Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: OP

Kun minua pyydettiin mukaan OPn tuottamaan #Alkuja-podcast-sarjaan, ajattelin aivan ensin, että ohjelmassa keskusteltaisiin tiukasti taloudesta. Kävi kuitenkin ilmi, että keskustelu Maria Veitolan ja Tuomas Rajalan käsittelisi aivan kaikkea muuta, ja rahaa ei taidettu mainita sanallakaan.

Uskaltauduin kuuntelemaan oman jaksoni itse vasta aivan pari päivää sitten, ja ilokseni puhuin suurin piirtein järkeviä, vaikka kysymyksiin ei ollut juurikaan aikaa miettiä loppuun asti harkittuja vastauksia. Ohjelma on julkaistu siis täysin leikkaamattomana.

Jäin kuitenkin pohtimaan vielä tätä talouspuolta, varsinkin luettuani Tuomaksen kirjoittaman tekstin siitä, miten neljän lapsen isänä hän tulee käyttämään lastensa kasvattamiseen noin puoli miljoonaa euroa siihen mennessä, kun he ovat täysi-ikäisiä. Huh!

Kahden lapsen kanssa kustannukset jäävät toki siitä puoleen, mutta on se 250 000 euroakin aikamoinen summa ajatellen, että se kaikki on todella pois jostain muusta seuraavien 18 vuoden aikana.

Perhettä perustaessa monikaan ei varmasti suunnittele lasten määrää siitä koituvien kustannusten perusteella tai päätä olla hankkimatta lapsia (vain) siksi, että lapset tulevat kalliiksi kukkarolle. Silti talousasiat tulevat väistämättä eteen - varsinkin, jos perheen vanhemmat ovat pidempiä aikoja kotihoidon tuella.

Meidän perheemme talous on siten vakaalla pohjalla, että sekä Rouva että minä olemme olleet vakituisissa töissä jo vuosituhannen alkupuolelta asti. Olemme saavuttaneet tulotason, joka mahdollistaa sen, että voimme pakollisten menojen jälkeen ostaa sen, mitä tarvitsemme ja rahaa riittää myös ulkona syömiseen ja lomamatkoihin. Olemme onneksi tehneet omat asuntokauppamme hyvään aikaan ja asuntoamme varten ottamamme laina oli varmasti vain puolet siitä, mitä joutuisimme ottamaan tänä päivänä samaa asuntoa varten.

Arkinen taloutemme perustuu kuitenkin melko säännöllisiin tuloihin ja menoihin, ja yllättävät isot ostokset vievät käyttelytilin saldon melko helposti aika alas. Ulkona syöminen ja lomamatkat ovatkin suurin piirtein ainoita asioita, joihin niin sanotusti törsäämme, ja muuten emme juurikaan shoppaile tai ostele asioita ostamisen ilosta.

Olemme jo pitkään laittaneet kuukausittain pienen summan OPn rahastoihin, ja vuosien varrella säästöjä on kerääntynyt melko mukavasti. OPn omistaja-asiakkaat saavat rahastoja ilman merkintä-, vaihto- ja lunastuskuluja. Osan rahastosijoituksista päätimme käyttää viime kesänä puutarhamökkimme hankintaan, jotta emme tarvinneet lainaa koko kauppahintaan. Lisäksi olemme laittaneet silloin tällöin rahaa erilliselle säästötilille, joka toimii puskurina, jos eteen tulee yllättäviä isoja kuluja.

Nyt, kun Rouva on äitiysvapaalla ja omakin suunnitelmani on jäädä joksikin aikaa hoitovapaalle pojan kanssa, joudumme varmasti ensi vuonna laskemaan tarkemmin, mihin rahat riittävät, kun säännöllisen palkan sijaan onkin pärjättävä kotihoidon tuella.

Pidän todennäköisenä, että tulen ensi vuonna hyödyntämään OPn asiakkaana yhtä lapsiperheille tarjottavista OPn #Perheenlisä-eduista, joka on maksuton asuntolainan lyhennysvapaa. Etu on tarkoitettu perheille, joissa on 9.5.2016-31.12.2017 välisenä aikana alle vuoden ikäinen lapsi tai joihin on syntymässä lapsi.

