

'Neuvostoliiton aikana tuhoutui hienostunut venäläinen ruokakulttuuri, jäljelle jäi kotiruokaperinne', Tuukkanen sanoo."

HS.fi 29.1.2016

Moderni blini - siis suolainen 'lettu'

Ja miksi blinejä syödään juuri alkuvuodesta?

"Kaikki alkoi pienestä kulmaravintolasta, Galleria Haritonista, Helsingin Kaartinkaupungista 1990-luvulla. (...) 

Ravintolan omistajan Hariton Tuukkasen luomaa ruokalistaa ohjasi näet uskonnollinen vakaumus. Rasvaisten tattarikakkujen maustamat Bliniviikot ennakoivat ortodoksisen kalenterin suurta paastoa. (...)

Pian Tuukkasen aloittamat bliniviikot tunnettiin ympäri Suomea ja blinistä tuli kausituote rapujen, parsan tai mateen tapaan."

Kiitos tästä!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Toinen etappini parhaan hampurilaisen etsintäretkellä oli Hietalahden kauppahalli (Lönnrotinkatu 34) ja Roslundin lihakauppa. Kävin siellä syömässä heidän nimikkoburgerinsa, rosburgerin.

Yrityksellä on takanaan jo kunnioitettavat 80 vuotta, ja pari vuotta sitten he avasivat uuden toimipisteen Hietalahden halliin. Purilaisia voi istua nauttimaan pöydän ääressä hallin toisessa kerroksessa.

Burgeri tehdään Coquusin briossiin ja siinä on pihvin lisäksi juustoa, pekonia, suolakurkkua ja coleslaw'ta. 

Todella hyvä hampurilainen, ja on todella vaikea sanoa, kummasta pidin enemmän, tästä vai Treffipubin burgerista. Vain yhtä asiaa jäin kaipaamaan verrattuna Treffipubiin: sitä makua, jonka hiiligrilli antaa pihville. Hietalahden Roslund kun paistaa pihvinsä kaasugrillillä.

Mutta oh! Teurastamon Portin Roslundilla on käytössään hiiligrilli.

Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa: minun on käytävä maistamassa sama hampurilainen myös siellä!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tämä kevät tulee olemaan työrintamalla mielenkiintoinen.

Tai no - suoraan sanoen ihan sairaan jännittävä!

Ei sitä kovin usein pääse näkemään näin läheltä saman kokoluokan elokuvan valmistumista kuin mitä Rovion ja Sonyn Angry Birds -elokuva on. Tai edes pienempien. Roviolle jättimäinen elokuvahanke on tietysti käsittämättömän iso investointi ja suuri riski, mutta toisaalta myös aivan ainutlaatuinen tilaisuus tehdä jotain aivan eri kokoluokassa kuin koskaan aiemmin.

Suuri kysymys kaikkien huulilla on tietysti ollut, miten ihmeessä mobiilipelistä voi tehdä täyspitkän elokuvan. Näin elokuvan keskeneräisen version joulukuussa ja hitsit, sehän oli oikeasti tosi hauska!

Elokuvan virallinen traileri julkaistiin eilen, ja se antaa sopivasti esimakua siitä, mitä on tulossa. Luulen, että joudun katsomaan leffan vielä ainakin pari kertaa, kun se tulee teattereihin: sekä suomeksi 2D:nä että englanniksi 3D:nä.

Elokuvaa pitää odottaa leffateattereihin kuitenkin vielä reilut kolme kuukautta. Kutkuttavaa! Suomen-ensi-ilta on 13.5.2016.

Toinen erityisen kiinnostava asia on, mitä kaikkea elokuvan ympärillä tapahtuu, eikä pienin näistä ole todellakaan yhteistyö maailman suurimman leluvalmistajan, Legon kanssa. Lego tuo huhtikuussa kauppoihin Lego The Angry Birds Movie -tuotesarjan.

Min... tyttö haluaa ainakin tuon Kuningaspossun linnan, ja possulaivakin näyttää hienolta!

Onpa jännä nähdä, mitä kaikkea muuta kevät tuo tullessaan!

 

Kuvat: Rovio Entertainment, Sony Pictures ja Lego. 

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kerroin jokin aika sitten, että olen löytänyt täydellisen leivän. Olin kuitenkin väärässä. Täydellinen leipä ei ole Leipomo Keisarin levain vaan saman leipomon leipä nimeltään "K".

K on periaatteessa sama leipä kuin levain mutta pienempi kooltaan. Toisin kuin alun perin luulin, levainin nostattamisessa käytetään hiivaa, mutta nyt myyjä kertoi, että K nostatettaisiin ainoastaan juurella täysin ilman hiivaa. (Edit: Myöhemmin tarkistettuani asian kuulin, että myös K:ssä on hieman hiivaa samoin kuin levainissa.) No, hyvää se joka tapauksessa on, ja kuori ihastuttavan rapsakka.

Siihen päälle sipaisu sinappia levitteeksi ja siivut leppäsavupalvia Hakaniemen hallin Kestoleikkeestä. Ai että!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oletko koskaan miettinyt, miten pienet lapset oppivat syömään syömäpuikoilla maissa, joissa ei käytetä haarukoita?

Jotkut taitavat kyllä luulla, että eivät he opikaan. Muistelen edelleen huvittuneena, miten eräs ala-asteen opettajani kertoi aivan vakavissaan eräällä maantiedon tunnilla, että japanilaiset ovat niin hoikkia siksi, että syömäpuikoilla on niin vaikea syödä. Itse olin vetänyt jo silloin aika monet kinkkiähkyt puikoilla, ja katsoin aiheelliseksi korjata tämän harhaluulon.

No mutta eräässä vietnamilaisessa ravintolassa se kerran näytettiin.

Kuminauha ja talouspaperitollo.

Harjoituksia on meillä takana jo puolisen tusinaa, ja nyt homma alkaa sujua niin hyvin, ettei haarukkaakaan enää haluta, vaikka sitä tarjotaan.

Vielä ollaan toki aika kaukana siitä, että tikut voisi ottaa käteen ilman apuvirityksiä.

Pages