Muut #Perheenlisä-edut ovat veloitukseton lapsen terveysvakuutus vuodeksi sekä NewLife-henkivakuutus maksutta molemmille vanhemmille. #Perheenlisä-etupaketti lapsiperheille on OPn neljäs #Suominousuun-avaus. Se lanseerattiin helpottamaan uusien perheiden alkuja silloin, kun taloustilanne voi olla tiukimmillaan, ja auttaa omalta osaltaan kirittämään maamme talouskasvua.

Talousasioiden ollessa kunnossa voi keskittyä muuhun elämään, ja lapsiperheessä sitä todella riittää.

Jos et vielä käynyt kuuntelemassa #Alkuja-podcasteja, tee se ihmeessä nyt! Uusi jakso ilmestyy noin kerran kuukaudessa, ja jaksot ovat saatavilla Taloudessa.fi-sivustolla sekä suosituimmilla podcast-alustoilla kuten Soundcloudissa ja Tuneinissä

Ladataan...
Isyyspakkaus

Yritin vähän aikaa sitten kysellä tytöltä, millainen isi on, ja toivoin saavani paljon hauskoja vastauksia. Hetki ei tainnut olla oikea - tai kysymykset olivat liian vaikeita - ja vastauksissa ei ollut paljoa jaettavaa blogissa.

Rouva onnistui kuitenkin samassa yrityksessä paljon paremmin, kun hän käytti tytön haastattelussa kysymyslistaa, jonka oli nähnyt Facebookissa.

 1. Mitä äitisi sanoo aina?
  "Mene vessaan, pue päälle, mene syömään!"
 2. Mikä tekee äitisi onnelliseksi?
  "Kun piirtää sille piirustuksia."
 3. Mikä tekee äitisi surulliseksi?
  "Jos pitää suuttua."
 4. Miten äitisi saa sinut nauramaan?
  "Nauraa tai tuo jonkun yllätyksen."
 5. Millainen äitisi oli lapsena?
  "En tiedä. Minua ei ollut silloin olemassa."
 6. Kuinka vanha äitisi on?
  "En tiedä."
 7. Kuinka pitkä äitisi on?
  "Pidempi kuin minä."
 8. Mikä on äitisi lempipuuhaa?
  "Kun pelaa Kimbleä. Tai kun piirrän sille kauniita piirustuksia. Tai ripustelen joulukoristeita."
 9. Mitä äitisi tekee, kun et ole paikalla?
  "Vaihtaa vauvan vaipan ja menee käymään museossa."
 10. Jos äidistäsi tulisi kuuluisa, miksi?
  "Jos se soittaisi kitaraa."
 11. Missä äitisi on tosi tosi hyvä?
  "Siinä kun vie tanssimaan. Ja tanssii balettia. Kun äiti panee kynttilät palamaan."
 12. Missä äitisi ei ole kovin hyvä lainkaan?
  "Lumihiutaleiden tekemisessä. Ja legoissa."
 13. Mitä äitisi tekee työkseen?
  "Katsoo tietokonetta ja iPadia. Töissä kuvataan toisia."
 14. Mikä on äitisi lempiruokaa?
  "Risotto ja pasta. Tomaattirisotto."
 15. Miksi olet ylpeä äidistäsi?
  "Äiti tekee tosi hyvin sellaisia ruokia. Pastaa ja risottoa."
 16. Jos äitisi olisi joku sarjakuvahahmo, kuka hän olisi?
  "Elsa. Kun Elsa on samannäköinen kuin äiti."
 17. Mitä sinä ja äitisi teette yhdessä?
  "Tehdään lumihiutaleita, pelataan labyrinttiä, koristellaan joulukuusi, mennään torille, hypitään lumikasoissa."
 18. Mitä samaa on sinussa ja äidissäsi?
  "Samanlaiset korvat ja nenät."
 19. Mitä eroa teissä on?
  "Äidillä on silmälasit. Äidillä ei ole ihottumaa."
 20. Mistä tiedät, että äitisi rakastaa sinua?
  "Koska se on kertonut sen. Ja tuo kukkia."
 21. Mikä on äitisi lempipaikka, minne mennä?
  "Nikin ravintola."

Aika osuvia vastauksia! Ja kyllä minunkin pitää varmaan yrittää vielä uudelleen, ehkä jopa näillä samoilla kysymyksillä. 

Ladataan...
Isyyspakkaus

Se tuli postiluukusta ja unohtui pöydälle. Sieltä tyttö sen löysi, ja sitten oli jo myöhäistä.

Joulun Toivelelut 2016.

Ei tyttö kuitenkaan täysin seonnut, ja esimerkiksi Frozen-sivujen kohdalla hän totesi: "Minulla on jo niin paljon Frozen-kamaa etten tarvitse sitä enempää." Ohhoh.

Toiveita alkoi kuitenkin sadella siihen tahtiin, että oli sanottava, että aivan kaikkea ei joulupukki voi tuoda, ja nyt pitäisi osata kertoa, mikä on kaikkein suurin toive.

Se on Prinsessa Ruusunen Disney Princess -nukke, mikä oli melko yllättävää, sillä emme ole katsoneet vielä koko elokuvaa. Olisin myös kuvitellut, että Elsan jälkeen seuraava suosikki olisi ollut Tähkäpää, mutta Aurora vei nyt voiton.

Toiseksi suurin toive olisi My Little Ponyn Luna-hahmo. Sitä pitää vielä varmistella, sillä aiemmin hän kyllä mielestäni haaveili Prinsessa Celestiasta. (Kyllä, tunnen jo monta näistä poneista nimeltä, vaikken mikään brony olekaan.) 

Jokin peli olisi kuulemma myös kiva, ja sitten olisi vielä yksi toive.

"Mikä se on?" tiedustelimme.

"Jos isi tai äiti voisi piirtää sellaisen perhekuvan, jossa ollaan me kaikki."

Ja sitten Rouva jo kyynelehtikin. 

Eiköhän tämä ollut se kaikkien tärkein toive.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaverini oli pitkästä aikaa yöpymässä Helsingissä ilman muuta perhettä, joten sovimme, että vietämme harvinaisen poikien illan ilman vaimoja ja lapsia.

Ja mikäs olisikaan ollut sen parempi syy varata pöytä Gaijinista ja maistella läpi koko yhdeksän lajin Gaijin-maistelumenu viineineen? Ja ottaa alkuun lakritsaiset sourit!

Kaverilleni kerta oli itse asiassa ensimmäinen Gaijinissa. Ravintola on kyllä ollut listalla jo pidempään (sillä olimme ehtineet käydä siellä hänen vaimonsakin kanssa jo kertaalleen), mutta lasten kanssa olemme päätyneet kuitenkin hieman helpompiin paikkoihin.

Olen edellisen kerran syönyt Gaijinin maistelumenun useampi vuosi sitten. Hyvä se oli silloinkin mutta nyt mielestäni vielä parempi.

MUSSEL & YUZU-HONEY
vihersimpukka, yuzu-hunajadressing, kombusoijaa, merileväkaviaaria

PORK BUN
possunkylkeä, kimchimajoneesia, pikkelöityä kurkkua, pehmeää leipää

SASHIMI TASTING
sashimilajitelma, mätiä, wasabi-yuzudressing, wakamea, wasabimajoneesia

SASHIMI PRAWN, FOIE & ROASTED ALMOND `NIGIRI´
tiikerirapu `nigiri´, ankanmaksaa, tryffeliä, teriyakiriisiä, mantelilunta

ROASTED SAIKYO MISO SALMON `MT. FUJI´
saikyo-misolla marinoitua paistettua lohta, kukkakaalia, tuore-wasabi emulsio, bonitoa

BABY BACK PORK RIBS
possun ribsejä, soija-mirin karamellia, togarashia

SEARED SCALLOP & X.O.
paistettua kampasimpukkaa, harvinaista kiinalaista X.O.-kastiketta,
X.O. -majoneesia, rapeaa valkosipulia, merileväkaviaaria

GAIJIN TONKATSU PARTY
rapeaksi paistettua paneroitua possua, salaatinlehtiä, japanilaisia pikkeleitä,
Gaijinin kimchiä, seesamidressing, chilitahnaa, ruskeavoi-majoneesia

PUMPKIN & LIQ `HOKKAIDO´
inkivääri-mantelikakkua, vanilja-kurpitsajäätelöä, paahdettu manteli-maitosuklaa cremeaux,
rapeaa fenkolia, lakritsimarenkia, lakritsi-anglaise

Ei varmasti tarvitse vakuutella, että kaikki annokset olivat erinomaisia. Raikkaita ja mielenkiintoisia makuja, joissa yhdistyvät Korean ja Japanin makumaailmat.

Erityisen ihastunut olin Gaijin tonkatsu party -annokseen, jossa paneroitua possunleikettä, kasviksia, riisiä ja maustekastikkeita kääräistiin salaatinlehtien sisään. Tämän tyyppistä näpertelyä olisi kiva tehdä useamminkin!

Pork bun taas on jo klassikko: höyrytetty ja ilmava pieni sämpylä, jonka sisällä on mehevää possua, nam! Ja kyllähän se kolmaskin possuannos, possun ribsit karamellikastikkeessa, oli melkoisen maukas.

Loistava setti, suosittelen!

Ja kiitokset J:lle hyvästä seurasta. Otetaan taas uudestaan, ihan poikien kesken!

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Perjantai on just hyvä tekosyy leipoa päärynäpiirakkaa", kirjoittaa Rouva, ja oh, miten mehevää tämä piirakka olikaan! Onneksi myös torstai oli hyvä tekosyy leipoa päärynäpiirakkaa, kun Rouvan "vauvaherho" kokoontui meille eilen, ja sain tätä herkkua LISÄÄ! Tsekkaa myös porkkanalaatikko-kasvispullat ja linssi-kasvisnugetit!

"Perjantai on just hyvä tekosyy leipoa päärynäpiirakkaa. #keittiössänyt #päärynäkausi #mamalife #leipomisvimma"

"Tänään vauvakerhomme kokoontui ensimmäistä kertaa meillä! Tein lounaspöytään kasvispullia, joihin ujutin punaisten linssien, valkosipulin, ricottajuuston, korppujauhojen, seesaminsiemenien, kananmunan, jeeran, suolan ja pippurin lisäksi myös porkkanalaatikkoa, jota mies teki yhtä blogijuttua varten viime viikonloppuna. Kvinoasalaatissa oli pitkästä aikaa uunissa paahdettuja fetaa uunikasvisten lisäksi, ja @vatsasekaisinkilinkolin toi pöytään miehensä leipoman taivaallisen juurileivän. Kiitos kun tulitte myös @jonna_suolaajahunajaa <3 #keittiössänyt #mamalife"

"Tämä marraskuu vaatii näköjään padoittain kaalilaatikkoa (myös sohvalla syötynä). #keittiössänyt #marraskuu #syysruokaa"

"Kahden viime viikon aikana on tapahtunut jotakin ihmeellistä: aiempi sylivauva on yhtäkkiä alkanut kieppua keittiön lattialla niin taitavasti, että hän viihtyy siellä jopa kolmekin varttia putkeen siskonsa vanhoja Duplo-legoja jahdaten. Minä käytän tilaisuuden hyväkseni ja juon kahvia ja luen lehteä, tai sitten pistän tulille jotakin illaksi tai seuraaviksi päiviksi, niin kuin vaikka tänään tomaattikastiketta. Näin loppusyksyllä tietysti purkkitomaattimurskasta, runsaalla sipulilla, valkosipulilla, sellerillä, porkkanalla, suolalla, pippurilla, oreganolla ja - tietysti jo arvasitkin - oman mökin timjamilla maustettuna #keittiössänyt #tomaattikastike #mamalife"

"Saatiin kylään tyttöenergiaa, ja tein pienille leikkijöille ruskeaa lounasta: lohkopottuja ja linssinugetteja. Potuista saa uunissa todella rapeita, kun sekoittaa niihin öljyn, yrttien (juu, sitä timjamia) ja suolan lisäksi korppujauhoja. Linssinugetteihin pistin puolestaan punaisia muhjuksi keitettyjä linssejä, kananmunan, kuullotettua valkosipulia, juustoraastetta, korppujauhoja, mustapippuria, suolaa ja tilkan öljyä. Vain ketsuppi puuttui kuvasta #keittiössänyt #lastenruokaa #kaikkimeni"

"Alkuviikon hirvipadasta syötiin tällä viikolla monta hyvää ateriaa. Ensin sellaisenaan riisin ja polentan kanssa. Liemestä tein eilen mustatorvisienirisoton, ja ihan viimeiset neljä pientä palaa käytin tänään lounassalaattiin: couscousia, pestoa (pakkasesta), (rumalla) mandoliinilla viipaloituja porkkanoita, melkein raakaa sipulia (lävikössä kiehuvalla vedellä huuhdeltua), avokadoa ja syksyn viimeiset salaatit Ahlbergiltä. Voi nam, ja nyt sitten jotakin ihan muuta. #keittiössänyt #lounashommia #hirveälautasella #syysruokaa"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #11
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #10

Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #9

Pages